Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 35 tulosta

injunjack
loka 19, 2018, 15.03
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

fudo kirjoitti:
loka 19, 2018, 12.49
Tuo Pinan Sandanin soto uke, gedan barai -yhdistelmä yksinkertaisimmillaan näyttäytyy minulle ilmeisesti hieman eri tavalla kuin useimmille muille. Kun vasen käsi lähtee edellisestä soto ukesta (joka on tavallaan seuraavan torjunnan kamae) kohti gedan baraita, tekee se samalla ulkoa sisälle päin suuntautuvan torjunnan (jonka nimi tässä yhteydessä lienee uchi uke). Samaan aikaan oikea käsi nousee sisältä ulos päin suuntautuvaan soto ukeen, joka ottaa hyökkäävän käden haltuun oman vasemman käden "takaa", jolloin vasen käsi pääsee tekemään vapaasti gedan barain, joka voi tilanteesta riippuen olla joko lyönti tai uusi torjunta. En osaa tähän hätään pukea asiaa sanoiksi tämän paremmin, enkä löytänyt tulkintaani kuvaavaa videotakaan netistä.Tekki/Naihanchi Shodanissahan on sama liike.
Mä muuten ihan sattumalta joku aika sitten opetin / treenautin tota juuri noin... chudan uke vasurilla, "siirretään" käsi syrjään seuraavalla oikean käden chudan ukella ja samalla vasurilla lyönti avautuneeseen paikkaan.

Fudo, olis taas leiriä ens kuun puolessa välissä. Tervetuloa.
injunjack
loka 5, 2018, 09.22
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

Ok, kiitos, pitää tutkailla tätä Bobin kanssa :-D
injunjack
loka 4, 2018, 14.23
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

Kerrotko Kari lisää. Kiinnostaisi kuulla miten ja millai.

Hieman ohi tämän tuplatekniikan, yleisellä tasolla, vaikka lienee jo mainittukin:
Näissä bunkai-jutuissa minusta pitää ottaa myös huomioon tyylisuunnan sisäiset seikat opetettaessa. Eli huomioitava mitä oman tyylisuunnan ns. viralliseen kurrikulumiin kuuluu teknisesti ja kehonkäytöllisesti, ja jos opettaa ulkopuolelta, on se hyvä mainita.
injunjack
loka 1, 2018, 08.23
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

Jussi*M kirjoitti:
syys 29, 2018, 22.11
Pinan Sandan -kata ja sen alussa oleva tuplatorjunta (sotouke-gedanbarai).

Mikä voisi olla tuon kohdan bunkai?
meillä tuo selittettäsiin ihan perusmuodossaan kahdeksi torjunnaksi, kun et "tiedä" mitä tulee, torjut molemmilla käsillä pitäen edustasi puhtaana. :P

Irrottautuminen rinnusotteesta..... lukko... siinä jotain.
injunjack
elo 20, 2018, 17.20
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

Timo linkkas hienosti pitkän pätkän.

Se Passain ensimmäinen liike näkyy about kohdassa 4.52. ja muodollisesti vähän ennen, kun Minna alkaa tehdä kataa.

Itseasiassa nyt kun katson tuota videota, huomaan, että olisin voinut ohjeistaa ko. tönäisyn muodollisemmin, niin se olisi näyttänyt enemmän siltä Passain eteenpäin menolta kuin se tuossa näyttää.
injunjack
elo 20, 2018, 15.56
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

nyt on paljon kysymyksiä. Koitan vastata jotain nyt, selvittelen ja palaan myöhemmin tarkemmin.

Ko, harjoitetta on opettanut ainakin suomen pääopettaja sekä euroopan pääopettaja. suoralta kädeltä en osaa sanoa kuka sen on kehittänyt ja mistä.
Sanottakoon, että yokogerin jälkeistä "tönäisyä" en ihan heti muista kenenkään varsinaisesti minulle opettaneen, vaan se on itselleni luontainen reaktio siinä kohtaa.

Niinkuin sanoin jo aiemmin, Chintossa on samannäköinen kohta, mutta merkitys eri. Olisi ehkä pitänyt jättää sanomatta :D siis yhdelle jalalle meno ja toisen koukistus.

Sekoittelemista pitääkin kysellä muilta opettajilta. Itse teen sitä kun näen sen soveltuvaksi.
Tätä tulee tehtyä ihan siksi, että jos katan kohdan bunkai "loppuu kesken", lisään sinne jotain yhteensopivaa jostain muusta katasta tai harjoitteesta. Mielestäni tämä on luonnollinen ja normaali tapa toimia, koska homma pitää saada päätökseen, ja aina pelkkä yhden - kahden liikkeen bunkai ei sitä välttämättä tee. Ehkä hieman overkilliä, mutta sillä minä pyrin varmistamaan sen, että paikaltya pois kävelijä olen minä.
injunjack
heinä 12, 2018, 08.44
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

saattaa olla tää kesä.

en ole ihan selvillä kehen viittaat teoreetikoilla, mutta ei tartte alkaa nimeemään :-D

Musta kata ei saa olla antimatsaamista, silloinhan sen tarkoitus olis täysin väärinymmärretty. Melkein tekisi mieli sanoa, että kisapuolella on kata ymmärretty väärin teatraalisine taukoineen, venyttelyineen, liian mataline asentoineen, tai korkeine hyppyineen/potkuineen.
Väittäisin, että sillä treenillä, vaikka huikeita määriä hinkataankin, ei ehdollisteta kroppaa voittamaan.... muuta kuin se balettikisa.
Jos taasen se teoreettikko on treenannut toisella tapaa, saattaapi hän pärjätä paremmin vaikka olis millainen kynäniska.

