Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 69 tulosta

Eppu
loka 13, 2020, 13.22
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

Crossfit-harjoitusten päällisin puolin satunnaisuudelta näyttävyys on varmaankin yleisimpiä väärinkäsityksiä aiheuttavista asioista. On hyvin tyypillistä, että joku henkilö googlailee "WODs that make you..." -tyyppisesti ja sitten tekee treenin "mikä tuntuu tänään hyvältä ja näyttää hauskalta."

https://journal.crossfit.com/article/a- ... gramming-2

Toimiva ohjelma ei voi perustua satunnaisuuteen. Crossfit-harjoittelulla tavoiteltu kokonaisvaltainen kehittyminen tulee suunnitelmallisesta varioinnista. Linkin takaa löytyy "virallinen ja perinteinen" näkemys CrossFit-ohjelmoinnista. Pääsääntö esitetyssä ohjelmoinnissa on se, että aktiviteetit voivat olla kategoriasta M (monostructural metabolic conditioning), G (gymnastics) tai W (weightlifting). Esimerkkiohjelmana näytetään, että päivä yksi on pelkkää M:ää, toinen päivä G+W, kolmas päivä M+G+W, lepopäivä, G, W+M, G+W+M, lepo, W, M+G, W+M+G, lepo. Päivän harjoituksessa olevien elementtien määrä ja luonne sitten vaikuttaa, miten hommaa tehdään. Esimerkiksi pelkkä painoharjoittelu (W) on tyypillisesti hyvin raskas, mutta yhdistelmässä G+W+M ulkoisen lisäpainon määrä on samassa liikkeessä huomattavasti kevyempi.

Tapoja on kuitenkin monia. Monilla saleilla päivän treeni sisältää usein voimaosan ja metconin ("hikijumppa"), vaikka virallisen jenkkiläisen CrossFit-totuuden mukaan näin ei voi toimia. Erillisiin voimaosiin on helppoa soveltaa erilaisia progressiota, jotka ovat monesti esimerkiksi voimanostomaailmasta tuttuja perus- ja maksimivoimasapluunoita, jotka salien suunnittelusta vastaavat henkilöt sovittavat muuhun harjoitteluun sopiviksi.

Mitä tulee keventelyyn, se on vähintäänkin järkevää, mutta monilla saleilla tätä on hankala toteuttaa. Kolmenkinsadan asiakkaan elämien ja biorytmien synkronointi on aika iso urakka. Jengi käy jumpalla kun käy, ja jos tulee vailla kahden viikon työreissulta, on useimpien mielestä kivempi tehdä "normitreeni", kuin hengitellä keventäjien kanssa kuminauhoissa roikkuen.

Valmiita CrossFit-ohjelmia löytyy netistä ja monien boxien ohjelmointi on myös avointa. Suosittelen ehdottomasti noudattamaan jotain ohjelmaa, koska tyypillisesti sen laatijalla on ollut edes joku ajatus kokonaisuudesta. Yksittäisiä CF-benchmarkeja tahkoamalla vain rikkoo itsensä, eikä kehitä mitään.
Eppu
kesä 12, 2020, 08.04
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

Andy kirjoitti: kesä 11, 2020, 20.59 Yhdistysten perustaminen Crossfit-saleja pyörittävien yritysten oheen ei ole mikään erityisen vaivalloinen projekti ja onnistuu kyllä varmasti, jos vain on motivaatiota asiaan.
Kyllä, ei yhdistyksen pykääminen ja pyörittäminen iso asia ole. Itse asiassa muutamilla cf-saleilla on näin tehty jo aikoja, jotta on päästy painonnostokisoihin.

Entisestään hieman monisyisen ilmiön (CrossFit metodina, kilpalajina ja yhtiönä) monisanaistuminen toki arveluttaa monia. Toiminnallisen urheilun jaostoon tulee tulevaisuudessa kuulumaan jos minkä nimistä seuraa, joiden taustalla on vielä moninaisempi yritysten kirjo. Toki tämä koskee pääasiassa kilpailemaan hamuavia, toiminnallinen harjoittelu kun bisneksenä on kuitenkin suurimmaksi osaksi kuntoilua.

