Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 52 tulosta

Veepee
elo 17, 2022, 09.36
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

Karate-Jesse treenasi Ruotsin 7.dan Mikael Janssonin kanssa taidoa kuuden minuutin mittaista Youtube-videota vastaavan ajanmitan verran.

Veepee
touko 20, 2021, 07.54
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

Isompi Arska kirjoitti: touko 19, 2021, 19.36 Tottelee nimeä Saana, sukunimeä en tiedä mutta muuna tuntomerkkinä löytyy ärrävika. Kyseinen puhevika löytyy muuten mieheltänsäkin, mikä on mielestäni mielenkiintoista.
Juuh, tuttu turkulainen. :D On tullut treenattua ja hengailtua leireillä ja muissa häppeningeissä (omassa 2.kyu vyökokeessa varmaan ensimmäisen kerran); nimeään en itse asiassa koskaan edes tajunnut kysyä, olen niin sosiaalinen.

Turun taidoseuran nettisivuilla on aina ollut hyvä tietovaranto, jota tuli oman treeniuran alkupuolella tsekkailtua useampaan kertaan. Nyttemmin sille itselle ei enään niinkään ole tarvetta kun pyörin vähän syvemmissä vesissä.
Veepee
touko 19, 2021, 12.37
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

Andy kirjoitti: touko 19, 2021, 12.20 Taidotekniikoiden soveltuvuutta ei varmaan ole mielekästä alkaa edes vertailla taidokontekstin ulkopuolella.
Kokonaisuutena ei käytännössä ollenkaan. Jonkin yksittäisen tekniikan käytettävyyttä osana esimerkiksi vapaaottelijan koko tekniikkarepertuaaria tilanteellisena erikoistekniikkana voi toki pohtia. Esimerkiksi tässä japanilainen ammatilaisvapaaottelija Yusuke Yachi (21-11-0) treenaa Nakanon kanssa taidon manji-geriä:


Väittäisin että urheilulajina taido on sen verran pieni ja kilpailu vähäistä, että otteluun fyysisesti vähemmän ihanteelliset kilpailijat voivat pärjätä paremmalla taitotasolla ja urheilullisuudella.

Jos taido olisi laajalti harrastettu ja kovasti kilpailtu laji, olisi huipulla vain todella pitkiä ja nopeita ottelijoita. Tai sitten ottelijat jaettaisiin paino- tai jopa pituusluokkiin, että muillakin olisi mahdollisuus tehdä uraa huippu-urheilijana.
.

Saa nähdä, päästäänkö tähän koskaan. Nykyisellään ottelijoiden kokojakauma on mielestäni kuitenkin virkistävä lisä matsaamiseen. Käytännön kannalta toki painoluokattomuus tekee ottelujen järjestämisen myös pienelle lajille paljon helpommaksi.
Veepee
touko 19, 2021, 11.44
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

Mikä mahtoi olla rouvan etunimi? Tunnen noin 100 % varmuudella kyseisen ihmisen. :D
Isompi Arska kirjoitti: touko 18, 2021, 22.43 "Painoluokkia ei ole, koska taidokan on osattava otella kaikenlaisia vastustajia vastaan. Tekniikoita ei saa tehdä päähän."

:ha: Mitä jos vastaan tulee kaveri joka lyö päähän?
Taido-ottelussa ei tule koskaan vastaan kaveria, joka lyö päähän. ;)

Taido-ottelun säännöt on asetettu sellaisiksi, että ottelijoiden keskinäiset fyysiset ominaisuudet turvallisesti korostuvat suuremmassa määrin kuin sellaisissa lajeissa, joissa on painoluokat (toki painoluokkien sisällä ne pienet erot korostuvat urheilijakohtaisesti sitäkin enemmän) ja ottelijan täytyy kyetä strategisesti sopeutumaan ja mukautumaan fyysisistä eroista johtuviin seurauksiin ottelun kuluessa.

