Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 45 tulosta

Ile
syys 6, 2019, 15.48
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

Edit. mronkain ehti väliin, pikaisella vilkaisulla jotain samaa pointtia...
Atticora kirjoitti:
syys 6, 2019, 14.59
Suomessa poliisi on nykyään yhteiskunnan kansalaisten turvallisuudesta huolta pitävä taho tämmöisillä on vaikutus.
Näinhän se on. Ja turvattomuus on tässä yhteydessä ensisijaisesti tunne eikä sillä välttämättä ole suoraa yhteyttä henkilöön kohdistuviin reaalisiin uhkiin. Tyypillistähän on (kärjistäen), että ne jotka kaikkein epätodennäköisimmin joutuvat väkivallan kohteeksi - siis tyyliin vanhat mummot - ovat eniten peloissaan. Eli usein epärationaalinen tunne mutta silti kokijansa elämään vaikuttava. Ja tilanteesta riippuen sitä voinee ruokkia niin tieto kuin epätietoisuuskin.
Ile
syys 5, 2019, 20.45
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

Paanari kirjoitti:
syys 5, 2019, 19.53
Niin, ei voi tietää mitä pojat oli vetäny.
Kuten on nähty niin, hormoonit ja viina yhdessä saa aikaan ihmeellisyyksiä.
Näin on, mutta ainakin pikaisella tutustumisella toi kokonaisuus näyttää siltä, että Porvooseen oltiin tultu jollain tietyllä asialla ja pääasiassa oltiin kai ihan nätisti sekoilematta.

Mutta mistä sitä tietää, ehkä perjantai illan viihde venähti ja lauantai-iltana oli jo liikaa vauhtia ja homma lähti lapsesta.
Ile
syys 5, 2019, 19.36
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

Uudempi IS:n juttu:
Mahdollista on, että Granholmit järjestivät ansan tekaistujen hätäkeskushälytysten avulla. Näin he olisivat varmistaneet, että juuri kyseinen ex-päällikköpoliisin poika saapuisi hälytystehtävälle.

Alibin, Hymyn ja IS:n lähteiden mukaan he olisivat soittaneet jo aiemmin illalla yhden hätäpuhelun toisaalle Porvoossa. Tälle hälytykselle olisi saapunut kuitenkin toinen partio, jossa aiottu kohde ei ollut mukana.
...
Puolenyön jälkeen Granholmit soittivat hätäkeskukseen Koneistajantieltä ja kertoivat ottaneensa kiinni autovarkaan. Tällä kertaa paikalle Koneistajantielle saapui partio, jonka johtajana ex-päällikköpoliisin poika toimi.
Mene ja tiedä...

Edelleen tuntuu aika ohuelta tai sitten vaan todella vähä-älyiseltä tuo kostomotiivi sellaisenaan.

Mutta olisiko sitten kuitenkin tarvittu poliisiin kohdistuva ampuminen tai vastaava näytöksi, että pääsee (jos ei jää teosta kiinni) lähitulevaisuudessa ”muskeliosastona” mukaan johonkin vuosisadan ruotsalaiseen arvokuljetusryöstöön?

Siinä tapauksessa tuon vanhan jutun kostaminen olisi tarjonnut sopivan tilaisuuden suorittaa pääsykoe ja kostomotiivi olisi kenties toiminut pojille itselleenkin vähän niin kuin oikeutuksena niin rajuun tekoon.

Suunnitelman yksityiskohtien surkeus tuntuisi toki tätä taustaa vasten erikoiselta mutta ei sinänsä todista mitään, koska wannabe-krimmet eivät tyypillisesti ole kaikkein... tiedätte kyllä.

No joo, jos tälle teorialle näyttäis vähän Occamia, niin mitähän jäis jäljelle... :D
Ile
elo 28, 2019, 11.18
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

Oar kirjoitti:
elo 28, 2019, 10.38
En usko, että kyseessä oli mikään päihtynyt päähänpisto. Kavereilla näytti olevan luotiliivit pidätyskuvissa, ja heidän motellihuoneensa oli siivottu ja avaimet palautettu.
Joo, näyttäisi about siltä, että iso suunnitelma A meni pieleen ja suunnitelmaa B ei ollut tai se oli huono.
Ile
touko 31, 2019, 18.54
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

SirSamuel kirjoitti:
touko 31, 2019, 18.26
narko-mörköt
:D
Tuli tuosta mieleen, että huvitti kun joku poliisin edustaja kertoi twitterissä, kuinka MM-voiton yönä oli noin 25 kertaa koputettu partioauton ikkunaan ja ikkunan auettua kysytty "löikö mörkö sisään?"
Ile
touko 31, 2019, 11.51
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