Omasta näkökulmastani iso epäselvyys tulee olemaan erotelu salien varsinainen toiminta (Palveluntarjoaja - asiakas -malli) ja jäsentensä muodostama yhdistystoiminta. Epäselvää siis asiakkaille, tai siis toisissa yhteyksissä jäsenille. Pahimmillaan jää joltain innokkaalta kisailukin kokematta, kun pitää seuraan liittyä ja lisenssi hankkia, tähän asti kun on menty todella kevyellä byrokratialla. Toisaalta, tuskin tuon perustetun jaoston ulkopuolisetkaan kisat ihan äkkiä loppuvat.

Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä isompi kuva. Moni Euroopassa ja Suomessa povaa, ettei 7% affiliaattikato nyt niin paha ole, ja mitä sitä täällä välittämään jostain eläkkeelle jääneestä riivinraudasta. Jenkkivetoisena firmana näkisin, että sössimimen Jenkeissä valuu ajan myötä globaaliksi. Toisaalta positiivisesti CF:n kanssa on käynyt niin, että koska esimerkiksi Suomessa ei jenkkihype riitä vakuutukseksi, ovat treenit ja valmennukset emämaata fiksumpia.

7% kato ei lukuna ole iso, mutta minusta pitää lukua enemmän katsoa ketkä ovat lähteneet, miksi lähtivät ja ennen kaikkea miten. Jos mistä tahansa pumpusta seitsemän pinnaa jää hivuttautuen pois, on se normaalisti kuonaa. Mutta jos se seitsemän pinnaa on lajin näkyvimpiä nimiä sisältävä pumppu, josta kaikki lataavat internettiin manifestinsa siitä kuinka eivät voi sietää Firmaa, on lähtijöiden vaikutuksen kokoluokka jotain aivan muuta.
Eppu
kesä 10, 2020, 14.45
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

https://www.is.fi/muutlajit/art-2000006536410.html
Kas näin. Kilpailumielessä toiminnallinen urheilu löytyy painonnostoliiton alaisuudesta.
Eppu
kesä 10, 2020, 11.49
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

Kuten viestissäni kirjoitin, liittoa on tehty jo jonkin aikaa, ja kyseistä projektia vetäneet henkilöt ovat luvanneet tiedottaa asiasta lähipäivinä. Yksi haaste on luonnollisesti se, että crossfit-boksit ovat yrityksiä eivätkä yhdistyksiä. Lisäksi kun valmiina on voimamiesliittoja, kahvakuulailua ja painonnostoliittokin kosiskelee, mutta seurat puuttuvat, niin vähän tarvitsee säätää, että lähtee oikeille urille. Luottamukseni suomalaiseen osaamiseen on kova ja odotan tiedotusta innolla.

Tärkeintä asiaa alleviivaan: CrossFitistä, trainingissa, functional fitnessissä tai vaikka Eppu performancessa ytimessä on ihmisen hyvinvointi. Kun nyt vaan ei menisi lapsi pesuveden mukana.
Eppu
kesä 10, 2020, 08.33
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

Enough is Enough! (Näin kirjoittaa moni CrossFit inc:stä irtautuva henkilö ja affiliaatti)

Sen verran kutkuttavaa vaihetta eletään, että kirjoitan pienen pätkän. Tässä menevät soljuvasti sekaisin omat tietoni, käsitykseni ja mielipiteeni muiden ihmisten mielipiteiden kanssa. Jokainen antakoon sanoille oman arvonsa.

