Ole hyvä ja vastaa nopeasti kyselyyn Potkun kehittämisestä. Vastausten perusteella pohdimme keinoja uudistaa Potkua. Kiitos. :)

Haku löysi 64 tulosta

Eppu
marras 13, 2018, 16.38
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

https://www.boxrox.com/greg-glassman-regrets-kipping-pull-ups/

Suunta on selvä: CrossFit-bisneksen ainut päämies ja kuningas jatkaa valitsemallaan linjalla. Nyt katumuksen ja syytöksen kohteeksi joutuvat kippileuat, nuo cf-heittereiden vakiokohteet ja aivan liian monen aloittelijan olka aivan aiheuttajat. Mies todella haluaa siirtää bisneksensä maineen urheilusta terveyteen. Ja miksikäs ei, enemmän maailmassa on terveyttä etsiviä, kuin maailman kovakuntoisin man tittelistä kilvoittelevia.
Eppu
marras 11, 2018, 18.42
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

Nimen omaan, CrossFit ei ole yleisöystävällinen laji, eikä se siksi tule koskaan kasvamaan harrastakapohjaamsa isommaksi urheiluksi (vrt. vaikkapa jenkkifutis Yhdysvalloissa). Pakko tuollaisia lajeja vaan on olla, että tulee kaikki ominaisuudet testattua (brändiin myös kuuluu, että tavikset pystyvät kokeilemaan lajeja ja tajuamaan tasonsa. 400kg rengasta kun ei nelikymppinen kahden lapsen äiti väännä, niin paha siinä samaistua ja maksaa salijäsenyyksiä). Tämän vuoden Gameseissa oli mm. 42,195km sisäsoutu, miesten voittajalla meni vajaa kolme tuntia. Siis soutulaitteella. Mutta pitäähän tuollaisia pitkiäkin olla, että voidaan sanoa kestävyydenkin tulleen testattua.

Tuollainen vakioidut lajit ja arvonta johtaisi siihen, että urheilijat olisivat mihin tahansa valmiuden sijaan erikoistuneita niihin vakioituihin lajeihin, brändin vastaisesti siis. Ja onko se joidenkin kilpailijoiden taipumusten eduksi olevien lajien valikoituminen arvalla parempi, kuin kisajärjestäjän lajeja muodostaessa mukana oleva satunnaisuus? Vakioimisesta johtuva treenauksen siiloutuminen johtaisi entistä varmemmin siihen, että sääntökirjassa olevat lajit olisivat yhä tarkemmin jonkun yksittäisen urheilijan vahvuuksia tai heikkouksia koko repertuaarissa.
Eppu
marras 11, 2018, 17.15
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

Katsojien (myötämielisten) ja varioinnin välinen juttu on muuten ihan mielenkiintoinen pointti.

Esimerkiksi tällaiset lajithan saavat varmaan katsojat hakeutumaan kaljateltalle jo parin erän jälkeen. Puhumattakaan jos olisi varmaa nähdä samanlaista tulevissakin kisoissa.

Sain muuten sellaisen muistelon, kuinka suomalaiset yleisurheilijat ovat monesti parjanneet juuri jonkun kyseisen stadionin radan esimerkiksi olevan heille liian liukas/pitävä/kova/pehmeä. Eli kaikissa lajeissa tunnutaan joskus hakevan ulkopuolisten tekijöiden tai järjestäjien aiheuttamaa mahdollisuuksien epäsuhtaa. Ehkä joka lajissa voisi vaan todeta, että tilanne on kaikille sama.
Eppu
marras 10, 2018, 12.25
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

Käsilläseisonta ja -kävely vaativat nähdäkseni koordinaatiota, tasapainoa, taitoa ja vähän tarkkuuttakin. Siten on varsin luontevaa, että monipuolinen treeni mahdollistaa tällaisia ominaisuuksia vaativan liikkeen suorittamisen. Kompleksisia juttuja välillä, itselläni nousi maveykkönen parissa kuukaudessa kymmenen kiloa, ilman ainuttakaan maastavetoa sisältänyttä maksimivoimatreeniä. Näissä jutuissa on usein tietysti kyse siitä, että ominaisuus tai taito joku kehittyy "varjolla" on alkupisteessä heikko tai olematon. Kokenut telinevoimistelija ei tule juurikaan paremmaksi käsilläkävelijäksi, kuin tekemällä entistä vaativampia käsilläkävelyharjoitteita.

