Haku löysi 11 tulosta

obmijoy
touko 5, 2013, 23.44
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27555

Opettajien voimankäyttö

nyt toi tapahtumakuvailu vaikutti uskottavalta... ja noi ratkaisuehdotukset alla olevissa mielipiteissä olivat hyviä...
sakot ja häpeä siitä jos vanhemat eivät hoida velvollisuuksia...

paljastus:
toivomalla täsmenystä koulukuriin toivon samalla hankaluuksia itselleni isänä, exäleni äitinä ja lapselleni koululaisena, mutta toivon niitä siksi koska lapseni on alkanut käytäytyyn saatuaan selkeät sanktiot hölmöilystä. Toisena esimerkkinä: lapseni koulukaveri joutui koulukotiin hetkeksi ja lapseni on kertonut, että kun koulukaveri oli koulukodissa kaikilla oli helpompaa opiskella. Jotkut lapset ovat liian vilkaita ja tarvitsevat tarkiksen. Tarkis vois olla se inhimillisin vaihtoehto niin ei tarvis olla pois kodista. Joillain lapsilla taas kotiolosuhteet ovat selaiset, että tarkis ei ole ratkaisu vaan se, että pääsee kotoa irti koulukotiin jossa on tarkat rutiinit ja turvallisuus.

Itse häirikkönä en tarvinut mitään noista vaan ääritarkka ja hörhöilyyn puutuvat opettajat riittivät.

koulun tarvii olla kuin jing jang symboolin valkea puoli eli se pieni musta piste eli erikoisoppilaille tarkoitettu luokakin löytyy tai ope joka odottaa erillisessä luokassa tunneilta poistettuja ja valvoo heidän opiskeluaan antaen tukiopetusta.
Kykenin itse pitämään luokat oppimisrauhassa eli kurissa ja opiskelun tohinassa samalla kun annoin tukiopetusta(en, ma, fy,ke) VAIKKA olenkin vain keskivertoa heikompi aikuislukiolainen (KA7.2 -- AABC) ja kokenut portsari.

Ei se opiskelurauhanylläpito ole hankalaa tarvii vain uskaltaa ja koulussa tarvii olla reksi joka on jämerä.
Niin ja se luokka ois hyvä paranus jossa ois se JÄMY-ope joka odottelee niitä häröilijöitä:
Sinnä sen open alaisuudessa vois esim keskittyä niihin aineisiin joita ei kotona voi ratkoa jos siellä ei ole tukea... en, ru, ma, fy, ke + oppimis ja muistiin painamistekniikat lukuaineissa.

OPETTAJIEN ON ANNETTU YMÄRTÄÄ ETTÄ NILLÄ EI OLE HAMPAITA?? outoa kuka hyötyy??
No ei oo hanakal korjat koska olaan suomessa ja meillä on toimiva ja turvallinen yhteiskunta tarkoitan jos opilaita aletaan laitaan kuriin kukaan ei tule sen vuoksi räjäyttämään koulua tai edes ampumaan ihmisiä. Sen sijaan Jokelassa poika jonka kaverit muuttivat perheineen pois jäi yksin ja kiusaaminen kärjisti tilanteen...lopulta.
obmijoy
huhti 18, 2013, 17.45
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27555

Opettajien voimankäyttö

mustaan hyviä kohtia vaikka koko kirjoitus on kyllä hyvä
Ile kirjoitti:
Alioppilas kirjoitti: Minä en tiedä nuorisotyöstä tai lasten kasvatuksesta yhtään mitään, mutta eikö ole periaatteessa mahdollista, että sellainen opetusmalli, jossa käydään kiinni pipari oppilaaseen, opeta näille oppilaille että sellainen on ihan ok?
obmijoy:
sodan jälkeinen sukupolvi koulutetiin aika kovilla oteilla kouluissa, silti he ovat oppineet sihen, että ihmiseen ei käydä käsiksi vaikka tympii ja jos joku käy se on yleensä poliisi tai joku muu kasvattaja jolla on hyvät tarkoitukset taustalla.

