Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 26 tulosta

AriJ
elo 7, 2019, 20.52
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

Kari Aittomäki kirjoitti: heinä 19, 2019, 01.18 Tuo Yokio Tanin löytyminen noinkin läheltä modernin jutsun opettajaketjua oli uusi tieto.
Kiitos.
Muistelin että asiaa olisi aemminkin pähkäilty.... ja juuh;

viewtopic.php?f=6&t=16547&p=652959&hilit=yukio#p652959
AriJ
huhti 30, 2009, 07.45
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

TimoS kirjoitti:
M. Vilenius kirjoitti:
Ôari kirjoitti: Japanissa näin "päämajakaupungissamme" karatemainoksen ja siitä laji oli kirjoitettu クウテ
Psst. siina lukee "ku-u-te" brushteeth
No eikös sen ekan kanjin voi lukea myös "kuu" :p
Voi, voi, mutta kuuten Vilenius sanoi, niin noilla kanoilla ei tule kukkoa vaan kuuta... Mitä lie ajattelin kun väärät merkit kopsailin... Luultavasti en mitään :(

* missähän se Mänzy viipyy.... :ninja: *
AriJ
huhti 29, 2009, 09.21
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

flammee kirjoitti: Eiks sen pitäs olla ashibara sen säännön perusteella että yhdyssanassa h:sta tulee b.. Ja oliko ne kanjitkaan ihan samat..
Japanissa näin "päämajakaupungissamme" karatemainoksen ja siitä laji oli kirjoitettu クウテ (katakana -merkistöä käyttäen siis) eikä 空手 (eli Kanjeja käyttäen). Kysäisin asiasta ja kerrottiin että kyseessä olikin kiukkari eli ulkomainen karatetyyli, joten se kirjoitetaan silloin lainasanan tavoin....
AriJ
huhti 25, 2009, 17.07
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

Juuh, huomioitu, kyllä, mutta juuri kunolin tosiaan lukukierroksen päättänyt niin puhut sellaisen suorittamisesta uusimmassa viestissä. Oli vaan osuva :) Vaikkei itseeni :D
AriJ
huhti 25, 2009, 16.45
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

Jussi Häkkinen kirjoitti: Suosittelen lukemaan keskustelun ennen kuin väität moista.
Heh, juuri koko aiheen kertaalleen luin.

Josta --> http://www.potku.net/forum/viewtopic.ph ... 12#p151512" onclick="window.open(this.href);return false; siihen vanhan kirjan mainintaan linkityksistä japanilaisiin tyylisuuntiin.

Ja, taas, ketjusta lukemani perusteella sanoisin että Hokutolla linkki japanilaiseen Jûjutsuun on opettajalinjan kautta, ja ehkä siis viime vuosina jopa vahvistunut.
AriJ
huhti 25, 2009, 15.59
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

Muistelen, että soke Niiniketokin on puhunut tästä siinä vanhemmassa kirjassaan (olikos se "Jujutsu - itsepuolustuksen perusta", jostain 80-luvun alusta... *google* juu, 1982 näyttää netti kertovan painovuodeksi.. ah, ja onhan kirjaa arvioitu täällälin omassa aiheessaan http://www.potku.net/forum/viewtopic.ph ... 94&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;); jotta voi puhua jujutsusta niin pitää olla jatkumo japanilaiseen tyylisuuntaan.

PS muistelen että olen ko. kohdan aiemminkin Potkuun lainannut....
AriJ
kesä 13, 2007, 08.31
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

Mika kirjoitti:
Kari Aittomäki kirjoitti:
Sillä kamoon, hokuto ja muut on tavattoman lujasti kiinni japanilaisessa lähtökohdassaan, on aika ahdasta alkaa piipittään jostain kunniakirjaketjuista.
Tästä lienevät aika monet varsin eri mieltä.

Ja ne, jotka ovat eri mieltä, voivat ilmaista mielipiteensä vaikka faktoihin tukeutuen.
Itselleni kerrotun ja tutkimani mukaan Hokuto-ryu jujutsu perustuu Juko-ryuhun... joka on valitettavasti osoittautunut maailmalla sangen hämäräksi paketiksi kaikkine oikeusjuttuineen ja outoine tyylien perimisväitteineen :(

Tuossa välissä olivat brittiherrat Morris ja Clark, joiden opissa tietojeni mukaan herra Niiniketokin oli. Richard Morris on kuitenkin painottanut olleensa ennemmänkin Daitô/Hontaiyôshin-jûjutsuka kuin Juko-ryuuaaja, ja hänestä onkin vedettävissä linja opettajansa kautta Yukio Taniin... joka taas oli judopelaaja, tosin aikana jolloin judo eli murrostaan Jûjutsusta moderniksi kilpalajiksi.