Niinkuin aikasemmin on todettu, jotkut oppii, jotkut ei, ja tähän varmaan pitäs lisätä ne joilla on intuitiivinen vaisto matsaamiseen/itsensä puolustamiseen.
Sellaiselle henkilölle kun opettaa (vaikkapa) karatea ja kataa (kun tässä ketjussa ollaan), ei harjoittelun kropasta "tulo" ole mielestäni tavatonta.
Sama ilmiö tullee vastaan kun on treenannu tarpeeksi kauan ja nimenomaan itsepuolustus7tappelus mielessä. (näin pitäisi aina tehdä, ettei sit ku jannee sattuu leukaan, oo ensimmäinen ajatus, sviddu, jätkä löi oikeesti)
Kun taas on viettänyt melkolailla tavanomaista ja rauhallista eloa aikuisikänsä, ei opittujen asioiden koeponnistus livetilanteessa ole oikein osunut kohdalle.
Nekin muutamat pikku tilanteet on selvinnyt ennen varsinaista tilanteen eskaloitumista ilmeettömällä tuijotuksella ja rennolla asennolla osoittamalla et anna tulla vaan.

Treeneissä joskus tulee toki tilanteita joissa kroppa tekee jotain ihan muuta kuin sen olisi pitänyt, koska joku muu vastine sopi selkärangan mukaan paremmin. Tämä siis vapaammassa pariharjoittelussa jossa kumminkin on ennalta määrätty vastine hyökkäykseen. Ei ihan sama juttu, mutta mielestäni lähellä.
injunjack
heinä 3, 2018, 10.46
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

Minusta KU setti on varsin toimivan oloista. Ja hyvinkin pitkälle aitoon asiaan pohjaavaa. Jos joku haluaa nähdä miten pohjoisessa euroopassa ko.taitoja harjoitellaan, kannattaa kaivaa Anten videot joutuubista.
Sitten asiaan.

Bunkain osaaminen, ja sen soveltaminen IRL onkin ihan eri juttu. Joku osaa, joku ei. En ala arvioimaan henkilöiden kykyä tuntematta näitä.

Isoin asia llienee bunkain osalta (niinkuin kokonaisvaltaisen karaten osaamisen osalta) on juurikin se, että kykenet tekemään jotain järkevää joutuessasi oikeudettoman päällekäynnin kohteeksi. Eli opitun asian soveltaminen yllättävässä ja poikkeavassa tilanteessa. Minusta se on asia johon kaikki tää treenaaminen pitäsisi tähdätä. Toiset sen oppii, hyvinkin myötäsyntyisesti, toiset ei koskaan, ja osa sitten siitä väliltä.

Bunkaita ei mielestäni myöskään pidä ottaa siten, että kun kata sanoo X ja Y, siinä on vain ne, vaan siellä voi olla mukana tilanteesta riippuen (ja henkilöstä ja hänen täsostaan riippuen) mitä vaan alkaen A'sta ja päättyen Ö'hön. Sama pätee myös toisinpäin.... XYZsta voi mahdollisesti jättää pois jonkun ja silti mennään katan mukaan....

muodollisiin pariharjotteisiin sanoisin, että niitäkin on eri "muototasoilla" tehtäviä... katan periaatteiden harjoittelussa onkin ihan hyvä lähteä muodollista tekemisestä, ja päätyä siihen vähiten muodolliseen. Näiden kahden asian välillä saattaa mennä pitkäkin aika.
injunjack
heinä 2, 2018, 14.51
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

Riviharrastaja kirjoitti:
heinä 2, 2018, 14.26
Olisi kiva nähdä esimerkkejä, miten perus/näytösbunkaista siirrytään yhä soveltavimpiin juttuihin.

Seibukanista tuntuu olevan aika vähän videomatskua netissä. Etenkään mitään soveltavampaa tavaraa ei taida olla juuri lainkaan. Onkohan tää sattumaa, vai johtoportaan toive?
Paha mennä sanomaan.
Suoraan ei ole annettu ohjeita mitä julkaistaan tai mitä ei. Yksi syy on varmaan se, että oppi tulee dojolla eikä netistä.
"yhä soveltavimmissa" jutuissa pitää olla varovainen, ettei keksi pyörää uudelleen. Eli ei käänteisin insinööreilyin tai muuten "keksimällä"
injunjack
touko 29, 2018, 11.39
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

Wado-ketjusta
Lasse Candé kirjoitti:
touko 29, 2018, 10.26
mutta tuon Samun laittaman katselin läpi.

