Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

Veepee
heinä 20, 2015, 12.34
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Bajiquan
Vastaukset: 250
Luettu: 63827

Bajiquan

Okei. Tartuin alunperin asiaan, koska olit itse kirjoittanut: "'Jia' tarkoittaa tässä yhteydessä muotoa tai metodia." Mielestäni tuo lause ei pitänyt paikkaansa, koska sanan käännös suomen kieleen on minun kielitaitoni perusteella väärä. "Xing" on 'muoto', "jia" on 'kehys', ja mielestäni niiden merkityskentät ovat poikkeavia. Minulle kehyksen käsite kattaa sisälleen muodon niinkuin Meihuan viitekehys sisältää viisi asemaa, joilla on tietty "muoto". Oikeastaan käytit itsekin aikaisemmin kehysmetaforaa:
KungFuMiäs kirjoitti: Muoto/viitekehys on se jonka raameissa ilmaistaan tyylin sisäisiä periaatteita, ideoita, kehonkäyttöä ja kaikkea muuta "sanatonta". Ihan kuten ihmisen muoto on se "ulkokuori" joka ilmaisee meidän ihmisyyttä, jota ilman me oltais vaan idea. Ilman muotoa kamppailulaji olisi myös vain idea/ajatus.
Minun mielestäni tyyli ei voi olla yksi "muoto", vaan se on kokoelma muotoja ja niiden välisiä linkkejä, jotka yhdessä muodostavat tyylin "kehyksen". Esimerkki: Taidossa on kolme asentoa eli kamaeta, viisi tekniikkaluokkaa, joilla on tietty muoto sekä määrätty tapa liikkua asennoissa ja asentojen välillä. Näiden ymmärrän muodostavan taidon "viitekehyksen".

Minusta tästä asiasta on turha tapella, jos meillä on perustavanlaatuisesti poikkeavia käsite-erotteluja. :) Ei taida olla muuten eka kerta, kun käsitteistä ja käsitteistämisestä väännetään kiinalaislajien parissa? :D

edit: Ja sanottakoon vielä se niistä kiinankielisistä termeistä, että tuskin taulunkehys tai elementtihyllyn kehikko edustaa sinulle "muotoa"? ;)
Sori, tykkään :3some: :pilkku:
Veepee
heinä 20, 2015, 10.16
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Bajiquan
Vastaukset: 250
Luettu: 63827

Bajiquan

KungFuMiäs kirjoitti: En nyt ihan ymmärrä mitä tarkoitat. Kielellisesti en näe tässä yhteydessä eroa muodon ja viitekehyksen välillä. Muoto/viitekehys on se jonka raameissa ilmaistaan tyylin sisäisä periaatteita, ideoita, kehonkäyttöä ja kaikkea muuta "sanatonta". Ihan kuten ihmisen muoto on se "ulkokuori" joka ilmaisee meidän ihmisyyttä, jota ilman me oltais vaan idea. Ilman muotoa kamppailulaji olisi myös vain idea/ajatus. Bajissa pieni muoto ilmaisee kompaktimpaa, pienempää ja suoraan käyttöön liittyvää kehonkäyttöä jossa yksi liike/muoto sisältää paljon asioita. Kun taas iso muoto Da Jian muoto on isompaa ja laajempaa, joka sisältää isompaa voimankäyttöä, eli voimankäytön harjoitteluun sopiva muoto.
Se juttu on siinä, että kiinan kielen sana "kirjahylly" rakentuu osista "kirja" sekä "kehys", joista "kehys" on sama jià kuin Xiao Jiassa. :D Huomasit kai, että olin laittanut "viitteen" sulkuihin? Se oli siinä ihan syystä. ;)

Kuten sanoin edellisessä viestissäni, jià on erilainen muotoon viittaava sana kuin xing tai taolu. Jià/架 tarkoittaa siis "kehystä", "telinettä" tai "kehikkoa" hyvin konkreettisessa merkityksessä, vaikka sillä voi olla myös abstraktimpi "viitekehyksen" määritelmä. Löin tuon kirjoitusmerkin läpällä Googleen ja sain tulokseksi tällaista:
Kuva

