Haku löysi 16 tulosta

Eppu
tammi 30, 2018, 15.09
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Crossfit

Mua noissa keskiarvoissa kiehtoo juuri se ristikuntoisuus. Tunnen esimerkiksi duunin puolesta useita jumppaukkoja, jotka vetävät sen 3100m cooperissa ja niitä, jotka vetävät sen 220kg maasta, mutta ne eivät ikinä tunnu olevan sama henkilö. Mielestäni on kiehtovaa, kuinka laajalla spektrillä ihminen voi oikeasti olla yllättävän hyvä (eli ei lajissaan maahuippu, mutta pieksee kenet tahansa kuntojumpparin kaikilla osa-alueilla).
Eppu
tammi 30, 2018, 15.04
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Crossfit

https://www.t-nation.com/training/kipping-pull-ups-the-truth

Leuanvedon noustessa lähes aina puheeksi CrossFit-keskustelussa: tässä mielestäni varsin kattava ja kiihkoton kirjoitus kippaamisesta. Urheilijat tekevät monia asioita eri tavalla, kuin kuntoilijat, koska tavoitteet ovat erilaiset.
Eppu
tammi 30, 2018, 12.30
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Crossfit

Tampereella järjestetään 2.-3.2.2018 Winter War CrossFit-kilpailut. Tässä hieman ennakkoasetelmia kilpailijoiden fyysisen kunnon näkökulmasta. Karsinnat läpäisseiden vastausten perusteella, kilpailijat ovat jälleen männävuosia kovemmassa kunnossa.
Eppu
tammi 13, 2017, 14.54
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Crossfit

Sain tänään muuten jo esirasitetussa tilassa putkeen 63, kun levätty ennätys 72. Pitäisin tätä osaltaan todisteena maltillisem tekniikan yleishyödyllisyydestä.
Eppu
tammi 12, 2017, 21.07
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Crossfit

Potkun whatsapp-ryhmässä kysäistiin double undereista, eli tuplanaruhypyistä eli naruhypyistä, joissa yhden hypyn aikana naru menee kahdesti jalkojen ali. Youtube on pullollaan opetusvideoita, mutta itsekään en niistä kokenut hullua hurskaammaksi tulevani, joten tässä ne asiat, joiden tajuamisen jälkeen kyseiset hypyt ovat minulla alkaneet pikkuhiljaa sujua. Disclaimerina, että taekwondoa treenatessani hypimme paljon hyppynarulla, joten pohjani saattavat olla monia paremmat.

Filosofia: DU:t ovat metconeissa sykettä nostava tai ylläpitävä liike ennen raskaita osioita tai niiden välissä. Ne on siis syytä tehdä rauhassa ja maltilla. Siksi taitoa opetellessakaan ei mielestäni kannata sortua nopean tekniikan opetteluun.

Välineet: oikeanlainen hyppynaru. Itselläni oikea mitta on siten, että naru toisen jalan alla kapulat ylettyvät noin nännin korkeudelle. Lisäksi kun tajusin vaihtaa Roguen ohuenohuen speedropen raskaampaan ja hitaampaan, unbroken-ennätykseni kasvoi 20->72.

Hyppy: kuten sanoin, tulee hypyn olla rauhallinen. Hyppynarut ovat parin millimetrin paksuisia, joten hypyn ei tarvitse missään nimessä olla korkea. Hypyn korkeutta ei saa missään tapauksessa lisätä koukistamalla jalkoja tai heiluttamalla niitä hypyn yläosassa eteenpäin. Minulle riitti se, kun tajusin hypyn yläasennossa nostaa varpaat ylös, nilkanojennuksen sijaan.

Pyöritys: pelkillä ranteilla. Ei olkapäillä, ei kyynärpäillä. Pelkät ranteet. On myös turha hakata hyppynarulla lattiaa vasten, vapaasti pyörivä naru pyörii tasaisemmin ja rytmikkääin, eikä hajoa yhtä nopeasti.

Rytmi: kaiken a ja o. Hitaat jalat, nopeat ranteet. Tämän opin kaikista parhaiten kun tajusin alkaa tekemään tarpeeksi hitaita ja rauhallisia kokonaissuorituksia. Joskus tein silmät kiinni pelkkiä rauhallisia hyppyjä ja laskin mielessäni nopeasti yks-kaks, kuvaamaan pyöritystä. Tämän opettelun jälkeen en ole muuten osannut hyppiä sinkkuja enää kunnolla, putkiaivot.

