Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 7 tulosta

fudo
heinä 14, 2019, 23.53
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Ravintoloiden kotiinkuljetus
Vastaukset: 48
Luettu: 4000

Ravintoloiden kotiinkuljetus

Wolt ja Foodora ovat päässeet Hesarin pääkirjoitukseen, joka käsittelee alustataloutta. Kirjoituksessa tuodaan esille alusta- eli keikkatalouden problematiikkaa, ja em. ruokalähettiyritysten lisäksi siinä mainitaan nimeltä myös Airbnb, Uber ja Pizza Online. Otteita:
Wolt kertoi kesän alussa tavoitteekseen palkata tuhat työntekijää vuoden 2020 loppuun mennessä.

Itse asiassa Woltille tekee töitä jo nyt kymmenentuhatta ihmistä, juuri he, jotka kuljettavat ruokatilaukset ravintoloista kotiin. Heitä Wolt vain kutsuu kumppaneikseen, koska muiden ruoanvälitysyritysten tavoin se solmii lähettien kanssa freelancesopimuksia.

Ero ”työntekijöiden” ja ”kumppanien” välillä on paljonpuhuva. Onko oikein teettää tavanomaista matalapalkkatyötä freelancena, jolloin työntekijä menettää kaikki työsuhteeseen kuuluvat edut? Voiko tällaista työntekijää nimittää kumppaniksi?
Yritykset näkevät itsensä ohjelmistoyrittäjinä, vaikka ala voi pohjimmiltaan olla varsin perinteinen: Uber on taksiyritys, Wolt ja Foodora kuljettavat ruokaa.
Osalle työntekijöistä freelancesuhde toki sopii. Kuskeissa ja ruuankuljettajissa on kuitenkin silmiinpistävän paljon esimerkiksi maahanmuuttajia, ja heidän kielitaitonsa ja tietonsa suomalaisista työelämän käytännöistä saattavat olla puutteellisia. Yksi alustatyön ongelmista on työyhteisön puute. Kun kaikki toimii sovellusten kautta, työntekijällä ei ole esimiestä eikä mitään kontaktia yritykseen, jolle hän tekee töitä. Ongelmatilanteessa ei saa ­tukea, ja työ ilman työtovereiden tukea on kuormittavaa.

Alustayritykset ovat vastanneet tarpeeseen, eivätkä ne katoa jatkossakaan. Niihin vain pitää suhtautua samoin kuin muuhunkin yritystoimintaan. Siihen kuuluvat sääntely sekä pelisääntöjen noudattaminen ja luominen. Yritysten startup-pöhinän taakse pitää nähdä.
fudo
heinä 1, 2019, 11.38
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Ravintoloiden kotiinkuljetus
Vastaukset: 48
Luettu: 4000

Ravintoloiden kotiinkuljetus

Ennen juhannusta ilmestyneessä Talouselämässä (24/2019) on kahden jutun muodossa peräti 15 sivua tarinaa Woltista.

Ensimmäinen juttu, otsikolla Mikin miljoonajahti, käsittelee yritystä lähinnä rahoituksen näkökulmasta. Kasvuansa vauhdittamaan Wolt sai hiljattain 110 miljoonan euron pääomaruiskeen aiemman 27 miljoonan euron suuruisen pelastusrenkaan jatkeeksi. Woltin liikevaihto oli viime vuonna 30 miljoonaa euroa, liiketulos oli 12 miljoonaa euroa miinuksella. Yhtiön kumulatiivinen tappio neljältä vuodelta on 26 miljoonaa euroa.

Toisessa jutussa lehden toimittaja kulkee kymmenen tuntia yhden Wolt-lähetin matkassa. Jutussa pohditaan lähettien ja yleensäkin alustataloudessa työtä tekevien henkilöiden asemaa. Tältä osin juttu jää hieman epämääräiseksi, sillä esimerkiksi lähettien tulotasosta tai sopimussuhteesta ei saa kovin selkeää kuvaa. Jutun päähenkilö ei ole Woltin työntekijä vaan toimii itsenäisenä yrittäjänä perustamansa toiminimen puitteissa. Hän työskentelee noin 55 tuntia viikossa. Jutun mukaan hänen kuukausiansionsa on noin 2400 euroa bruttona, kulujen ja verojen jälkeen noin 1600 euroa. Bruttoansio on siis noin kympin tunnilta, netto noin 7 euroa. Vakuutusturvasta tai työterveyshuollosta ei jutussa ole mitään mainintaa.