Toi on oikeasti erittäin mielenkiintoinen kysymys. Itse jossain mielessä uskon, että lapsilla on kyllä yleensä ihan hyvät välineet ymmärtää tuollaisia juttuja vähän pintaa syvemmältäkin. Luultavasti myös osa niistä, jotka syystä tai toisesta sääntöjä vastaan kapinoivat, ymmärtävät melko hienovaraisestikin näitä "vallankäytön" asetelmia.

Esim. oletetaan, että toistuvista huomautuksista huolimatta oppilas jatkaa pipari, ja hänet poistetaan fyysisesti luokasta. Mielestäni on oppilaiden aliarvioimista ajatella, että tässä annettiin nyt sellainen yleinen malli, että "jos joku pipari sulle, niin saat käydä käsiksi". Itse uskon oppilaiden kyllä ymmärtävän asian paljon hienojakoisemmin: opettaja on aikuinen, jonka vastuulla on luokan työrauha, kyseessä ovat yhteiseksi hyväksi laaditut säännöt, opettaja yritti aidosti ensin muilla keinoilla saada tilannetta rauhoittumaan jne...

Laajemmin kyse lienee siitä, että se annettava "malli" muodostuu opettajien toiminnasta kokonaisuutena. Varmaan tällaiset fyysiset toimenpiteet ovat joka tapauksessa poikkeuksellisia ja viimekätisiä ratkaisuja. Jos opettaja pyrkii hyvään vuorovaikutukseen ja luottamukseen oppilaiden kanssa ja oppilaille syntyy kuva, että opettaja oikeasti ajattelee heidän hyväänsä, niin tuskin se voimankäyttö poikkeustilanteissa mitään väärää signaalia antaa.

Tavallaan herää kysymys, että miksi kasvatuksellinen rajojen antaminen saa fyysisiä ulottuvuuksia vain äärimmäisissä tilanteissa? Itse uskon, että jossain rakkaudettomissa oloissa kasvaneelle nuorelle voi olla todella arvokas (ja uusi) kokemus, että hänelle toistuvasti asettaa fyysiset rajat sellainen henkilö, jonka hän samalla kokee turvalliseksi (joku voi jopa tietoisesti tai tiedostamatta juuri tällaista kontaktia hakea ja tarvita).

Verrattuna siihen, että se aikuinen käskyttää kahden metrin päästä viilipyttynä ja antaa samalla viestiä, että sinuun en koskisi pitkällä tikullakaan.

Mielestäni oppilaan pitää saada kokea, että häntä arvostetaan ja että hän on turvassa koulussa. Tällöin hänet voidaan kohdata myös fyysisesti. Kasvatuksellinen voimankäyttöhän ei suinkaan ole ristiriidassa turvallisuudentunteen tai arvostetuksi tulemisen tunteen kanssa - monessa tapauksessa nimenomaan päin vastoin.

Haitallista voimankäyttö voi olla, jos kasvatettava kokee, että kasvattaja ei lainkaan arvosta häntä eikä halua hänelle mitään hyvää (tästä varmaan riittävästi esimerkkejä koululaitoksemme historiassa..). Tällaisessa ilmapiirissä tosin ei varmaan ole hyviä edellytyksiä kasvatukselle ylipäänsä.
Kiitos Ile

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/300" onclick="window.open(this.href);return false;
obmijoy
huhti 18, 2013, 16.33
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27555

Opettajien voimankäyttö

DeusVult kirjoitti:
HarriN kirjoitti: Tuo sitten taas vaatisi sen, että fyysinen kurittaminen olisi laillista.
Miten niin? Se poisto on se rangaistus, ei se poistamiseksi tarpeellinen voimankäyttö.
olen T-T ja DeuseVultin kanssa samoilla linjoilla
poisto on rangaistus ja siihen tulee kaupanpäälle viellä poistumiskielto koulun alueelta 2h koulupäivän jälkeen tai kaikki välitunnit kiinni luokkassa ja jos oppilas on asiallisen oloinen aikaa voidaan käyttää tukiopetukseen, joko välituntisin tai jälki-istunossa. Näin se oppilas saa sitä huomiota ja juttuseuraa
ja vieläpä kehittävällä tavalla.