Eli kyllä sieltä Hokutosta linja on perinteiseen kaivettavissa, mutta kyllä se aika pitkä on. Tosin, nykyiselläänhän taitaa olla yhteistyötä juurikin Hontaiyôshin-ryûn suuntaan tyylisuunnasta eronneen Menkyokaiden-tason opettajan kautta....

Näin olen antanut itselleni kerrotun (kun riittävän monasti kyselin :D ).
AriJ
loka 7, 2006, 17.50
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

Kirjastosta löytyi - nähtävästi - vuoden 1982 painos "Jujutsu - itsepuoluksen perusta" kirjaa.

Historiassa mainitaan herra Sacharnoskin Juko-ryu, jonka hän perusti "yhdessä neljän japanilaisen ju-jutsu-opettajan kanssa." Kirja kertoo, että hän Okinawalla "paikallisten mestarien johdolla opiskeli karaten eri tyylisuuntia, erityisesti goju ryu -tyylisuuntaa ja vanhaa karatejutsua. Saavutettuaan näissä kuudennen asteen mustan vyön Sacharnoski perusti oman okinawalaisen ju-jutus-koulun. Myöhemmin palattuaan Yhdysvaltoihin hän nimitti tyylinsä juko ryuksi."

Tyylin harjoittelusta kerrotaan että "Ki eli sisäisen voiman kehittäminen antaa juko ryun harjoittelijalle mahdollisuuden kestää vahingoittumatta voimakkaita lyöntejä ja potkuja. Vastaavasti hän kykenee itse iskemään tai potkaisemaan poikkeuksellisen tehokkaasti."

Ja lopuksi: "Suomalaisille ju-jutsukoille juko ryu on tullut tutuksi engalntilaisten ju-jutsu-professorien Robert Clarkin ja professori Richard Morris välityksellä."

Kohta jota aiemmin muistelin löytyy sivulta 21 alalaidasta:
Nykyaikaiseltakin ju-jutsu-tyyliltä edellytetään jonkinasteista historiallista linjaa ja yhteyttä klassisiin tai goshinjutsu-tyyleihin.
Ja goshinjutsusta todettiin aiemmin että:
Goshinjutsulla tarkoitetaan nykyaikaista ju-jutsua. Sen juuret ovat vanhoissa tyyleissä, mutta se on myös saanut vaikutteita nykyaikaisista urheilullisista budolajeista kuten karatesta, judosta ja aikidosta. Tunnusmerkkinä goshinjutsun tyyleille voidaan pitää niiden suoraa historiallista yhteyttä vanhoihin ju-jutsu-tyyleihin.
Tästä linjasta voisi päätellä, että Hokuto-ryu perustuu herra Sacharnoskin luomaan Juko ryuhun, herrojen Morris ja Clark kautta. Vuodesta 1982 on aikaa vierinyt yli 20 vuotta, joten moni asia on varmaan siellä teknisellä puolella edennyt sinne finjutsun suuntaan, joka ymmärtääkseni oli Hokuto-ryun synnyn ideakin - pois englantilaisesta "hienostelujutsusta" kohti suomalaiselle toimivampaa koreilematonta tapaa.

Onkohan historiaa kirjoitettu minkä verran uusiksi tarkennuksin noissa uudemmissa laitoksissa?

PS. Juko-ryusta - ja yhteyksistään Hokuto-ryuhun - on keskusteltu aiemmin myös täällä
AriJ
syys 25, 2006, 23.14
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

Kari Aittomäki kirjoitti: Eli modernin jujutsun tekijöistä tuonnemmin, jos sallitte.
Mielenkiinnolla odotan! Olen huomannut että kun tietovarastoasi raptat, niin arvokasta asiaa tulee esiin. Varsinkin näin perinnevammaiselle :D
Kari Aittomäki kirjoitti: Toki voisin laittaa karijutsun pystyyn vaikka huomenna.
OT - kuuluisi kai siihen toiseen ketjuun :) - mutta mikä on nykyinen lajisi, tai mitä perinnettä "seuraat", kenen "jäljissä kuljet"?
AriJ
syys 20, 2006, 10.52
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

Saunatonttu kirjoitti: Onko se nyt jujutsua vai ei ja saako siitä käyttää nimitystä jujutsu. Saahan noilla kommenteilla "keskustelulle" mukavasti mittaa. 8)
Josta päästään kai sitten siihen että mitä on jujutsu? Kuka tahansahan saa käyttää mitä tahansa nimitystä lajistaan, ei siinä kai mitään, ei tuota kirjain/kanjiyhdistelmää tietääkseni ole tuotemerkkisuojattu (onkohan jonkin lajin nimike suojattu, hmm?).

