Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 49 tulosta

Ile
tammi 15, 2016, 21.00
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Kaikkihan on suhteellista eli riippuu siitä mihin vertaa... mutta takuulla on nahdollista kehittyä jos viikottain osallistuu harjoituksiin, joissa on hyvin paineistettuja uhka- ja väkivaltatilanneharjoitteita.

Itsehän olen nettijuttujen ja -videoiden varassa mutta olen myös ajatellut niin, että Senshido ei ole niinkään laji vaan soveltava harjoittelutapa ja uskoisin olevan suotavaa, että jokainen hakee niiden sessioiden lisäksi kamppailun "perustyökaluja" jostain muualta.

Tässä vähän nyt ohitan esim. Senshidon vastahyökkäysen periaatteet, koska niitä vähän dissaan, mutta muuten siis fanitan Senshidoa edellä kuvaamassani valossa, jossa sen haluan nähdä :D . Ja shredderiä fanitan tietysti. :)
Ile
touko 7, 2015, 10.16
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Huppu kirjoitti: En pidä harjoitteesta, koska kohde ei reagoi selvään uhkaan. Tässä kuitenkin jo käydään kiinni, joten pelkästä länkytyksestä ei ole kyse. Mielestäni samaan harjoitteeseen pitäisi sisällyttää kohteen tavoitteeksi saada tilanteen herruus itselleen.
Ymmärrän pointin, mutta kun sitä tilanteen herruuden saamista, varsinkin fyysistä vastahyökkäystä, harjoitellaan melkein joka harjoitteessa. Kenties tuonkin harjoituksen jälkeen edetään luontevasti vastatoiminnan harjoitteluun.

Mun mielestä on ihan perusteltua tehdä edes joskus noin, että venytetään (tai siis treenataan ihan erikseen) tuota huudon kuuntelemista ja tönimisen kohteena olemista, jotta siinä tottuu olemaan ja arvioimaan tilannetta, vaikka se vaihe ei välttämättä tositilanteessa noin kauan kestäisikään ennen kuin siirrytään muuhun toimintaan (irtautuminen, vastahyökkäys tms.).
Ile
heinä 25, 2014, 18.23
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Niinhän se on, että IP-jutuissa pitää asioita priorisoida sen suhteen, että paljonko aikaa on käytettävissä harjoitteluun ja minkälaisia ovat ne todennäköiset hyökkäykset ja hyökkääjät, joita ei pysty ennakoinneilla ja järkevillä de-eskaloinneilla ja esimerkiksi kaikki känniuhohaasteet skippaamalla välttämään. Lähtökohta on aika erilainen kuin se, että lähdetään rakentamaan jotain yleispätevää kamppailijaa tai "soturia" jostain nuorukaisesta joka on valmis käyttämään treenaamiseen esim. 10 tuntia viikossa.
Ile
heinä 25, 2014, 01.26
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Jonkun senshido-ihmisen pitäisi vastata noihin Hupun kommentteihin, ja Rojola taisi jo jotain tuohon väliin kirjoittaakin. Itse vain heitän arvioni sivusta.

Oletettavasti ideana on se, mikä "silppurissa" yleensäkin, eli että jos saadaan täydellä voimalla ja nopeudella iskettyä sormet ja kynnet sinne silmien seudulle, niin sen jo sinänsä pitäisi tehdä vastustajalle vaikeaksi keskittymisen muihin aktiviteetteihin ja se tilanne hyödynnetään vauhdilla. Eli vähän näitä aikaikkunajuttuja.

Ainahan on niin, että kun demottavasta jutusta pudotetaan ajoitus/yllätyksellisyys sekä nopeus ja voima pois, niin sieltä voidaan osoittaa aukkoja vastatekniikoille. Tyyliin jotkut alkeelliset antigrabblingit, joissa näytetään teoreettinen shoottaus ja sitten vaan neuvotaan vetämään "karatella niskaan" tai polvella leukaani jos toinen shoottaa.

