Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 1 tuloksen

MikaelF
heinä 21, 2016, 10.33
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49735

Re: Juokseminen

tabitha kirjoitti: Aloin jokin aika sitten juosta pidempiä (~20km) lenkkejä. Tykkäsin hämmentävän paljon ja teki psyykelle ja keskittymiskyvylle hyvää. Mutta toinen polvi kipeytyi viimeisellä pitkällä lenkillä parisen viikkoa sitten ja nyt alkaa vihoitella jo kilometrin juoksemisen jälkeen, vähitellen menee pahemmaksi jos jatkaa juoksemista. Kävellessä ei tunnu mitään. Kipu on polvilumpion alla vähän lähempänä reiden ulkosyrjää.

Todella ärsyttävää tällainen. Uskon että tämä paranee itsestään, ja osittain on jo parantunutkin, mutta mietin pitäisikö mun panostaa tekniikkaan ja/tai parempiin kenkiin ettei näin kävisi jatkossa. Ehkä pitäisi myös juosta toistaiseksi vähän lyhyempiä lenkkejä, nää ongelmathan alkoi siitä kun yhtäkkiä pidensin lenkkejä 10km -> 20km.
Muutama ajatus vaivasta:

Mikäli kipukohta on selvästi lumpion reunan kohdalla ulkosivulla voisi ongelma liittyä siihen että lumpio on joko kallistunut ulospäin tai kulkee urastaan reisiluun päällä liian lähellä ulkosivua - tällöin lumpio hankaa reisiluuta vasten, tästä voi seurata patellofemoraalinen kipusyndroma tai joskus patellan kondromalasia
Mikäli kipukohta on enemmän polven sivussa voisi kyseessä olla ns juoksijan polvi tai iliotibiali (it) kipusyndroma, jossa reiden ulkopinnalla lonkan ja säären välissä kulkeva kalvo / jänne rasittuu ja hankautuu.
Molempien ongelmien taustalla voi tietysti olla rakenteelliset ongelmat mutta yleensä kyseessä on enemmän hallinnan ja lihastasapainon häiriön aiheuttamasta rasitusvammasta.
Omahoito: lihastasapainon korjaus kannattaa aloittaa varmistamalla etureiden venyvyys, erityisesti nelipäisen reisilihaksen etu ja sivuosan (rectus femoris ja vastus lateralis) ja tensor fascia lattae lihasten venyttelyn sekä rullauksen avulla - muistetaan tosin että varsinkin rullauksen vaikutuksen suhteen näytön aste ei ole hääppöinen. Em lihasten kireys ohjaa polvilumpiota liikaa sivulle ja lisää it-jänteen kuormitusta. Muiden lonkan koukistajien rentoutus/venyttely on myös paikallaan. Lonkan lähentäjien ja sisäkiertäjien kireys/yliaktiviteetti ohjaa polvea liikaa sisään mikä voi olla myös ongelman taustalla.
Kun puhutaan lihastasapainosta niin pitää muistaa myös lihasheikkoudet: tyypillistä on että näihin ongelmiin liittyy lonkan ojentajien, loitontajien ja ulkokiertäjien heikkous/heikentynyt aktivaatio em liikkeiden sisäliikeradalla ( ns dormant butt syndrome). Pitäisi siis huolehtia siitää että treenataan em lihaksia loppuliikeradalle asti ja treenataan myös matalatehoista lonkan asennon hallintaa.
On syytä myös kiinnittää katse myös jalkaterien ja nilkan hallintaan / asentoon, ensisijaisesti harjoitteiden avulla mutta tarvittaessa myös jalkinevalinnan ja tukipohjallisten avulla.
Ja tekniikkaa kannattaa tarkistuttaa.