En ole valmentaja ja Mjölnir on valmennuspuolella kova tekijä, mutta voin silti avata lirkkimiäni näkemyksiä kisavalmistautumisessa käytetyistä suuntaviivoista. Näissä on aika vahva Salo-bias, koska hänen seminaarimuistiinpanonsa ovat tuoreimmassa muistissa ja hän on kuitenkin valmentanut ihmisiä regionaaleihin ja gameseihin.

2/1-jako, eli 2kk perukautta ja yksi kuukausi preppiä. Viiden viikon perspektiivillä puhutaan siis tuosta preppijaksosta, sillä kuukaudessa ei enää rakenneta kuntoa paremmaksi, vaan on keskityttävä sen potentiaalin valmisteluun ja esiinkaivamiseen. Salon suosima viikkojako 3 normaalia ja yksi kevyt tarkoittaisi varmaankin viiden viikon prepillä neljää normiviikkoa ja kevyttä kisavalmistautumisviikkoa.

Kisaprepin normiviikkojen ero peruskauteen on se, että voimatreeneissä lasketaan selvästi volyymia, mutta nostetaan isompia romuja. Sama koskee oikeastaan metconeja, eli kokonaisvolyymi hieman pienemmäksi ja panostus intensiivisyyteen. Kestävyystreenejä ei hylätä kisaprepillä, mutta ei enää mitään kolmen tunnin pyörälenkkejä, vaan sitä 1-1,5h pk:ta, lähinnä palautumista parantamassa. Sekä kisaprepillä, että peruskautena viikon sisäinen jako olisi Salon mielestä voimatreeni, selkeä metconpäivä, intervallipäivä, voimapäivä ja kestävyyspäivä. Lepopäivät lepopäiviä, sillä hyvin herkästi aktiivinen palautuminen menee treenin puolelle, varsinkin jos perusaktiivisuus on jo korkea.

Kisaprepin keventely/viimeistely eroaa peruskauden deloadista. Perus kaudella kevyt viikko on oikeasti tuskastuttavan kevyt, jolla annetaan kropalle oikeasti kunnolla lepoa ja annetaan seuraavien kovien viikkojen sitten "iskeä sisään". Kisavalmistautumisviikolla konetta pitää käyttää kierroksilla, mutta huudattaa ei kuitenkaan saisi. Hyvä siis tehdä vaikka vähän intervallia masiinoilla, mutta mitään kummempia oloja ei saisi tulla, vaan jätetään kisaa varten tankkiin. Painonnostoliikkeet ovat myös hyviä, varsinkin raakana, jolloin ei mene pusertamiseksi vaan pysytään terävyyttä ja räjähtävyyttä herättelellä tasolla. Painot pidetään kaikessa tekemisessä sellaisena, ettei epäonnistuminen vaaraa ole lähelläkään, siten kroppaan ja päähän jää vain onnistumisia.

Disclaimerit tulikin jo alussa.
Eppu
marras 8, 2018, 16.05
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

Toki on mielenkiintoista nähdä, miten nyrkkeilijä pärjää potkujen kanssa, tai osaako formulakuski ajaa ralliautoa. Potkunyrkkeilijän ja thainyrkkeilijän välisten mittelöiden ollessa varmasti mitä mielenkiintoisinta fanien näkökulmasta sapiens-lajin loppuun saakka. Mielekästä ja mielenkiintoista on siis verrata lajeja, joilla on keskenään samankaltaiset tavoitteet.