Detaljit: käsien asento suhteessa vartalolinjaan oman maun mukaan. Tärkeintä on siis, että vartalo on koko ajan hyvässä ryhdissä ja linjassa. Itse pidän katsetta hieman yläviistoon, pysyy hengitystiet auki.
Eppu
huhti 8, 2016, 13.59
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Re: Crossfit

Olen kuullut. Näin tapahtuu paljon myös esimerkiksi jalkapallossa yms. En vain ihan varma, että toimiiko cf:ssä, kun liian tietoisella lajivalinnalla voi tulla valinneeksi lajin, jossa vierailija onkin etevämpi.

Eli, ymmärrän vilpin harrastamisen, jos sillä pyritään hankkimaan jotain etua, esimerkiksi taloudellista, mutta en edelleenkään ymmärrä, kuka crossfitissa hyötyisi millään lailla kilpailijoihin kohdistuvasta puolueellisuudesta. En games-tasolla, enkä salikisoissa.
Eppu
huhti 7, 2016, 21.55
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Re: Crossfit

Ymmärrän Andyn logiikan, mutta en osta ajatusta sen sulautumisesta cf:iin. Näkisin, että lajin kiinnostavuuden kannalta tuolla ihan huipulla on tärkeää, että kisat ovat mahdollisimman tasaväkisiä ja johtaja vaihtuu tiuhaan.


Sirkushuveja kansalle -mnetaliteetilla asetelma hyvin usein on, että Amerikan pojat ja tytöt näyttää ryöstöretkellä oleville eurooppalaisille, ausseille ja kanukeille, että mistä kana pissii. Sitten sitä hypeä saa kiskottua siitä irti ja Mikko Salot, Jonne Kosket ja Islannin väki käyvät sitten horjuttamassa kotiväkeä tuloslistoilta.

Sitten mietin näitä pienempiä kisoja ja vaikka ihan salikisoja. Mitä etua olisi suosia esimerkiksi oman salin väkeä ja tehdä lajeja, joissa vain he voivat pärjätä ja voittavat kisat, muille jää selvästä kikkailusta pihkan maku suuhun, eivätkä seuraavalla kerralla kanna osallistumismaksujaan samaan kisaan?
Eppu
huhti 6, 2016, 22.47
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Re: Crossfit

CF-pulju saa fyrkkansa siitä, kun uusia saleja avataan ja uudet valmentajakandidaatit menevät kursseille. Tällä agendalla uskoisin, että parempaa julkisuutta saadaan sillä, että laaja-alaisemmim "omien kylien tytöt ja pojat" pärjäävät kisoissa.

Sitten kun sitä fyrkkaa tulee välillisesti Roguen välinekaupasta ja Reebokin rensseleistä, kuka tahansa saa pärjätä niillä, koska kisoissa ei muita näe, vrt. suksimerkkiään osoittava hiihtäjä. Vaikkapa nyt sitten tuo Conor tai Ronda, enemmän he saavat palstatilaa persoonallaan ja puheillaan, tottakai niillä saa myytyä lippuja ja kaapeli-tv:tä, mutta kun CF inc ei tee rahojaan niillä.

Kannustus, väitän että poikkeaa. En muista nähneeni 100m juoksun olympiafinaalia, missä juoksijat jauhaisivat tårta på tårta ringissä ennen lähtötelineitä ja heittäisivät finaalissa kaikkien kanssa yläfemmat ja jatkaisivat juttelua.
Eppu
huhti 6, 2016, 21.46
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Re: Crossfit

Nyt muuten hiffasin, että eniten tässä ihmisiä ihistää se "fittest on earth"-titteli, kun cf on ominut tuollaisen lausahduksen. Tärkeää tässä olisi muistaa juurikin se, että kilpatasolla kysymys on urheilulajista. Vähän sama kuin spekuloisi, että pärjääkö painija vapaaottelussa, mutta vapaaottelija ottaisi varmaan painissa kuokkaan?
Eppu
huhti 6, 2016, 21.06
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Crossfit

Mietiskelin tätä asiaa ja tein päässäni pientä köyhän miehen lajianalyysiä, jos löytyisi vaikka jokin ylipainotettu ominaisuus noista seuratuimmista kisoista.

2015 CrossFit Games

Laji 1 (päivä1):
500m uinti, 3200m käsin melonta, 500m uinti. Yhteislähtö, pisteytys maaliintulojärjestyksessä, maksimiaika 60min.

Mitattu ominaisuus on kestävyys. Etua uintitekniikasta.

Laji 2 (päivä1):
Miehillä 4kpl 100lb ja 4kpl 80lb hiekkasäkkejä. Säkit haetaan rappusten yläpäästä ja toimitetaan stadionin toisessa päässä olevien rappusten yläpäähän. Tasamatkalle käytössä kottikärryt. Suoritus aikaa vastaan, maksimiaika 15min.

Mitatut omainaisuudet nopeus, voima, kantotekniikka ja taktiikka. Etua maataloustyökokemuksesta?