Oar kirjoitti:
touko 31, 2019, 03.44
Noiden sivustakatsojien kommentit saa kyllä aina verenpaineen nousemaan, on niin harvinaisen tyhmää settiä. Ja aina samat jutut, "teitä on enemmän! Älkää hakatko! Väkivaltaa!" Melkein aina, kuten tässäkin tapauksessa, poliisit/vartijat eivät edes juuri tee mitään, kunhan pitävät kiinni. Silti neuvojia ja paheksujia riittää.
Joo se on jännä kysymys, että miten tämä kuvausporukka hahmottaa isompaa kokonaisuutta. Siis tuossahan poliisi toimi about niin pehmeästi ja kohteliaasti ohjeistaessaan ja pidellessään kiinni Mikkoa kuin vain tuossa kontekstissa on mahdollista.

Ja sitten taas tuollainen käytös kaikkien nähtävissä olevalla videolla asettaa kyseisen Mikon itsensä suuren yleisön silmissä tietysti todella kiusalliseen asemaan ja jos mahdollista niin tavallaan eristää hänet entistä pahemmin normaalista yhteiskunnasta.

Ei ole ensimmäisen kerta kun keskeinen havainto tällaisessa poliisin vastustamisvideossa on se, että nimenomaan sen kohdehenkilön kannalta sitä videota ei missään nimessä olisi kannattanut julkaista.

Mutta jos ajattelu on niin pientä, että koko maailma pyörii oman marginaalikaveripiirin ja senkaltaisten asioiden ympärillä, että pitää saada ajaa pummilla tai tehdä jotain muuta kiellettyä jossain aseman seudulla ja järjestyksenpitäjät eivät saa käyttää ylivoimaa jne. niin kai siinä voi jotain voitonriemua tuntea kun julkaisee oman tai kaverinsa alennustilaa alleviivaavan videon muka jonkun poliisiväkivallan vastustamisen tai muun ylevän nimissä.

Siinä toki pitää ollakin tarkkana, että poliisi toimii sääntöjen mukaan ja itse sääntöjäkin (vaikkapa nyt tuota huumeiden vastaista sotaa) voi siihen sopivilla tavoilla kyseenalaistaa. Tämän tyyppiset videot eivät vaan hirveästi edistä analyyttistä keskustelua noista aiheista.
Ile
maalis 31, 2019, 18.29
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

Lasse Candé kirjoitti:
maalis 31, 2019, 17.53
Ajattelisin itse että tällaisen pyrkimyksen saa estää hätävarjelun periaatteiden mukaisesti, eli tarvittavilla menetelmillä.

Vaihtoehto tälle olisi että pitää antaa tyypin riistää välineet. Eikö niin?
Eikös ensijainen vaihtoehto voimankäyttötilanteessa kohdatun vastarinnan (johon voi sisältyä pyrkimys riistää voimankäyttöväline) taltuttamiseen ole voimankäytön jatkaminen?

Kai voimankäytön piiriin kuuluvilla keinoilla voidaan sinänsä joku välineen riisto estää siinä missä niillä voidaan muutenkin esim. riisua kohde aseista?

Se on sitten eri asia jos homma ei onnistu ja syntyykin tilanne, jossa ensisijaisesti on kyse puolustautumisesta.

Mutta siis ensisijaisesti kai riistopyrkimykseen vastataan voimankäytöllä?

Vai missaankohan jotain... ei ihan ominta aluetta...
Ile
maalis 26, 2019, 11.47
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

AlexMachine kirjoitti:
maalis 26, 2019, 08.17
Olen erinäisissä tilaisuuksissa tavannut näitä kavereita ja jutellut aika usein mm heidän johtajan kanssa kun ministerejä ym on käynyt Vaasassa (Vaalipäällikön ominaisuudessa kun oma ehdokas on ollut ministerien mukana). Aika iso mylly pyörii jos vaikka jossain kauppakeskuksessa tai muussa julkisessa tilassa ovat. Varsinaisia lähisuojamiehiä välttämättä ei ole montaa - uhka-arvion mukaan menevät, mutta paikallinen poliisi, vartiointifirmat ym tukevat.
Toisaalta tuntuu, että varsinkin "pääkaupungin arjessa" on pitkään menty melko kevyillä järjestelyillä. Olen vuosien varrella tavannut useita kertoja ministereitä ja ihan tyypillisesti ovat saapuneet tilaisuuksiimme siten, että kuljettaja jää autolle ja sisään tulee mukana vain poliittinen avustaja, joskus ei sitäkään. Tosin olemme niille tuttu organisaatio ja tämä pätee omassa osoitteessamme järjestettyihin tilaisuuksiin. Aika kevyeltä on kyllä näyttänyt eri messuilla tai Suomi Areenassakin (kaikille avointa katutilaa), joissa on tullut jotain ministeriä tavattua.

