Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 5 tulosta

Antti
huhti 10, 2019, 10.40
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 933

Vaalisalaisuus

Lasse Candé kirjoitti:
huhti 9, 2019, 15.35
[S]anan laajempi käyttö saattaa parhaassa tapauksessa jopa promota asian juridisen puolen tuntemusta.
Ainakin tässä ketjussa tämä varmasti toteutuu. :)

Internet ja sananvapaus -ketjussa mainitussa VN:n informaatiovaikuttamisoppaassa muuten käsitellään myös eräänä informaatiovaikuttamisen keinona "verkostojen ja ajatusten hakkerointia", jonka yhteydessä mainitaan kaikille tuttu bandwagon effect ja sen vastakohta spiral of silence. Vaalisalaisuuden2 noudattamattomuus varmasti vahvistaa näitä molempia, ja vaikkei ryhmäpaine suoranaisesti vaikuttaisikaan äänestyskäyttäytymiseen, se voinee tehdä sosiaalien kanssakäymisen aika ikäväksi, ellei sitten liiku vain samalla tavalla äänestävien porukoissa. Tämä siis on varmaan aika kattavasti syy sille, miksi politiikkaa pidetään epäkohteliaana keskustelunaiheena.
Antti
huhti 9, 2019, 12.58
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 933

Vaalisalaisuus

Mika kirjoitti:
huhti 9, 2019, 11.51
Vaalisalaisuus arkikielen merkityksessä lienee vanhempi kuin kukaan tätä lukeva.
Löytyy ihan ensimmäisistä eduskuntavaaleista alkaen vuodelta 1907:
Waalisalaisuus oli eräällä matammilla werrattain huonossa säilyssä, sillä kun hän pääsi lippuansa ottamaan ja nimeä kysyttiin, niin eukko arweli että "sitä piispa Råbergiahan minä". Muuan rupesi myös kowanpuoleisella äänellä ottamaan selkoa niistä kristillisistä listoista, joita piti olla kahta "sorttia", niin että täytyi kehottaa hiljaisempaan puheluun.


Kyllähän jotkut pitävät äänestämistäkin demokratian synonyymina ja itsepuolustuslajia kattoterminä kaikelle judosta karateen. En minä osaa tyhjentävästi sanoa, mihin raja pitäisi vetää, mutta minusta tässä on vähän turhan paljon potentiaalia sekoittaa kaksi toisiinsa liittyvää mutta selvästi erillistä käsitettä. Asiallisesti ottaen on tietysti hyvä käydä keskustelua siitä, vaarantaako vaalisalaisuuden2 rikkominen vaalisalaisuuden1.
Antti
huhti 9, 2019, 11.08
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 933

Vaalisalaisuus

Mika kirjoitti:
huhti 9, 2019, 09.26
[...] Tämä on nyt huikeasti muuttunut, enkä pidä tätä muutosta alkuunkaan hyvänä, vaikka siinä useita puolia onkin.
Minä en pidä siitä, että vaalimainostaminen tunkee joka paikkaan, esim. kahvihuoneen pöydälle. Minun maailmassani politiikasta keskusteleminen ei ole vieläkään yleistä muuten kuin yleisellä tasolla. En ole törmännyt vaalikojuja ja lappustenjakajia kummempaan vaalihuuteluun muualla kuin somessa, missä kyllä törmää kaikenlaiseen, esim. epämääräisiin pahanolonpurkauksiin, joiden määrä tuskin on lisääntynyt mutta jotka ovat ennen pysyneet yksityisissä keskusteluissa julkisen Facebook-seinän sijaan. Ehkä tämä on juuri sitä, että asioista puhutaan enemmän. Joka tapauksessa yrittäisin miettiä asiaa henkilökohtaista kokemusta laajemmin ajallisesti ja paikallisesti (viittaus punaiseen viivaan ei ollut pelkästään vertauskuvallinen). Anekdootit ovat kyllä kiinnostavia, ja niistähän kokonaiskuva muodostuu. Isoäitini, joka oli puolitoista kuukautta nuorempi kuin Suomen eduskunta, vei vaalisalaisuutensa mukanaan hautaansa mutta sanoi kyllä julkisesti (eli televisiossa itsestään kertovassa dokumenttiohjelmassa) Kekkosen olleen isänmaan asialla, ja että "suomettumisesta" puhuminen on epäreilua. Isäni eläessä tuli kuultua myös aika paljon "poliittista keskustelua", siis lähinnä erilaisia listauksia siitä, ketkä ovat idiootteja.
Antti
huhti 9, 2019, 09.07
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 933

Vaalisalaisuus

Minusta kyseessä on sen verran keskeinen käsite, että sen sekoittamista siihen, että kertooko avoimesti poliittisista kannoistaan, pitäisi välttää. Eli sanan "oikeasta" merkityksestä saa nillittää, etenkin kuin äänioikeutetut ihan käytännön tasolla törmäävät juridiseen termiin jokaisissa vaaleissa. Toki on ihan luonnollista vedota vaalisalaisuuteen perusteena kieltäytyä kertomasta, ketä äänesti. Toinen juttu on sitten se, pidetäänkö epäkohteliaana kysyä sitä. Oman äänestyskäyttäytymisensä julistaminen somessa on tietysti uusi ilmiö, mutta eivät kai kansalaiset karkeasti ottaen ennenkään pitäneet varsinaisena salaisuutena, mihin ovat "punaisen viivansa" merkinneet eli mitä puoluetta kannattavat?

Jokin aika sitten Tiede-lehdessä esitettiin näkemys siitä, että varsinaisesta vaalisalaisuudesta pitäisi luopua. Ajatus siitä, että äänestäjän pitäisi olla vastuussa äänestyskäyttäytymisestään on mielenkiintoinen. Jos poliitikot tekevät huonoa politiikkaa tai muuta typerää, he kantavat siitä (ainakin periaatteessa) vastuun siten, että äänestäjät eivät enää äänestä heitä, tai että he joutuvat kautensa aikana jopa eroamaan jostain asemasta. Mutta miten äänestäjä, joka on äänestänyt huonoa politiikkaa tekevää puoluetta tai henkilöä saadaan vastuuseen? Lakkaamalla tervehtimästä? Sulkemalla yhteisön ulkopuolelle?
Antti
huhti 8, 2019, 22.57
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 933

Vaalisalaisuus

Vaalisalaisuus on kyllä vähän eri asia kuin äänestyspäätöksen pitäminen yksityisasiana. Vaalisalaisuus ei ole myöskään pelkästään oikeus vaan suorastaan velvollisuus. Vaalilaki on tässä mielessä mielestäni aika yksiselitteinen: äänestyslipussa ei saa olla mitään muita merkintöjä kuin ehdokkaan numero, ja merkintä on tehtävä vaalisalaisuus säilyttäen. Ennakkoäänestettäessäkin allekirjoitetaan, että "olen itse vaalisalaisuuden säilyttäen täyttänyt äänestyslipun ja sulkenut sen leimattuna kuoreen". Vaalisalaisuuden tarkoitus on mahdollistaa vaalivapaus siten, että kenelläkään ei ole mahdollisuutta painostaa tai lahjoa ketään äänestämään jollain tietyllä tavalla, sillä ei ole mitään todellista keinoa todeta, miten joku on äänestänyt. Toki voi kertoa äänestäneensä tai aikovansa äänestää jotain tiettyä ehdokasta tai puoluetta ja sillä tavalla omalta osaltaan osallistua vaalimainontaan, mutta todennettavaa tietoa siitä, miten on äänestänyt, ei ole lain mukaan mahdollista antaa.