Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

Shaolinsi
syys 1, 2017, 10.51
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Ensihoito
Vastaukset: 13
Luettu: 953

Ensihoito

Sydän on lähempänä rinnan puolta. Kiinalaiset uskomushoitojen puolestapuhujat (en kuulu heihin, kuten useammassa TV-haastatteluissa olen todennut) kuitenkin ajattelevat, että selän puolella on sydämen toimintaan vaikuttavia pisteitä. Näille ei ole kuitenkaan löytynyt anatomista vastinetta, joten ne ovat huuhaata tieteen silmissä.
Shaolinsi
syys 1, 2017, 09.31
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Ensihoito
Vastaukset: 13
Luettu: 953

Ensihoito

Omin silmin en ole koskaan nähnyt. Olen kuitenkin kuullut useammalta henkilöltä, että Kiinassa monet tekevät noita starttilyöntejä. Näyttö niiden hyödystä kuitenkin puuttuu. Mistä se johtuu?

Kiina on elvytyksen kehitysmaa mielestäni. Vuonna 2014 julkaistiin yksi tutkimus Resuscitation Journalissa, että Kiinassa maallikot aloittavat elvytyksen vain hyvin harvoin, kun kanssaihminen tuupertuu (lähde 1). Beijingissä n. 10 % sydänpysähdyksen saaneista saa maallikon elvytystä, kun Suomessa maallikkoelvytystä saa lähes 50 % näistä potilaista (lähde 2). Vaikka starttilyönnit auttaisivat noita potilaita Kiinassa, niin luotettavaa näyttöä siitä ei tulla koskaan saamaan mielestäni, jos Kiinassa kansalaisten halukkuus tuntemattoman ihmisen elvyttämiseen pysyy ala-arvoisen huonona. Kuulopuheinen mukaan Kiinassa elvyttämistä yrittävät lähinnä nuo kiinalaisen uskomuslääketieteen poppamiehet. Tästä syystä maallikkoelvyttämisen tulokset pysyvät Kiinassa toivottomina jatkossakin, koska kansa ei osaa painelu-puhalluselvytystä. Starttilyöntejä on myös vaikea tutkia (starttilyöntien paikat vaihtelevat, vaikea ottaa huomioon painelu-puhalluselvytyksen rooli starttilyönnin jälkeen, tutkimusasetelma?), minkä vuoksi en usko asian muuttuvan jatkossakaan.


Lähde 1: http://www.resuscitationjournal.com/art ... 7/abstract

Lähde 2: https://www.uef.fi/en/-/lentava-laakari ... i-parantaa


Kuva

Hieman offtopicia, mutta minullekin yksi kaveri opetti Kiinassa, kuinka sydän saadaan pysähtymään nyrkin- ja sormi-iskuilla. Lyöntejä piti tehdä sydämen sähköradan sinussolmukseeseen ja AV-solmukkeeseen tietyssä järjestyksessä. Noiden koot ovat kuitenkin pienimmillään yhden millimetrin kokoluokkaa, joten epäilen vahvasti kenenkään osumatarkkuuttaa/tehoa niihin tositilanteessa (sijainti vaihtelee myös henkilöstä riippuen). Hauskoja kuriositeetteja nuo sydäntällit on joka tapauksessa.
Shaolinsi
elo 30, 2017, 18.58
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Ensihoito
Vastaukset: 13
Luettu: 953

Uhkaavat/vaaralliset/yllättävät tilanteet baarissa

Kiehinen kirjoitti:Sitä kun henkilö on vielä pelastettavissa, vaikka pulssia ei löydy.
Ymmärsin siis oikein edelliset viestisi. Jos sydämessä ei ole pulssia (PEA), niin defibrillaattori ei auta.

Lyhyt tiivistelmä noista antamistani lähteistä:

Defibrillaattorilla käännetään sydämelle haitallinen rytmihäiriö. Jos sydämessä ei ole rytmiä, niin defibrillaattori ei anna sille uutta rytmiä eli

a. Jos sydämessä on pulssiton elektroninen aktiviteetti, niin silloin ei kannata antaa sähköä defibrillaattorilla ja
b. Jos on täydellinen sydänpysähdys eli sydämessä ei siis ole ollenkaan mekaanista tai sähköistä toimintaa, niin silloinkaan ei sähköä kannata antaa defibrillaattorilla.

--> Mykkä sydän ei käynnisty ulkoisella sähköllä (näin tapahtuu vain elokuvissa)
Shaolinsi
elo 30, 2017, 18.40
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Ensihoito
Vastaukset: 13
Luettu: 953

Uhkaavat/vaaralliset/yllättävät tilanteet baarissa

Mitä sinä tarkoitit sitten pysähtyneellä sydämellä, jos et tarkoittanut pysähtynyttä sydäntä? Viestisi ovat välillä epäselviä.
Shaolinsi
elo 30, 2017, 18.08
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Ensihoito
Vastaukset: 13
Luettu: 953

Uhkaavat/vaaralliset/yllättävät tilanteet baarissa.

Kiehinen kirjoitti:Defibrillaatiolla halutaan muuten käynnistää se pysähtynyt sydän...

Teho-osasto lääkärin toiminnasta vielä sen verran, että hänen starttilyöntinsä (kuten Aittomäki sitä kutsui) tarkoitus on käynnistää sydän, ei aiheuttaa kammiovärinää, mutta jos toimivaan sydänlihaksistoon kohdistetaan sama toimenpide, on seurauksena mahdollisesti kammiovärinä.
Tervetuloa lauteille, Kiehinen. :)

Olet väitteesi kanssa valitettavasti väärässä. Jos sydän on pysähtynyt (asystole), niin defibrillaattorista ei ole hyötyä. Nuo väitteet teho-osaston lääkärin nyrkiniskuista ovat myös hyvin erikoisia. Kirjoitustyylisi on muutenkin hyvin provosoiva, mutta se annettakoon anteeksi, koska olet uusi kirjoittaja palstalla. Kannattaa käyttää jatkossa ilmaisua: "Minun mielestäni...", jos aihe ei ole tuttu.


Lähde 1: Elvytyksen Käypä Hoito (http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositu ... d=hoi17010)
Lähde 2: AHA (American heart association) Cardiac Recussitation Guidelines
Lähde 3: Anestesiologia ja tehohoito, Per Rosenberg, Seppo Alahuhta, Leena Lindgren, Klaus Olkkola, Esko Ruokonen (toim.), 3. uudistettu painos 2014
Lähde 4: Olen elvyttänyt sydänpysähdyksen saaneita ihmisiä.
Lähde 5: Alla olevan kaavion ASY=pysähtynyt sydän.


Kuva

- lääkäri