CrossFit on sanana sekasoppa, josta täytyy osata erotella monia ulottuvuuksia. Crossfit on harjoittelumetodi: constantly varied, high intensity, functional movements. Crossfit on kilpurheilulaji, jossa kisataan ihmisen fyysisessä toimintakyvyssä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. CrossFit on myös 100% Greg Glassmanin omistama osakeyhtiö, joka omistaa oikeuden kyseisen sanan (ja muutaman muun lausahduksen) käyttämiseen.

https://www.rocketcrossfit.com/post/cro ... -and-covid

Nyt somessa herännyt jupakka on nähdäkseni se viimeinen korsi kamelin selässä. CrossFit-yhtiön toimintamalli on jo pidempään osoittanut kyvyttömyyttään sietää aitoa vuorovaikutusta. Glassman on aikaisemminkin savustanut bisneksestään pihalle ihmisiä, joiden näkemykset poikkeavat omistaan. Bisnesmalli on kuitenkin selkeä: affiliaatit (salit) maksavat 3000 dollaria vuodessa ja saavat oikeuden käyttää sanaa CrossFit, ja ohjaajat käyvät CF-ohjaajakoulutksissa 1000 dollaria/viikonloppu. Sanelevaa ohjausta, ohjelmointia tai yksityiskohtaisia määräyksiä salilla tapahtuvaan toimintaan ei oikeastaan tule. Mutta ei tule myöskään apua. Koronakevät on iskenyt myös CF-salihin kovalla kädellä, erityisesti firman emämaassa, jossa boksit ovat nyt olleet kolmisen kuukautta säpissä. Firman päämaja HQ ei ole juuri ottanut kantaa, tarjonnut ohjeita tai kanavia kotitreenaamiseen yms.

CrossFit-skenestä puhuttaessa puhutaan aina yhteisöstä, ja jokainen, joka on boksilla käynyt, osaa ehkä aistia mistä puhutaan. Cf-treenikavereita moikkaillaan ruokakaupassa samalla tavalla kuin kamppailukavereita. Yhteisöllisyys kuitenkin konkretisoituu juuri siihen omaan saliin, siellä käyviin jumppaajiin ja omiin valmentajiin. Monista on ilmeisesti alkanut tuntua, että kun se työ kuitenkin tehdään omalla salilla omalla porukalla, niin onko CrossFit-sana enää niin tärkeä, että siitä kannattaa maksaa, varsinkin jos brändin arvo lokautuu diktaattorimaisesti käyttäytyvän henkilön toimista?

En tosin usko, että edes suurin osa suomalaisista cf-jumppaajista tietää kuka Glassman on, sikäli asia on vähän ristiriitainen. Mutta niin Jenkkilässä kuin Suomessakin, moni tuntuu huomaavan, että CrossFit Inc tarvitsee affiliaatti- ja kurssimaksuja, mutta saleilla tapahtuva toiminta ei välttämättä tarvitse sanaa CrossFit. Ainakin meidän salilla uusilta harrastajilta kartoitetaan aina tietä boksille ja lähes sataprosenttisesti vastaus on viidakkorumpu.

https://www.crossfit.com/greg-glassman-retires
No, Glassman on yrittänyt selitellä sanojaan. Siis näitä viimeisiä rasistisiksi tulkittuja. Tai siis näitä viimeisimpiä, nyt sieltä sun täältä ponnahtelee jotain vanhojakin sekoiluja, kuten tällaisissa tilanteissa aina. Mutta kuten sanoin, nyt sanotut sanat eivät ole kuohun syy, vaan viimeinen niitti. Herra yrittää vieläpä pelastella tilannetta siirtymällä teatraalisesti pois toimitusjohtajan pallilta. Kenttä on tytmännyt myös tämän, sillä niin pitkään, kuin mies omistaa 100% firman osakkeista, jokainen viivan alle jäävä dollari päätyy hänen tililleen (HUOM! Esimerkiksi Suomessa toimivien salien rahoista CrossFit incille päätyy ainoastaan 3000 dollarin affiliaattimaksu ja mahdolliset kurssimaksut, kyseessä ei ole saliketju. Kohu ei ole syy boikotoida suomalaisia yrittäjiä, jotka tekevät erinomaista työtä paremman elämän bisneksessä, ja ovat laajana rintamana irtisanoutuneet Glassmanin sanoista.)

