Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 5 tulosta

Timpa
heinä 9, 2016, 02.03
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 60
Luettu: 8934

Roomalaisten aseet

Ketjukuula ajoitetaan joo keskiajalle. En äkkiseltään löytänyt tietoa, koska ketju sinällään on keksitty, mutta olen nähnyt valokuvan vanhasta katapultista josta roikkuu ketju. Onko siis kestänyt satoja vuosia, ennen kuin on hiffattu että ketjusta on aseeksi?
No toisaalta olen myös tuon lukenut, että ketjukuulat olivat marginaalisia aseita. Eli varmaan, on kokeiltu ja huonoksi havaittu.
Tosin kyllä sillä valtavan voiman kehittää; nimimerkillä kokeiltu on :smt003
Timpa
heinä 5, 2016, 23.06
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 60
Luettu: 8934

Roomalaisten aseet

Tähän asti olen luullut, että roomalaisia kilpiä ovat Välimeren maiden museot pullollaan. Puisina näymmä ovat sitten lahonneet pois kuleksimasta.
Voin kuvitella, että kun sotilaalla on kaareva suorakaide-Scutum, hän on vähän niin kuin yhden miehen panssarivaunu, jota on hyvin vaikea teloa. No jollain ketjukuulalla saisi lyötyä sen kilven taakse.
Timpa
kesä 30, 2016, 02.10
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 60
Luettu: 8934

Roomalaisten aseet

DeusVult kirjoitti:
Timpa kirjoitti: Roomalaisten vermeet, modernit aseet ja joukkojen kurinalaisuus on muuten täytynyt aikanaan tehdä valtava vaikutus barbaarisempiin vihulaisarmeijoihin. Kun Cajanderin mallin sekalainen joukkio on katsonut kohti marssivaa jämptiä yhdenmukaista sotakonetta, on pelkällä psykologisella vaikutuksella saatu jo puoli voittoa. En ihmettele, että legioonista puhutaan "voittamattomina".
En lakkaa taivastelemasta heidän moderniuttaan.
Kreikkalaisilla oli ymmärtääkseni särmät falanksit jo kauan ennen roomalaisia, joten sinänsä mikään ihan uus juttu tuollainen organisoitu sotilasyksikkö ei ollut. Mutta olivat roomalaiset järjestäytyneisyydessään kyllä aikaansa edellä, ainakin varmasti jos vertaa keski- ja pohjois-euroopan heimokansoihin, sitä ei käy kieltäminen.
Joo, kreikkalaiset olivat edistyneitä myös tässä asiassa. Mutta jos ajatellaan Rooman valtakuntaa laajimmillaan, niin niillä kaikilla valloitetuilla kansoilla ei ollut kokemusta kreikkalaisten kanssa rähinöinnistä, joten heille Rooman moderni sotakone oli ennennäkemätön tuttavuus.

Täällä muuten Rautaportin kilpi, jolla on painoa kuutisen kiloa:
http://rautaportti.fi/kyparat_haarniska ... nen_scutum" onclick="window.open(this.href);return false;

Wiki kertoo: "Parhaiten säilynyt, Syyriasta peräisin oleva kilpi on 5-6 cm paksu"
Sen kummempia yksityiskohtia ei mainita, onko kyse koko rakenteesta, keskikohdasta vai mistä.
Mutta jos ne kilpikonnamuodostelman nurkkamiehet kantavat yhtä kilpeä edessä, toista sivulla ja kolmatta päällään, niin tarvitaanhan siinä miestä eikä marjanpoimijaa. :peukku:

YJT:n kuvaama vyöremmikantoapu voisi olla hyvinkin looginen Scutumia koskien.
Timpa
kesä 28, 2016, 01.03
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 60
Luettu: 8934

Roomalaisten aseet

Kiitos :)
(Ketjun otsakkeen muutos oli hyvä, sopii Asehuoneen ideaan paremmin.)

Jep, aidon Scutumin kuvatkin olivat maalattuja, joten tämä on vain näköismalli. Mietin, miten saisin kuviot mahdollisimman näyttäviksi, joten päädyin siihen, että teen kaiken pellistä, ja messinki+alumiini, ettei tarvi kuin lakata. Paitsi Umbo, joka oikeastikin oli metallia, tein mustatusta pellistä.
Kaarevan pienoismallin materiaaliksi sopi parhaiten alumiiniputki, josta vain leikkasin viipaleen. Muutoin olisi tarvinnut liimata vanereita kaarelle. Näin pääsin helpommalla.

Roomalaisten vermeet, modernit aseet ja joukkojen kurinalaisuus on muuten täytynyt aikanaan tehdä valtava vaikutus barbaarisempiin vihulaisarmeijoihin. Kun Cajanderin mallin sekalainen joukkio on katsonut kohti marssivaa jämptiä yhdenmukaista sotakonetta, on pelkällä psykologisella vaikutuksella saatu jo puoli voittoa. En ihmettele, että legioonista puhutaan "voittamattomina".
En lakkaa taivastelemasta heidän moderniuttaan.
Timpa
kesä 27, 2016, 01.25
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 60
Luettu: 8934

Roomalaisten aseet

Roomalaiset osasivat tehdä juttunsa tyylikkäästi. Joten oli pakko tehdä erään heidän kilpensä pienoismalli kirjahyllyyn.
Legioona xxx kilven malli on tähän kopioitu:

[video][/video]