Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 15 tulosta

fudo
tammi 16, 2019, 14.56
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

Oho! Vasemmistopuolue äänestää aiemmista puheistaan huolimatta tyhjää eli käytännössä tukee hallitusta, jonka muodostavat demarit ja ympäristöpuolue. Löfven siis jatkaa pääministerinä. Tosin (Ylen uutisesta):
Sjöstedt kertoi, että vasemmistopuolueen kanta voi vielä muuttua. Jos Löfvenin tuleva hallitus yrittää heikentää työntekijöiden asemaa tai purkaa vuokrien sääntelyä, puolue äänestää hallitukselle epäluottamusta.

– Me olemme vasemmisto-oppositio, Sjöstedt sanoi.

Sjöstedtin mukaan puolue päätti hyväksyä Löfvenin hallituksen, koska vaihtoehtona olisi ollut oikestohallitus ruotsidemokraattien tuella.
On erikoista mutta myös Ruotsin poliittista tilannetta hyvin kuvaavaa, että hallituspohjalle tukensa antava puolue asemoi itsensä saman tien oppositioon.

Uusvanhan hallituspohjan kannatus vaaleissa oli vain reilut 32 %, joten tukipuolueilla on tiukka ote hallituksesta. Toisaalta taitaa olla myös niin, että uusia vaaleja ei halua mikään muu puolue kuin ruotsidemokraatit.
https://yle.fi/uutiset/3-10598411
fudo
tammi 14, 2019, 15.02
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

Viikonloppuna näytti hetken aikaa siltä, että Ruotsiin saadaan uusi hallitus. Tänään palattiin viikonlopun optimismista kuitenkin monta askelta taaksepäin, sillä perinteisesti demareita tukenut vasemmistopuolue ei näytä vihreää valoa. Ylen uutisesta:
Keskustapuolue ja liberaalit ovat ilmoittaneet tukevansa pääministeriksi keskiviikon äänestyksessä sosiaalidemokraattien Stefan Löfveniä. Hänen johtamaansa hallitukseen tulisi myös ympäristöpuolue. Löfvenin valinta ei kuitenkaan onnistu, jos vasemmistopuolue vastustaa nimitystä. Puolue on ollut tyytymätön uuden hallituksen ohjelmapaperiin, joka on sen mukaan aivan liian oikeistolainen. Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf lisäksi muistutti viikonvaihteessa, että sopimukseen on kirjattu, ettei sen paremmin ruotsidemokraatit kuin vasemmistopuoluekaan saa vaikutusvaltaa Ruotsin politiikkaan.

Vasemmistopuolue on ollut sosiaalidemokraattien tukipuolue viime kaudella, eikä hyväksy kirjausta, jossa estetään sen vaikutusvalta.
Tilanne näyttää tuoreiden käänteiden ja aiemmin esille tuotujen ehtojen perusteella vahvasti siltä, että Ruotsissa käydään uudet vaalit huhtikuussa.
fudo
loka 30, 2018, 00.38
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

Valtiopäivävaaleista on kulunut jo seitsemän viikkoa, kahden suurimman puolueen puheenjohtajat ovat yrittäneet saada hallitusta kasaan hommassa kuitenkaan onnistumatta, joten Ruotsi on edelleen vailla uutta hallitusta. Poimintoja Hesarin jutusta:
Ruotsin parlamentin puhemies ei aio nimittää uutta hallitustunnustelijaa maanantaina tehtävässä epäonnistuneen sosiaalidemokraattien johtajan Stefan Löfvenin tilalle. Jo aiemmin hallituksen tunnustelemisessa epäonnistui Ruotsin toisiksi suurimman puolueen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson. Puhemies Andreas Norlén kertoi maanantaina alkuillasta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, ettei kolmannen tunnustelijan nimeämiseen ole perusteita. Norlén aikoo nyt itse alkaa johtaa keskusteluja. Norlén totesi, että mitkään muut puolueet eivät halua samaan hallitukseen vasemmistopuolueen tai ruotsidemokraattien kanssa.

