Ole hyvä ja vastaa nopeasti kyselyyn Potkun kehittämisestä. Vastausten perusteella pohdimme keinoja uudistaa Potkua. Kiitos. :)

Haku löysi 2 tulosta

Antti
huhti 11, 2019, 10.34
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Internet ja sananvapaus
Vastaukset: 804
Luettu: 37243

Internet ja sananvapaus

Täsmennän vielä, että tuo VN:n tviitti on mielestäni huono. Vastaava tapaus on ylikomisario Jari Taposen tviitti:Tässäkin saateteksti "Tässä kuvassa muutama nyt tunnistettu [informaatiovaikuttamisen] keino!" on omiaan synnyttämään mielikuvan, että kuvassa näkyvät keinot ovat osoitus siitä, että kyseessä on informaatiovaikuttaminen edellä mainitussa merkityksessä, vaikka monia luetelluista keinoista (..."jotka eivät pääsääntöisesti itsessään ole hyviä tai pahoja, vaan neutraaleja") näkee kaikkialla, missä pyritään jollakin tavalla vaikuttamaan mielipiteisiin. Tämä voi olla tahallista tai tahatonta, mutta molemmissa tapauksissa se on omiaan luomaan ketjun aiheen osalta ilmapiiriä, jota värikkäämpää ilmaisua suosivat voivat kutsua vaikka sitten "itäsaksalaiseksi". Kiinnostavana yksityiskohtana Taposen jakamassa kuvassa - toisin kuin VN:n kuvassa - listan lopusta on rajattu pois "symboliset teot", joiden alla ovat mm. "julkiset mielenosoitukset". Yksittäisten kuvien jakaminen ensisijaisesti viranomaiskäyttöön tarkoitetusta (tiedän, ei ole ST IV) oppaasta epämääräisten saatteiden kanssa ei ole vättämättä kauhean hyvää viestintää.
Antti
huhti 10, 2019, 10.27
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Internet ja sananvapaus
Vastaukset: 804
Luettu: 37243

Internet ja sananvapaus

DeusVult kirjoitti:
huhti 9, 2019, 16.07
Onneksi kuitenkin Valtioneuvosto (ihan se oikea) jatkaa Keijon henkistä perintöä julkaisemalla kovasti Itä-Saksamaista materiaalia, jonka nojalla voidaan asettaa kaikenlainen virallisen linjan vastainen vitsailu syytteen- tai vähintään paheksunnan alaiseksi.

Metakeskustelusyytteen uhallakin on sanottava, että tuossa VN:n saatetekstissä on kieltämättä se ongelma, että opas ei käsittele sitä, mitä informaatiovaikuttaminen on (eikä tuo esikatselukuva vastaa tähän kysymykseen), vaan sen tunnistamista ja sitä vastaan toimimista. Mitä informaatiovaikuttaminen on tämän oppaan viitekehyksessä, löytyy Valtionhallinnon viestintäsuosituksesta sivulta 13:
Informaatiovaikuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jolla pyritään järjestelmällisesti vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, ihmisten käyttäytymiseen ja päätöksentekijöihin sekä sitä kautta yhteiskunnan toimintakykyyn. Vaikuttamisen keinoja ovat esimerkiksi väärien tai harhaanjohtavien tietojen levittäminen ja painostaminen sekä sinänsä oikean tiedon tarkoitushakuinen käyttö. Kyse on strategisesta toiminnasta, jonka tavoitteena on saada kohde tekemään itselleen haitallisia päätöksiä ja toimimaan omaa etuaan vastaan.
(Korostukset minun.)

Oppaan aihe ei siis ole se, mitä informaatiovaikuttaminen on, vaan edellä määritellyn informaatiovaikuttamisen tunnistaminen ja siihen vastaaminen. Informaatiovaikuttamisen tunnistamiseksi opas luonnollisesti käsittelee informaatiovaikuttamisen tekniikkoita, minkä yhteydessä myös aivan oikein mainitaan, että "[t]ekniikat eivät pääsääntöisesti itsessään ole hyviä tai pahoja, vaan neutraaleja". Näihin tekniikoihin kuuluvat muun muassa parodia ja satiiri. Tästä ei kuitenkaan seuraa, että oppaan mukaan kaikki parodia ja satiiri olisivat informaatiovaikuttamista ja siten tuomittavaa. Vertailun vuoksi Supo kertoo myös ihan julkisesti, että "ystävystyminen" on yksi agentin värväämisen tekniikka, mutta tämän perusteella tuskin kukaan päättelee, että Supon mielestä kaikissa yrityksissä ystävystyä on kyse värväyksestä vieraan vallan käsikassaraksi.