Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

Ile
huhti 24, 2017, 15.32
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Veitsi vastaan veitsi
Vastaukset: 70
Luettu: 17100

Veitsi vastaan veitsi

:peukku:
Ile
helmi 5, 2016, 10.01
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Veitsi vastaan veitsi
Vastaukset: 70
Luettu: 17100

Veitsi vastaan veitsi

Jasse kirjoitti: Kiitos Ile! Pitää lukasta toi kirja.
Tosin vähän muistelen napanneeni about ne parhaat palat tuohon viestiin, muuten oli puuduttavampaa asiaa. Eli ei välttämättä kannatta nähdä hirveästi vaivaa tuon eteen.
Ile
helmi 4, 2016, 22.25
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Veitsi vastaan veitsi
Vastaukset: 70
Luettu: 17100

Veitsi vastaan veitsi

Jasse kirjoitti: Mutta varmasti on suomessakin käyty puukkohippaa. Niinkuin olen tuolla " vanhat suomalaiset kamppailutaidot" ketjussa kertonut, niin projektina on tutustua suomen romanien puukkohippaan - lengailuun - on kerrottu että välillä tulee suolet syliin..
Olen huono näissa ketjujen välisissä linkityksissä mutta kävin kopsaamassa tähän liittyen pätkän vanhasta viestistäni Traditionaalinen nyrkkeily -ketjusta ja lisäsin lihavoinnin. Tuossa oli siis kyseessä muistaakseni valinnainen oppikirja oikiksessa jossain oikeussosiologian tentissä.
Ile kirjoitti: Tuli pikku fläshbäk ja piti eilen metsästää käsiin Martti Grönforssin Suomen mustalaiskansa (1981), johon törmäsin joskus 90-luvulla. Kirjassa on osio nimeltä Mustalaisten oikeusjärjestelmä ja siinä lukuTappelun muodot ja säännöt. Vähän näytettä:

"Taisteluase oli pitkäteräinen veitsi tai joskus tikari... Muita perinteisiä aseita olivat tuomikeppi, rautakeppi ja piiska. Tuomikeppi oli valmistettu nuoren tuomen varresta ja oli noin metrin mittainen. Rautakeppi oli hieman lyhyempi. Kumpainenkin voitiin lisäksi koristella nahkalla. On käytetty myös rautaketjuja, joita nimitettiin riimuiksi."

(haastattelumatskua:)
"Ennen vanhaan ei tapeltu pyssyillä. Se oli vaan veitti ja rautapiiska.... siihen oli sellainen nahka lyöty päähän, ja se kierrettiin käen ympärille... Munkin isällä oli aina 3-4 rautapiiskaa kärryssä..."

"Tuomikepillä ja rautakepillä yritettiin saada osumia vastustajaan heiluttamalla niitä siten, että ne liikkuivat kahdeksikon muotoista rataa. Toisessa kädessä pidettiin usein puukkoa...... Kepin vauhti oli tarkeä onnistumisen edellytys... Tälläiset taistelut harvoin johtivat usein kuolemaan, mutta pahoja vammoja niissä tietysti saattoi tulla. Useammin johti kuolemaan puukkotappelu. Myös puukkoa heiluteltiin kahdeksikon muotoista rataa, ja tarkoituksena oli viiltää vastustajaa siten, ettei puukko uponnut häneen..."

Että tämmöstä ihan kuriositeettina. Aseettomasta tappeluksesta ei tuossa ollut juuri puhetta.