"kerran sanoi yhdelle oppilaale että "sä voit berseillä mun tunneilla niin paljon ku haluat, mutta siten sä vietät aikaa harjoitellen käytöstä ja kouluasioita aina ja aina uudestaan mun kans, onhan siitä sulle tietysti hyötyä, mutta ehkä sunki ois kivempi olla kotona nyt ku koulukin on jo muilta lopunut?"


ps
Kovimat jätkät raksalla oli näitä exhäiriköitä. Tosin siten tuli eestin halpamiehet ja moni häiriköstä kirvesmieheksi kiivennyt alkoholistisoitui. :cry:

Piti laittaa tähän noita T-T:n totuuksia muten jaksa jos niitä ei tajua noista texteitä niin ei niitä tajua vaikka ne rautalangasta vääntäis.


Terveisin me kaksi pienestä maalaiskoulusta joila ei ole rikosrekisteriä
lopuille 3 se tulla tupsahti.
obmijoy
huhti 17, 2013, 15.16
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27555

Opettajien voimankäyttö

SYYT miksei ehkä haluta kameroita opetustiloihin

Ymmärrän kyllä jos opettajista jotkut tunnit saatavat vaikuttaa siltä kameralta katsottuna, että opettaja ei tee mitään.
Hyvän opettajan tunnistaa mielestäni siitä, että hän saa lapset opiskeleen ja käy antamassa apua tarvittaessa.

Ymmärrän kyllä jos opettajista jotkut tunnit saatavat vaikuttaa siltä kameralta katsottuna, että opettaja ei saa pidettyä kuria.
ei se haitta rittää kun sanoo rexille:
"katso tallenne viimetunnilta ja neuvo mitä tehdään. Itse olen sitä mieltä että fysiikan maikka Matti kun jää tänne aina tekeen jotain kokeen tarkastuksia. Hän on kyllä luvannut pitää jälki-istuntoja, jos on tarve.
Oletko rehtorina myös sitä mieltä, että olis nyt sellaine jälkärin tarve? Minä muuten osoitan sormella ja käskytän olemaan hiljempaa kohdassa 12:31 ja kiellän tönimästä Maijaa tisseihin kohdassa 12:35, näet ne tallenteella ja minulla on sanelimella koko tunti haluatko kuulla kyseiset kohdat.

Alla pari youtube videota: Koskisitko oikeasti noin agresiiviseen yksilöön ja jos ottaisit kädestä kiinni yksi nuoren riuhtisu tekis käteen jäljet ja syylinen olet sinä aikuinen jos sinulla ei ole kameratallenetta josta näkee kuka on riuhtoja.

http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?f=21&t=17441&p=756477#p756477" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?f=21&t=17441&p=756485#p756485" onclick="window.open(this.href);return false;
obmijoy
huhti 17, 2013, 14.42
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27555

Opettajien voimankäyttö

Mika kirjoitti: Pitäisin kuitenkin peruskouluja hieman erilaisena ympäristönä väkivallan uhan suhteen kuin takseja tai linja-autoja.
En ole nähnyt missään niin törkeää toimintaa kuin peruskouluissa, yksilöä nöyryytetään lievällä väkivallalla lähes joka välitunti koko yläasteen ajan, joillakin nöyrytys-rumba alkoi jo ala-astella.

Kun koulumaailmasta pääsee yksilöllä on korkeintaan vaara saada kadulla turpaansa muutaman kerran.
Maailmalla voi valita missä kulkee, koulussa ei voi ja kun vaihdat koulua uudet kiusaajat on saatettu ajantasalle vanhoista haukumanimistä ja vammakohdista.