Mutta siis tällä en tarkoita, etteikö Huppu olisi kenties hyvinkin osoittanut homman keskeiset vaaranpaikat, ainakin painitaitoisen hyökkääjän ollessa kyseessä.
Ile
heinä 23, 2014, 13.53
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Kiitos Rojola hyvästä vastauksesta!
Rojola kirjoitti: Tuohon alkupäähän vastaisin, että toistettava asia on kaaos ja ideana on kaaokseen tottuminen ja siinä toimiminen. Ainoastaan muutos on pysyvää, joten sitä on pakko oppia sietämään.
Tässä on uskoakseni lajin keskeinen oivallus. Ei niin, etteikö samaa tehtäisi muualla, mutta että sitä painotetaan alusta lähtien niin paljon. Uskon, että monissa lajeissa tekemistä kahlitsee eräänlainen "väärien suoritusten pelko". Eli keskitytään tekniseen puoleen ja ajatellaan, että asiat pitää opetella ja omaksua pala palalta "oikein" ennen kuin kannattaa lähteä soveltamaan, ettei sitten tule vääriä tottumuksia tai jotain. Tällöin vaan se oleellinen väkivaltatilanteissa olemaan oppimisen taso saattaa jäädä jopa kokonaan puuttumaan harjoittelusta. (tuo loppupätkä siis jo aika kärjistettyä toisen ääripään kuvausta, eikä toki kuvaa esim. tyypillisiä rbsd-lajeja...)
Ile
heinä 22, 2014, 14.42
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Tiedän, että tätä voi olla nettikeskustelun kautta vaikea/turhauttavaa selittää, mutta osaisitko Rojola valottaa senshidon vastahyökkäysperiaatteiden oppimisprosessia? Tarkoitan sitä, että asioita ei varmaankaan voi ajatella / toimintaa ohjata (täysivauhtisessa) livetilanteessa minkään periaatteiden tason kautta. Eli vaihtoehtoina on joko se, että mietitään etukäteen erilaisia malleja, miten periaatteet soveltuisivat tiettyyn hyökkäykseen tai sitten arvioidaan jälkikäteen, miten hyvin periaatteita on tietyssä tilanteessa noudatettu ja miten niitä olisi voinut noudattaa. Ilmeisesti teillä tehdään ainakin tuota jälkimmäistä?

Minua mietityttää se, että kun nopeaa reagointia edellyttävä toiminta opitaan toistojen kautta, niin mikä teidän harjoittelussa on itse asiassa se asia, jota pyritään toistamaan? Periaatteiden riittävän hyvää soveltamista ei varmaan saavuteta sillä, että toistetaan sitä periaatteiden funtsailua (joka ei siis edes tapahdu suorituksen aikana). Minun hieman provosoiva kaikella hyvällä asetettu hypoteesini on, että teilläkin harjoittelija itse asiassa oppii toimivat reagointitavat "ärsyke-vaste" -logiikan mukaisten toistojen avulla vaikka toistoja ei tehdäkään muodollisesti eikä niissä pyritä täsmälliseen samankaltaisuuteen.

Pidän siis metodia hyvänä, mutta kuten itänaapurissa ennen sanottiin, niin "toimii kyllä käytännössä mutta toimiiko myös teoriassa?". :)
Ile
maalis 27, 2014, 22.41
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Joo, senshido on sen verran tuore mamu, että retorinen integraatio suomalaiseen kulttuuriin alkaa kai onnistua juuri tuossa toisen/kolmannen (?) jo vähän maallistuneen ohjaajasukupolven paikkeilla. Mutta mä oon kyllä ainakin oon yrittäny olla suvaitsevainen Dimitrin vihapuheista huolimatta. Maassa maan tavalla tai maasta ylös... :D
Ile
maalis 27, 2014, 21.51
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

(sori L.K., sä kestät tän nillittämisen :) )

Jsv, älä nyt ota mitään kirjallista lipsahdusta omaan piikkiisi. Jos nyt lukee sen sun alkuperäisen pitkähkön raportin, niin eihän sitä "testiä" nyt niin hirveästi nostettu esiin. Varsinkaan siihen nähden, että jos menet uuden lajin seminaarille ja siellä pääset tilanteeseen, jossa seminaarin vetäjä tuottaa sinulle tuollaisen ainakin subjektiivisesti merkittävän kokemuksen (olipa se sitten "oikein" tai "väärin" tuotettu), niin tottakai sen täytyy olla päällimmäisiä asioita, joita hommasta jää mieleen.

Itsellenikin vasta keskustelun kuluessa alkoi avautua näiden testien historia ja siitä oli kyllä ihan mielenkiintoista kuulla. Olen tosin Dimitrin osalta nähnytkin jotain "hyökkää täysillä"-tyyppistä pätkää, joka herätti vähän kaksijakoisia fiiliksiä.
Ile
maalis 26, 2014, 13.34
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Mika kirjoitti: Ile, kertoisitko mikä ihmeen idea tuollaisessa harjoituksessa noin muuten on? Miksei se n00b saa reagoida kuten haluaa? Miksi hänen pitää etukäteen päättää, mitä tekee, ja sitten se pitää vielä kertoa etukäteen toiselle? En ymmärrä.
Oho, olen tainnut ilmaista itseäni ihan surkeasti. Johtunee minulle tyypillisestä rönsyilystä. Puhun näköjään jostain ihan muusta asiasta. En yhtään ymmärrä miksi minun pitäisi perustella jotain tuollaista harjoittelutapaa.

Yritin vain opponoida väitettä, joko kärjistäen kuului näin: "puolustavan henkilön toimintakykyvystä/tietyn tekniikan toimivuudesta voidaan tehdä päätelmiä ainoastaan yllätykseen perustuvassa koeasetelmassa, jossa hyökkääjällä ei ole etukäteen aavistustakaan miten henkilö tulee tiettyyn hyökkäykseen reagoimaan".