Hallituksen muodostaminen ei ole koskaan aikaisemmin kestänyt Ruotsissa lähimainkaan näin kauan. Löfven yritti rakentaa sopua muiden puoluejohtajien kanssa kahden viikon ajan, aivan kuten häntä ennen samaa yrittänyt Kristersson. Neljässä viikossa ei päästy alkuasetelmista juuri mihinkään. Tilanne on lukossa, koska nationalistipuolue ruotsidemokraatit kasvatti vaaleissa suosiotaan ja koska mikään muu puolue ei halua niiden kanssa samaan hallitukseen. Ruotsidemokraatit on Ruotsin kolmanneksi suurin puolue sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen jälkeen. Valtaosa puolueista ei myöskään suostu tukemaan vähemmistöhallitusvaihtoehtoja, jotka ottaisivat ruotsidemokraateilta tukea oppositiosta.

Yksi ratkaisu tilanteeseen olisi hallitus, jossa olisi sekä oikeiston että vasemmiston puolueita. Sellaisen ei tarvitsisi välittää ruotsidemokraateista, jos puolueita saataisiin mukaan riittävästi. Sellaista Löfven yritti muodostaa. Hän olisi tahtonut hallitukseensa mukaan keskustan ja liberaalit. Nämä eivät kuitenkaan halua rikkoa niin kutsuttua oikeistoallianssia, johon kuuluvat niiden lisäksi kokoomus ja kristillisdemokraatit. Oikeistoallianssi meni vaaleihin yhteisellä ohjelmalla. Toisaalta keskusta ja liberaalit eivät myöskään aiemmin suostuneet mukaan kokoomushallitukseen, jonka olisi käytännössä pitänyt tehdä myönnytyksiä ruotsidemokraateille saadakseen budjettinsa läpi.

Löfven jatkaa Ruotsin virkaatekevänä pääministerinä, kunnes uusi hallitus on löytynyt. Uuden hallituksen pitäisi jättää budjettiehdotuksensa valtiopäiville viimeistään 15. marraskuuta.
Löfven on ilmoittanut aiemmin, että demarit eivät lähde mukaan oikeistolaisen pääministerin johtamaan hallitukseen eivätkä sellaista myöskään oppositiosta tue.

Linkkaamallani Hesarin sivulla on "hallituksenmuodostamiskone", jota klikkailemalla voi todeta tilanteen olevan tämän kaiken valossa jokseenkin epätoivoinen: kun kerran muut puolueet eivät kelpuuta Vasemmistopuoluetta tai Ruotsidemokraatteja hallitukseen eikä perinteisistä blokeista luovuta, on enemmistöhallituksen muodostaminen mahdotonta. Näyttää yhä enemmän siltä, että Ruotsissa ei tehdä isoja poliittisia ratkaisuja ennen seuraavia valtiopäivävaaleja — jotka tosin saattavat tässä pattitilanteessa olla edessä jo muutaman kuukauden kuluttua. Toisaalta on hyvin epävarmaa, että uudet vaalit toisivat tilanteeseen helpotusta; voisi käydä pikemminkin päinvastoin.
fudo
loka 4, 2018, 18.07
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

Vaaleista on kulunut nelisen viikkoa, ja Löfvenin (S) hallitus tuli tiensä päähän viime viikolla, mutta uudesta hallituksesta ei ole hajuakaan. Parlamentin tuore kokoomuslainen puhemies Norlén (M) on antanut hallituksenmuodostamistehtävän Ulf Kristerssonille (M), jolla on kaksi viikkoa aikaa saada uusi hallitus kasaan. Tehtävä näyttää erittäin haastavalta, sillä Ruotsin perinteiseen blokkijakoon perustuvaa enemmistöhallitusta ei ole mahdollista saada aikaiseksi. Mm. Hesari on pohtinut tilannetta:
Kristersson on koko ajan sanonut, että hän haluaa ensisijaisesti muodostaa niin kutsutun allianssihallituksen. Ruotsin oikeistoallianssiin kuuluvat kokoomus, keskusta, kristillisdemokraatit ja liberaalit. Näistä puolueista kuitenkin etenkin liberaalit ja keskusta ovat jyrkästi kieltäytyneet osallistumasta hallitukseen, joka antaa jollakin tapaa vaikutusvaltaa ruotsidemokraateille.

