Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Haku löysi 11 tulosta

Mika
Loka 27, 2019, 12.16
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Wanhan liiton poket
Vastaukset: 77
Luettu: 21988

Wanhan liiton poket

Aika paljon lienee muuttunut 15-20 vuodessa. Ilmén tuossa oikeastaan alleviivaa niitä viestejä, joita me asiakkaat olemme tässä ketjussa kirjoittaneet. Tuommoista se siis oikeasti oli.

Voisin lyödä vetoa, että jotkut poket haikailevat noita aikoja. :D
Mika
Heinä 2, 2019, 12.22
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Wanhan liiton poket
Vastaukset: 77
Luettu: 21988

Wanhan liiton poket

:rip:

Joskus Turussa tuli baarin ovella pari kertaa vaihdettua muutama sana kumpaisenkin herrasmiehen kanssa. Kyllä nämä olivat sellaisia tekijöitä, että kaikki heidät tunsivat ja suurin osa varmasti tykkäsi, kuten minäkin. Kepeät mullat...
Mika
Touko 27, 2019, 09.45
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Wanhan liiton poket
Vastaukset: 77
Luettu: 21988

Wanhan liiton poket

Daddy, en tiedä mistä tilanne alunperin alkoi, mutta tämä niskan päälle päässyt nousi taksista tämän toisen jotakin huudellessa sinne. Koska tämä oli ennen kännykkäaikaa, taksin oli melko varmasti soittanut tämä samainen poke. Sinänsä tilanne sitten raukesi siihen, kun tämä heebo palasi taksiin. Ei siinä kukaan henkihieverissä ollut sentään.
Mika
Touko 25, 2019, 12.45
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Wanhan liiton poket
Vastaukset: 77
Luettu: 21988

Wanhan liiton poket

Kun '90-luvun alun lama iski, se kyykisti Suomen kaikista maailman valtioista pahimmin. Sen vaikutukset olivat traagisia. Samassa se tarkoitti suurta rakennemuutosta koko yhteiskunnassa. Ravintola- ja sitä kautta portsarimaailma taatusti muuttui sitä kautta paljon, kuten monet potkulaiset ovat vuosien saatossa kertoneet.

Ile jo mainitsi Poket-kirjan. Se oli varsin viihdyttävää luettavaa. Uskon helposti, että kirjassa esiteltyjä legendaarisia ihmisiä ei enää niin paljon ovilla tapaa. Yhdeksi syyksi tähän on vuosien saatossa ja tässäkin ketjussa mainittu kilpailu, toisena syynä on esitetty pokepalveluiden ulkoistamista. Kilpailu itsessään on tervettä noin yleisesti, mutta siinä tietenkin on puolensa. Siinä, että portsarit enää harvemmin ovat talon omaa väkeä, näen hyviä puolia lähinnä työnantajalle. Työntekijät ja asiakkaat eivät siitä juurikaan taida hyötyä. Joku alalla toimiva voi kertoa tarkemmin.

Kari vihjaili minun olevan herkkä lumihiutale (DeusVult, kiitos tästä sanaparista :lol: ). Ehkä olen, mutta en ainakaan muista, että olisin henkilökohtaisesti joutunut portsareitten mielivallan kohteeksi. Sen sijaan olen sitä mielivaltaa todistanut monin tavoin. Kaikki baareissa ennen lamaa käyneet tietävät tasan tarkkaan mitä tarkoitan. Baareissa silloin aikoinaan oli usein sellainen ilmapiiri, että pokea piti miellyttää. Monia täysin perusteettomia uloskantamisia olen todistanut. Samoin se ylimielinen asenne, jolla monet wanhan liiton poken suhtautuivat jonoihin ja maksavien asiakkaiden laskemiseen sisään, lienee pitkälti ollutta ja mennyttä.

Joskus kuusivuotiaana muistan, kun päätin, että tämän tilanteen muistan ihan vain muistamisen vuoksi. Mistään ihmeellisestä ei ollut kyse: istuin syyskuussa vanhempieni sängyn päällä joskus iltapäivällä ja katselin ikkunasta, kun varikset metelöivät vastapäisessä puistossa. Samasta syystä päätin muistaa yhden tilanteen niistä wanhan liiton portsareista. Erään suositun tanssiravintolan ihan oven edessä kaksi asiakasta ensin sanailivat ja sitten tehostivat sanojaan fyysisesti. Toinen jäi nopeasti alakynteen, ja hän huusi kahden metrin päässä lasioven takana tilannetta seuraavalle portsarille, että tämä soittaisi poliisit. Portsari ei tehnyt muuta kuin vain katseli.