Itse näen, että vähän vähemmänkin autenttisella asetelmalla voidaan joskus todeta, että kyllä tästä mun touhusta oli nyt realismi kaukana.

Esim. juuri Kaivosen tekemisiin tai hänen demostraatioidensa yleiseen todistusvoimaan en sinänsä ottanut kantaa.
Ile
maalis 26, 2014, 11.16
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Ohkohan tässä kyse taas siitä, että näiden juttujen ilmaiseminen sanallisesti on vähän vaikeaa ja helposti kärjistyy tms...

Mutta itse ainakin tunnistan ihan hyvin esim. sellaisen ilmiön, että jos on harjoiteltu "koreograafisessa konsensushengessä" esim. jotain mukavan pehmeitä irrottautumisia, niin kyllähän se, että toinen piteleekin vähän kovemmin ja agressiivisemmin rinnuksista kiinni voi hyvin tuoda esiin sen harjoittelun heikkouksia. Eikä se ole välttämättä ollenkaan siitä kiinni, että uke tietää mitä toinen on tekemässä.

Ja tämähän ei siis ole mikään senshido vs. muut lajit -juttu (ihan riippumatta siitä, miten nyt esim. Kaivonen on asian esittänyt) vaan ihan yleisempi ilmiö. Nämähän ovat juuri niitä asioita joita silmällä pitäen monessakin lajissa on pyritty realistisia tekniikoita ja harjoitusmetodeja kehittämään.
JanneM kirjoitti: "Nyt sä kerrot mulle mitä sä meinaat tehdä ja sit mä estän sen. Katos. Et saanut tehtyä sitä..."
No joo, varmaan tarkoitettukin kärjistykseksi, mutta tuossa tavallaan häipyy se oleellinen elementti, että uke joutuu tekemään etukäteen sovitun hyökkäyksen, joka altistaa hänet sille testattavalle asialle.

"No en saanukaan tehtyä, mutta mä haluun kokeilla vielä toista juttua, tämmöstä lyönnin torjumista. Eli sä yrität vetää mua snagariheijarilla päähän ja mä torjun sen tällaisella kilpitorjunnalla... Ässhh, eihän tääkään varmaan onnistu, kun mä taas kerroin etukäteen mitä aion tehdä" ;)
Ile
maalis 26, 2014, 00.51
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

DeusVult kirjoitti: Pitikö tekniikka siis sanoa etukäteen, ja sitten yrittää tehdä se vastustelevalle hyökkääjälle? Lienee aika sanomattakin selvää, ettei moinen onnistu ikinä... :)
No jaa ??? Eikös sen voi nähdä yhtä hyvin niin päin, että puolustautujalla on helppoa kun tietää etukäteen mikä hyökkäys on tulossa? Ainakin itse olen saanut ukena kovaa kyytiä vaikka on ollut lupa hyökätä kovaa ja olen ihan hyvin tiennyt mitä on tulossa paluupostissa... ja olisko joskus tullut itsekin annettua..

Kyllä minun mielestäni esim. monia irrottautumisia voi ihan hyvin sekä harjoitella että niiden toimivuutta kohtalaisesti testatakin niin, että molemmat tietävät mitä toinen yrittää. Jotenkin kuulostaa aika yleiseltäkin ilmiöltä...
Ile
joulu 2, 2013, 11.59
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Thx!
Ile
joulu 2, 2013, 10.26
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Puolustaudu -sarja on siis nimenomaan Senshidon ympärille rakennettu?

Ehkä toi pitäisi vielä hankkia.
Ile
marras 28, 2013, 23.18
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Kiitos, valaiseva vastaus. Kyllähän itsekin tosin tajusin, että tuohon kokonaispakettiin viittaamiseni oli vähän kökköä kun sehän on täysin suhteessa siihen, mikä on harjoittelun tavoite yms.. ja lisäksi mulla oli siinä aika pitkälti fyysiseen tekemiseen rajoittunut näkökulma.
Ile
marras 28, 2013, 19.51
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Senshidosta
Vastaukset: 1560
Luettu: 175595

Senshidosta

Tietoni senshidosta olen hankkinut lähinnä nettisurffailulla, mutta kyllähän se siltä vaikuttaa, että senshido ei ole tarkoittamassani mielessä tasapainoinen kokonaispaketti. Sen harjoituksethan ilmeisesti sisältävät alusta lähtien hyvin paljon täysillä hyökkäämisiä ja kaikenlaista improvisointia, "perustyökalujen" käytön harjoittelun ja muun "lihasmuisti"osaston jäädessä vähälle.

Mutta siis senshido on mielestäni hieno harjoitusmuoto ja esim. shredder on hieno konsepti. Itse vain ajattelen, että sen "tasapainoisen kokonaispaketin" kasaamiseksi harjoittelijan olisi hyvä hakea siihen ympärille vähän työkaluoppeja muualtakin. Senshido voi silti olla siinä keskiössä. Ja käsittääkseni tämän suuntaista ajattelua saattaa esiintyä senshidon harrastajienkin omissakin piireissä.