Tiistaina keskustajohtaja Anni Lööf sanoi, että allianssihallituksen jälkeen hänen toissijainen vaihtoehtonsa olisi oikeiston jonkinlainen yhteistyö sosiaalidemokraattien kanssa. Sosiaalidemokraattien Löfven on kuitenkin jyrkästi kieltäytynyt tukemasta oikeistopääministeriä. Hän suostuisi yhteistyöhön keskustan ja liberaalien kanssa, jos hän itse olisi pääministeri. Se ei oikeistolle kelpaa.

Aina aikaisemmin Ruotsissa puhemiehen ensimmäinen ehdokas on onnistunut läpäisemään pääministeriäänestyksen. Tämä kerta on kuitenkin hyvin poikkeuksellinen. Onnistumisesta ei ole takuita. Puhemiehellä on neljä yritystä. Jos jokainen niistä epäonnistuu, järjestetään uudet vaalit. Puhemies Norlén muistutti, että hän ei pysty ihmeisiin, jos puolueet eivät ala tosissaan puhua keskenään. ”Olen puhemies, en taikuri”, hän sanoi.
Hesarissa on myös juttu Kristerssonista, johon kohdistuu painetta myös oman puolueen sisältä:
Merkittävä osa kokoomuslaisista olisi valmis ottamaan vallan ruotsidemokraattien avulla.
Varjohallitsijaksikin jo tituleerattu ruotsidemokraattien puheenjohtaja Åkesson ei kuitenkaan lämpene Kristerssonille, ellei tämä tee merkittäviä linjamuutoksia:
Nykytilanteessa ruotsidemokraatit äänestäisi pääministeriäänestyksessä Kristerssonia vastaan. Åkesson vaatii vakuuksia siitä, että uusi hallitus ottaisi huomioon ruotsidemokraattien vaatimukset etenkin maahanmuuttopolitiikan kiristämisestä.
fudo
syys 1, 2018, 13.44
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

Ruotsissa on viikon kuluttua parlamenttivaalit. Samassa yhteydessä järjestetään myös kunta- ja maakuntavaalit. Hieman yllättäen ainakin joidenkin isojen vaaliväittelyiden pääteemaksi näyttää nousseen sote. Esimerkiksi Suomen Kuvalehden laajassa jutussa ruotsidemokraateille povataan merkittävää vaalivoittoa. Työläismiehistä naisvaltaisille aloille laajentunut kannatus on tuoreiden mittausten mukaan parinkymmenen prosentin hujakoilla. Tällä kannatuksella saattaa parlamenttivaaleissa lohjeta jopa kakkossija sosiaalidemokraattien takana. Joka tapauksessa ruotsidemokraattien kannatus on niin iso, että hallitusneuvotteluista tullee edellistäkin kertaa vaikeammat. Ilmeisesti nytkään mikään ratkaisevassa asemassa olevista puolueista ei suostu samaan hallitukseen ruotsidemokraattien kanssa, joten saadakseen kasaan edes jokseenkin toimivan hallituksen, täytynee tulevan pääministerin tehdä hallitusneuvotteluissa isoja myönnytyksiä suuntaan jos toiseenkin. Tämä puolestaan merkinnee sitä, että Ruotsi polkee paikallaan seuraavat neljä vuotta mm. vero-, sote- ja Nato-asioissa.
fudo
kesä 12, 2017, 23.56
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