Tällä hetkellä tilanne on se, että esimerkiksi jo itsessään valtavat henkilöbröndit Rich Froning, Jason Khalipa ja Ben Bergeron ovat ilmoittaneet irtsutumisestaan CrossFitistä ja jatkavansa laadukasta työtään uusilla nimillä. De-affilioitumislistoilla on tällä hetkellä ilmeisesti ainakin 1300 affiliaattia. Suomessakin on jo jonkin aikaa kulisseissa valmisteltu toiminnallisen urheilun liittoa, jollainen Euroopastakin jo löytyy. Itse näen valtavaa potentiaalia esimerkiksi koulutusrintamalla.

Ei anneta huonon bisnesmallin ja huonon johtajuuden tuhota loistavaa metodia ja hienoja treeniyhteisöjä. Mielenkiintoista nähdä miten käy, mutta jatketaan jumppaamista :)
Eppu
marras 13, 2018, 16.38
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

https://www.boxrox.com/greg-glassman-re ... -pull-ups/

Suunta on selvä: CrossFit-bisneksen ainut päämies ja kuningas jatkaa valitsemallaan linjalla. Nyt katumuksen ja syytöksen kohteeksi joutuvat kippileuat, nuo cf-heittereiden vakiokohteet ja aivan liian monen aloittelijan olka aivan aiheuttajat. Mies todella haluaa siirtää bisneksensä maineen urheilusta terveyteen. Ja miksikäs ei, enemmän maailmassa on terveyttä etsiviä, kuin maailman kovakuntoisin man tittelistä kilvoittelevia.
Eppu
marras 11, 2018, 18.42
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

Nimen omaan, CrossFit ei ole yleisöystävällinen laji, eikä se siksi tule koskaan kasvamaan harrastakapohjaamsa isommaksi urheiluksi (vrt. vaikkapa jenkkifutis Yhdysvalloissa). Pakko tuollaisia lajeja vaan on olla, että tulee kaikki ominaisuudet testattua (brändiin myös kuuluu, että tavikset pystyvät kokeilemaan lajeja ja tajuamaan tasonsa. 400kg rengasta kun ei nelikymppinen kahden lapsen äiti väännä, niin paha siinä samaistua ja maksaa salijäsenyyksiä). Tämän vuoden Gameseissa oli mm. 42,195km sisäsoutu, miesten voittajalla meni vajaa kolme tuntia. Siis soutulaitteella. Mutta pitäähän tuollaisia pitkiäkin olla, että voidaan sanoa kestävyydenkin tulleen testattua.

Tuollainen vakioidut lajit ja arvonta johtaisi siihen, että urheilijat olisivat mihin tahansa valmiuden sijaan erikoistuneita niihin vakioituihin lajeihin, brändin vastaisesti siis. Ja onko se joidenkin kilpailijoiden taipumusten eduksi olevien lajien valikoituminen arvalla parempi, kuin kisajärjestäjän lajeja muodostaessa mukana oleva satunnaisuus? Vakioimisesta johtuva treenauksen siiloutuminen johtaisi entistä varmemmin siihen, että sääntökirjassa olevat lajit olisivat yhä tarkemmin jonkun yksittäisen urheilijan vahvuuksia tai heikkouksia koko repertuaarissa.
Eppu
marras 11, 2018, 17.15
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

Katsojien (myötämielisten) ja varioinnin välinen juttu on muuten ihan mielenkiintoinen pointti.

Esimerkiksi tällaiset lajithan saavat varmaan katsojat hakeutumaan kaljateltalle jo parin erän jälkeen. Puhumattakaan jos olisi varmaa nähdä samanlaista tulevissakin kisoissa.