Mutta kuten edellisessä viestissäni kirjoitin, joka lajissa pyritään olemaan parhaita omassa lajissaan. Sen takia en ainakaan itse näe mielenkiintoa testata eri lajien huippuja jossain, mikä on oikeasti vaan monipuolista pupuhyppelyä (CrossFit-kisat ovat tylsää katsottavaa, vaikka katsoisi maailman huippuja ja olisi itse fanaattinen).
Eppu
marras 8, 2018, 15.36
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

MikaM kirjoitti:
marras 8, 2018, 15.10
Tuo vie vääjäämättä siihen ajatukseen, että mitäs jos vuoden vaikka treenattais ristiin ja 10-ottelun 5 parasta ja CrossFitin viisi parasta kisaisi toisiaan vastaan kummassakin lajissa. Ehkä kuitenkin 10-ottelun tekniikkavalikoima olisi likaa CF-ukoille, mutta CF ottelusta voisi tulla mielenkiintoinen?
Mutta miksi? Maailman jokaisessa urheilulajissa kilpaillaan siitä, että kuka on paras kyseisessä lajissa. CrossFitin ollessa pohjimmiltaan tietynlaista treenifilosofiaa julistavan tavaramerkin kilpailumuoto, kyse on vain kyseisen lajin näkemyksestä, kuka on paras CrossFitissä, ne Games-tasonkin ihmisethän olisivat ihan heittopusseja esimerkiksi oikeiden ironman-triathlonistien, pikajuoksijoiden tai voimanostajien rinnalla.

Kyseessä vaan sattuu olemaan treenifilosofia/laji joka pyrkii kaikkien ominaisuuksien tasapuoliseen kehittämiseen, minkä vuoksi kovakuntoisuus on ihan oikea ja ansaittu käsite. Maailman vahvimmat, nopeimmat, kestävimmät, taitavimmat, notkeimmat jne. valitaan ihan eri kisoissa.

(Hulmi muistaakseni vertasi Pitkämäen joitakin muutamia irrallisia speksejä suomalaisten CF-miesten irrallisiin tuloksiin. Siihenkään maailmanaikaan Pitkämäki ei olisi pärjännyt siis edes suomalaisissa CF-kisoissa (Jonne Koskea lukuun ottamatta suomalaismiehet ovat cf:ssä todella kaukana Euroopan ja maailman tasosta) mutta keppi on lentänyt maailman mittoihin vuosikausia. Lihastohtori taisi itsekin keskittyä enemmän spekulaationsa epätarkkuuksiin.)
Eppu
marras 8, 2018, 14.13
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

Kyllä vaan. Lisäksi on oleellista, että kisoissa mitattaisiin tavalla tai toisella kaikkia kymmentä tunnistettua fyysisen toimintakyvyn ulottuvuutta, tasaisesti pistetyttämällä.

Olen muuten huomannut, että lajin epätasa-arvoisuuksia penäävissä keskusteluissa liu'utaan aina kohti käsitettä "kovakuntoisin". Sen sanominen aiheuttaa ihmisissä valtavia tunnekuohuja. Kumtokarkeloiden voittaja tai unbrokem8000-mestari eivät juurikaan aiheuta parranpärinöitä, mutta annas olla jos joku on Suomen kovakuntoisin sotilas tai Fittest on Earth, niin heti ollaan jonossa kertomassa miten asia ei ole näin, vaikka kilpailut olisivat muodoltaan identtiset. :D
Eppu
marras 8, 2018, 12.54
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

