Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 7 tulosta

terssi
maalis 3, 2024, 14.27
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vaivat
Vastaukset: 275
Luettu: 54012

Vaivat

Eppu kirjoitti: maalis 3, 2024, 08.00 Tuo kuntouttamispointti nostettiin Rytkösen IG-julkaisun kommenteissakin esiin, mutta pitäisi tietenkin tietää, että mitä tarkalleen ottaen ollaan kuntouttamassa. Funktionaaliset harjoitteet -ketjussa olikin juuri puhetta tuosta monipuolisuudesta: Jos liikerepertuaarin kasvattaminen saa aikaan sen, että harjoituksiin ylipäätään ryhtyy, lienee se hyvä asia, vaikka itse harjoite ei olisikaan optimaalisin mahdollinen. Lisähaasteet koordinaatiossa ja tasapainossa eivät taida juurikaan parantaa harjoitusvastetta nilkan voiman ja liikkeen näkökulmasta.
Kipeää nilkkaahan tässä oltiin kuntouttamassa. Se taitaa olla monesti hieman monimutkaisempi prosessi kuin että pelkästään voimistaa pohjelihaksia.

Pari hajanaista kommenttia:

-Polvi koukussa pääsee mahdollisesti syvemmälle nilkan dorsiflexioon. Ehkä juurikin siksi että se toinen pohjelihas on "otettu pois pelistä" eikä se siksi kehitykään tässä liikkeessä.

-Lajissa tai elämässä tulee tilanteita, että nilkkaa pitää ojentaa polvi koukussa. Esim. tuollainen syväkyykyssä nilkan on ihan tyypillistä vaikkapa BJJ:ssä.

-Nilkan ojentajia on ihmisellä enemmänkin kuin nuo tässä tutkimuksessa mainitut kaksi pohjelihasta. Ehkä niistä jotkut treenaantuu hyvin polvi koukussa?

Yllä olevista pointeista saattaa löytää itselleen syyn treenata pohkeita muutenkin kuin polvi suorana. Tai sitten ei, riippunee omista treeni-ideologioista. :D

Yksi hyvä syy voi olla ihan sekin, että se saattaa auttaa siihen kipeään nilkkaan. Ihan vaan kokeilee ja jos auttaa, niin sittenhän se on hyödyllistä. :partanortti:
terssi
maalis 2, 2024, 16.44
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vaivat
Vastaukset: 275
Luettu: 54012

Vaivat

Niinpä - hence sanoinkin, että jos tekee yhtä liikettä, niin tekee polvi suorana. Mutta näin kuntoutuksen kannalta, ja liikelaajuuksien palauttamisen kannalta voi olla ihan hyvä treenailla monipuolisemmin. Nuo eri asennot haastavat eri lailla koordinaatiota, ja myös vaihtelu itsessään voi tehdä jumppailusta mukavampaa. Monipuolinen kehonkäyttö on yleensä plussaa näissä asioissa.

Muutta toki pohkeiden voimanlisäyksen ja lihaskasvun kannalta on hyvä panostaa polvi suorana versioon. Ehkä.
terssi
maalis 1, 2024, 09.29
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vaivat
Vastaukset: 275
Luettu: 54012

Vaivat

Juu ei mitään.

Ja jos teet vain yhden pohjenousuliikkeen, niin tee polvi suorana pohjenousuja. Silleen, että kantapää laskeutuu kunnolla alemmaksi kuin varpaat. Eli jollain korokkeella.

Kotioloissa tähän tyyliin:

Kuva

Voi progressoida yhden jalan versioon, kunhan voima- ja liikkuvuus kasvavat.

Jos käyt kuntosalilla niin vaikkapa tähän tyyliin:

https://www.fitnesstukku.fi/pohjeprassi-seisten.html

Monipuolisuutta saa sitten lisäämällä polvi koukussa pohjenousuja. Kuntosalilla pohjekoneessa istuen, kotona syväkyykystä pohjenousuja


tai askelkyykkyasennosta pohjenousuja.
terssi
helmi 27, 2024, 14.35
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vaivat
Vastaukset: 275
Luettu: 54012

Vaivat

Kai olet kokeillut ihan voimatreeniä nilkkanivelelle?

