Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 1 tuloksen

Jarppa
heinä 16, 2019, 10.01
Keskustelualue: Niksinurkkaus
Aihe: Onko kädenvääntö kamppailulaji?
Vastaukset: 212
Luettu: 36848

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

Andy kirjoitti: heinä 15, 2019, 23.11 Tuo nyt vaan johtaa siihen, että asioita ei voi perustella mitenkään.

Andy: Karate ei ole kamppailulaji.
Lasse: Karate on kamppailulaji.
Andy: Eikä ole, kun minusta tuntuu siltä.
Lasse: Onpa kun minusta tuntuu siltä.

Eihän tämmöinen johda mihinkään eikä asioita voi perustella mitenkään noista lähtökohdista. Voisinhan salaa päättää, että hyväksyn kamppailulajeiksi vain ne joiden nimi alkaa vokaalilla mutta en niitä joiden nimi alkaa konsonantilla ja perustella asiaa, että minusta nyt tuntuu, että tämä ei ole kamppailulaji.

Siksi on järkevämpää alkaa etsiä jonkinlaisia kriteereitä sille, mikä on kamppailulaji ja pohtia ovatko ne mielekkäitä ja tarpeellisia. Esimerkiksi niin että kamppailulajissa tulee olla seuraavia piirteitä:

- Vähintään kaksi osapuolta, joilla on keskenään ristiriitaiset tavoitteet.
- Tavoitteita pyritään toteuttamaan fyysisellä kamppailulla.
- Em. fyysinen kamppailu käsittää vastustajan kehon manipulointia tavalla, jota tämä pyrkii omalla toiminnallaan välttämään.
jne.

Lisäksi voidaan etsiä sellaisia piirteitä, jotka osoittavat, että kyseessä ei ole kamppailulaji. Esimerkiksi:

- Kamppailulajin perimmäinen tavoite ei voi olla jonkin esineen manipulointi.
- Kamppailulaji ei voi olla pelkästään suusanallista tai kirjallista suorittamista.

Näistä voidaan yksi kerrallaan sitten keskustella, että onko tuo mielekäs kriteeri kamppailulajille tai ei-kamppailulajille. Pelkkää "minusta nyt tuntuu siltä" -julistusta ei voi sen paremmin kiistää kuin perustellakaan rationaalisin argumentein.
Hyvin tiivistetty. Ensiajatus kysymystä pohtiessa oli, että kädenvääntö ei ole kamppailua, mutta ketjussa tulleiden perusteluiden pohjalla äänestin lopulta, että kädenvääntö on kamppailulaji. Parhaiten sitä kuvaa mielestäni lause, että kyseessä on painia mikä on tekniikoiltaan rajatumpaa kuin muut painilajit.

Lisäksi kun vertaa jotain käsipaini-videoita sellaisten kamppailulajien videoihin, joissa kontaktia ei ole juurikaan, vahvistuu mielikuva käsipainista kamppailulajina. Lisäksi on ollut mielenkiintoista lukea siitä, miten eri tekniikoilla ja taktiikoilla käsipainissa kamppaillaan toista vastaan.