Sain muuten sellaisen muistelon, kuinka suomalaiset yleisurheilijat ovat monesti parjanneet juuri jonkun kyseisen stadionin radan esimerkiksi olevan heille liian liukas/pitävä/kova/pehmeä. Eli kaikissa lajeissa tunnutaan joskus hakevan ulkopuolisten tekijöiden tai järjestäjien aiheuttamaa mahdollisuuksien epäsuhtaa. Ehkä joka lajissa voisi vaan todeta, että tilanne on kaikille sama.
Eppu
marras 10, 2018, 12.25
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

Käsilläseisonta ja -kävely vaativat nähdäkseni koordinaatiota, tasapainoa, taitoa ja vähän tarkkuuttakin. Siten on varsin luontevaa, että monipuolinen treeni mahdollistaa tällaisia ominaisuuksia vaativan liikkeen suorittamisen. Kompleksisia juttuja välillä, itselläni nousi maveykkönen parissa kuukaudessa kymmenen kiloa, ilman ainuttakaan maastavetoa sisältänyttä maksimivoimatreeniä. Näissä jutuissa on usein tietysti kyse siitä, että ominaisuus tai taito joku kehittyy "varjolla" on alkupisteessä heikko tai olematon. Kokenut telinevoimistelija ei tule juurikaan paremmaksi käsilläkävelijäksi, kuin tekemällä entistä vaativampia käsilläkävelyharjoitteita.

En ole valmentaja ja Mjölnir on valmennuspuolella kova tekijä, mutta voin silti avata lirkkimiäni näkemyksiä kisavalmistautumisessa käytetyistä suuntaviivoista. Näissä on aika vahva Salo-bias, koska hänen seminaarimuistiinpanonsa ovat tuoreimmassa muistissa ja hän on kuitenkin valmentanut ihmisiä regionaaleihin ja gameseihin.

2/1-jako, eli 2kk perukautta ja yksi kuukausi preppiä. Viiden viikon perspektiivillä puhutaan siis tuosta preppijaksosta, sillä kuukaudessa ei enää rakenneta kuntoa paremmaksi, vaan on keskityttävä sen potentiaalin valmisteluun ja esiinkaivamiseen. Salon suosima viikkojako 3 normaalia ja yksi kevyt tarkoittaisi varmaankin viiden viikon prepillä neljää normiviikkoa ja kevyttä kisavalmistautumisviikkoa.

Kisaprepin normiviikkojen ero peruskauteen on se, että voimatreeneissä lasketaan selvästi volyymia, mutta nostetaan isompia romuja. Sama koskee oikeastaan metconeja, eli kokonaisvolyymi hieman pienemmäksi ja panostus intensiivisyyteen. Kestävyystreenejä ei hylätä kisaprepillä, mutta ei enää mitään kolmen tunnin pyörälenkkejä, vaan sitä 1-1,5h pk:ta, lähinnä palautumista parantamassa. Sekä kisaprepillä, että peruskautena viikon sisäinen jako olisi Salon mielestä voimatreeni, selkeä metconpäivä, intervallipäivä, voimapäivä ja kestävyyspäivä. Lepopäivät lepopäiviä, sillä hyvin herkästi aktiivinen palautuminen menee treenin puolelle, varsinkin jos perusaktiivisuus on jo korkea.

Kisaprepin keventely/viimeistely eroaa peruskauden deloadista. Perus kaudella kevyt viikko on oikeasti tuskastuttavan kevyt, jolla annetaan kropalle oikeasti kunnolla lepoa ja annetaan seuraavien kovien viikkojen sitten "iskeä sisään". Kisavalmistautumisviikolla konetta pitää käyttää kierroksilla, mutta huudattaa ei kuitenkaan saisi. Hyvä siis tehdä vaikka vähän intervallia masiinoilla, mutta mitään kummempia oloja ei saisi tulla, vaan jätetään kisaa varten tankkiin. Painonnostoliikkeet ovat myös hyviä, varsinkin raakana, jolloin ei mene pusertamiseksi vaan pysytään terävyyttä ja räjähtävyyttä herättelellä tasolla. Painot pidetään kaikessa tekemisessä sellaisena, ettei epäonnistuminen vaaraa ole lähelläkään, siten kroppaan ja päähän jää vain onnistumisia.