Ile kirjoitti:
marras 8, 2018, 11.46
Kai sen voisi ilmaista jotenkin niin, että kisasuoritusten ja arviointikriteerien osalta kaiken sen, mikä kohtuudella olisi vakioitavissa, pitäisi olla vakioitu.
Mutta liikestandardithan ovat CrossFitissä erittäin vakioidut. Se, että ne näennäisesti tarkentuvat ajan myötä, kertonee lajin tuoreudesta. Havaitut koukerot oiotaan ja tuomarointikelvottomat liikkeet (kuten käsilläseisontapunnerrus renkailla) työnnetään kokeilujakson mukana unholaan.
Ile kirjoitti:
marras 8, 2018, 11.46
Kyllähän tuo heikentäisi jonkin verran vaadittavan osaamisen ennustettavuutta
"Prepare for the unknown" on yksi CrossFit-yhtiön tunnuslauseista. Mahdollisesti tuntemattomat variaatiot ja uudet yhdistelmät, tai vaikkapa täysin uudenlainen esterata, on lajityypillinen ominaisuus. Kuka pystyy valmistautumaan fyysisesti niin monipuolisesti, että pärjää myös lajissa, jota ei ole koskaan päässyt kokeilemaan.
Ile kirjoitti:
marras 8, 2018, 11.46
Kun kyse on nimenomaan tasoltaan hyvin lähellä toisiaan olevien CrossFittaajien keskinäisestä paremmuusjärjestyksestä, joka ainakin tämän "Andy-pointin" mukaan saattaa nyt ratketa kisajärjestäjien lajivalintoihin.
Niin, jos kisajärjestäjä päättäisikin CrossFit-kisoille ominaisen lajikavalkadin sijaan pitääkin yllättäen vaikka voimanostokilpailut? Kyllä, tuollaisessa tilanteessa voimanostaja voittaisi kisat. Se, että useiden lajien joukossa on vaikkapa yksi maksimivoimalaji, ei tee voimanostajasta mestaria, sillä hänen pitää pärjätä myös muita ominaisuuksia vaativissa lajeissa. Entäs sitten se kaveri, joka ottaa pataan siinä maksimivoimalajissa? No häneltä puuttuu mestaruuteen vaadittava voima, eli strenght. Miten hän voisi siis olla kovakuntoisempi, kuin kaveri, joka voittaa maksimivoimassa JA pärjää kaikissa muissa lajeissa siten, että kokonaissaldo on paras?

Eikä ketään pakoteta CrossFit-kisoihin :)
Eppu
marras 7, 2018, 15.04
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

MikaM kirjoitti:
marras 7, 2018, 14.16
Sä luulit, että Antti antaa periksi? No huhhuh.
En hetkeäkään, mutta ajattelin, että itsensä valmentajaksi esittelevä ihminen ymmärtäisi fyysisen toimintakykyvyn osa-alueita ja kunnon mittaamista. Tai että henkilö, jonka lajissa voittaja päätetään tuomareiden kesken arvioimalla, ei jatkuvasti dissaisi lajia, jossa mitataan sekunteja, metrejä ja kilogrammoja epäurheilulliseksi. Mutta siinä jo ihan liikaa adhominointia, haluaisin siis, viitaten Andyn kokemuspohja leveyteen, tietää, että onko tuon vänkäämisen taustalla joku oikeakin pointti?
Eppu
marras 7, 2018, 13.47
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

Andy kirjoitti:
marras 7, 2018, 12.44
Niin ja riippuen kisajärjestäjän valitsemista lajeista eri kilpailijoilla on parempi tai huonompi mahdollisuus voittaa. Tämä on se, mikä ei minun ajatusmaailmaani urheilusta oikein sovi.
Ei, vaan kisat voittaa se, joka on muita parempi kaikilla kymmenellä fyysisen kunnon ominaisuudella mitattuna. Se tarkoittaa sitä, että voimanostaja voittaisi yhden lajin, maratoonari toisen ja telinevoimistelija kolmannen, mutta CrossFittaaja olisi niissä kaikissa kakkonen, keräten eniten pisteitä koko kisasta.

