Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 6 tulosta

Mika
kesä 15, 2019, 09.22
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 936

Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen

@Kristian Hyvärinen kirjoittaa hyvin aiheesta. En oikein osaa poimia tuosta mitään erityistä, mutta allekirjoitan koko tekstin. Suosittelen lukaisemaan, jos seuraat politiikkaa ja yhteiskunnallisia aiheita sekä maailman tapahtumia.

http://thomashyvrinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276577-yksi-aani-tasapuoliselle-suomelle
Mika
huhti 14, 2019, 11.26
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 936

Vaalisalaisuus

Näin äänestyspäivänä lusikoin tätä vielä. Minua pohdituttaa kaksi kysymystä.

@Antti ja @Totte, oliko teille siis uutta, että vaalisalaisuus tarkoittaa myös sitä, ettei äänestyspäätöksestä kerrota muille? Kysyn tätä siis ilman sarvia ja hampaita, ja siksi lisään tähän hymiön. :) Sitä kautta ymmärrän sen, että olette olleet hämillänne tästä saman sanan kahdesta erilaisesta joskin samantapaisesta merkitystä.

Toinen kysymys on myös teille kahdelle osoitettu mutta enemmänkin Tottelle. Vaalisalaisuus, siis tämä virallinen versio, on äärimmäisen tärkeä yhteiskunnallinen kulmakivi. Suomessa siitä kerrotaan jo yläasteella eli yläkoulussa. Jokainen suomalainen tietää, mitä se tarkoittaa ja kuinka tärkeää se on, joten mitään sekaannuksen mahdollisuutta ei vain yksinkertaisesti ole olemassa, vaikka te niin olette yrittäneet väittää. Koetteko te kaksi, että vaalisalaisuudesta Suomessa saisi jostakin vinkkelistä minkäänlaista keskustelua aikaiseksi? Minä kun en seuraa uutisia, niin en tiedä onko nyt tapahtunut jotakin kummallista, mutta yllättyisin jos olisi.

Minun näkökulmastani vaalisalaisuudesta Suomessa on yhtä paljon keskusteltavaa kuin siitä legendaarisesta lehmien metsälaiduntamisesta. Mutta voi olla etten nyt ymmärrä jotakin.

En nyt sano, että kusitte muroihini, koska voi olla että tämä kaksoismerkitys tuli teille yllätyksenä. Niin se sitten vain on. Oppia ikä kaikki.
Mika
huhti 9, 2019, 11.51
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 936

Vaalisalaisuus

Vaalisalaisuus arkikielen merkityksessä lienee vanhempi kuin kukaan tätä lukeva. Se tuli minulle täytenä yllätyksenä, ettei se ilmeisesti 1980-luvulla syntyneille olekaan niin tuttu termi. Minä olen kuullut sen ensimmäistä kertaa 1980-luvulla, jolloin se oli ihan yleinen termi arkikielessäkin ja siis hivenen eri tarkoituksessa kuin sen juridisessa merkityksessä. On kuitenkin ihan fakta, että sitä käytetään yleisesti tarkoittamaan äänestyspäätöksensä kertomatta jättämistä - kysyi sitä kukaan tai ei. Sama siis todetaan tuossa Ylen artikkelin viimeisessä kappaleessa. Totte kun kirjoitti, että arkikielessä sitä "käytetään tarkoittamaan vaikka mitä", en ole koskaan kuullut muuta määritelmää sille. Ehkä en siis vain ole kuullut.

Otsikon ja äänestyksen termejä voidaan helposti vaihtaa. Totte unohti kertoa, mitkä sellaiset vaihtoehdot olisivat.

Sitäkään en arvannut, että keskustelu vaalisalaisuudesta sen juridisessa mielessä kiinnostaisi ainakaan Suomen mittakaavassa. Maailmalla nyt tapahtuu kaikenlaista joka paikassa ihan koko ajan.

Kyse ei ollut siitä, mitä ei saisi kertoa tai kysyä vaan siitä, mitä kannattaa kertoa tai olla kertomatta ja varsinkin miksi. Tällaista keskustelua yritin alustaa.

Metakeskusteluksi ja termileikittelyksi tämä tuttuun tapaan ajautui ja sittenkin vikkelästi sen sijaan että keskustelijat yrittäisivät keskustella hedelmällisesti itse aiheesta. Nettikeskustelut... :rok:
Mika
huhti 9, 2019, 09.26
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 936

Vaalisalaisuus

Antti kirjoitti:
huhti 9, 2019, 09.07
Oman äänestyskäyttäytymisensä julistaminen somessa on tietysti uusi ilmiö, mutta eivät kai kansalaiset karkeasti ottaen ennenkään pitäneet varsinaisena salaisuutena, mihin ovat "punaisen viivansa" merkinneet eli mitä puoluetta kannattavat?
Hmm, nyt en muista ulkoa, paljonko meillä on ikäeroa, mutta muistelisin että kymmenisen vuotta. Samassa voi olla ettei se ole tekijä tässä. Joka tapauksessa vaalisalaisuus on minulle nimenomaan arkikielen käsitteenä niin vanha tuttu, etten silloin vielä tiennyt tai olisi kunnolla ymmärtänyt sen juridista eli virallista määritelmää. Totean heti perään, että olen tällöin ollut lapsi ja nuori, joten en voi olla täysin varma, miten eri aikuiset ovat silloin puoluepolitiikasta keskenään keskustelleet, mutta melkoisella varmuudella voin todeta, että nykyisen kaltainen poliittisen kantansa avoin huutelu olisi ollut täysin vierasta muille kuin ammattipoliitikoille ja heihin rinnastettaville toimijoille kuten joillekuille luottamusmiehille.