Käytännössä siis pohjenousuja (mahdollisimman pitkä liikerata, pikku pause pohjevenytyksessä ja loppuojennuksessa) lähelle failurea useampi sarja.

Supersettinä sitten nilkan koukistusta vaikka näin:


Vaikka pari kertaa viikossa alkuun. Liikkuu se nilkka muihinkin suuntiin, mutta tuolla pääsee alkuun. Jos ei ole vaikkapa kokeillut ihan perustylsää nilkan bodausta vielä, niin se on kyllä tod. näk. varsin hyödyllistä.
terssi
helmi 17, 2006, 17.38
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vaivat
Vastaukset: 275
Luettu: 54012

Sunnuntaina sparreissa kaveri teki toe holdia. No, ei tuntunut missään ja yritin puolustaa, kunnes nilkasta kuului helkkarin kova RITS RÄTS. Ei tuntunut kummempia sittenkään, mutta varmuuden vuoksi KKK:ta. Illalla tuntui lähinnä jäykältä ja "hassulta". Aamulla nilkka olikin jo aika arka, eikä mitään kävelyä kummempaa sillä viitsinyt tehdä.

Sitten jännittikin koko viikon, että paraneeko ensi lauantaihin (eli huomiseen) mennessä. No eipä kunnolla ole vielä parantunut, joten jää lukkopainin SM väliin. Perhana. Painihalut olis olleet kovat ja harmittaa se panostuksen määrä treenien ja painonpudotuksen suhteen.
terssi
loka 21, 2005, 20.57
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vaivat
Vastaukset: 275
Luettu: 54012

Nyt rysähti!

Maanantaina reeneissä polvi rusahti ja lumpio käväisi poissa paikoiltaan.

Nyt on lääkärissä pari kertaa juostu ja röntgenissä sekä tänään magneettikuvauksissa. Tiistaina tulee tulokset, lääkäri epäilee kierukan repeämää.

Kyllä viduddaa, kun tulee taas pidempi treenitauko. Kisasuunnitelmat pitää taas hylätä vähäksi aikaa, kunto laskee ja vitutus kasvaa.

Muutenkin harmittaa, kun kävely on aikamoista nilkuttelua eikä missään oikein kunnolla pysty käymään.
terssi
syys 25, 2005, 22.13
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vaivat
Vastaukset: 275
Luettu: 54012

Terve kaikille pojille ja tytöille vaan munkin puolesta. Piti sitä oikeen rekisteröityä nyt tännekin.

Mulla on nilkka leikattu joskus pienenä. Siinä oli vissiin jotain synnynnäistä vikaa. Nykyään nilkka on puolet jäykempi kuin toinen, mikä on hieman peppumaista. Esim. kyykkyyn en pääse kantapää maassa.

Polvi meni thaiboxatessa sijoiltaan ja n. vuosi tämän jälkeen uudestaan futista pelatessa.

Kerran mattojutsuillessa isovarvas jäi matossa olleen raon väliin. Siinä sitten selällä ollessani lähdin ponnistamaan kyseisellä jalalla ja aijai, varvas meni sijoiltaan. Hauskan näkönen se oli, varvas oli n. 90 asteen kulmassa ylemmästä nivelestään vääntyneenä sisäänpäin. Hyvä kun edes koskettamaan kerkesin, varvas muljahti takas paikoilleen. Noh reenit jatkui hieman varvasta varotessa.

Siinä noi isoimmat vaivat nyt olikin. Olkapää aina joskus vihoittelee. Tajukaan ei ole ihme kyllä lähtenyt ikinä, vaikka oon päätäni lyönyt moneen kertaan ties mihin mm. lennellyt jäällä, juossut tolppia sun muita seiniä päin. Kerranki pienenä juoksin pimeällä lähes täysillä semmoista puista matonkuivaus telinettä päin, taju ei lähtenyt, mutta sattui sitäkin enemmän.

Paljon on tullut kolauksia nuppiin, mutta ainakin vielä on älliä sen verran, että kohtuullisesti on lähtenyt insinöörikoulutus käyntiin. 8)

Tällä hetkellä ei vaivoja tunnu olevan, mitä nyt lievää krapulaa eilisestä.