Miksi mulla on sellainen olo, että olisin käynyt tämän keskustelun jo useasti tässä samassa ketjussa? :D
Eppu
marras 7, 2018, 11.51
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

Andy kirjoitti:
marras 7, 2018, 10.31
Mjölnir kirjoitti:
marras 6, 2018, 19.05
Viime Kuntokarkeiloiden voittajakolmikko, Eli minä, Pelander, Kilpeläinen ovat kaikki mukana nyt LinnaMasterseissa. Otetaan revanssi

Toivottavasti itse kisoissa on joku maksimivoimalaji, luulen, että se on ainut tapa voittaa tuo entinen kolleegani Raution Antti, joka teki jäätävän tuloksen karsinnassa
Juuri tällaista tilannetta tarkoitan, että lajivalinta suosii jotakuta kilpailijaa.
Sen takia kisoissa on niin monta erilaista lajia, että allekirjoituksestani löytyviä kaikkia fitneksen osa-alueita testataan (Pikkukisoissa harvemmin suoria kestävyyslajeja, mutta koko päivän kestävä kilpailu kyllä mittaa kestävyyttä palautumiskyvyn kautta). Monet kisat, erityisesti aloittelijoille suunnatut, karsivat myös maksimivoiman suoran testaamisen pois, mutta maksimivoima näkyy tietysti siinä, että kykenee sitten muissa lajeissa liikuttamaan kevyempiä taakkoja helpommin.
Eppu
marras 7, 2018, 10.23
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

Mjölnir kirjoitti:
marras 7, 2018, 09.11
Tein tämän karsinnan kahdesti, ensimmäisellä kerralla lähdin soutamaan täysillä ja sippasin tuplanaruhypyissä täysin, aika silloin 21:39. Nyt lähdin soutamaan kevyesti, niin oli vielä virtaa puolenvälin jälkeen. Tuplanaruhypyissä pelkästään voi sen minuutin saada eroa: kaveri joka vetää unbroken, sillä menee minuutti, kun meikäläisellä menee ainakin kaksi
Minunkin piti juuri kirjoittaman, että tuollainen suoritus on helppo tuhota jo ensimmäisessä liikkeessä.

Sitten esimerkiksi vielä tuplanaruhypyistä ja liikketehokkuudesta. Itsekin pystyisin pakottamaan itsestäni sen sataa hyppyä putkeen, mutta sen jälkeen en kykenisi enää jatkamaan mihinkään, vaan puuskuttaisin todennäköisesti niin kauan, että suorituksen ja rasitusvelan yhdistelmän muodostama aika olisi pidempi, kuin toistojen suorittaminen rauhallisemmin ja pätkimällä.

Games-tasolla esimerkiksi vuoden 2008 mestari Jason Khalipa on tunnettu siitä, että hän lähtee kaikkiin lajeihin täysillä ja johtaa niitä johonkin pisteeseen, mutta sitten kärsii lopuksi muitten ohitellessa. Olen itse pyrkinyt tänä syksynä tietoisesti rauhoittamaan tahtiani metconeissa, vaikka alku tuntuisi siltä, että voisin puskea kovempaakin yritän himmata, kyllä sitä sitten kierrosten ja kellon kuluessa ehtii kiristämään ja kärsimään. Olen huomannut tällä olevan selvää vaikutusta, olen salillamme treenaavien keskuudessa alkanut selvästi nostamaan tulostasoani paljon nopeammin, kuin mitä kunnon paranemisella voisi selittää.
Eppu
marras 6, 2018, 19.56
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

tapsaattori kirjoitti:
marras 6, 2018, 19.43
Olivatko karsinnan lajit suhteellisesti kestävyyspainotteisia?
Mun on vähän vaikea hahmottaa millaista suorituskyvyn eroa kisassa minuutin ero tarkottaa. Happokestävyyttä ja hapenottokykyä tarvittaneen kuitenkin merkittävästi, jotta just vaikka naruhyppyihin saa herkän liikkeen.
Kyseessä oli siis kertaalleen läpimentävä treeni, johon sai käyttää maksimissaan 20min. Yli sen olevat ajat kertovat, että jokainen sekunti on tekemättä jäänyt toisto. 20 minuuttia on CF-termein keskipitkä laji, se ei testaa varsinaisesti kestävyyttä, kuten vaikka maratonsoutu, mutta pitäähän kestävyysomainaisuksien olla kunnossa, että kykenee työskentelemään noinkaan pitkään vaaditulla intensiteetillä.