Pari lainausta jälkimmäisestä jutusta:
Henkilöstöpalveluyritys Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen on seurannut alustatalouskeskustelua tarkasti. […] Vanhala-Harmanen on aiemmin työskennellyt työoikeusjuristina. Hänen mielestään ei ole mitään epäselvyyttä siitä, että jos ihminen tienaa toimeentulonsa alustayrityksen kautta ja työsuhteen tunnusmerkistö täyttyy, hän on työsuhteessa.

”Ei sitä pysty Suomessa välttämään. Ymmärrän, että työsuhteen olemassaolon toteaminen oikeusprosessissa on pitkä tie, mutta kyllä yritys melkoisen riskin sen suhteen ottaa. Mahdollisesti maksamatta jääneet palkan lisät ja sivukulut tulevat sitten vuosien ajalta kerralla maksettaviksi.”
Uusi hallitusohjelma lupaa puuttua työelämän epäkohtiin: Selvitetään lainsäädännön muutostarpeita työn murroksen näkökulmasta (itsensätyöllistäjät, jakamis- ja alustatalous, uudet työn teettämisen muodot ja osuuskunnat). Työelämän epävarmuuden vähentämiseksi täsmennetään työsopimuslain työsopimuksen käsitettä siten, että työsopimussuhteen naamiointi muuksi kuin työsopimukseksi estetään.
Printtilehdessä ilmestyneet jutut on julkaistu myös verkossa. En kuitenkaan linkkaa niitä, koska ne näkyvät vain lehden tilaajille. Pari muuta em. kokonaisuuteen liittyvää Talouselämän juttua on sentään kaikkien (?) luettavissa:
https://www.talouselama.fi/uutiset/miki ... 0187215746
https://www.talouselama.fi/uutiset/wolt ... 5171b42d9d
fudo
huhti 29, 2019, 16.21
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Ravintoloiden kotiinkuljetus
Vastaukset: 48
Luettu: 4000

Ravintoloiden kotiinkuljetus

Venkoilu näyttää jatkuneen. Hesarin jutusta:
Joissakin niin sanotun alustatalouden yrityksissä toimintamalli pohjautuu siihen, että työntekijöiden sosiaalisia kuluja ei makseta lainkaan tai ne maksetaan vain osittain. Muuten nämä yhtiöt eivät olisi kannattavia, sanotaan Kalevi Sorsa -säätiön maanantaina julkaisemassa tutkimuksessa.

Tutkimuksen tehneen projektitutkija Maija Mattilan mukaan alustojen kautta työskentelevät ihmiset saavat usein kehnoa palkkaa ja heidän oikeuksiaan työntekijänä poljetaan. Tavanomaista alustataloustyötä teettävät ruokalähetti-, taksivälitys- ja siivouspalvelualustat sekä netissä klikkaustyötä välittävät yhtiöt.

Kuluttajille huonommat työehdot voivat tarkoittaa halvempia hintoja ja usein myös ihan kelvollisia palveluita.
https://www.hs.fi/talous/art-2000006088 ... ec7020507‬
fudo
syys 6, 2018, 22.53
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Ravintoloiden kotiinkuljetus
Vastaukset: 48
Luettu: 4000

Ravintoloiden kotiinkuljetus

Ruokalähetti Foodorassa muhii jonkinlainen kapina, ja myös Woltilla on haasteita. Hesarissa on aiheesta kirjoitus, josta alla muutama lainaus. Näyttää siis edelleen siltä, että ruokalähettiyrityksen on varsin vaikeaa toimia liiketaloudellisesti järkevällä ja eettisesti kestävällä tavalla.
Kun ruokalähettipalvelu päätti kesällä ilmoitusluonteisesti alentaa arkisin tuntitaksaa kahdeksasta seitsemään euroon, Pietolalle riitti.

”Meille ilmoitettiin, että jos ei allekirjoita uutta sopimusta, työt eivät jatku”, hän sanoo.

--

Osa Foodoran läheteistä on Vapaa syndikaatti -nimisen pienjärjestön kanssa nyt ryhtynyt kampanjoimaan palkkioiden alennuksia ja muita työehtojen heikennyksiä vastaan. Vastaava kampanja on aiemmin aloitettu Berliinissä.

--

Helsingin keskustassa järjestettiin torstaina mielenilmaus, jossa kymmenkunta Foodoran entistä ja nykyistä lähettiä vei lähettipalvelun toimistoon vaatimuksensa. Ovea heille ei tosin avattu, joten Tammisto ja kumppanit joutuivat tyytymään paperien sujauttamiseen firman postilaatikkoon.

--

On mahdotonta tietää, miten moni Foodoralla työskentelevistä sadoista läheteistä todellisuudessa on tyytymätön tilanteeseen tai seisoo mieltään osoittaneen joukon vaatimusten takana.