Esimerkiksi 1997 ottelun maailmanmestari Henri Kosonen on melko lyhyt kaveri, mutta helkkarin kimmoisa ja nopea. Samoin entinen huipputaidoka @PiPi on varreltaan minua varmaan puolitoista päätä alempana, kuten suurin osa Japanin huippu-ottelijoistakin (olen 186 cm). Tästä voisi äkkiseltään päätellä että pienempi taidoka pärjäisi ottelussa paremmin kuin iso, pitkä ja raskas kundi. Kuitenkin tässä 2013 MM-matsissa moninkertainen hokein eli liikesarjan maailmanmestari ja nykyinen kuro-obi waardo -YouTube-tähti Tetsuji Nakano häviää isommalle aussille. About 1:45 paikkeilla Nakano yrittää nakittaa aussin (jonka nimeä kukaan ei tunnu muistavan) ilmasta tekniikalla johon hänen vartensa ei riitä, josta kaveri rankaisee lyömällä Nakanoa vastaan alas. Väärä tekninen päätös ottelijoiden fyysiset erot huomioon ottaen ratkaisi ottelun.


Samaten nykyinen hallitseva jissenin maailmanmestari, Australian Kevin Lerdwichagul, taitaa olla keskimääräistä japskia pidempi kundi. En ole koskaan tavannut, mutta eroa jissen-legenda Kanekoon näyttäisi olevan about pään mitan verran.



Taido on ensisijaisesti budolaji, so. kamppailuliikuntalaji, jossa korostetaan liikuntaharrastuksen ja fyysisen kamppailuharrastuksen eettisiä ja yhteisöllisiä arvoja ja kohdellaan taktis-rationaalista urheilua ja siinä saavutettavaa tuloksellisuutta, ts. kilpailumenestystä toissijaisena - muttei kuitenkaan merkityksettömänä - päämääränä.
Veepee
helmi 14, 2019, 15.05
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

Noin muuten: YouTuben mahdollisesti isoin karate-kanava, kuro-obi world, on viime viikkoina julkaissut Takushoku-yliopistolla kuvattuja videoita taidosta. Lajista kertomassa ovat maailmanmestarit Tetsuji Nakano ja Tomokazu Kaneko. Videot ovat (toistaiseksi) vain japaniksi, mutta suosittelen katsomaan niitä erityisesti Nakanon naurettavan kontrolloidun liikkeen takia:









Käsittääkseni tulossa on vielä ainakin yksi video, joka käytiin erikseen kuvaamassa Nakanon Korenkan-salilla Chibassa. Olen itse siellä käynyt kerran treenaamassa Nakanon kanssa. Hyvä meininki oli silloin, mitä nyt rikoin olkapäätäni sen verran yhden tekniikan yhteydessä niin pahasti, että Suomessa piti mennä fyssarilla asti käymään. :D
Veepee
helmi 14, 2019, 15.00
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

fudo kirjoitti: helmi 14, 2019, 13.59 ^^^^ Taidokkaasti soljuvaa liikettä. Hyökkäykset näyttävät päättyvän tiettyyn asentoon; mikä tuon perusasennon sisältö on? Onko sen käyttö määritelty ottelusäännöissä?
Tuo perusasento on chudan-gamae (keskialueen valmiusasento), taidon tyypillisin tapa seisoa ja lähtöasento jalkatyölle ja tekniikoille. Siinä jalat ovat kokutsu-dachissa eli leveässä takapainoisessa seisoma-asennossa, kädet hotate-gamaessa (ns. "purjesuojaus") sekä keho hanshin-no-tai -asemassa. Hanshin-no-tai (puolikehoasento)on tässä huomionarvoinen: siinä keho on 45 asteen kulmassa keskilinjaan nähden, joka tekee siitä tasapainoisen asennon niin hyökkäämiseen kuin puolustukseenkin. Sitä vasten korostuvat kaishin-no-tai- (avoin keho) sekä chokushin-no-tai- (piilotettu keho) asennot, jossa keskivartalo on vastaavasti joko suoraan käännettynä rintamasuuntaan (kaishin) tai käännettynä kyljittäin pois (chokushin). Kaishin mielletään puhtaan hyökkääväksi asennoksi ja chokushin puhtaan puolustukselliseksi. Chudan-gamaessa taidonomainen jalkaliikkuminen on helpointa ja tehokkainta sekä siitä on helpoin suorittaa taidonmukaista vartalotekniikkaa.