Alussa tekevät Kihon kumiteja, joihin on lisätty kaato. Kahteen nämä kaadot kuuluvatkin, mutta nämä videolla lisätyt ovat kyllä hyviä jatkotekniikoita siinä mielessä, että niissä hyödynnetään varsinaisen katan loppuasetelmaa. En tiedä kuinka monta videota Renmeillä on, mutta heidän toisella kymmenisen vuotta vanhalla videolla joka esittelee ison osan koko tyylistä, Kazutaka Otsuka tekee vastaavalla tavalla jatkotekniikoita Kihon kumiteen. Wadokain videolla on myös jatkotekniikoita. Kyllä näitä mielellään katselee.
Voitko Lasse, selventää boldatun ajatuksen, kun en tunne teidän Kihon kumiteja, enkä sitä, mistä ne tulevat.
Ajatuksena, se, että jatkotekniikat hyödyntää katan loppuasetelmaa, tarkoittanee, sitä, että jatketaan sujuvasti tilanteeseen sopivalla kaadolla/jatkotekniikalla, siitä mihin kihon kumite tilanteen jätti?? Ymmärsinkö oikein?
injunjack
touko 23, 2018, 13.22
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

Kysyitkö?

Iseäni suoraan wado-ketjusta lainaten, tais olla 20.5.2018:

"Jos kyse on koko ajan keskivartalon ja koko kehon käytöstä, miksi sä et voinut vastata siihen jo toukokuun 16 pvä, kun asiasta kysyin?

Jos tämä olisi ollut se viesti heti alussa johon koitin vastata, olis aika paljon jäänyt kirjoittamatta ja kysymättä. Keskivartalon hallinta ja käyttö on perusettiä meillä ja muualla."

Boldaus tehty jälkikäteen tätä vastausta varten.
injunjack
touko 23, 2018, 12.55
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

Kiitos vastauksesta.

Taisin kirjoittaa jotain liikkumisesta tekniikoita tehdessä...minusta "ovat käytännössä aina osa tekniikan jalkatyötä." on sama asia. Tai niin minä sen ymmärrän. Toisaalta, esim torjunta - lyönti voidaan tehdä vaikkapa nyt sitten eteen- tai taaksepäin liikkuen, eikä se muuta mielestäni katan sanomaa. Sen hetken taktiikkaa ehkä, ja mahdollista jatkoa...

Jätin aikaisemmasta viestistäni tarkoituksella "karatebodyn" harjoittelun kataa tehdessä pois. Mahdollisesti ajattelemattomasti tehty, koska ainakin meillä se on tavallaan olennainen osa katan harjoittelua, mutta sitä (bodyn harjoittelua) ei kauheasti korosteta, eli se on asia joka harjoittelijan tulisi ymmärtää itse jossain kohtaa matkaansa karaten maailmassa. Toki opetuksessa tulee kerrottua, jos jonkun kohdan katassa on tarkoitus kehittää jotain kiertoa, tasapainoa tms., mutta nämä melkein aina sivulauseessa. (Näin musta tuntuu, oppilaat voi kertoa treeneissä jos tarttee enemmän sanailla)
injunjack
touko 23, 2018, 11.37
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

Koska saatamme puhua eri kieltä, haluatko avata asiaa?

Yleisesti ottaen, askelet katassa ovat vain askelia, poislukien ehkä jotkut erikoisemmat, vaikkapa "kukonaskel" joka opettaa/kertoo spesifisemmästä liikkumisesta, muttei ole sinällään sovellus, vaan liikkumisharjoite.
Minusta askelet katassa opettavat myös liikkumista tekniikoita tehdessä, muutenhan kata voitaisiin tehdä paikaltaan huitoen ja potkien.
injunjack
touko 23, 2018, 10.14
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

Veepee kirjoitti:
touko 22, 2018, 16.18
TimoS kirjoitti:
touko 22, 2018, 16.08
Veepee kirjoitti: KishimotoDissä asia ei tokikaan ole näin. Askeleita voi käyttää väistöihin, jalkatyöhön, potkimiseen, horjuttamiseen.
Jotka kaikki ovat enemmän tai vähemmän riippuvaisia etäisyydestä vastustajaan :)


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
No silloinhan on aivan sama puhua ihan kaikista tekniikoista, periaatteista ja sovelluksista etäisyydestä riippuvaisena eikä pelkästään askelista, que? Meillä kun jo se koko katan avaava ristiaskel on suoraan sellaisenaan käyttökelpoinen sovellus.
Näinkö? Jossain 2 minuutin kohdalla.

injunjack
touko 21, 2018, 11.48
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 391
Luettu: 62074

Kata bunkai

Jumppaohjelma = oheisharjoite, Meillä iso osa noista oheisharjoitteista on sisäänrakennettu kihoniin. Siis ihan jumppaliikkeitä.