Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 6 tulosta

Akuma
marras 11, 2017, 20.07
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kulttilajien tunnusmerkit
Vastaukset: 161
Luettu: 38795

Kulttilajien tunnusmerkit

AndyS kirjoitti:Kaikki kamppailulajithan ovat toimintaa, joka perustuu auktoriteetin johtamiin ryhmiin.
Oon tosiaan tutkiskellut kultteja jonkun verran menneisyydessä. :)

On olemassa muutamia yleisesti hyväksyttyjä kulttien tunnusmerkkejä joita tässä ketjussa onkin jo aikaisemmin perattu: karismaattinen johtaja, elitismi, groupthink, dogma/doktriini, "bitch patrol", "moses ploy", jne. Mutta minkään edellä mainitun yksittäisen tunnusmerkin läsnäolo ryhmässä ei tarkoita ryhmän olevan kultti. Voi olla ryhmiä joissa on voimakkaita johtohahmoja olematta kultteja. Voi olla ryhmiä jotka seuraavat tiukkaa dogma/doktriinia olematta kultteja.

Mutta tuo äskeinen alta pois sanottuna... se "taikuus" joka muuntaa ihan normaalin ryhmän kultiksi, tapahtuu silloin kun nuo yllämainitut tunnusmerkit alkavat pakkaantua johonkin yhteen ryhmään tavalla, jota voisi kuvailla hieman siten kuinka esimerkiksi jonkin tähtitieteellisen tapahtuman yhteydessä planeetat lipuu taivaalla ensiksi näennäisen sikinsokin, mutta yhtäkkiä muodostavatkin ihan selkeän linjan.
Akuma
huhti 1, 2015, 22.45
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kulttilajien tunnusmerkit
Vastaukset: 161
Luettu: 38795

Kulttilajien tunnusmerkit

Video jossa avaudutaan jiu-jitsun nykytilasta
Pilkkeellä silmäkulmassa... ;)
IRCin #potku.net -kanavalla tiistaina, 28. Heinäkuuta 2009 Akuma kirjoitti: 21:59 <@Akuma> mun mielestä koko MMA -skene sai alkunsa kamppailulajeissa jonkinlaisen anti-elitistisen liikkeen muodossa, jonka idis oli antaa meille perinteisten harjoittelijoille jonkinlainen "reality break."
22:00 <@Akuma> sitten aikanaan, se muuttui extreme-urheiluksi. eipä epäilystäkään etteikö suuri osa MMA-harrastajista olisi top notch atleetteja.
22:00 <@Akuma> mutta nyt MMA vuorostaan käyttää tätä samaa elitistiä mindsettiä mistä perinteisiä syyttää vetääkseen puoleen harjoittelijoita.
22:00 <@Akuma> ja niin ikään he ovat mielestäni juuri nyt saamassa oman "reality breakkinsa"
22:01 <@Akuma> ja se tarkoittaa että skenen täytyy tulla toimeen ylipainoisten, penskojen, keski-ikäisten, huonokuntoisten ja huonosti motivoituneiden harjoittelijoiden kanssa.
22:01 <@Akuma> kuulin lomalla yhden viiskymppisen pariskunnan kokeilleen MMA:ta. :-D
22:02 <@Akuma> mun mielestä suuri osa siitä "korruptiosta" mistä perinteisiä syytetään johtuu siitä että sitä niin ikään syötettiin kaikille
22:02 <@Akuma> joten kun tästä se 20 vuotta vierähtää, niin musta tuntuu että koko touhu alkaa näyttää juuri siltä, miltä se näytti ennen kuin koko rumba alkoi. :D
Akuma
loka 17, 2010, 23.31
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kulttilajien tunnusmerkit
Vastaukset: 161
Luettu: 38795

Kulttilajien tunnusmerkit

Mikä Väyrynen kirjoitti: Onko ihmisillä moisesta kokemusta/mielipiteitä? Voiko kamppailulajiorganisaatio olla "lahkomainen"?
[ On. Voi. Kliksautappa. ]

:)
Akuma
marras 28, 2007, 12.39
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kulttilajien tunnusmerkit
Vastaukset: 161
Luettu: 38795

Ylipotkija: Siirretty Auvo Niiniketo -ketjusta.

Mika kirjoitti: DeusVult, ottamatta sen tarkemmin kantaa kirjoituksesi motiiveihin tai sen hyvin kyseenalaiseen tyyliin, sanon kuitenkin että vihjaukset kultteihin eivät ole sopivia tänne ilman perusteita.

Muutenkin viestisi vaikuttaa kaikelta muulta kuin informatiiviselta keskustelulta. Tulee mieleen paikallislehden mielipidepalsta. Mielipiteensä toki voi sanoa, mutta se tulee tehdä asiallisesti ja kunnioittaen.
Ihan sivukommenttina; naiivius ei kannata. Suomessa on aktiivisena ja voimissaan kamppailulajiksi itsensä naamioineita kultteja ja tästä kannattaa olla ehdottomasti tietoinen. Sillä kultteja tapahtuu, kyllähän Aven kuten kenen tahansa muunkin toiminta kannattaa vetää esimerkiksi Rick Rossin tarkistuslistan läpi, katsoa mitä jää käteen ja suhtautua sen mukaisesti. Sopii kuitenkin huomata, että kunnioitus ei ole varomerkkien listalla.

