Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

MikaelF
huhti 8, 2017, 09.43
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Krav Magan lyönneistä kysymys
Vastaukset: 28
Luettu: 16517

Re: Krav Magan lyönneistä kysymys

Ei nyt kannata väsähtää - tällä terminologia tarkkuudella ( jota itsekin vaalin omassa ammatissani myös maallikoiden suhteen) on selvä lajeja palveleva merkitys - mitä korrektimpiä termejä käytetään sitä täsmällisempää ja enemmän faktoihin perustuvaa keskustelua voidaan käydä aiheesta ja sitä mukaa keskustelu lienee myös vakuuttavampaa.
Yksi tehokkaimpia tapoja saada epäilijät heräämään on käyttää epämääräistä kieltä (tahattomasti tai tahallisesti) asioista joista loppujen lopuksi on mahdollista keskustella tarkoin termein ja faktoin.

Olen ainakin itse kiitollinen siitä kun joku tarjoaa tarkempaa tai uutta tietoa asioista.
Keskutelun alkuperäinen aihe liittyi Krav Magaan ja kyseessä on RBSD. Koen itse että RBSD on tuonut kamppailuun samaa mitä näyttöön perustuva hoito on tuonut lääketieteeseen - uskottavuutta ja toimivuutta faktaan perustuen sekä vähentämällä epämääräistä informaatiota.
MikaelF
huhti 7, 2017, 20.55
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Krav Magan lyönneistä kysymys
Vastaukset: 28
Luettu: 16517

Re: Krav Magan lyönneistä kysymys

Muutama kommentti kainalosta ja olkavarren sisäpinnasta kamppailullisena maalina.

Kainalossa ja olkavarren sisäpinnassa herkimmät rakenteet ovat Karin postaamassa kuvassa näkyvä hartiapunos (plexus brachialis) ja siitä jatkuvat ulnaris ja medianus hermot - joista medianus on yläraajan "suurin ja kaunein". Hermot ovat tunnetusti varsin herkkiä iskuille, voimakkaalle / pitkäkestoiselle venytykselle tai puristukselle.

Samaa reittiä kulkee myös yläraajan päävaltimo arteria brachialis. En pidä valtimon vaurioitumista mahdottomana kamppailutilanteessa mutta tyypillisimmin se tapahtunee olkapään tai kyynärpään sijoiltaan menon tai alueen murtuman seurauksena - en pidä sitä kovin yleisenä lyönnin seurauksena tosin en mahdottomana. Vaurion aste voi olla kaikkea suonen sisäisestä repeämästä (joka toisaalta voi aiheuttaa paikallisen tukkeumavaaran ja toisaalta altistaa kyseistä suonta uusille vaurioille) läpäisevään repeämään joka taas aiheuttaa akuutin sisäisen verenvuodon alueelle.

Imusolmukkeita en pidä ollenkaan merkittävinä osumakohteina: Ovat ne hieman herkkiä kivulle mutta kaukana hermoista herkkyydessä eikä niiden vaurio aseta "potilasta" mihinkään välittömään varaan.

Ja onhan siellä muita herkkiä rakenteita. Kunnon osuma lihasrunkoon lamauttaa lihasta varsin tehokkaasti kuten myös osuma niveleen (ilman sijoiltaan menoa) voi aiheuttaa lamauttavaa kipua.

Olkapää on kohtuullisen herkkä menemään sijoiltaan jos niveleen kohdistuu sopivan suuntainen hidas tai nopea vääntö. Siihen nähden kyynärpään sijoiltaan menot ovat harvinaisempia. Ja molemmat nivelet ovat tietysti herkkiä erityisesti nopeille väännöille, jotka käyvät ns jengat pohjassa kuitenkin dislokoimatta em niveliä.