Taidon kilpailusäännöissä on määritelty yhdeksi pisteen arvosanaksi oikeaoppinen gentai, alkuperäiseen asemaan palautuminen, jonka tarkoituksena on irroittautua tilanteesta ja arvioida kohtaamisen/tekniikan vaikutusta ja onnistumista. Tällä osaltaan osoitetaan teknisen suorituksen sekä kokonaisvaltaisen (fyysisen ja psyykkisen) hallinan toteutumista tekniikassa. Käytännössä tämä tarkoittaa juurikin askeleen ottamista taaksepäin ja puhtaan ja vakaan chudan-gamaen kohdistamista vastustajaan.

Noin muuten taidosilmilläni näyttää siltä, että nykyisessä kilpakaratessa erilaisissa kokutsu-dachi+shuto-uke -asennoissa (kuten vaikkapa Kusankussa ja Shotokanin Bassai Daissa) kroppa on kääntyneenä lähes meidän chokushin-no-tai-muotoomme.
Veepee
loka 1, 2018, 23.45
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Aikido vs jokin muu

Lasse Candé kirjoitti: loka 1, 2018, 22.24 Sen siitä saa kun ei kysele selkeästi. :D
Ihan hyvä vastaus ja mielenkiintoista nähdä noin hyvää perustelua samassa yhteydessä. Toisaalta tuossa sanottu on aika universaalia settiä ja näyttää edustavan aika "sallivaa" linjaa. Silmissäni melkein siihen asti että kaikki hyvä tekeminen on Taidoa. Olin ehkä enemmän sellaisen perässä että miten noita tuossa sanottuja juttuja tulkitaan Taidossa ja mikä on Taidon syvin ydin? Ei kovin helppo vastattava tietenkään. :D
Ok, tuossa on kaksi kysymystä: 1) Miten Congin käsitekniikoita tulkitaan Taidossa? ja 2) Mikä on taidon syvin ydin?

Vastaus kysymykseen yksi lienee, että ovat aivan fine. Hokeille ja hokein tekniikoille ei ole olemassa erityisiä määriteltyjä bunkaita tai ooyoota, joten jos esitys ja/tai tulkinta on perusteltu ja hookeista ja taidon periaatteista selkeästi johdettavissa, se saa olla käypä ja kelvollinen. Erityisesti juurikin tuosta tensei-no-hokeista olemassa monenlaisia toimimattomia ja huonoja sovelluksia, joita on tsuumailtu ja keksitty ilman hyvää ymmärrystä siitä, miten keho ja tekniikka toimivat, erityisesti yhdessä. Siinä mielessä omasta mielestäni Congin esitykset ovat oikein hyviä silläkin että torjuntojen, kaatojen, heittojen ja lukkojen on "aina" ymmärretty kuuluvan taidon tekniikkavalikoimaan, kuitenkin vain lähinnä platonisella ideatasolla; kuten aikaisemmin tuli jo sanottua, ne on sellaisia juttuja joista puhutaan ja joihin viitataan keskustelussa pikemminkin kuin jotakin jota oikeasti tehdään ja treenataan kunnolla... :niinpa:

Kysymykseen kaksi vastatakseni viittaan Talvitien Eeron keskeneräiseen (ja täälläkin mainittuun) Taido Gaironin käännösprojektiin. Shukumine puhuu taidon määrittelyn yhteydessä taidon "perimmäisestä tarkoituksesta" (oogi, 奥義), jonka Eero kääntää asiasanastoonsa seuraavasti: "Taidoharjoittelun merkitys yksilölle; taidoharjoittelusta opittava taito elää sopusoinnussa omien, toisten ihmisten ja ympäristön muutosten kanssa sekä reagoiden että omaehtoisesti osallistuen." Taidon outoudet kamppailulajina on helpointa ymmärtää, kun katsoo sitä Shukuminen henkilökohtaisesti alullepanemana ja hahmottelemana käytännöllisen budoetiikan ja kolmiulotteisen kamppailuliikkumisen tutkimuslaboratoriona. Nämä kaksi puolta vaikuttavat keskenään vähintään yhtä vahvasti siihen, mitä taido on sekä miten ja miksi sitä tehdään; voisi jopa sanoa, että Shukuminen budoetiikka ja -filosofia yleisemmin ovat vaikuttaneet siihen jopa vahvemmin kuin hänen tekniset pyrkimyksensä ja innovaationsa.