En oikeastaan edes pitkään aikaan tiennyt kuka turvajärjestelyistä vastaa. Viime syksynä Slushin yhteydessä järjestetyssä tilaisuudessa kävi ensimmäisen kerran niin, että minulle soitettiin etukäteen Helsingin poliisista ja kun kerroin, että tulen itse ministeriä vastaan ovelle, niin sovittiin mitä messukeskuksen ovea käytetään, sovittiin tapaaminen ja käveltiin reitti ovelta pelipaikoille etukäteen poliisin edustajan kanssa läpi.

Sama miellyttävä nuori mies tuli sitten paikalle, kun iltatilaisuuden ajankohta lähestyi ja ministerin saavuttua saattoi meidät ulko-ovelta perille. Tällöin erikseen oli puhetta, että tilaisuuden jälkeen minä saatan ministerin autolle, eikä siihen sitten edes tullut ketään suojaamaan. Toki tuo oli varmaan kohtalaisen turvallinen ympäristö ja käveltiin lähinnä kokouskeskuksen käytäviä, joissa tosin pörräsi aika paljon väkeä.

Jollain aikaisemmalla kerralla kun pyörittiin enemmän siellä Slushin hälinässä, niin turvamies kyllä muistaakseni hengaili siinä vähän matkan päässä, mutta poliisista ei oltu meihin etukäteen missään yhteydessä, ministerin sihteerin/avustajan kanssa vain olin sopinut sisääntulon.
Ile
maalis 20, 2019, 10.23
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

Kopsataas tutkimuksen tiivistelmä tutkimushavaintojen ja johtopäätösten osalta:
Väitöstutkimus osoitti, että voimankäyttötilanteissa toimittiin vajailla ja muuttuvil-la tiedoilla. Tilanteiden yllätyksellisyydestä ja kompleksisuudesta huolimatta voiman-käytön toimivalta perustui pääasiassa poliisilain säännöksiin. Poliisin voimakeinojen käyttö on pidättyväistä ja voimankäytön seurauksena syntyneet vakavat seuraukset harvinaisia. Poliisiin on syntynyt kohdatun väkivallan osalta ei-toivottua sietämisen-kulttuuria sillä vähäinen väkivalta koetaan työhön kuuluvana. Väitöstutkimuksen mukaan kaikista poliisiin kohdistetuista väkivallan teoista ei näiden tekijälle seuraa lain edellyttämää seurausta. Syinä tälle on puutteellinen osaaminen virkamiehen toi-mintaa suojaavan säännöksen soveltamisessa, sietämisenkulttuuri ja prosessiekono-mia. Väitöstutkimus myös osoitti, että voimankäyttötilanteen jälkeen poliisimies voi kokea mm. syyllisyyden ja vihan tuntemuksia. Tapahtumista tehdyt havaintovirheet, ristiriitaiset tunnekokemukset ja poliisimiehen tarve puhua tilanteesta yhdistettynä (esi-)tutkinnan alkutoimiin ja tämän prosessuaalisen asemaan on problemaattinen. Tästä syystä voimankäyttötilanteiden jälkeisten, voimakeinoja käyttäneeseen poliisi-mieheen kohdistuvien, tutkintatoimenpiteiden prosesseja on jalostettava.
Ile
tammi 19, 2019, 11.23
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

Niin, jos soitat häkeen, niin tietysti on toivottavaa että sen puhelun perusteella osataan jo tehdä mahdollisimman hyvä arvio siitä, paljonko väkeä ja minkälaisella varustuksella paikalle kannattaa ensi kädessä lähettää.

Tämä ei kai automaattisesti liity siihen, monenko hengen partioiksi jalkautuneina vuorossa olevat poliisit kaupungilla liikkuvat.

Jos ovat yhden hengen partioina - joita on sitten vastaavasti enemmän liikkeellä - niin kenties se ensimmäinen virkavallan edustaja ehtii kuitenkin nopeammin paikalle... ;) :)
Ile
tammi 19, 2019, 10.48
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

Kiitos vastauksesta. Hyvää settiä.

Ainakin tuo on näköjään ollut vakavan debatin aihe, eikä itsestään selvää vastausta ole. Noiden juttujen perusteella vaaka näyttäisi kallistuvan kaksinpartioinnin puolelle.

Sinänsä on selvää, että edellä esille tuomassani Gladwellin kirjan pointissa tarkastelukulma on kapea (se liittyi päätöksentekoon erilaisissa tilanteissa ja tämä poliisijuttu oli vain esimerkki) eikä siinä oteta huomioon esimerkiksi poliisitoiminnan kokonaistehokkuutta.