Mutta itseään voi suojata epäilyttäviltä ryhmiltä parhaiten kehittämällä hyvän BS-paljastimen:

* Tarkista sinulle kerrotut asiat, mielellään ryhmän asiantuntijarinkiin kuulumattoman kolmannen osapuolen kautta
* Tiedä faktat, tutki todistusaineisto
* Ylläolevaan liittyen, ymmärrä mitä todella näet (aktuaalisuus), äläkä sitä, mitä haluat nähdä (todellisuus), koska tällöin ikävä kyllä näet juuri sen minkä haluatkin...
* Osaako ryhmä tai sen johtaja ottaa asiat asioina liittyen ylläolevien tiimoilta heränneisiin kysymyksiisi, vai kohtaavatko tiedustelusi ultimaattumin ("et ymmärrä ellet harjoittele vielä x vuotta...", "teet poliittisen itsemurhan...", "sinulle seuraa ninjan kosto..." etc.)

...ja oma suosikkini:

* Jos haluat parhaan suojan, täytä ennakkoon se hengellinen tyhjiö jonka kultti muutoin täyttäisi! Tällöin sinun ei ensinnäkään tarvitse keksiä alibia etsinnällesi kamppailulajista, ja toisekseen, kun henkisen puolen ykkösvakanssi on täytetty, luot itsellesi tehokkaan kulttisuojan spottaamalla helposti tämän saman vakanssin täyttää yrittävät lihallisemmat tahot.
Akuma
kesä 20, 2007, 21.28
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kulttilajien tunnusmerkit
Vastaukset: 161
Luettu: 38795

Joo, tuo "kaikki lajit ovat sitten kultteja" -argumentti on kyllä tuttu. Tämä on OSAKSI totta. Koska on olemassa sekä "rakentavia" että "hajottavia" kultteja. Tosin puhekielessä sana viittaa yleensä vain hajottavaan ryhmittymään. Siispä myös minulle "rakentava kultti" on ryhmä, ja "hajottava kultti" on kultti.

Kysymys on pitkälti siitä, mitä arvoja ja asenteita kultin toiminnassa korostetaan ja millä menetelmillä niitä ryhmän riveissä eteenpäin ajetaan; käyttääkö ryhmittymä esim. yllämainitsemiani "mielenhallintatekniikoita" jäseniinsä. Yksin näiden piirteiden olemassaololla (tai oikeastaan niiden jättämistä jäljistä johtajassa/jäsenissä) voidaan päätellä melko pitkälle ryhmän luonne.

Mainitsinkin Rick Rossista, joka on yksi kulttien kitkentään pitkälti erikoistunut herra ja joka pyörittää virallista sivuaan internetissä. Ross on laatinut hyvän checklistin jonka läpi voi vetää minkä tahansa organisaation jäsenet/johtajat ja saada osviittaa siihen onko kyseessä kultti vai ei.

http://www.rickross.com/warningsigns.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Ross toteaakin että sillä ihmiset eivät ole täydellisiä, on pari kohtaa vielä ihan OK. Mutta kun aletaan mennä sinne viiden paremmalle puolelle niin kannattaa harkita juoksua.
Akuma
kesä 20, 2007, 15.37
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kulttilajien tunnusmerkit
Vastaukset: 161
Luettu: 38795

Sain taivaallisen inspiraation luetella oman listani kultin määrittävistä kriteereistä:

* Yksi karismaattinen, lipeväkielinen johtaja.

* Ympärillä olevat "instant-ystävät," ja jotka ovat aina iloisia ja innokkaita; eräänlainen "hurraa!" -ilmapiiri joka alussa mahdollisesti saattaa vähän häiritä mutta sitä antaa sen sitten vain olla, eihän positiivisuudessa loppujen lopuksi ole mitään vikaa. Mutta kuten epätasapainoisessa ystävyyssuhteessa ystävyyttä kuitenkin käännellään päälle ja pois annostelumentaliteetilla. Asiat joista olisit normaalisti valittanut sivuutat hiljaisesti ohitse koska et halua annoksesi pienenevän. Aidot ystävyyssuhteet ottavat kuitenkin vuosia kehittyä. Ja ne ottavat myös riitoja.

* Opetettua materiaalia piilotellaan hassunkurisilla selityksillä tuhat vuotta vanhoihin juttuihin vedoten ja/tai spindoctoroimalla jonkun suuremman auktoriteetin sanomaa laiksi. Vähän kaivelemalla käy usein ilmi ettei tällaista lakia ole koskaan tämän auktoriteetin toimesta edes julistettu. Syy juttujen piilotteluun ei välttämättä edes ole niiden yyberiys vaan päinvastoin; ne eivät kestä kolmannen osapuolen tarkastelua. Tämän esilletulo olisi väistämättä tuhoisa juttu kulttijohtajan vaikutusvallalle.

