Ole hyvä ja vastaa nopeasti kyselyyn Potkun kehittämisestä. Vastausten perusteella pohdimme keinoja uudistaa Potkua. Kiitos. :)

Haku löysi 6 tulosta

Mika
heinä 6, 2015, 22.50
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3301

Suomettuminen

Tarkoitatko, @Taijin harjoittaja, sudella itseäsi vai Venäjää? Melko suomettuneelta kuitenkin kuulostaa Venäjän kutsuminen "rauhantahtoiseksi". Ne tuhannet ja tuhannet ihmiset, joiden omaisia Venäjä on tappanut, eivät ehkä arvostaisi tuollaista retoriikkaa.

Ylipotkija: viestiä muokattu
Mika
heinä 6, 2015, 21.47
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3301

Suomettuminen

Mielestäni ka1 avasi aihetta jossakin määrin tässä viestissään.


Suomettuminen on terminä muistaakseni saksalaista alkuperää (Finnlandisierung).
"Suomettumisen aikana", etenkin 1970- ja 1980-luvuilla, mm. Suomi-Neuvostoliitto-Seura ja oppikirjat hyväksyvä kouluhallitus ehkäisivät kielteisten asioiden kertomista Neuvostoliitosta historiankirjoissakin[1][2]. Tohtori Janne Holménin (historioitsija ja maratonin EM-voittaja) väitöskirjan mukaan oppikirjoissa myötäiltiin Neuvostoliittoa erityisen usein antamalla lukijoille seuraavia, muunneltuja käsityksiä:
"talvisota vain 'puhkesi'" (1990-luvulla Venäjän presidentti Boris Jeltsin myönsi sen olleen Venäjän aloittama)
"maatalouden kollektivisointi Neuvostoliitossa oli tapahtunut täysin vapaaehtoisesti ja ilman konflikteja
Neuvostoliitossa toteutettiin mittavia luonnonsuojelutoimia
keskusjohtoinen suunnitelmatalous toimi kapitalismia paremmin
Neuvostoliiton valtiojärjestelmä toimi erinomaisesti eikä sosiaalisia ongelmia ollut juuri nimeksikään
Prahan kevät johtui "vastavallankumouksen uhasta" ja Länsi-Saksan uhkaavasta politiikasta".
"Vasta 1990-luvulla todettiin kiertelemättä, että Neuvostoliitto murskasi Itä-Euroopan reformiliikkeet sotilaallisella voimallaan". [3]
Turo Uskali kertookin Moskovan-kirjeenvaihtoa käsittelevässä väitöskirjassaan, että ”(Yleisradion) Moskovan-kirjeenvaihtajien vuosikymmeniä jatkunut lähes kritiikitön ja selvästi neuvostomyönteinen työ on mielestäni neuvostoliittolaisten propagandistien suurimpia saavutuksia Suomessa”.[4]
Esimerkiksi Historia ja me 8 -oppikirjassa (1977) väitettiin: "Viro, Latvia ja Liettua, jotka puna-armeija vapautti saksalaisten miehityksestä, liittyivät uusina tasavaltoina Neuvostoliittoon", "Tshekkoslovakian kriisi ratkaistiin rauhallisesti"[5].
Lisäksi Neuvostoliiton toisinajattelijoiden ja pakolaisten ym. esiintymisiä sekä kirjoja ja artikkeleita mm. Neuvostoliiton vankileireistä, kidutuksesta, Baltian maiden miehityksestä estettiin [6].
Suomettuminen – Liberalismiwiki
http://liberalismi.net/wiki/Suomettuminen" onclick="window.open(this.href);return false;

"Jos Suomen toiminta näyttää ulospäin suomettumiselta, meidän täällä on turha vatvoa sitä, onko se oikeasti niin vai ei. Se miltä se näyttää on tärkeämpää. Tällä hetkellä Suomi on onnistunut lyhyessä ajassa tuuttaamaan ulos aikamoisen liudan mainevahinkoja, jotka näyttävät suomettumiselta", Sofi Oksanen sanoo.

"Sellaisesta maineesta on aika hankala päästä eroon. Se, että Suomi näyttää suomettuneelta, sopii tietenkin Moskovalle, koska se tekee Suomesta länsinäkökulmasta katsoen epäluotettavan kumppanin."

Hänen mielestään on mahdotonta lakaista suomettumispuheita maton alle. Jo siksikin suomettumisesta on mahdotonta olla puhumatta Frankfurtin kirjamessuilla, koska Suomen toiminta ja kannanotot ovat saaneet niin laajaa kansainvälistä näkyvyyttä, että kukaan ei voi teeskennellä etteikö jotakin olisi tapahtunut.

"Jokainen toimittaja on kysynyt ja kysyy näistä asioista."
Sofi Oksanen Saksassa: Suomettuminen on jo vahingoittanut Suomen mainetta - Sofi Oksanen - Kotimaa - Helsingin Sanomat
http://www.hs.fi/kotimaa/a1412657724875" onclick="window.open(this.href);return false;
Mika
heinä 6, 2015, 20.57
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3301

Suomettuminen

Koska suomettuminen ei ole tarkkaan mitattavissa oleva fyysinen suure, totta kai sen voi nähdä eri tavoin. Suurin osa suomalaisista ja tässä ketjussa kaikki paitsi yksi näkevät sen enemmän tai vähemmän samalla tavalla. Tässä ketjussa on mielestäni hyvin avattu suomettumisen käsitettä. Siitä ei tietenkään tarvitse olla samaa mieltä, vaikka muut olisivatkin. Argumentaatiovirheeksi kutsuminen tai sen epäileminen on kuitenkin mielestäni jo ylireagointia (ja vähän kyseenalaista muutenkin, koska se asettaa niin sanojan auktoriteettiasemaan, jota hänellä ei ole).
Mika
heinä 6, 2015, 17.00
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3301

Suomettuminen

Palamisella tarkoitin palamista, en palaamista. :D Joo, äidinkielemme on jännä... Tarkoitin siis Kremlin kuviteellisesti vielä palavan liekeissä. Se norsunluutorni romahtaa vielä. Sitten ei enää tarvitse puhua suomettumisesta kuin menneessä aikamuodossa.
Mika
heinä 6, 2015, 15.32
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3301

Suomettuminen

Niin huonosti ei voikaan mennä, että sekopäistä murhaajavaltiota pitäisi nöyristellä, koska se itsessään tarkoittaa mahdollisimman huonosti menemistä. Kekkosslovakia on menneisyyttä ja Kreml palaa vielä.
Mika
kesä 19, 2015, 13.43
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3301

Nato-keskustelu 2015—

Suomettuminen on tietenkin aivan selvä fakta, mutta nykyään sitä tapaa oikeastaan enää Nato-aiheen ympärillä, joten olemme kehittyneet. Työtä on kuitenkin vielä edessä, sillä edelleenkään mikään järkevä syy ei puolusta suomettumista missään aiheessa.

Natoon liittymistä puolustavia argumentteja on esitetty kosolti, mutta yhtäkään tarkastelua kestävää argumenttia nykytilanteen puolesta en ole missään nähnyt. Koska näin on, suomettuminen näkyy sitäkin kautta Nato-keskusteluissa joka tasolla.