Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 4 tulosta

MikaelF
kesä 29, 2013, 19.07
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kipu lonkkanivelessä kiertopotkua tehtäessä?
Vastaukset: 24
Luettu: 7737

Re: Kipu lonkkanivelessä kiertopotkua tehtäessä?

Venyttelystä vielä...
Kuten kaptah totesi venyttelystä voi olla apua mutta pitää venytellä oikein... Mutta mikä oikea venyttely on? Venyttelyn tehosta kiistellään vieläkin katsauksissa joissa venyttelyn (-menetelmien) tehoja on tarkasteltu. Katsauksissa on löytynyt valitettavan vähän hyvänlaatuisia tutkimuksia ( taas vaihteeksi - mikä siinä nyt on niin pirun vaikeaa suunnitella metodologisesti hyvä tutkimus??) venyttelystä. Lopputuloksena on se että on tarkasteltu useiden eri venytysmenetelmien vaikutuksia milloin liikkuvuuteen, milloin vammojen ennaltaehkäisyyn, milloin treenin jälkeiseen kipuun - ja lopputulos on plus miinus nolla. Miksi? Todennäköisesti eri venyttelymenetelmillä on parhaimmillaan varsin spesifit käyttötarkoitukset. Esimerkiksi jos lihaskireyden syynä on hermon ärsytys niin vihoviimeinen juttu mikä kannattaa tehdä on pitkäkestoisia venytyksiä - esim jos iskiashermo on ärtynyt välilevypullistumien takia niin takareiden venytys voi jopa lisätä kireyttä. Näitä esimerkkejä löytyy muitakin että yksi menetelmä sopii yhdessä ongelmassa mutta ei toisessa. Ja sitten vielä se ääritapaus: toissa viikolla potilas melkein suuttui kun kielsin häntä venyttelemästä epäkäslihaksen yläosaa - ei meinannut millään uskoa kun sanoi että jos pää taipuu sivulle niin pitkälle että korva hipaisee hartiaa niin ei tarvi/pidä enää venytellä sitä lihasta koska se on jo ns liian venynyt...
MikaelF
kesä 29, 2013, 18.44
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kipu lonkkanivelessä kiertopotkua tehtäessä?
Vastaukset: 24
Luettu: 7737

Re: Kipu lonkkanivelessä kiertopotkua tehtäessä?

Habo kirjoitti: Osaisiko joku suositella jotain tiettyä lääkäriä / fyssaria Turun alueella?
Lääkäreitä Turussa en juurikaan tunne mutta voin kollegaa suositella: Kari Niemi OMT fysioterapeutti ja Kinetic Control kouluttaja. Minulla ei ole nyt juuri yhteystietoja käsillä mutta löytyy http://www.omt.org" onclick="window.open(this.href);return false; sivuilta OMT fyssareiden listalta.
MikaelF
marras 23, 2012, 17.55
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kipu lonkkanivelessä kiertopotkua tehtäessä?
Vastaukset: 24
Luettu: 7737

Re: Kipu lonkkanivelessä kiertopotkua tehtäessä?

Habo kirjoitti: Kiitos vastauksesta.

Ajatus yksityisen terveydenhuollon puoleen kääntymisestä ja urheilulääkäreistä kuulostaa todella erikoiselta sen takia, että minkäänlaista harmia tai oireilua ei lonkkani ole ennen tuottanut, eikä vieläkään tuota, ellen nimenomaan potki kiertopotkua/korkeaa sivupotkua.
Pystyn esim kyykkäämään isoilla painoilla ilman että lonkka oireilisi millään tavalla, ja myös armeijan suoritin ilmaan mitään ongelmia (jossa tuli vuoden aikana liikuttua todella paljon ja eri tavoilla).

Eli siis lääkärin puoleen kääntyminen sen takia että saa potkaistua korkeammalle kuulostaa hieman erikoiselta, kun aikaisemmassa elämässä ei ole mitään ongelmaa huomannut.

En nyt pidä sitä "todella erikoisena" - tosin olen ehkä puolueellinen koska olen itse yksityisellä puolella töissä :D .
Mutta, mutta... Lonkassa ei (eikä muissakaan nivelissä) kuullu tuntua kipua kohtuullisella liikeradoilla vaikka seillä olisi liikerajoitustakin. Jos olet ajatellut potkia muualle kuin vyötärön alaupuolelle niin voisi olla hyvää selvittää sopivatko lonkkasi moiseen touhuun. Lievät lonkan rakenteelliset poikkeavuudet ja vammat, jotka kovemmassa liikunnassa tai jopa joka päiväisessä elämässä altistavat nivelen ennenaikisille rustovaurioille, ovat alidiagnostisoitu ongelmaryhmä etenkin nuorilla.
Se että pystyt kyykkämään ja suoriuduit armeijasta ongelmitta on hyvä mutta ei poissuljettu mitään. Nyt on ns uusi toiminta kyseessä ja siinä on tullut ongelma esiin ja edelleen ehdotan että sitä voisi olla hyvä selvittää. Minä puhun nyt sekä fysioterapeuttina että lonkkapotilaana, jonka ensimmäiset lonkka oireet alkoivat rajoituksen ja hallinnan puutteen tuntemuksina potkiessa (nuorena).
MikaelF
marras 23, 2012, 08.57
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kipu lonkkanivelessä kiertopotkua tehtäessä?
Vastaukset: 24
Luettu: 7737

Re: Kipu lonkkanivelessä kiertopotkua tehtäessä?

Meinasin ensin että kysyn terkentavia kysymyksiä kuten onko muita alueen tuntemuksia, aikaisemmat liikuntaharrastukset, aikaisemmat lonkan ja lantion alueen vammat /oireet, onko suvussa lonkka ongelmia jne. Jätänpä kuitenkin kysymättä! Sen sijaan neuvonn sinua tutkituttaman se tilanne. Kyseessä voi olla häiriintynyt lihastasapaino, lonkkamaljan rustokieleekken (labrum acetabulare) vamma tai rakenteellinen poikeavuus tai lonkkamaljan/reisiluun pään rakenteellinen poikeavuus - tai näiden yhdistelmä. Olipa mikä tahansa näistä niin syy pitää selvittää / hoitaa, jotta se ei johda lonkkanivelen nivelrikkoon. Valitettavasti kuulostaa jo siltä että on syytä minimoida potkimista ja lonkan venyttelyä kaikkiin provosoiviin suuntiin. Vaikka venyttelyllä voi liikkuvuutta parantaa niin sitä ei voi parantaa enemmän kuin mitä luiset rakenteet sallivat muutoin sarana hajoaa,

Valitettavaa on myös se että et todennäköisesti löydä apua julkisen sektorin piiristä vaan joudut hakeutumaan yksityisen terveydenhuollon puolelle. Tilannetta pitäisi lähteä selvittämään / hoitamaan hyvän fysioterapeutin ja ortopedin / urheilulääkärin yhteistyönä.

Voit laittaa yv:nä tietoa siitä missä asut, niin voin ehkä neuvoa sopivaa paikkaa minne olla yhteydessä.

Nimimerkillä: En halua pelotella mutta vastaan Sairaala Ortonista jossa minulle tehtiin viikko sitten molempien lonkkien tekonivelleikkaus..