Laji 3 (päivä2):
20lb painoliivin kanssa: 1600m juoksu, 100 leuanvetoa, 200 etunojapunnerrusta, 300 syväkyykkyä, 1600m juoksu. Suoritu aikaa vastaan, maksimiaika 55min.

Mitatut ominaisuudet kestävyys, erityisesti lihaskestävyys. Etulajia en osaa nimetä, kilpamaileri pärjännee lisäpainon kanssa, mutta ottanee lihaspuolella takkiin leuanvedoissa ja etunojapunnerruksissa. Kisoissa merkittäväksi osoittautui myös taktiikka, että tajusi pilkkoa nuo isot sarjat alusta asti esimerkiksi nopeiksi vitosiksi.

Laji 4 (päivä2):
Tempaus levytangolla: Jokainen kierros suoritetaan aikaa vastaan. 1. kierros 1x190lb, 1x200lb, 1x205lb, 1x210lb, 1x215lb. Kaksikymmentä parasta aikaa jatkaa, toiselle kierrokselle (220, 230, 235, 240, 245), josta kymmenen parasta finaaliin (250, 260, 265, 270, 275).

Mitatut ominaisuudet voima, tekniikka ja nopeus. Ehdoton etulyönti painonnostajalla.

Laji 5 (päivä2):
5 kierrosta: 205lb levytangolla 12 maastavetoa, 9 raakarinnallevetoa ja 6 raakatyöntöä. Maksimisuoritusaika 12min.

Mitatut omainaisuudet voima, lihaskestävyys ja tekniikka. Voima- ja painnonnostajien heiniä kestävyysmausteella.

Laji 6 ja 7 (päivä3):
Juoksu aikaa vaastaan stadionin toisesta päästä toiseen. Ensimmäisessä lajissa radan alkupäässä on poijujen pujottelua ja loppupäässä yli hypättäviä aitoja. Toinen laji juostaan lyhyen (alle 1min) palautuksen jälkeen toiseen suuntaan:

Mitatut ominaisuudet nopeus ja juoksutekniikka. Etuna pikajuoksu, jenkkifutis, rugby.

Laji 8 (päivä3):
100ft matka 560lb pig flip, 4kpl köyden kiipeäminen (5m) ilman jalkoja, 100ft käsilläkävely. Suoritus aikaa vastaan, maksimissaan 12min.

Mitatut ominaisuudet voima ja tekniikka. Pig flip onnistuisi varmasti parhaiten voimamieheltä, köysikiipeily ja käsilläkävely telinevoimistelijan heiniä.

Laji 9 (päivä3):
Rive+työntö. Etsitään kilpailijan 1RM kyseisessä liikeparissa, aikaa yhdellä tangolla olemiseen 20 sekuntia.

Mitattu omainsuus voima ja tekniikka (palautumiskyky). Painnonnostajan heiniä.

Laji 10 (päivä3):
15 thrusteria 165lb, 15 muscle upia, 10 thrusteria, 10 muscle upia, 6 thrusteria ja 6 muscle upia. Aikaa vastaan, maksimissaan 10min.

Mitatut omainisuudet lihaskestävyys ja tekniikka. Telinevoimistelijalla ehdoton etu, painonnostosta apua.

Laji 11 (päivä4):
Kuusi kierrosta seuraavaa: 400m juoksu (osittain rappusia ylös ja alas), 50ft yoke carry 380lb. Suoritus aikaa vastaan, maksimissaan 25min.

Mitatut ominaisuudet kestävyys, voima ja tekniikka. Voimamiehillä etu, apua taloudellisesta juoksusta.

Laji 12 (päivä4):
Aikaa vastaan: 3kpl reikäseinäkiipeilyä, 24cal soutu, 16cal rynnäkköpyörä ja 8kpl käsipainotempaus 100lb. Maksimisuoritus 6min.

Mitatut omainsuudet tekniikka ja nopeus, myös lihaskestävyys. Etua kiipeilytaustasta, hyvästä soudusta ja tempaustekniikasta.

Laji 13 (päivä4) Heti lajin 12 jälkeen:
Aikaa vastaan: 12 käsilläseisontapunnerrusta maassa olevilla nojapuilla, 24cal soutu, 16cal rynnäkköpyörä, 8 maastavetoa kahdella 203lb kahvakuulalla (kahden suorituksen välein parin metrin farmarikävely ko. kuulilla). Maksimiaika 7min.

Mitatut ominaisuudet tekniikka, nopeus, lihaskestävyys ja voima. Etuja telinevoimistelijalla ja voimamiehellä.