Mutta kysymys onkin kai ollut tässä historiassa se, että mihin japanilaiseen Jûjutsu-koulukuntaan nuo opit perustuvat, mikä on se pohjatietotaito jolle on ensin rakennettu tuo brittiversio, ja josta sitten on kehitetty edelleen Suomityyli?

Pikkuhiljaa alkaa tuoltakin sektorilta löytymään viitteitä, kiitos herra Aittomäen.
Saunatonttu kirjoitti: Aivan sama kuin jos porukka menisi vääntämään kättä saksalaisten ja engelsmannien luvasta käyttää jujutsu-liitettä omissa lajeissaan. Tapahtuisi sanan säilän heiluttelu netissä tai kasvotusten. Onnea matkaan. :D
Uskon että heillä on omien maidensa foorumeilla tämmöistä ehkä ollutkin, en ole kyllä penkonut.... voisikin jos ehtisi :) Mutta en kyllä itse kokisi mitenkään... "onnea matkaan" jutuksi jos sattuisi ko. herroja kohdalle, olisipa hieno lähde tuolle tiedolle, enkä usko että heilläkään mitään sitä kertomista vastaan olisi...
Saunatonttu kirjoitti: Ave on tehnyt suuren työn lajinsa kanssa. Löytyykö hänen vertaistaan yhtään kotomaassamme? Ja nyt puhutaan koko hommelista. Vuosia kestänyt systeemi ja yhden ihmisen rakentamana. Ei mitään hienoja organisaatioita maailmalla tukena ja olympiastatuksia yms. Listaa voi jatkaa kukin haluamallaan tavalla.
Jepujep, muistutan yhä, että kukaan ei ole (minun huomaamani mukaan ainakaan) kyseenalaistanut herra Niinikedon ja oppilaidensa taitoa, tai vähätellyt hänen työtään saati saavutuksiaan Suomen kamppailulajimaailmassa. Tämä on historia-aihe, ja siitä on ollut puhe, sen tapahtumista jne.
Saunatonttu kirjoitti: Muistanko Kari oikein... Juhannuksena serkkupojan tullessa kysymään mitäs oikein osaat et voi tehdä kiukkusikaa mutta jujutsua voit näyttää. Ajatus meni jotenkin noin. Enkä laittanut "-merkkeihin, kun en muista sana tarkasti. ;)
Hmm, mielenkiintoista, mitähän mahtoi tarkoittaa.. Odotamma mahdollista selvennöstä.
AriJ
syys 19, 2006, 13.54
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

Kun TimoS jo ehti ensin, niin muutan tämän sitten toiseen asiaan....
ipppe kirjoitti: Kyllä kai se nyt Jujutsua.. Kyseessä kuitenkin uusi tyylisuunta. Kiukkarikin on vain yksi Karaten tyylisuunnista. Jujutsu kouluja ja tyylejä on ollut kuitenki niin paljon ettei tuota termiä kai kukaan voi enää itselleen omia. Varsinkin kun otetaan huomioon, että suurin osa opista tulee kuitenkin muista Jujutsu tyyleistä.
Pointtini olikin juuri siinä, että kuinka kauan "kiukkari" on kiukkaria jos siihen lisätään savatea, kreikkalais-roomalaista painia, kali-escrimaa... Ja eikös Krav magakin ole jujutsua, kehittynyt samasta alkupisteestä?

Tietty, kuka tahansa saa kutsua kai mitä tahansa miksi tahansa, kuten sanoit ei sitä kopiosuojausta ole :D Sanoisin kuitenkin että liian kauas alkuperäisestä hoippuessa ei enää oikeastaan voida puhua että ollaan sitä samaa.... ehkä se yhteys on, mutta se ei enää ole sitä ihteään...
AriJ
syys 19, 2006, 13.43
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

voipa kirjoitti: Uskoisin Karin tarkoittaneen näitä muunmaalaisia jujutsuhemmoja, joilla oli daneja vyötäisillä vaikka millä mitalla mutta tekniikkansa olivatkin sitten... vähän jotain muuta. Kyse ei siis ollut oppilas-opettajasuhteesta.
Ah, totta, yleistäen "kaikki ne isomman arvon omaavat"... eli jonkinlainen "dani-inflaatio" sielläkin siis joskus vallinnut. Muistan jonkin viittauksen tuolla finjutsu-sivuilla näihin vyöarvojuttuihin mainitunkin...
Eräällä leirillä Ruotsin Linköpingissä oli vierailemassa englantilainen Richard Morris, joka oli neuvottelemassa ruotsalaisten liittymisestä hänen johtamaansa Maailman Ju-jutsuliittoon , WJJF.