Varmaan yksinpartioinnissa on mahdollisuus välttää ylilyöntejä mikäli yksinpartiointi johtaa siihen, että vältellään tilanteisiin menemistä ja jäädään riskitilanteissa aina odottelemaan apuvoimia jne... mutta tällaisen logiikan seuraukset kokonaisuuden kannalta ovat toki ilmeiset, kuten tuossa Oarin viestissäkin tuli jo esiin.
Ile
tammi 18, 2019, 22.10
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisi pamputtaa taas

Oar kirjoitti:
tammi 18, 2019, 02.44
Olisin kyllä erittäin yllättynyt, jos yksin partiointi vähentäisi harkitsemattomia ampumisia. Löisin vaikka vetoa, että se on juuri päinvastoin. Jos on tukijoukkoja, niin ei tarvitse niin herkästi turvautua siihen ampuma-aseeseen kun on paljon enemmän pelivaraa.

Eiköhän kyse ole ihan puhtaasti rahasta.
Sen verran ehdin kaivaa, että olin saanut tuon ajatuksen Malcolm Gladwellin teoksesta "Blink".

Siinä on nopeaa päätöksentekoa - pitkälti poliisien aseenkäytön näkökulmasta käsittelevä - jakso, johon on haastateltu "The gift of fear"- kirjan kirjoittajaa Gavin de Beckeriä.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gavin_de_Becker

Jutun mukaan kaksin partioivat eivät olleet yhtään paremmassa turvassa. Samalla kaksin partiointi johti useammin asiakkaan loukkaantumiseen jne..

Peruspointtina about se, että yksin partioiva toimi hitaammin ja harkitummin, ja pyysi kyllä tarvittaessa lisävoimia.

Siinä myös väitetään, että juuri tästä syystä olisi monin paikoin siirrytty yksin partiointiin. Ja että sitä tietysti vastustettiin poliisien keskuudessa. :)

Mene ja tiedä, minä en nyt vauhdissa hahmottanut millaisiin aineistoihin tuo perustui ja miten kova tekijä toi Becker on ja miten laajasti tuota ajattelua on sovellettu.
Ile
tammi 17, 2019, 10.14
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisi pamputtaa taas

Olen ennenkin tätä muistellut ja toistan nyt itseäni entistä hatarammin muistikuvin, mutta saattoi olla jotain sellaista, että yksin partioinnin on siellä todettu vähentävän harkitsemattomia ampumisia (tms.), kun tilanteisiin ei voi mennä niin takki auki. Mutta se kai on lähinnä yksi asiaan liittyvä havainto eikä sinänsä varsinainen syy yksi partioinnille. Ja kai siinä nyt on itsestäänselviä huonoja puoliakin työturvallisuuden/-tehon kannalta...?
Ile
elo 3, 2018, 14.09
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

Kari Mäki-Kuutti kirjoitti:
elo 3, 2018, 12.54
DeusVult kirjoitti:
elo 3, 2018, 11.31
... Jos poliisipartiot ajaisivat keikoille aina paseilla täydessä tst-varustuksessa ja maastokuvioissa, niin olisiko siitä mitään haittaa?...

Ainakin takaa-ajot vähenisivät. Pasilla ei saisi kiinni vanhaa Mosseakaan.
:D
Paras olisi siviiliväreissä oleva rekka-auto. Sillä voisi partioida maantiellä ja kaikki kaaharit ohittaisivat sakkonopeuksilla pahaa aavistamatta. Sitten takaa aukeaisi ajoliuska ja Ritari Ässä -tyylinen sporttiauto lähtisi perään. Mahtuisi hyvin myös raskaampaa varustusta ja äijiä mukaan. Myös kiinniotettuja mahtuisi paljon esim. mielenosoitusten yhteydessä ja ikkunaton kuulusteluhuone.
Ile
elo 3, 2018, 13.52
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3480
Luettu: 188790

Poliisin voimankäyttö

No, se on tietysi vanha kriminologinen havainto, että jossain määrin välineet vievät tekijää. Joka meillä on puettu sanonnan muotoon about että "jos kädessä on vasara, niin kaikki ongelmat alkavat näyttää nauloilta" tms..

Mutta arkijärjelläkin tietysti tajuaa, että se ei ole mikään automaatio tai pääsääntö vaan ennemminkin riski joka pitää hyvillä käytännöillä taklata.

Nagasakin jälkeen ei ole toistaiseksi ydinaseita käytetty ja niiden olemassaolo on saattanut vuosikymmenien aikana jopa tosiasiallisesti estää konflikteja. :)