Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 3 tulosta

fudo
heinä 27, 2015, 12.39
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Maraton ja muut pitkät taivallukset
Vastaukset: 42
Luettu: 10436

Maraton ja muut pitkät taivallukset

Jokseenkin off-topic, mutta menköön...

Fakta, jota en tiennyt Teemu Selänteestä: on 35 vuotta sitten juossut 10-vuotiaiden sarjassa 1000 metriä aikaan 3.17.8 (lähde: IS:n uutinen). Nähdäkseni tuo osoittaa varsin selvästi Selänteen luontaisen hapenottokyvyn ja kestävyyden erinomaisuutta. Täytyy olla pitkälti perimässä saatu ominaisuus. Tuollaisen tuloksen valossa tuntuu hieman paradoksaaliselta, että mies tunnetaan nimellä Finnish Flash.

Tunnen kyllä muutaman muunkin espoolaisen urheilijan, joissa yhdistyy nopeus ja kestävyys hämmästyttävällä tavalla.

Ja sitten pieni tarina jääkiekkoilun tiimoilta: joskus 1980-luvun lopulla olin kavereitteni kanssa lenkillä legendaarista Pirkkolan kolmosta kiertäen. Juoksimme muistaakseni mäki-intervallitreeniä, ts. ylämäet kovaa ja alamäet hissukseen. Erään pitkän alamäen alkuosassa meidät ohitti raamikas mies, joka porhalsi kovaa. Miehellä oli yllään saman tallin varusteet kuin itsellämme ja mietimme kovasti, kuka voisi olla kyseessä. Emme keksineet ketään tilanteeseen sopivaa ja päättelimme miehen olevan joku innokas kuntoilija, joka halusi näyttää vauhdin mallia ohittamilleen kestävyysurheilijoille. Arvelimme miehen tulevan pian selkä edellä vastaan.

Ei tullut. Vedimme ylämäkipätkät täysiä ja alamäetkin suht' reippaasti, jotta olisimme saavuttaneet tuon mysteerijuoksijan. Emme saavuttaneet. Päättelimme ilkikurisesti, että mies on hypännyt sivuun jonnekin puskaan puuskuttamaan. Pieni epäilys kuitenkin kalvoi mieltämme. Joku keksi: "Käännytään ympäri, lähdetään juoksemaan vastaan."

Näin tehtiin. Jossain vaiheessa mysteerijuoksija tulikin vastaamme. Ja tuli edelleen kovaa. Päättelimme miehen kiertäneen ainakin kolme kierrosta samaa vauhtia. Sellaista vauhtia, jota voi kutsua ainakin näin kamppailufoorumilla ihan h3lv3tin kovaksi.

Ja naama oli kyllä tuttu. Miehen pelipaita, 17, roikkuu ainakin Edmontonin jäähallin ja Hartwall Areenan katossa.
fudo
kesä 23, 2015, 23.00
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Maraton ja muut pitkät taivallukset
Vastaukset: 42
Luettu: 10436

Maraton ja muut pitkät taivallukset

flammee kirjoitti: ...sitä on vaikea selittää miten monotoninen lenkki tuntuu hyvältä. Siinä on vähän sellanen rytmi johon päästyään haluaa vaan mennä eteenpäin sillä rytmillä, jonkinasteinen transsitila.
Just näin. Sattumoisin mietin asiaa juuri tänään, kun tuli kuljeskeltua yhdessä suosimassani juoksumaastossa.

Aikoinaan — kun vielä pystyin juoksemaan — tuli juostua monesti ihan juoksemisen vuoksi. Ajoittain siis liikaakin tavoitteellisen kilpaurheilun vinkkelistä katsottuna. Se vaan oli niin mukavaa. Silloin ajattelin, että kaikenlainen kävely (esim. ruokakaupassa piipahtaminen) on hölmöä; matka ei edisty, kunto ei kohene, ei tunnu hyvältä. Samoin ajattelin esim. karaten olevan typerää ja kevyttä huitomista. Sittemmin ajatukseni on hieman muuttunut. Pakkaspäivän kohokohta anoppilassa 25 vuotta sitten oli kolmen tunnin juoksulenkki syrjäisiä teitä pitkin; ei sillä, ettenkö olisi tykännyt kovasti anopistani. Kotioloissa hölköttelin melko säännöllisesti aamulla töihin (n. 19 km), illalla töistä kotiin sitten reippaammin. Muutaman kerran vuodessa kiertoteitä pitkin (40–55 km).

Juostessa ei yleensä tarvitse olla "hereillä"; voi vain latoa menemään ja saavuttaa — aivan niin, saavuttaa transsin. Toisaalta sain juostessa monia hienoja ideoita lähinnä töihin liittyen, kun oli tuntikaupalla aikaa miettiä. Syntyi ratkaisuja hankaliin ongelmiin jne. Jonkinlainen nirvana...? Karatea harrastaessa on pakko olla valppaana; jos pää ei ole mukana, treenistä ei yleensä tule yhtään mitään. Transsiin ja nirvanaan voi toki päätyä karatessakin, mutta pään pitää olla vahvasti mukana.

Ja kuten appiukkoni tapasi juoksijoista sanoa: mitä pitempi matka, sitä tyhmempi mies. :smt003
fudo
syys 28, 2014, 19.19
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Maraton ja muut pitkät taivallukset
Vastaukset: 42
Luettu: 10436

Re: Maraton ja muut pitkät taivallukset

Kenialaisen Dennis Kimetton tuore maailmanennätystulos 2.02.57 on melkoista haipakkata: keskivauhti 2.55 min/km eli 20.6 km/h. Toisin sanoen reilu 10 kpl Cooperin testejä putkeen á 4120 m. Siis 105 täyttä ratakierrosta á 70 sekuntia. Kuinka moni potkulainen pystyy juoksemaan yhden ratakierroksen samaa vauhtia? Itse en pysyisi mukana edes sataa metriä. :)