Ruotsalaiset eivät tähän liittoon lähteneet vielä tuolloin, mutta me lähdimme. Jälleen menetimme suorittamamme vyöarvot ja uuden jälleen ´virallisen´ järjestelmän mukaisten vöiden suoritus alkoi. Tässä uudessa järjestelmässä tosin pääsimme etenemään melko nopeasti.
Kertoo kai juuri siitä että eteneminen oli vauhdikasta jos niin halusi. Ei taida olla samoin Hokuto-ryussa enää :)
AriJ
syys 19, 2006, 12.27
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

Kari Aittomäki kirjoitti: Itsekin osallistuin jokuseenkin juksuleiriin, en pitänyt isokihoja mitenkään erityisen vahvoina tai vaikuttavina, missään tapauksessa en Kaapelinpoikien veroisena.
Ja jos oppilaiden taidot ylittävät opettajansa, on luonnollista astua omalle polulleen.
Kari Aittomäki kirjoitti: Jujutsunimen käyttö on aivan korrektia.
Judon ja jujutsun voi katsoa tulleen Eurooppaan herran nimeltä Edward William Barton-Wrightin tuomana. [snip] Mutta tärkeämpi teko oli japanilaisten jujutsusällien maahantuonti, nimenomaan Yokio Tani oli vahva vaikuttaja. [snip] Tani ja kumppanit olivat nimenomaan jujutsu-ukkoja, joilla oli hyvin vähän kontaktia Kanon suuntaan.
Joten jujutsu-nimen käyttö on aivan pätevä ilmaisu.
Näin juuri! Tätä varten tämmöiset foorumit ovat - jos jollakulla on epäselvää, esittää sen kysymyksenä. Ja jollakulla toisella taas on tietoa, niin laittaa sen näkyville. Näin se homma etenee, väärinymmärrykset vähenee!
Kari Aittomäki kirjoitti: Myös historiallisesti, jo tuolloin jutsuun lisäiltiin näitten maailmaanähneitten repertuaaria, mm. savaten potkuja ja kepinkäyttöä.
Eli kyse on japanilaisen treenimetodin mukaan rakennettu harjoittelumetodi, joka ei ole lukittunut yhteen historialliseen opetusketjuun (sääty-yhteiskunnan kunniakirjahahmottamiseen), vaan on yleisnimi.
Mutta onko se sitten enää tuon lisäilyn jälkeen "jujutsua"? Miten paljon, omakohtaiseen kokemukseesi verraten, sallisit muutosta "kiukkarisettiin" ennen kuin sanoisit että "nytnyt, takapakkia ja pian poijjaat"? :D
AriJ
syys 14, 2006, 20.13
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

TimoS kirjoitti: Olisko tämä se kohta jota muistelit?
Nykyaikaiseltakin ju-jutsu-tyyliltä edellytetään jonkinasteista historiallista linjaa ja yhteyttä klassisiin tai goshinjutsu-tyyleihin
Tuo kuulostaa enemmän siltä mitä muistelin (kirjasto ei ollut auki kun kaupungille tänään pojan kanssa ehdittiin :( ).
AriJ
syys 13, 2006, 18.29
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Hokutoryu Ju-Jutsun historia
Vastaukset: 258
Luettu: 43134

TimoS kirjoitti: Piti ihan katsoa että mitä kirjassa on sanottu ja onhan siellä tuollaista.
Goshinjutsulla tarkoitetaan nykyaikaista ju-jutsua. Sen juuret ovat vanhoissa tyyleissä, mutta se on myös saanut vaikutteita nykyaikaisista urheilullisista budolajeita kuten karatesta, judosta ja aikidosta. Tunnusmerkkinä goshinjutsun tyyleille voidaan pidää niiden suoraa historiallista yhteyttä vanhoihin ju-jutsu tyyleihin
Hmm, ei ollut kuten muistin... onhan se se vanhempi kirja, herra Niinikedolla täysparta, täysvalkoinen treeniasu... vai oliko jokutoinen kohta vielä... pitää kai käväistä kirjastossa :)