Disclaimerit tulikin jo alussa.
Eppu
marras 8, 2018, 16.05
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

Toki on mielenkiintoista nähdä, miten nyrkkeilijä pärjää potkujen kanssa, tai osaako formulakuski ajaa ralliautoa. Potkunyrkkeilijän ja thainyrkkeilijän välisten mittelöiden ollessa varmasti mitä mielenkiintoisinta fanien näkökulmasta sapiens-lajin loppuun saakka. Mielekästä ja mielenkiintoista on siis verrata lajeja, joilla on keskenään samankaltaiset tavoitteet.

Mutta kuten edellisessä viestissäni kirjoitin, joka lajissa pyritään olemaan parhaita omassa lajissaan. Sen takia en ainakaan itse näe mielenkiintoa testata eri lajien huippuja jossain, mikä on oikeasti vaan monipuolista pupuhyppelyä (CrossFit-kisat ovat tylsää katsottavaa, vaikka katsoisi maailman huippuja ja olisi itse fanaattinen).
Eppu
marras 8, 2018, 15.36
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

MikaM kirjoitti: marras 8, 2018, 15.10 Tuo vie vääjäämättä siihen ajatukseen, että mitäs jos vuoden vaikka treenattais ristiin ja 10-ottelun 5 parasta ja CrossFitin viisi parasta kisaisi toisiaan vastaan kummassakin lajissa. Ehkä kuitenkin 10-ottelun tekniikkavalikoima olisi likaa CF-ukoille, mutta CF ottelusta voisi tulla mielenkiintoinen?
Mutta miksi? Maailman jokaisessa urheilulajissa kilpaillaan siitä, että kuka on paras kyseisessä lajissa. CrossFitin ollessa pohjimmiltaan tietynlaista treenifilosofiaa julistavan tavaramerkin kilpailumuoto, kyse on vain kyseisen lajin näkemyksestä, kuka on paras CrossFitissä, ne Games-tasonkin ihmisethän olisivat ihan heittopusseja esimerkiksi oikeiden ironman-triathlonistien, pikajuoksijoiden tai voimanostajien rinnalla.

Kyseessä vaan sattuu olemaan treenifilosofia/laji joka pyrkii kaikkien ominaisuuksien tasapuoliseen kehittämiseen, minkä vuoksi kovakuntoisuus on ihan oikea ja ansaittu käsite. Maailman vahvimmat, nopeimmat, kestävimmät, taitavimmat, notkeimmat jne. valitaan ihan eri kisoissa.

(Hulmi muistaakseni vertasi Pitkämäen joitakin muutamia irrallisia speksejä suomalaisten CF-miesten irrallisiin tuloksiin. Siihenkään maailmanaikaan Pitkämäki ei olisi pärjännyt siis edes suomalaisissa CF-kisoissa (Jonne Koskea lukuun ottamatta suomalaismiehet ovat cf:ssä todella kaukana Euroopan ja maailman tasosta) mutta keppi on lentänyt maailman mittoihin vuosikausia. Lihastohtori taisi itsekin keskittyä enemmän spekulaationsa epätarkkuuksiin.)
Eppu
marras 8, 2018, 14.13
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

Kyllä vaan. Lisäksi on oleellista, että kisoissa mitattaisiin tavalla tai toisella kaikkia kymmentä tunnistettua fyysisen toimintakyvyn ulottuvuutta, tasaisesti pistetyttämällä.

Olen muuten huomannut, että lajin epätasa-arvoisuuksia penäävissä keskusteluissa liu'utaan aina kohti käsitettä "kovakuntoisin". Sen sanominen aiheuttaa ihmisissä valtavia tunnekuohuja. Kumtokarkeloiden voittaja tai unbrokem8000-mestari eivät juurikaan aiheuta parranpärinöitä, mutta annas olla jos joku on Suomen kovakuntoisin sotilas tai Fittest on Earth, niin heti ollaan jonossa kertomassa miten asia ei ole näin, vaikka kilpailut olisivat muodoltaan identtiset. :D
Eppu
marras 8, 2018, 12.54
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