Sitten on tietysti noita väkivaltafantasioita, joista Kari on aina ollut tunnettu, ja niiden toteutumisia. Sellainen ei nykypäivänä enää ole samalla lailla mahdollista kuin joskus ennen muinoin.

Nykyään on asiakkaan näkökulmasta huomattavasti paremmin. Poket eivät esitä olevansa joitakin Ylämään Drobineja, joita he eivät tietysti ole oikeasti koskaan olleetkaan. He ovat mukavia kavereita, joihin voi luottaa ja joiden kanssa voi ystävällisesti vaihtaa muutaman sanan. Se on harmi, että ala on niin alipalkattu ja me kaikki käytämme nykyään muovia paperin sijaan. Toivottavasti ala keksii jonkinlaisen uudistumisen.
Mika
Touko 17, 2019, 19.36
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Wanhan liiton poket
Vastaukset: 77
Luettu: 21988

Wanhan liiton poket

Kari Aittomäki kirjoitti:
Touko 17, 2019, 14.23
Mutta muisti on merkillinen asia, ja kun portsari on ollut pienelle tyly se jättää syvän harmituksen herkkään sieluun.

Mulla on muutama tapaus jotka harmittaa, poikkeuksetta sellaisia joille ois pitänyt antaa kolimoukulia.
Ne harmittaa yhä, yhden sain vuosia myöhemmin kuitattua. Uitin poikaa rapakossa pariminuuttia.
Siitä on yhä hyvä mieli.
Nyt on äijämeininki. :naka:

Ja juuri tuollainen mentaliteetti on nimenomaan muinaishistoriaa ja katoavaa kansanperinnettä - kuten sen kuuluukin olla. Ja syy tähän muutokseen on, kuten Ile sanoi, nimenomaan laajempi yhteiskunnallinen murros. Kulttuurit ovat aina kehittyneet ja kehittyvät.

Portsari on nykyään se mukava kaveri siellä taustalla, johon voi luottaa ja jolle voi jutella kuten tutulle. Ennen portsari oli tosiaan Jumalasta seuraava. Totta kai sellaisen valtarakenteen romahtaminen voi ottaa koville niille, jotka siitä vallasta pääsivät ennen wanhaan humaltumaan. Se on ihan ymmärrettävää. Niitä wanhan liiton portsareita kaipaa ani harva, ja niistäkin mitä luultavimmin noin tai yli 60-vuotiaista suuri osa lienee itse tehnyt sitä työtä. Mutta nyt on nyt ja sillä sipuli.
Mika
Touko 17, 2019, 09.19
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Wanhan liiton poket
Vastaukset: 77
Luettu: 21988

Wanhan liiton poket

pukeonfloor kirjoitti:
Touko 16, 2019, 17.18
sikajudoka kirjoitti:
Touko 14, 2019, 09.00
”Hurjimpina iltoina poket ehtivät vain siirtyä tappelusta toisen luo ja vääntää tappelijoita rullalle”, Lindgren sanoo.
Sen perusteella mitä netistä lukee näitä "vanhan liiton" miesten juttuja niin entisaikoina sunnuntaista torstaihin pokea yritettiin puukottaa ja viikonloppuisin ammuttiin. Tappelua oli taukoamatta ravintolan avaamisesta sulkemiseen asti. Tippiä taas tuli viikonlopussa yhden kivitalon verran :niinpa:
Kari Aittomäki kirjoitti:
Touko 17, 2019, 02.18
Jussi Lehmusvesi HS kirjoitti: ..mutta samalla se kertoo väkivaltakulttuurista, jollaista nykyään on vaikea kuvitellakaan.
Heitäpä arviona montako oikeaa tappelua jaksaisit yhden vuoron aikana.
Merkityksessä kuinka aidosti se kiitoskäynnistä enää loppupuolella irtoaisi.

Se mielistely-räkä levisi kuin homosyöpä juuri 90-luvun alun jälkeen, nykyäänhän ovella/virkapuvussa pätsäilevät suunnilleen meikkaa.

Mä en muuten pitänyt Tavastian portsareitten tyylistä.
Uhoaminen ei ole käytännöllistä, parempi olla vähäeleinen.
Lainasin nämä toisesta keskustelusta.

Varmaan tuo '90-luvun alan lama on suunnilleen oikea ajankohta sille, kun portinvartijoiden asema Jumalasta seuraavana siirtyi tavallisen kuolevaisen tasolle. Vaikka siitä on jo yli 25 vuotta aikaa, ilmeisesti tilanteen tasoittuminen edelleen kivestää.