Teknisellä puolella taidon ydintä lähemmäs tulee varmaan ns. taidon ulkoinen määritelmä (Eeron käännös tämäkin): "Taido on budolaji, jonka hyökkäys- ja puolustustekniikka toteutuu yhdenaikaisissa vartalon akselin muutoksessa ja raajojen ja keskivartalon käytössä." Shukumine täsmentää vielä taidon eroa suhteessa muihin budolajeihin niin, että taido liikuttaa ensin kehoa ja vasta sen jälkeen muita raajoja.

Jos hait vielä jotain muuta ydintä, joka jäi sanomatta niin tarkenna vain. :lol:
Veepee
loka 1, 2018, 20.41
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

Lasse Candé kirjoitti: loka 1, 2018, 18.49 Mutta missä määrin tuollaista settiä kulkee ihan Taidon opetuksessa yleisesti ja missä määrin tuossa vaikuttaa Congin muut taustat? Tai miten Congi näkee asian?
Mun vastaus on se, että kaikki vaikuttaa aina kaikkeen. :D

Mutta vakavammin. Vielä varmaan viime vuosikymmenen puolella oli ihan tavallista, että sei-hokeit oli tiukasti vain mustille vöille varattua "edistynyttä" tavaraa. Tästä tietenkin seurasi (kuten voisi odottaa), että kunnollinen käsitekniikoiden ja sei-hokeiden sisältöjen treenaaminen jäi varman yli 80 %:lle harjoittelijoista täysin olemattomaksi ja niille mustavöillekin vähäiselle treenille. Toisin sanoen, tuollaista settiä ei ole varmasti juurikaan löytynyt. Harva taidoka osaa todennäköisesti vieläkään vakuuttavasti selittää, mitä sei-hokeissa loppujen lopuksi tehdäänkään.

Toisaalta kuitenkin Congin tapa opettaa ja harjoituttaa käsitekniikoiden tekemistä on omasta mielestäni täysin taidonmukaista. Seigyo on taidon osa-alue, joka kattaa vastustajan hallintaan liittyvät aspektit, niin fyysiset, mentaaliset kuin taktisestikin. Taidon filosofisen järjestelmä näkökulmasta seigyo-harjoittelun yleisesti lausuttava psykologinen tavoite on "perusperiaatteiden rationaalinen soveltaminen". Tässä mielessä taidon kuuluisi ihanteellisesti olla täysin antidogmaattista tavassaan organisoida taidoharjoittelua. Kondo antaa tästä rationaalisuudesta hyvän esimerkin Taido Kyoohanissaan:

"The most important things to do when training and teaching Taido are to adopt a rational approach by eliminating any useless or unreasonable movements in techniques, to adopt an efficient approach by setting an overall training system with progressive stages, and to adopt an effective approach by always combining practical application with creation."

Congi voi varmaan itse kertoa omasta prosessistaan enemmän; en laita sanoja hänen suuhunsa.
Ja onko Taidon fokus miten vahvasti tuollaisissa periaatteissa vs jotkut muut liikkumisen periaatteet? (Ja tässä tapauksessa, mitkä?)
Millaisista periaatteista puhut? :D Yleisesti mielestäni taidon ylin periaate on yhdistää käsitekniikat, jalkaliikkuminen ja kehon liike toisiinsa. Taido alkaa ja loppuu jalkatyöhön, unsokuun. Täten myös käsitekniikoiden, heittojen ja kaiken muun pitäisi yhdistyä jalkatyön synnyttämään kokonaiseen liikkumiseen.
Veepee
loka 1, 2018, 17.08
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

Laitetaanpas tämä vaikka tännekin. Toissa lauantaina Vantaan Taido järjesti Congin vetämänä leirin, jossa pohdiskeltiin taidon "käsitekniikkahokein" eli Tensein sisältöjä. Tätä ja muita sei-hokeita usein käydään läpi ja harjoitellaan paljon vähemmän kuin tai- ja in- hokeita, jotka ovat "perustekniikkakamaa" sekä yleisimpiä kisa- ja vyökoeliikesarjoja. Siksi näitä on hyvä treenata leiriformaatissa, jolloin pääsee yleensä raapaisemaan asioita pintaa syvemmälle.