--

Suurin osa Foodoran läheteistä ei ole työsuhteessa Foodoraan, vaan he työskentelevät yrittäjinä.

Foodora perustelee yrittäjämuotoisuutta joustavuudella ja vapaudella, jota tämä läheteille tarjoaa.

”Jotta voimme vastata erilaisiin tarpeisiin, lähettimme toimivat yrittäjäpohjaisesti. Tämä mahdollistaa myös lähettikumppaneillemme joustavammat työskentelymahdollisuudet. Esimerkiksi opiskelijat kaipaavat sekä joustavia tunteja että työaikoja”, todetaan sähköpostissa, jossa Foodora Finland vastaa HS:n kysymyksiin johtajansa Carl Tengbergin nimissä.

Rose Pietolan mielestä taas yrittäjäpohjaisuus on perimmäinen syy siihen, miksi Foodoran kaltaisten yhtiöiden tarvitsee välittää varsin vähän niille työskentelevistä ihmisistä. Palkkioita voi muuttaa ilmoitusluonteisesti, eivätkä vakuutukset ole pakollisia.

--

”Epävarmuus ei ole vain Foodoran ongelma, vaan se koskee muitakin aloja”, korostaa myös Tuomas Tammisto. Myös Foodoran suomalaisessa kilpailijassa, ruokalähettipalvelu Woltissa, on hänen mukaansa samankaltaisia ongelmia.

Vaikka Foodaralle lähetit ovat yrittäjiä tai ”kumppaneita”, Tammiston mielestä lähettien suhde yhtiöön muistuttaa läheisesti työsuhdetta – vain huonommilla ehdoilla.

Samaa mieltä on SAK:n Juntunen.

--

Tammiston edustama joukko vaatii palkkionalennusten perumisten lisäksi sitä, että läheteille annettaisiin mahdollisuus solmia työsopimus. Lisäksi he haluavat, että työntekijät vakuutettaisiin sairaus- ja onnettomuustapausten varalta.

--

Tappiota tekevä Foodora perustelee sähköpostissaan tuntipalkkion alentamista sillä, että yhtiö on ”optimoinut” samanaikaisesti työskentelevien lähettien määrää ja kuljetusreittejä.

”Uskomme myös, että pitkällä tähtäimellä muutos tarjoaa parempia ansaintamahdollisuuksia lähettikumppaneillemme”, yhtiö selittää.

Foodora muutti kesällä lähettiensä palkkioita niin, että tuntitaksaa laskettiin eurolla, mutta lähetyskohtaista provisiota nostettiin 20 sentillä 2,20 euroon. Tammiston mukaan lähetti pystyy Helsingissä yleensä tekemään kaksi tai kolme kuljetusta tunnissa.

Lisäksi autolla liikkuvilta läheteiltä vietiin kilometrikorvaukset.
fudo
huhti 16, 2016, 02.07
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Ravintoloiden kotiinkuljetus
Vastaukset: 48
Luettu: 4000

Ravintoloiden kotiinkuljetus

Wolt on saanut nimekkäiltä sijoittajilta 10 miljoonaa euroa, minkä myötä se kansainvälistyy. 33 ravintolaa Tukholman ytimessä on ensimmäinen etappi Suomen ulkopuolella. Myös muut Pohjoismaat ja Baltia ovat jo työn alla.

Parikin Ylen uutista:

fudo
tammi 22, 2016, 11.20
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Ravintoloiden kotiinkuljetus
Vastaukset: 48
Luettu: 4000

Ravintoloiden kotiinkuljetus

Edit: hanakalla googletuksella löytyi se blogikirjoitus Woltin liiketoimintamalliin liittyen.

Hesarin arkistosta löytyy näköjään myös Hese Salmelan näkemys ruokalähettiyrityksen pyörittämisestä. Jos en väärin muista, Salmela yritti pyörittää Gastronauttia siinä kuitenkaan onnistumatta; loppupäätelmä oli, että homma — siis ruoan kotiinkuljetus ravintoloista — ei onnistu liiketaloudellisesti järkevällä tavalla.
fudo
tammi 22, 2016, 10.47
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Ravintoloiden kotiinkuljetus
Vastaukset: 48
Luettu: 4000

Ravintoloiden kotiinkuljetus

Poistin Wolt-sovelluksen puhelimestani joskus viime syksynä, kun kuulin tuttavaltani Woltin toimintamallista ruokaa kuskaavien lähettien vinkkelistä katsottuna. Asiasta oli kriittisiä juttuja Hesarissa (löytyvät edelleen hakusanalla Wolt). Luin silloin jonkun mielenkiintoisen blogikirjoituksenkin aiheesta, mutta sitä kirjoitusta en onnistu nyt löytämään.