Nopealla vilkaisulla tällaisilla lajivalinnoilla eniten etulyöntiä lajeihin saavat voimistelijat (tekniikka), painonnostajat (tekniikka ja voima) sekä voimamiehet (Oudot esineet ja voima), mutta toisaalta todella monessa yksittäisessäkin lajissa pitäisi kyetä tekemään ristiin. Esimerkiksi voisin kuvitella, ettei monellakaan olympia-telinevoikkaajalla lähde 200kg mave kahvakuulilla ihan tosta noin vaan farmarikävelisi, mutta aika harva yli kolmenhuntin mavettajista lähtisi käsilläseisontapunnerrukset kamalan näppärästi. Tämä nyt on tällaista vaimon iltavuorossa ollessa suoritettua ajankulutusanalyysiä.
Eppu
huhti 6, 2016, 19.36
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Re: Crossfit

Näinhän esimerkiksi noissa sotilaiden kisoissa (vaikka eivät sios virallisesti crossfitiä olekaan ;)) on tehty. Lajien myöhäistä julkaisua tai jopa yllätyksellisyyttä on perusteltu taasen sillä, että kaikki valmistautuvat samalla viivalla kaikkeen. Järjestäjän etu ei liene suosia ketään, vaan saada aikaiseksi vaikka monta päivää kestävä jännitysnäytelmä.

Lajin henkeen kuuluu myös aika kova yhteisöllisyys, pahimman kilpailijan kanssa treenataan yhdessä ja heitetään yläfemmaa ja viimeisenä radalla olevan ympärille keräännytään kannustamaan. Näin kisoissa, mutta erityisesti myös lajin treeneissä.

CrossFit on firma ja Reebok maksaa rahaa, mutta ainakin tämän hetken maineenhallinnalla esimerkiksi noilla gameseilla on tarkoitus mielestäni tehdä yhteisöstä tunnetumpaa ja luoda hypeä. En keksi mitään syytä, että järjestäjän kannattaisi suosia yhtään kilpailijaa. Se ainoastaan vähentäisi lajin kiinnostusta.
Eppu
huhti 6, 2016, 16.20
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Crossfit

Andy kirjoitti:Osaatko sanoa onko siinä mitään sääntöjä/logiikkaa millä perustein lajit valitaan vai onko se mielivaltaista?

Logiikkaa:

"CrossFit is not a specialized fitness program, but a deliberate attempt to optimize physical competence in each of 10 recognized fitness domains," says founder Greg Glassman in the Foundations document. Those domains are: cardiovascular and respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy.

Eli aika usein noista löytyy painonnostoa, voimanostoa, kehonpainoliikkeitä, telinevoimistelua, juoksua/uintia/soutua/pyöräilyä ja sitten "outojen objektien siirtämistä".
Eppu
huhti 6, 2016, 11.46
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Re: Crossfit

Jos viitsit katsoa laittamani linkin games-lajisivulle, voidaan katsoa, että uinnin ja ylävartalon voimaa vaativien lajien lisääminen ei nostanut uimareita podiumille. :)
Eppu
huhti 6, 2016, 06.15
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Re: Crossfit

Lisenssi. Oletan, että juuri tuosta syystä nuo solttujen kisatkin ovat cross training eikä crossfit, koska Sotilasurheiluliitto ei liene CrossFit inc:n kanssa kaikkea talouspolitiikkaa tasannut. CrossFit on konserni, jolla on oikeudet käyttää kyseistä sanaa. Firmalle lisenssit maksavat salit saavat käyttää sitä nimessään, kunhan treenien vetäjät ovat käyneet CF:n level-validoinnit. Tästä eteenpäin lajin henkeen kuuluu se, että avoimin mielin kehitetään ihmisen suorituskykyä mahdollisimman laajalla spektrillä, salit toimivat täysin itsenäisesti vailla valvontaa/ohjausta.

Helpoiten seurattava tyyppiesimerkki crossfit-kisoista on varmasti Gamesit. Sanoisin itse, että crossfit nyt vaan on monipuolisempaa. Gamesien yksi elementti on myös se, ettei lajeja kerrota erotyisen paljoa etupeltoon, välillä Rogue on pistänyt hitsaajansa keksimään ihan uudenlaisia liikuteltavia möhkäleitäkin, jotta kisaajilla ei ole mahdollisuutta omata osaamista etukäteen.
Eppu
huhti 5, 2016, 06.08
Keskustelualue: Mahanpururata
Aihe: Crossfit
Vastaukset: 263
Luettu: 28693

Crossfit

Crossfit-ohjelmoinnista.

Ja tuosta muitten lajien mestareista: vuosittaiseen Games:iin on jokaisella ihan vapaa osallistumisoikeus, kunhan selvittää openin ja alueelliset kisat. Luulisi näiden "kyllä mä noi voittaisin"-ihmisten hatjaavan siellä, mutta ei ole näkynyt.

Palaa sivulle Crossfit