Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Haku löysi 4 tulosta

Mika Luostarinen
heinä 4, 2010, 23.47
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Kysymys teleskooppipampun laillisuudesta
Vastaukset: 111
Luettu: 36843

Kysymys teleskooppipampun laillisuudesta

DeusVult kirjoitti: Tietysti se miekan paino ja tasapainotus on sitten eri asioita, eikä ne sinänsä liity tohon iskemäpisteeseen (vai mikähän helevetti se on suomeksi). Oikeat miekat ovat oman kokemukseni mukaan usein todella paljon kevyempiä ja paremmin tasapainotettuja kuin ne nykyiset massatuontatoreplikat, joiden pohjalta jengi vetää johtopäätöksiä.
En ole juurikaan eri mieltä, tuo perkussiojuttu on nyt tietysti seurausta painonjakautumisesta. Lähinnä ajattelin että kärjellä hakkaaminen voisi pitemmän päälle tuntua käsissä. Tuskin kukaan semmoista on koskaan suosinutkaan, jos ei tilanne pakota.
Mika Luostarinen
heinä 4, 2010, 03.48
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Kysymys teleskooppipampun laillisuudesta
Vastaukset: 111
Luettu: 36843

Kysymys teleskooppipampun laillisuudesta

DeusVult kirjoitti:
Mika Luostarinen kirjoitti: Tkp:llä nyt ei hakata pitkiä sessioita, mutta miekan kanssa entisajan taistelukentällä ei varmaan kaivattu ylimääräisiä rasituksia.
Väittäisin että mahdolliset rasitusvammat entisajan taistelukentällä olivat aika marginaalihuolenaihe. Mutta se nyt ei juurikaan enää liity teleskooppipatukan laillisuuteen. :D
Tarkoitin että joku lyömäase, miekkakin, saattaa vaan tuntua paremmalta jos se on oikein painotettu. Asialla voi olla vaikutusta siihen miten hyvin jaksaa heilua pitemmän päälle. Eivätkös tappelut voineet kestää tuntikausia?
Kari Aittomäki kirjoitti: Kiitos muuten näkökulmasta, mä vaan mielelläni pidän mättöjutut rapaisina.
Koska sitä se on tuolla ulkona, tälläkin hetkellä joku piruparka ottaa hengestään.
Mutta hyvä kazantokanta.
Teorialla ei ole juuri arvoa tässä mättöasiassa, kun vähäkin kokeilu opettaa enemmän kuin lukeminen. Kuitenkin, kun mainittiin että pitää lyödä nupilla, kerroin mitä muistin mekaniikasta. Tykkään teorioista kyllä.
Mika Luostarinen
heinä 4, 2010, 00.11
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Kysymys teleskooppipampun laillisuudesta
Vastaukset: 111
Luettu: 36843

Kysymys teleskooppipampun laillisuudesta

Kari Aittomäki kirjoitti: Ennenkaikkea, haaveet pelkän nupin tai edes yläkolmanneksen käytöstä silloin kun paukkuu oikeasti..
No, se ei ole realistista ajattelua.
Johtopäätös: Aspi ei ole suunniteltu tappelukseen vaan uloslyöntiin ja käskyttämisen alleviivailuun.
Sääli.
Missään keppilajissa ei varmaan suositeta kepin kärjellä lyömistä, tuntuu jotenkin vaikealta osua liikkuvaan ihmiseen pelkällä nupilla. Tuntuuko muuten teleskoopilla lyödessä että pitäisi lyödä vähän niin kuin kettingillä?
Ei siihen fysiikantermejä tarvita tajuamaan että kaarivedossa yläkolmannes on se varsinainen forte.
Juu ei, tykkään vaan että jos en osaa selittää ilmiötä suomeksi en täysin ymmärrä sitä. Dynamiikka ei ole tärkein syy tkp:n "huonouteen", mutta muuta uutta näkökohtaa ei minulla ollut.
DeusVult kirjoitti: Eli tähän tapaan?

Wikipedia: Centre of Percussion[/linkki]
Samoja juttuja, lasku oli tosin melko mittava. En muista varmaksi käsiteltiinkö esimerkissä sekä lyöjän käsiin kohdistuvien voimien minimointia että parasta mahdollista energian siirtymistä palloon. Tkp:llä nyt ei hakata pitkiä sessioita, mutta miekan kanssa entisajan taistelukentällä ei varmaan kaivattu ylimääräisiä rasituksia.
impact will produce translational and rotational forces which perfectly cancel each other out at some given pivot point, so that the pivot will not be moving momentarily after the impulse
Mika Luostarinen
heinä 3, 2010, 17.04
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Kysymys teleskooppipampun laillisuudesta
Vastaukset: 111
Luettu: 36843

Kysymys teleskooppipampun laillisuudesta

Aikanaan tekussa dynamiikan tunnilla oli laskuesimerkki, jossa selvitettiin millä mailan kohdalla (esimerkissä tosin oli tasapaksu keppi) palloa on paras lyödä. Monihan on kokenut miten käy jos pesäpalloa lyö lujaa mailan kärjellä: maila "rätkäyttää" käsille. Jos palloa taas lyö tyviosalla, maila vähän kuin kiertyy pallon ympäri.

Kärjellä tai tyvellä lyönti ei ole mekaniikan kannalta tehokkain, tämän tietysti ymmärtää laskemattakin. Laskuesimerkissä saatiin parhaaksi lyöntikohdaksi muistaakseni 1/3 kepin kärjestä, kepin tosin oletettiin heilahtavan aivan päätynsä ympäri ikäänkuin sitä pideltäisiin aivan päästä kiinni.

Teleskooppipatukan nupilla lyöminen saattaa dynamiikan kannalta olla sen verran luonnoton tapa, että se häiritsee käyttäjää. Nuppi painaa hieman, mutta ei tarpeeksi jotta optimaalinen lyöntikohta siirtyisi kärkeen. Esim. vasaralla taas tuntuu melko luonnolliselta lyödä koska "kärki" painaa niin paljon suhteessa varteen.

Kirjoitukseni ei ota kantaa tkp:n valitsemisen järkevyyteen. 8-)