Pieni kaukainen paikka mistä olen kotoisin sinne tuli oppilas Rovaniemeltä siis isosta kaupungista, mutta muuttivat pian pois kun "meijänperän juntit" kiusas tulokasta niin että perheen oli pakko muutta.
Tapahtui 2010-2011.

ps
jos vartijat/järjestyksenvalvojat katsovat kamerat työturvallisuutta lisääviksi kun ovat tekemisisssä asiakkaiden kanssa verbaalisesti kuin nonverbalisesti sekä fyysisesti, mikä tekis järjestystä ja turvallisuutta ylläpitävästä ja luovasta opettajasta erilaisen.
obmijoy
huhti 17, 2013, 14.26
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27555

Opettajien voimankäyttö

En onneksi hakeutunut opettaja kouluun (ehkä olisin pääsyt jos sinnikäästi olisin pyrkinyt, kasvatustieteen abro kursille jo ilmoittauduin 2004) .Kas ilman sanelinta ja kameravalvonta en suostuisi nykyään enään kantamaan oppilasta ulos tai siirtämään luokassa paikasta toiseen. Opettaja määrää istumapaikat siten että opiskelurauha säilyy.
Työkaveri taas voi lausua mitä sattuu pelastaakseen työpaikansa. Ei taida tässä ope vs järjestelmä jutussakaan olla raita paita opesta apua, saa nähdä?

ps
Ihminen jonka kanssa olen tehnyt lapsen uhkasi järjestää potkut kassa neidille kun kuuli kassa neidin sanoneen lapsellemme "et sinä kyllä ansaitsisikaan lelua kun käytäydyt isääsi kohtaan noin", eräs tilanne kaupassa.
Toinen tilane vaati vartijat ja lapsen kantamisen kaupasta pois kun ei totellut ja pilotteli.
Syynä oli se kun eis aanut mitä halus

Joskus kasvattajan on käytävä kiinni ja jopa kannettava lasta tai nuorta.

DeusVult välissä hyvillä perusteilla kameroiden hyödystä.

AIKUISTEN oikeesti mikä samasta kamerasta, joka on jo jokapaikassa tekee hirviön koulussa.

Järkiperusteluja kiitos??? Point välissä tekikö kamerat taxissa maailmasta ahdistavan paikan??
Ei tainut tehdä.

aika rankka esim siitä mihin pienet kiusamiset ja raiskailut voi johdattaa...
paljastus:
Vai onko vastaus se että koulu pitää säilyttää tilana jossa fyysinen töniminen ja tavaroiden heittely jne eli KIUSAAMINEN pitää turvata sosiaalisesti verkostuneille huonoitsetuntoisille heikomman etsijöille, jotka ovat viehkeytyneet "alistaja sadisti" peliin, ehkäpä jossain välissä Malminkartanon suuhunraiskaus tekoihin ja siihen päälle viellä teolla kehuskeluun ja netissä uhkailuun...
Parhaat etenevät Taiwanin lähetystölastenkotiin videoita tehtailemaan lasten+shefereiden kera. Suomen kuvalehden artikeli jossa lapsilla käytettiin jopa eläinpornoa kuvauksiin.
obmijoy
huhti 17, 2013, 13.57
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27555

Opettajien voimankäyttö

T-T tässä opettaja vs ent. rehtori ja hänen sosiaalinen verkostonsa + kärppänä huonoa äitiytänsä paikkava lapsensa kasvatuskotiin menettänyt äiti : tapauksessa on lähdetty sotaan ja siksi ei kukkahatuilija voi perääntyä.

Jos opetajat olis koulussa perehdytetty ja ohjeistettu TAI olis edes katsottu se "valvonta nauha" (Jos sellainen satuis olemaan), ensin olis juttu jäänyt ainoastaan kahvipöytä asteelle, ja isän 5 lapselle tekemän väkivalan sallinut äitikin olis ollut ihan rauhallisesti.

no aika näyttää miten käy
kirjoitin kansalaisaloiteen

ps
Kamerat ovat huomaamattomia ja ne eivät luo turvattomuutta, luokan nurkassa oleva kamera ei ole kallis hankinta ja se on paikalla aina vaikka vahtimestari olisikin toisessa episodissa naapuriluokassa.