Selvenikö? :smt003
Veepee
heinä 19, 2015, 15.51
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Bajiquan
Vastaukset: 250
Luettu: 63827

Bajiquan

Hyvä kirjoitus, mutta täsmennän vähän käsitteistöä jos et pahastu. :)
KungFuMiäs kirjoitti: Xiao Jia on Bajin tärkeimpiä harjoitusmenetelmiä, se sisältää kaikki tärkeimmät tekniikat ja ideat Bajin käyttöön kamppailussa. Baji harjoittelija oppii tämän muodon varhaisessa vaiheessa harjoittelua ja palaa jatkuvasti takaisin muotoon kun oppii kehittyneempää materiaalia. ‘Xiao’ tarkoittaa pientä, ‘Jia’ tarkoittaa tässä yhteydessä metodia ja muotoa. Muodon nimi sisältää ajatuksen pienistä yksityiskohdista ja liikkeistä liikkeiden sisällä.
Jià/架 ei tarkoita suoraan muotoa, vaan pikemminkin "(viite)kehystä". Meihuazhuangissa käytetty termi on jiàzi/架子, joka tarkoittaa suunnilleen samaa asiaa. Itse tykkään sanasta ja sen ajatuksesta siinä mielessä, että se viittaa ko. sarjan sisältävän niitä asentoja ja liikkeitä, joiden läpi ja välillä tyylissä toimitaan. Siinä mielessä se on siis hiukan erilainen muodon ja liikesarjan käsite kuin xíng/kata/形 tai tàolù/套路, joista erityisesti jälkimmäinen tarkoittaa täsmällisemmin "sarjaa liikkeitä ennalta määrätyn kaavion mukaan".
Xiao Jia on harjoittelumenetelmä jolla voi harjoitella eri tavoin eri tarkoitusperät mielessä. Yleensä Baji harjoittelija aloittaa seisonta tyyppisellä harjoittelulla, eli ‘zhan zhuang’ harjoittelu. Tämän tavan tarkoitus on tehdä kehosta tukevampi ja vahvempi, mutta samalla pysyen dynaamisena ja rentona. Tärkeää myös on kehittää kehon yhtenäisyyttä, joka on räjähtävän koko kehon voiman käytön edellytys. Nämä ominaisuudet ovat kaikki tärkeitä jotta harjoittelija pystyy liikkumaan tehokkaasti ja käyttämään tekniikoita riittävällä voimalla ja teholla. Käytännössä harjoittelija pysähtyy asentoihin tietyksi määräksi hengityksiä (3-8), ennekuin siirtyy seuraavaan liikkeeseen. Pitäen vahvaa ja tukevaa rakennetta, niikuin valmistautuisi että joku tulisi työntämään, vetämään, potkaisemaan tai iskemään mistä suunnasta tahansa minä hetkenä hyvänsä. Seuraava tapa harjoitella Xiao Jiaa on tavallisin ja harjoittelija yleensä suorittaa muotoa tällä mallilla. Idea on harjoitella voimaa tekniikkoihin, pieni hetki jossa tuotetaan koko keholla äärimmäisen räjähtävää voimaa. Tahti ei tarvitse olla kovin nopea, tärkein asia on kerätä koko kehon voima tekniikkoihin, jopa hidastaen jos on tarve. Kuten karhu liikkuessaan metsän läpi. Kolmas tapa on puhtaasti kamppailumielentilaan pääseminen. Tehden muotoa täydellä nopeudella ja voimalla, yhdistäen tekniikoita kombinaatioiksi. Kuten pantteri joka jahtaa saalistaan.
Lihavoimani lause pitää paikkansa myös erityisesti Meihuan jiazin sekä siihen sisältyvän viiden aseman (wǔshì/五势) sarjan kohdalla. Löytyisikö sulta vertailun vuoksi videota, jossa Xiao Jiassa tehtäisiin näitä pysähdyksiä?