Minuutin erot menee mielestäni ennen kaikkea energiatehokkuuden ja taitavuuden piikkiin, toki myös kunnon. Tuon karsintalajin kaikki osiot ovat itsessään tehtävissä normikunnolla kevyestikin, mutta tekemällä juttuja liian nopeasti tai liian pitkinä sarjoina, alkaa väliin tulla puuskutustaukoja ja epäonnistuneita toistoja. Erityisesti huipputasolla kyse on ainakin Mikko Salon mukaan juuri liikkeen taloudellisuudessa voittamisessa, sillä kuntonsa ja voimiensa kannalta huiput ovat periaatteessa varsin tasaväkisiä.

Minuutti kertyy aika helposti puuskutellessa ja tankoja tuijotellessa.
Eppu
marras 5, 2018, 12.45
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

Tämän vuoden karsintalaji oli minun mielestäni onnistuneesti tehty. Vaatii konetta ja sopivaa taitotasoa liikkeiden suhteen, sisältää kehonpainoilua monipuolisesti ja ulkoisen taakan liikutteluakin parilla tavalla, ja kaikki yhdessä helposti mitattavassa paketissa. Mastersien taso on kyllä joka vuosi ilahduttavan kova, boxillamme moni junnukin kokeili tuota karsintaa, eikä se tosiaan ollut mitään skaalattua eläkelöyhyttelyä.

Leukojen loksuttelua: Järjestävä taho CF Hämeenlinna ei näemmä osannut tälläkään kertaa vetää kotiin päin ja suojella tavaramerkkiä, kun omat urheilijat eivät voittaneet yhdessäkään sarjassa ja sitten tuollaiset Mjölnirin kaltaiset unaffiliated-sedätkin pääsee ilman lisenssidollareita kärkikahinoihin.
Eppu
elo 28, 2018, 07.15
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 381
Luettu: 41882

CrossFit

https://www.boxrox.com/regionals-is-gone-here-is-how-the-crossfit-games-will-work-in-2019/

Pikkuhiljaa alkaa tipahdella tietoa. CrossFit Games -karsintaprosessi menee uusiksi. Paikan kisoihin voi tienata jatkossa hyväksytyissä näyttökisoissa tai olemalla oman maansa kovakuntoisin. Jälkimmäinen ilmeisesti ratkaistaan aikaisemminkin käytössä oleen Open-vaiheen tavoin. Voidakseen saada maansa fiteimmän statuksen, tulee maassa olla virallinen CrossFit-sali.

Tästä muutoksesta täytyy saada vielä lisää tietoa ja katsoa ajan kanssa mitä tapahtuu. Äkkiseltään tämä tuntuu sekä kisojen tarpeettomalta kasvattamiselta, että paluuta takaisin ranchgamesaikoihin, jolloin kisoihin ilmestyi maailman kolkista ihmisiä, jotka halusivat kokeilla mitä crossfit on. Pikaheittona väittäisin, että moni kova jää rannalle (toisaalta nyt kovimmatkin siirtyvät kisailemaan myös muille kuin pääyhtiön järjestämille kisalavoille, tavoitteenaan Games-paikka) ja kisoihin ilmestyy satakunta/sarja sellaista kisailijaa, jotka eivät olisi aikaisemmin saaneet kutsua Regionaaleihin. Mahdollisuus osallistua on niin suuri houkutus ja kokemus, että ihmiset eivät sitä todennäköisesti jätä käyttämättä.