Ile kirjoitti: marras 8, 2018, 11.46 Kai sen voisi ilmaista jotenkin niin, että kisasuoritusten ja arviointikriteerien osalta kaiken sen, mikä kohtuudella olisi vakioitavissa, pitäisi olla vakioitu.
Mutta liikestandardithan ovat CrossFitissä erittäin vakioidut. Se, että ne näennäisesti tarkentuvat ajan myötä, kertonee lajin tuoreudesta. Havaitut koukerot oiotaan ja tuomarointikelvottomat liikkeet (kuten käsilläseisontapunnerrus renkailla) työnnetään kokeilujakson mukana unholaan.
Ile kirjoitti: marras 8, 2018, 11.46 Kyllähän tuo heikentäisi jonkin verran vaadittavan osaamisen ennustettavuutta
"Prepare for the unknown" on yksi CrossFit-yhtiön tunnuslauseista. Mahdollisesti tuntemattomat variaatiot ja uudet yhdistelmät, tai vaikkapa täysin uudenlainen esterata, on lajityypillinen ominaisuus. Kuka pystyy valmistautumaan fyysisesti niin monipuolisesti, että pärjää myös lajissa, jota ei ole koskaan päässyt kokeilemaan.
Ile kirjoitti: marras 8, 2018, 11.46 Kun kyse on nimenomaan tasoltaan hyvin lähellä toisiaan olevien CrossFittaajien keskinäisestä paremmuusjärjestyksestä, joka ainakin tämän "Andy-pointin" mukaan saattaa nyt ratketa kisajärjestäjien lajivalintoihin.
Niin, jos kisajärjestäjä päättäisikin CrossFit-kisoille ominaisen lajikavalkadin sijaan pitääkin yllättäen vaikka voimanostokilpailut? Kyllä, tuollaisessa tilanteessa voimanostaja voittaisi kisat. Se, että useiden lajien joukossa on vaikkapa yksi maksimivoimalaji, ei tee voimanostajasta mestaria, sillä hänen pitää pärjätä myös muita ominaisuuksia vaativissa lajeissa. Entäs sitten se kaveri, joka ottaa pataan siinä maksimivoimalajissa? No häneltä puuttuu mestaruuteen vaadittava voima, eli strenght. Miten hän voisi siis olla kovakuntoisempi, kuin kaveri, joka voittaa maksimivoimassa JA pärjää kaikissa muissa lajeissa siten, että kokonaissaldo on paras?

Eikä ketään pakoteta CrossFit-kisoihin :)
Eppu
marras 7, 2018, 15.04
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

MikaM kirjoitti: marras 7, 2018, 14.16 Sä luulit, että Antti antaa periksi? No huhhuh.
En hetkeäkään, mutta ajattelin, että itsensä valmentajaksi esittelevä ihminen ymmärtäisi fyysisen toimintakykyvyn osa-alueita ja kunnon mittaamista. Tai että henkilö, jonka lajissa voittaja päätetään tuomareiden kesken arvioimalla, ei jatkuvasti dissaisi lajia, jossa mitataan sekunteja, metrejä ja kilogrammoja epäurheilulliseksi. Mutta siinä jo ihan liikaa adhominointia, haluaisin siis, viitaten Andyn kokemuspohja leveyteen, tietää, että onko tuon vänkäämisen taustalla joku oikeakin pointti?
Eppu
marras 7, 2018, 13.47
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 66996

CrossFit

Andy kirjoitti: marras 7, 2018, 12.44 Niin ja riippuen kisajärjestäjän valitsemista lajeista eri kilpailijoilla on parempi tai huonompi mahdollisuus voittaa. Tämä on se, mikä ei minun ajatusmaailmaani urheilusta oikein sovi.
Ei, vaan kisat voittaa se, joka on muita parempi kaikilla kymmenellä fyysisen kunnon ominaisuudella mitattuna. Se tarkoittaa sitä, että voimanostaja voittaisi yhden lajin, maratoonari toisen ja telinevoimistelija kolmannen, mutta CrossFittaaja olisi niissä kaikissa kakkonen, keräten eniten pisteitä koko kisasta.

Miksi mulla on sellainen olo, että olisin käynyt tämän keskustelun jo useasti tässä samassa ketjussa? :D