Tuttavapiirissäni teini-ikäisenä ja vähän sen jälkeen oli muutamia kokoomusnuoria, jotka olivat avoimen poliittisia. Yksi kaverini noilta ajoilta, eräs potkulainen, oli demari ja toi tätä kantaansa aika ajoin esille. Se oli puisevaa ja välillä raskasta kuunneltavaa, joka ei ikinä kiinnostanut ketään. Politiikasta keskusteleminen ei todellakaan ainakaan minun maailmassani ollut yleistä, eikä poliittista kantaa tuotu julki - vaalisalaisuus tarkoitti juuri tätä sen virallisen määritelmän lisäksi. Tämä on nyt huikeasti muuttunut, enkä pidä tätä muutosta alkuunkaan hyvänä, vaikka siinä useita puolia onkin.
Mika
huhti 9, 2019, 07.14
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 936

Vaalisalaisuus

Vaalisalaisuus on juridinen termi, kuten Antti sanoo. Siitä on säädetty näin:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980714

Kuten kuitenkin tuon artikkelinkin lopussa sanotaan, puhekielessä sillä on toinen, rinnasteinen merkitys. Yritin huomioida tätä eroa äänestyskysymyksen sanavalinnoilla.

Virallisesti vaalisalaisuus viittaa äänestäjän oikeuteen antaa äänensä siten, ettei kukaan saa tietää, ketä hän äänesti. Käytännössä tämä toteutuu Suomessa suljetulla lippuäänestyksellä, minkä myötä annettua ääntä ja äänestäjää ei voida enää jälkikäteen yhdistää toisiinsa. Arkikielessä vaalisalaisuuteen viitataan myös silloin, kun puhutaan omista poliittisista kannoista.
Mika
huhti 8, 2019, 21.57
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 936

Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen

Nyt kun eduskuntavaalit ovat enää nurkan takana, on ehkä aika avata vaalisalaisuudesta oma keskustelunsa.

Tässä viestissään Lasse linkitti Ylen uutisen, jossa käsitellään vaalisalaisuutta. Poimin sieltä pari lainausta.

https://yle.fi/uutiset/3-10717902

"Eikö ole merkillistä, jollei voi paljastaa arvojaan? Kerron puolueen. Kysyttäessä kerron myös henkilön, mutta kukaan ei kysy. Epäilen että ei haluta mennä syvemmälle sisältöihin ja pelätään erimielisyyttä. On siinä perääkin. Vasta selvisi, ettei tuttava usko ilmastonmuutokseen. Täytyy sanoa että käsitykseni hänestä muuttui kerrasta."

"En ole koskaan joutunut riitoihin kenenkään kanssa vaalisalaisuuden rikkomisen takia, mutta olen kerran tai pari muuttanut omaa mielipidettäni ihmisestä kuultuani, ketä hän äänesti."

"Jos ei kehtaa ääneen kertoa, ketä tuli äänestettyä, niin kannattaa vakavasti miettiä, pitäisikö vaihtaa joko puoluetta tai ystäväpiiriä – vaiko kenties molempia."


Jep. Tämä on aika monitahoinen kysymys. Vaalisalaisuus oli vuosikymmenet itsestäänselvyys, mutta sitten kun WWW mahdollisti tuntemattomien ihmisten kohtaamisen, tämä muuttui ja isolla kädellä muuttuikin.

Yhtäältä voisi ajatella, että puoluekantansa avoimesti kertomalla viestittää myös kiinnostuksensa yhteisiä asioita kohtaan. Onhan se tärkeää, ettei äänestysprosentti putoa jonnekin marginaaliin. Samassa voisi ajatella, että tällainen ihminen myös haluaa raakata kavereistaan ne, jotka eivät ole samaa mieltä tai hyväksy hänen kantaansa.

Fakta kun kuitenkin on se, että puoluekantansa kertominen enemmän tai vähemmän julkisesti on satavarma keino nostattaa vähintään joissakin ihmisissä tunteita pintaan. Nämä tunteet voivat olla myönteisiä tai kielteisiä.

Minusta Internetzin huonoimpia puolia on nimenomaan tämä, että puoluekantansa kertominen on muodikasta. Ikään kuin useampi nyt oikeasti valtiotason politiikasta mitään ymmärtäisi. Samalla näin toimimalla kuitenkin karkottaa joitakuita ihmisiä elämästään. Ja koska niin monet ihmiset kantansa kertovat, on sellainen negatiivisuuden ilmapiiri alati läsnä somessa. Se on vastenmielistä.

Oma kantani tähän kysymykseen on siis selvä. Ymmärrän päinvastaisetkin näkemykset.

Se on tietenkin ihan eri asia, jos joku toimii politiikassa enemmän tai vähemmän aktiivisesti.