Tuli näin tuoreimpien Kultaranta-keskustelujen päätyttyä mieleen, että Itämeren turvallisuus oli yhden paneelikeskustelun aihe Kultarannassa vuosi sitten. Keskustelussa Ruotsin parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Allan Widman (Liberalerna, oppositio) sanoi Nato-jäsenyyden olevan Ruotsin paras vaihtoehto turvallisuuden takaamiseksi. Ruotsin entinen Suomen-suurlähettiläs Mats Bergquist puhui nähdäkseni virallisen Ruotsin ulkopoliittisella äänellä todeten Ruotsilla olevan pitkä liittoutumattomuusperiaate, jonka rinnalla ylläpidetään luottamuksellisia suurvaltasuhteita. Tämä kuulostaa kovin tutulta suomalaisissa korvissa.

Muut panelistit tuossa keskustelussa olivat Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs René Nyberg ja Erkki Tuomioja. Todettakoon, että Bergquist ja Nyberg kuuluivat vuosi sitten julkaistun Suomen Nato-selvityksen kirjoittajanelikkoon.
fudo
kesä 7, 2017, 18.04
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

Sekä Venäjä että Ruotsi järjestävät vuoden tärkeimmän sotaharjoituksensa syyskuussa. Venäjän harjoituksen (Zapad 2017) teemana on nimensä mukaisesti läntisen uhan torjuminen uutta puolustussuunnitelmaa koeponnistamalla; Ruotsin mittavan harjoituksen (Aurora 2017) keskeisenä toiminta-alueena on Gotlanti. Toisin sanoen molemmat operoivat näkyvästi Itämerellä.
fudo
kesä 7, 2017, 14.27
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

Jatkoa Venäjänmaa-ketjussa esille tulleeseen kysymykseen: Millä tolalla Nato-keskustelu Ruotsissa nyt on?

Ruotsissa käytävä Nato-keskustelu on samanlaista kuin Suomessa.

Sekä Ruotsilla että Suomella on riittävä sotilaallinen valmius Nato-jäsenyyteen, mutta poliittinen valmius puuttuu. Vaikka Ruotsi lienee kylmän sodan aikaisten yhteistyökuvioidensa myötä henkisesti askeleen lähempänä Natoa kuin Suomi, on Nato-keskustelu Ruotsissa hyvin samanlaista kuin Suomessa: vaikka jotkut tahot — niin Nato-myönteiset kuin -kielteisetkin — haluavat pitää kissaa pöydällä, virallinen valtiovalta vaikenee, koska Nato-jäsenyyden hakeminen ei sisälly hallitusohjelmaan. Keskustelua on molemmissa maissa käyty mm. siitä, pitäisikö maiden tehdä yhtenevä Nato-päätös, olipa se päätös sitten myönteinen tai kielteinen. Samalla on käyty keskustelua maiden — siis Ruotsin ja Suomen — välisestä puolustusyhteistyöstä. Mutta kaikkea tätä keskustelua on käyty lähinnä opposition ja monien erilaisten yhdistysten voimin. Keskustelua eri tahojen välillä niin maiden sisällä kuin maiden välilläkin on epäilemättä käyty myös julkisuuden ulottumattomissa — ja tätä avoimuuden puutetta ovat mm. kansalaisjärjestöt ja oppositiopuoleet kritisoineet molemmissa maissa.

Natolla, Ruotsilla ja Suomella on yhteinen turvallisuusintressi Itämerellä. Suomen lailla Ruotsi on solminut isäntämaasopimuksen Naton kanssa. Nato, Ruotsi ja Suomi tekevätkin paljon keskinäistä yhteistyötä, mikä näkyy konkreettisimmin useissa sotaharjoituksissa tänäkin vuonna. Ruotsin Nato-yhteistyö painottuu ymmärrettävästi merivoimiin.