Nykyään kun poket eivät enää ole ylimielisiä ja mielivaltaisia kusipäitä vaan mukavia sällejä, voidaan sivistyksen katsoa ujuttautuneen sillekin saralle. Ja se on oikein hyvä se. Mennyt on mennyttä eikä koskaa palaa. Onneksi. :)
Mika
Huhti 5, 2014, 10.47
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Wanhan liiton poket
Vastaukset: 77
Luettu: 21988

Wanhan liiton poket

@airakti, kertoisitko lisää noista ajoista vaikka verraten nykyaikaan? :)
Mika
Maalis 31, 2014, 15.46
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Wanhan liiton poket
Vastaukset: 77
Luettu: 21988

Wanhan liiton poket

Vihdoinkin kysymys nousi esille. 8-) Minulle ainakin on myös jonkin verran epäselvää, miten wanha liitto määritellään. Toki sitä käytetään myös aika yleisterminä eikä vain pokeista puhuttaessa, mutta johonkin menneeseen aikaan sillä kai viitataan.

Tuon kultaisen '80-luvun minäkin näkisin wanhan liiton aikana.
Mika
Maalis 30, 2014, 10.09
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Wanhan liiton poket
Vastaukset: 77
Luettu: 21988

Wanhan liiton poket

tonik kirjoitti: Tunnen jokusen mutta tän päivän kokemusta niin ilkeä minä toimii, somali vartija toimii ja ryssäperäinen toimii vartijana. Ymmärrättekö pointin.
tonik kirjoitti:
Andy kirjoitti: En.
heh
tarkoitan somali vartija niin toimii.
meinaan tietyissä paikkoissa. enkä meinaa vitsinä
Mitä ihmettä sä jätkä selität? :D

Invictus, onhan tuokin totta. Tietynlainen tasapainotila on pakko olla olemassa tai muuten ilmenee ongelmia. Omien vähäisten kokemusteni mukaan Wanhan Liiton aikoina tasapainoa ei ollut, vaan poket olivat mielivaltaisia diktaattoreita. Tykkään paaaaljon enemmän nykyajasta. Mutta kuten sanoin, ehkä katsoisin asiaa eri tavalla, jos matkustaisin aikakoneella noihin hetkiin. Tai sitten en katsoisi.
Mika
Maalis 26, 2014, 23.24
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Wanhan liiton poket
Vastaukset: 77
Luettu: 21988

Wanhan liiton poket

L.K. kirjoitti: Sitä en osaa toki sanoa johtuiko se aiemmin kunnioituksesta vai "pelosta", että tulee tukkaan jos käyt poken päälle tms...
Silloin kun sinä ja minä olimme nuoria, yksi sanonta taisi olla aika yleinen: poke on Jumalasta seuraava. :D Vaikka tuossa on huumoria, on siinä totta toinen puoli. Asiakkaan näkökulmasta tämän muuttuminen on ollut oikein hyvästä. Sitä valtaa käytettiin silloin ainakin aika ajoin melko mielivaltaisesti. Asiakaspalvelu oli omien kokemusteni mukaan aika tuntematon käsite. Tosin kokemukseni noilta ajoilta ovat hyvin rajallisia, ja olen tietenkin itsekin kasvanut ihmisenä tässä vuosien saatossa. Saattaa olla että ajattelisin noista ajoista eri tavalla, jos nyt hyppäisin aikakoneeseen tutkailemaan.
Toisaalta, kaikenlainen auktoriteettien vastustaminen tuntuu lisäntyyneen ja yleiset käyttäytymissäännöt olevan monalle hukassa enemmän nykyään. Vapaan kasvatuksen hedelmiä?
Tuo voi hyvin olla totta. Toisaalta yhteiskunta on muuttunut muutenkin (ihan tutkitustikin) vähemmän autoritääriseen suuntaan. Teitittely on harvinaista, opettajia kutsutaan nykyään etunimellä ja niin edelleen. Tässä on totta kai puolensa, mutta joka tapauksessa muutos on ollut kulttuurillista, joten tavalla tai toisella se näkyy tanssi- ja soittoravintoloissakin.
Mika
Maalis 26, 2014, 23.15
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Wanhan liiton poket
Vastaukset: 77
Luettu: 21988

Wanhan liiton poket

Kun tässä viestissä mainitaan, miten jotkut poket joissakin tilanteissa tänä päivänä toimivat, oletteko huomanneet joko asiakkaina tai ravintola-alan työntekijöinä, miten kokonaisuus on vuosien saatossa muuttunut?

@sakari luoman hienosta teoksesta Poket saa jonkinlaisen käsityksen siitä, miten ajat ovat muuttuneet. Kuulemani ja lukemani mukaan alan työntekijät ovat havainneet muutoksia mm. asiakkaiden käyttäytymisessä sekä työnantajien luomissa työolosuhteissa.

Oliko ennen kaikki paremmin?