* Sanovat olevansa paras ja ainoa todellinen ryhmä. Esimerkiksi normaalilla uskonnollisella yhteisöllä ei ole mitään ongelmia mikäli siirryt toisen samankaltaisen organisaation piiriin niin pitkään kunhan pysyt saman uskonnon piirissä. Sillä kyse on uskonjärjestelmästä, ei jonkun organisaation jäsenyydestä. Esimerkiksi, jos olet kristitty voit siirtyä toisen kirkon vaikutuspiiriin ja olla silti kristitty. Monikaan ei pane hurmoksessaan merkille kuinka itse uskonto on sulautunut johtajan persoonaan, ja vielä ironisempaa on kuinka itse uskonto on jäänyt siinä prosessissa taka-alalle. Toisinsanoen se on uskonto SEKÄ johtaja eikä pelkästään uskonto eikä se voi olla mitenkään muutoin. Pahimmassa tapauksessa pelkästään johtaja.

Kulttispesialisti Rick Ross ( http://www.rickross.com" onclick="window.open(this.href);return false; ) on laittanut tämän mielestäni parhaiten:
"Individual identity, the group, the leader and/or God as distinct and separate categories of existence become increasingly blurred. Instead, in the follower's mind these identities become substantially and increasingly fused--as that person's involvement with the group/leader continues and deepens."

* Loppumaton "pakollisten" seminaarien ja kokousten rumba. Kaikenmaailman kissanristiäisiä hehkutetaan kuin ne olisivat maailman tärkein asia. Pintaa syvemmältä paljastuu että näiden virka on pelkästään luoda vahvoja mutta sisällöttömiä tunnekokemuksia jotka naulaavat kultin jäsenen pysyväksi kalustoksi. Sen lisäksi tällä pyritään hallitsemaan jäsenen aikaa pitämällä hänen kätensä kokoajan täynnä ja niin ettei omaan ajatteluun jää aikaa. Sinulle kerrotaan kenen kanssa voit olla ja kenen kanssa et voi olla tekemisissä. Toimintaasi yritetään ohjailla raiteille että kontaktisi kultin jäseniin maksimoituu ja kultin ulkopuolisten ryhmien suhteen minimoituu &#8211; ERITYISESTI niiden suhteen jotka ovat kulttiin sekaantumistasi vastaan.

Tästä hauskana esimerkkinä; Jos johtajan silmissä "vääräuskoiset" järjestävät jonkun suuremman tapahtuman, voit olla miltei varma että kultti järjestää tämän päälle jonkun "erittäin tärkeän" tapahtuman ja estää näin kätevästi omiaan saamasta pahoja vaikutteita ja tyypilliseen tapaan ei saa vekkejä imagoonsa jotka voisivat viitata todellisuuteen.

* Vihaavat internetiä. Monet suuremmista kulteista vihaavat internetiä sillä se sallii jäsenten päästä käsiksi tietoon joka on &#8221;pahasta.&#8221; Jäsenille kerrotaan ettei internettiä kannata lukea eikä uskoa, vaan ainoastaan kultin tarjoama tieto on todellista. Kultit muokkaavat jäseniään ajatteluun että he tuhoaisivat kaiken kriittisen tiedon alitajuisesti eivätkä anna pienintäkään ajatusta sille, että negativiinen asia kultista voisi olla totta. Paras vahti pitämään ihminen karsinassa on se, että ihminen haluaa itse olla karsinassa.

Terve maalaisjärkikin sanoo, että henkilö joka ei katso kaikkea käsilläolevaa tietoa tekee varmasti epätasapainoisia päätöksiä. Se että suodatetaan tietoa ei sen todenmukaisuuden perusteella vaan sen perusteella kuinka se ajaa kultin linjaa on tyypillinen mielenhallintamenetelmä jota on käytetty läpi historian. Ohjeeksi annan vain, että ole erityisen innokas käyttämään nettiä jos johtajaporras on kertonut ettei pitäisi.

* Johtajan auktoriteetin "katetta" ei ole eikä pohja edes välttämättä kestä päivänvaloa. Esimerkiksi lakimieskentällä ei vain väitetä olevansa "champ," vaan se todistetaan uudelleen ja uudelleen. Eli astutaan ulos toimistosta ja oikeussaliin, ja jossa kohdataan toinen täsmälleen yhtä kokenut lakimies. Kulttijohtajat ovat tässä mielessä eristäneet itsensä hyvin; he eivät koskaan astu kulttinsa mukavuusrajan ulkopuolelle todistaakseen tietämyksensä suvereenius. Jos epäilet olevasi kultissa ja haluat enemmän varmuutta asiainlaidasta asiasta ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ pelaa siten että tilaisuuden syntyminen jossa tämä eristyneisyys voidaan näyttää toteen olisi johdettavissa sinuun. Sieltä voi seurata vaikka minkämoinen "ninjan kosto!" :D