Tehokain kiusaamisen estäjä olis kamera ja kaikilla koulun henkilökuntaan kuuluvilla pitää olla lupa saada talenne tueksi kun todentaa omaa kohtaloaan kaltoinkohdeltuna.
obmijoy
huhti 17, 2013, 13.42
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27555

Opettajien voimankäyttö

Mika kirjoitti: Tuota, obmijoy, lainasitko juuri itseäsi toisesta ketjusta ja keskustelet siis itsesi kanssa? Ja miten tuo työkokemuksesi sillä tavalla kovin kiinteästi edes kuuluu tähän ketjuun? :D
kun kummallakin osapuolella on tarkat dokumentit ei asiaa voi käännellä niin helposti puolueelisten silminäkijöiden kanssa
paljastus:
Esim raflapäälikkö syyttii minua asiakkaan sisälle päästämättömyydestä (kiva taas perhe ilman ovirahoja 1kk tai enempi aikaa)
ja kun sanoin oleeni kotona silloin pyysi ravintolapäälikkö tarjoilijan todistamaan että olin syyllinen.
Tarjoilija myönsi minun olleen työvuorossa.
Tässä kohtaa työkaverini tuli keskusteluun mukaan ja kertoi minun oleen kotona ja sanoi estävänsä kyseisen idiootiasiakaan pääsyn jatkosakin ravintolaan kun asiakas on liian päihtynyt tai vaatii palvelua jota ei ansaitse.

Kaiken tämän ja monet muut tilanteet olisivat selvineet kovalevyltä, mutta silloin ei olisi ollut niitä niin herkullisia paikkoja vanhalle naiselle vallankäyttöön.
niin opettaj kuin järjestyksen valvojakin on jossain MÄÄRIN VASTUUSSA JÄRJESTYKSESTÄ JA TURVALLISUUDESTA, kun näistä toimenpiteistä tulee risti riitaa yksi kuva vastaa tuhatta sanaa.

T-T toi tulkinta ja kaiken tekemisen tuomitsemien on usein tavalista ja se menee sihen asti että voidaan tehdä valitus kun ammatimies, (joka on amputoitu varoituksilla toimimista välttäväksi) ei tee mitään enään riitävissä määrin jolloin voidaan katsoa että ei hoida hommiaan.

Eli potkut tulee heti kun leikkikaluna on pidetty tarpeeksi kauon. Usein tällaiset vallankäyttäjät ovat niitä Aittomäen mainitsemia sielumätäisiä ja läskikasoja.
obmijoy
huhti 17, 2013, 11.49
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27555

Opettajien voimankäyttö

T-T kirjoitti: Kameralta ei näy (tai kuulu) keskuisteluita, joilla siis ei ole välttämättä oppilaaseen vaikutusta.
Niissä näkyy fyysiset suoritukset, joiden takia tämäkin juttu alunperin "tuomittiin" ja ne on tulkittu eieiei:ksi

Mutta edelleen näen ne ongelmat tulkinnoissa, eli perinteisemmin kukkahattuilussa.
kameroita on kai äänenkin tallentavia ja ope voi pitää sitä sanelinta taskussa
LUOKKIIN OIS KIVA SAADA KAMERAT myös, miksei ei kai ne ole nudistitilaisuuksia nuo oppitunnit.

Ai niin ei niitä voi laitaa kun siten tällainen valankäyttö oopera ei enään onnistuiskaan ihan heittäen.

Paras rafla missä olin duunisa oli se missä oli KAMERA valvonta, siellä henkilö kunta ei ahdistanut portsareita asiakaiden kuulopuheiden perusteella.

Huomaako kukaan mitä korelaatiota aleviivatuissa lauseissa saatais olla.
Kukkahattu raflapäälikkö kiusaili mua vaan koska hän vetosi asiakaiden kännisiin valituksiin jne.
kun olet osa aika työtön ja teet opensijaisuuksia satunaisesti (niitä ei siis ole joka viikolle)
ja elätät leipäsutta + omaa vauvaa on 1kk työhöntulokielto kiva ylläri juopon uloskannosta.
Tai tapeluun puutumisesta. Tyliin samutin aina väärin. :oops:
obmijoy
huhti 17, 2013, 00.04
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27555

Opettajien voimankäyttö

T-T kirjoitti: Ei kyse ole minun mielestä opettajien voimakäytöstä, tai siitä että laki ei antaisi myöden käyttää voimaa. Eikä myöskään siitä että kuinka paljon lapsi tai nuori haluaa kokeilla rajoja.