Veepee
elo 4, 2017, 00.55
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

kojiro kirjoitti:
Veepee kirjoitti: mutta taitaa olla kyse ensimmäisestä kerrasta kun ei-japanilainen maa vetää kaksoisvoiton missään yksilösarjassa. :peukku:
Göteborgin MM-kisoissa 2005 suomen naiset ottivat ottelussa (henkilökohtainen) kolmoisvoiton. Nyt kyseessä oli ensimmäinen liikesarjan kaksoisvoitto.
Tämän taidokan tiedot eivät yllä paljoakaan vuotta 2010 pidemmälle :D. 2009 vuoden tiedän, koska Minna oli yksi sempaistani aloittaessani. ;)

muoks: ja korjattuna seison.
Veepee
elo 3, 2017, 17.18
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

Todennäköisesti. :)

Minna Karjalainen voitti vuonna 2009 naisten ottelun maailmanmestaruuden, mutta taitaa olla kyse ensimmäisestä kerrasta kun ei-japanilainen maa vetää kaksoisvoiton missään yksilösarjassa. :peukku:

Suomen miehet tulivat hopealle joukkueottelussa, mikä on sekin hieno saavutus. Kullan vieminen nieltä pieniltä, nopeilta japanilaisilta tulee olemaan varmaan aina melko haastava saavutus. :P
Veepee
heinä 31, 2017, 13.16
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

Ei oo tytöt kirjoittajina täällä, mutta toinen maajoukkueen valmentajista on kyllä potkulaisia. :)
Veepee
touko 24, 2017, 14.42
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

fuusetsu kirjoitti:
Veepee kirjoitti:
Katsokaapa tuota matsia sillä silmällä, että missä muussa kamppailulajissa pitää koko erä juosta kyykyssä ja tehdä sen lisäksi koko ajan räjähtäviä pitkän matkan hyökkäyksiä ja vastaliikkeitä.
Suomalaisethan saa ns. aina kuulla japanilaisilta valitusta liian korkeasta kamaesta, ja ainakin Yliopiston Taido taitaa olla tikkusuorista jaloistaan suorastaan pahamaineinen (tai sitten itseironian taso on korkea ;) nykyinen seurani muuten).
Se taisi olla käsittääkseni Mönkkösen aikakautta, kun taidossa siirryttiin maajoukkuetasolla ammattivalmentajiin. Ammattivalmentajilla tarkoitan henkilöitä, joilla on valmentajan ammattikoulutus, he eivät vaan saa elantoaan taidosta, vaan muita lajeja valmentamalla. Mönkkönen taisi olla ainakin armeijan urheilukoulussa valmentajana.
Tän itse asiassa muistan, oot oikeilla jäljillä. Se oli silloin kun olin Jyväskylässä ja seuran urheilijatytöistä pari oli menossa Mönkkösen peruskuntotestiin jollekin armeijan koulutusalueelle, niin Kärpänen (fuusetsu varmaan tietää tyypin jos ei muuten niin ulkonäöltä) sanoi puoliksi vitsillään notta "oli kiva tuntea". :smt003 Mönkkösen valmennus taisi olla aika rankkaa...
Veepee
touko 22, 2017, 23.08
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

Yllättävää kyllä, minä kuulin siitä vasta sinulta. En tiennyt tuosta aikaisemmin. :D
Veepee
touko 22, 2017, 21.54
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85484

Taido

Andy kirjoitti:Eli jos joku haluaisi olla taidon ammattivalmentaja Suomessa, hän käytännössä tarvitsisi sille vain Suomen Taidon johtoportaan siunauksen?
No en minä usko, että joku Japanissa siitä vetäisi niin hernettä nenäänsä, että lähettäisi Suomeen varta vasten ehdottoman lopetuskäskyn. :D Tuskinpa Suomessakaan siihen erikseen lupaa tarvitsisi. Tuntuu oudolta, jos pitäisi sellainen pyytää. Tietenkäänhän meillä ei ole vielä koskaan ollut sellaista tilannetta, että asiaa tarvitsisi erikseen pohtia. :D

Saanko kysyä, miksi asia kiinnostaa sinua? :P