Ruotsi on nykyisellä, vuonna 2014 alkaneella hallituskaudella vahvistanut merkittävästi omaa puolustusvalmiuttaan. Ruotsissa on parlamenttivaalit syyskuussa 2018. Nato-jäsenyys sisältynee sikäläisen kokoomuksen ja keskustan vaaliohjelmiin, mutta muut puolueet mitä luultavimmin lähinnä välttelevät keskustelua Nato-jäsenyydestä. Sekä kokoomus että keskusta ovat tällä hetkellä oppositiossa, eikä kummankaan kannatus näytä kovin hääviltä; viimeisimpien kannatuslukujen ja vedonlyöntikerrointen valossa pidän melko epätodennäköisenä, että Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä hallituskaudella 2018–2022. Vaaleihin on toki aikaa 15 kuukautta, jonka kuluessa mielipiteet ja voimasuhteet saattavat muuttua. Eräs mielipiteitä ja voimasuhteita heilauttava tapahtumakokonaisuus saatetaan näytellä Itämerellä kolmen kuukauden kuluttua.
fudo
huhti 15, 2016, 22.00
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

STF on pullauttanut maailmalle puhelinpalvelun, jossa tiettyyn numeroon soittamalla saa langan toiseen päähän satunnaisen ruotsalaisen. Bra jobbat.

fudo
helmi 22, 2016, 00.33
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

Du gamla, du fria...
Liberaalien nuorisojärjestö Tukholmassa haluaa ”olla askeleen edellä” ja laillistaa insestin ja nekrofilian.
fudo
helmi 3, 2016, 12.43
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

Ruotsin Saamelaiskäräjät ja syrjintävaltuutettu haluavat perustaa totuuskomission, joka selvittäisi ja toisi julkisuuteen saamelaisten historiassa kokemat vääryydet. Tietojen pohjalta pyritään kehittämään vähemmistön ja valtion välisiä suhteita. Komissiolle olisi tarvetta myös Suomessa, näkee Saamelaiskäräjien puheenjohtaja.
fudo
joulu 10, 2015, 13.19
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

Ruotsin kuningasperheen kaikki aikuiset jäsenet ovat paikalla ja turvatoimet huipussaan, kun Nobel-palkitut saavat palkintonsa torstaina Tukholmassa. Turvatoimista vastaavilla poliiseilla sen sijaan on paha mieli.

Muun muassa palkoistaan ja työoloistaan huolestuneet poliisit osoittavat mieltään Tukholman kaupungintalolla samaan aikaan, kun kuningas Kaarle XVI Kustaa isännöi siellä perinteistä gaalaillallista.

Mielenosoituksesta huolimatta poliisit lupaavat hoitaa työnsä asianmukaisesti.
fudo
joulu 27, 2014, 15.21
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Svea-mamma

Mielenkiintoiseksi on kyllä mennyt hallituskuvio Ruotsissa. Iso osa oppositiosta, perinteinen oikeistoblokki, on nyt siis luvannut tukea hallitusta ainakin tietyissä äänestyksissä. Käytännössä tämä edellyttänee em. opposition ottamista mukaan hallituksen esitysten valmisteluun, jotta luottamus säilyy. Niinpä voidaan ajatella, että Ruotsiin on saatu näennäinen enemmistöhallitus. Silti tuo oikeistoblokki voi halutessaan kaataa virallisen hallituksen, mikäli näkemyserot ovat isoja jossain tärkeässä asiassa. Löfvenin hallituksen asema on siis huomattavasti tukalampi kuin Stubbin hallituksen asema, joka ei sekään ole erityisen vakaa.
fudo
joulu 4, 2014, 09.18
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Re: Svea-mamma

Hulluja nuo roomalaiset. Tai siis tyhmiä nuo ruotsalaiset. Arvoisa pääministeri on varmaankin suorittanut erityislyhyen matematiikan...
fudo
syys 15, 2014, 00.29
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Svea-mamma
Vastaukset: 475
Luettu: 28624

Re: Svea-mamma

83.3 on kyllä varsin hieno äänestysprosentti.