Kyse on pykälien tulkinnoista, joiden avulla voi päättävissä rooleissa olevat ihmiset saada tyhmiä juttuja aikaiseksi.

Aikas sama vaikka koko koulu olis vuorattu valvontakameroilla ja opettajille opetettu 3 vuotta voimankäyttöä ja ennaltaehkäisyä yms. Jos tulkinnat pysyvät tällä tasolla joka on tullut esille tässäkin tapauksessa.
Olet ositain oikeassa mutta jos kameroilta näkyy asiallinentoiminta ja se on lain mukaista on mielivaltaan lähteminen tyyliin aarnio vs opettaja paljon hankalampaa.
Nytkin yritetään muokata mielipidettä siitä mitä kameran ulkopuoleela on tapahtunut.

Kun on Yksi ope vastaa 4 häirikön sanaa ja loput luokassa ovat joo-miehiä = 1ope vastaa 4 silminäkijää joilla vastakainen näkemys ja heillä tukena joo miehien lauma.
Se että kukaan ei anna rewhelistä lausuntoa vaan on hiljaa on rikkurin tukemista myös.

Kamerat ovat lahjomattomia.
obmijoy
huhti 16, 2013, 23.51
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27555

Opettajien voimankäyttö

Lasse Candé kirjoitti: Olen osittain samoilla linjoilla sihteerilinnun kanssa, sikäli että järkkärihommat eivät ole opettajien päätehtävä.
Tahtoisin kuitenkin samalla hieman (tai melko paljonkin) siirtää näkökulmaa siitä poispäin kun "kakka lyö tuulettimeen". Tämän ennaltaehkäisy kun taas on opettajien työtä aivan itsestään selvästi. Koska tämä ketju kuitenkin käsittelee voimankäyttöä, jotain rajaamista täytyy kai tehdä, mutta mielestäni olisi hyvä lähtökohta koko keskustelulle pohtia mikä on sen voimankäytön rooli kokonaiskuvassa. Samoinhan voimankäyttöammatitkin ovat tyypillisesti myös ennaltaehkäisyammatteja, joten sikäli on samasta asiasta kyse.
Täysin samaa mieltä Lassen ja Sihteerilinun kanssa
tiimitoiminta pahimissa tilanteissa ja jos arvioidaan ettei riitä tiimissä vahvuus (edes Mjölnirin tyylillä 4kpl 70-110kg mammaa kimpuun ja oppilas maahan) poliisit tai vartiointiliike JA AIVAN KAIKEN voi tuoda esille tarkkana dokumentina kovalevyltä jonne kamerat ovat asian talettaneet äänineen kaikkineen jos on katvetta välissä kun kaadutaan maahan opetajien raportit täydentää.Itse aikoinaan en koskenut opilaaseen vaan käskin mennä rehtorille jotkut vein itse jos jäin luokaan soitin rehtorin paikalle tai soitin rehtorille että Matti Meikäläinen on tulossa ilmoitautumaan musiikinkuuntelusta tunilla ja en huoli tälle tunnille enään tänään. MP3 laiteen tuon välitunnilla sinne jos oppilas on ilmestynyt rehtorin puheille.

HOX vinkki opettajille : Raportointi tilanteesta on hankalaa tehdä eritäin tarkasti siksi käytä tukena sanelinta joka on tallentanut tapahtuman äänimaailman.
Asiat voivat nousta esiin myös myöhemmin kun et enään muista tai et olettanut asian olevan sen tasoinen että nousee valitus (baskamyrskytasolle)tasolle; siksi lue sanelimelle kaikki tilanteet ominsanoin mistä voisit kuvitella edes teroriassa tulevan seliteltävää.

KUKAAN ei tiedä että omistat sanelimen, raportejesi yksityiskohtaisuutta ja muistikapasiteetiasi voidaan tosin ihmetellä.