Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

sihteerilintu
huhti 17, 2013, 21.47
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53810

Opettajien voimankäyttö

T-T kirjoitti: Elikä opettajien voimankäyttö ei ole kaukana esimerkiksi vartijan voimankäytöstä lain mukaan. Tulkinnat ovat.
Mä olisin aika varovainen sen suhteen, mitä laki sanoo - ainakin nyt, kun asia on epäselvä. Voi tietysti olla, että muodollisesti ei ole eroa. Mutta en itse lähtisi kouluun käyttämään voimaa opettajana tai vartijana.
T-T kirjoitti: Laki antaa perusteet. Opetuspuolen päättävät kukkahatut vetelevät (tai vetelivät) vaan omilla linjoilla.
Olen nyt parhaillaan lueskellut kirjaa jossa käsitellään näitä asioita. Siinä ainakin voimankäyttö on lähinnä itsesuojelua (À la Purjo).
https://www.ps-kustannus.fi/hae_tuottei ... 34752.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Ylipotkija: Lainaukset korjattu.
sihteerilintu
huhti 17, 2013, 21.18
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53810

Opettajien voimankäyttö

Lasse Candé kirjoitti: Mikan pointin ymmärtäminen taksin ja koulun vertautumattomuudesta vaatii hieman yritystä, ellei sitä suoraan näe etteivät nämä ole verrattavissa.
Olen Mikan kanssa tässä asiassa samalla kannalla, mikäli kirjoituksestani - joka oli vastaus DeusVultille, syntyi toinen mielikuva.

Lasse Candé kirjoitti: Toki jos oikein ymmärrän Mikan pointin, eli kasvatuksen painottaminen JÄRRRJESTYKSEN sijaan, olen samoilla linjoilla. Tällainen ketju on kenties tuomittu ufo-settiin. Nämä asiat pitää laittaa oikeaan kontekstiin. Gilmoren ajatuksia olisi varmaan tässä mielessä todella mielenkiintoista lukea lisää..
Kasvatus on kyllä perustava lähtökohta, mutta ikävä kyllä sekään ei aina auta. Usein ongelma on myös kasvattajassa tai heidän kasvattajassaan tai... Varmasti Gilmore ja moni muu voisi kertoa asiasta enemmänkin. Ja itsekin, mutta joskus toiste.
Toisaalta kyllä, erääseen perinteiseen kasvatusmenetelmään on puututtu: ruumiillinen kuritus on Suomessa lailla kielletty. Tätä taustaa vasten kun ajattelee opettajan voimankäyttömahdollisuuksia, niin sen rikkominen veisi pohjaa lailta, sillä koulu ja opettaja kuitenkin toimivat kasvatuksellisessa tehtävässä. Jos kakkaa kuitenkin tulee tuulettimeen, niin kuka siivoaa ja miten?
sihteerilintu
huhti 17, 2013, 20.38
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53810

Opettajien voimankäyttö

Tässä muutama asia, jotka mietityttävät opettajien voimankäyttö teeman tiimoilta. En ole kuitenkaan varma, miten asiat pitäisi tulkita tai miten niiden lain mukaan pitäisi tarkkaan ottaen mennä. Alla olevat mietelmät perustuvat siihen, mitä olen viime aikoina aiheesta lukenut.

1) Jos opettajan ja oppilaan välille syntyy sanasota, jonka seurauksena oppilas hyökkää opettajan kimppuun, niin opettajan ainoa vaihtoehto on ns. itsesuojelu (tyyliin Purjo) ja luokasta poistuminen. Eli käytännössä, jos oppilas tulee päälle vaikka kioskiheijarilla, niin opettaja voi (vain) laittaa "kilven" kiinni ja saman tien juosta luokasta ulos hälyttämään apua. Opettajan ainoat työkalut ovat siis suojautuminen, irrottautumien ja pakeneminen. Kadulla voi puolustautua, mutta koulussa vain suojautua.
Myös kaikki valistuneet häiriköt tietävät, että opettaja ei saa vastata voimaan voimalla, eikä varsinkaan lyöntiin lyönnilla (mikä taas kadulla tapahtuvassa itsepuolustuksessa voisi olla puolustettavaa).

2) Jos opettaja joutuu rajoittamaan oppilasta fyysisesti tai saattamaan ulos luokasta, niin sen tulisi tapahtua ilman kipua tai sen uhkaa (eli hyvästi hanhenkaula, sormilukko, sankyo yms.). Sallitua on ainakin "rakkaudella" tehty karhunsyleily tai vastaava, mikäli oppilas on vaaraksi itselleen tai muille. Mutta oppilasta ei saa satuttaa, eikä hän saa tuntea kipua (?).

3) Poliisin tai vartijan voimankäyttö on eri asia, kuin opettajan suorittama fyysinen rajoittaminen (opettaja on työtehtäviensä puitteissa estynyt voimakäytön /itsepuolustuksen hyödyntämisestä).


Mikäli asiat ovat ymmärretyt oikeaan suuntaan, niin vaikuttaa siltä, että opettajille luvallinen "voimankäyttö" on varsin kaukana varsinaisesta voimankäytöstä, eikä siis mitään opettajille suunnattua voimankäyttömentelmää ole tarpeen edes suunnitella. Kaikki mitä on, on valmiiksi paperilla. Toisaalta olen kyllä edelleen sitä mieltä, että opettajien ei pitäisi muuta kuin mahdollisen harrastuksen kautta perehtyä voimakäyttöön. Pitäisin ulkopuolisen turvahenkilön fyysistä läsnäoloa kouluissa suotavana (kuitenkin matalalla profiililla). Tällaisen henkilön voimankäyttöoikeudet tulisi olla täysimittaiset, mutta kouluympäristöön sovitetut, sekä hyvä yhteisymmärrys koulun henkilökunnan kanssa toimintatavoista. Missään tapauksessa en kannata kuitenkaan sitä että kouluihin tulisi mikään kova, kerrasta poikki ja pakettiin linjaus, vaan ymmärtävä, välittävä ja rajat asettava kohtaamisen keskiö. Tiukkoihin paikkoihin tulisi kuitenkin varautua ja siihen tarvitaan sitä "tukihenkilöä".

Näyttää siltä, että koulujen nykyiset itseuojeluperiaatteet ovat ammennetut Timo Purjola tai hänen hengenheimolaisiltaan. Näihin en kuitenkaan ota sen enempää kantaa. Yksi vaihtoehto opettajille voisi olla Gilmoren mainitsema MAPA-tekniikat. En tunne asiaa paremmin, mutta MAPA voi olla paremminkin suunnattu sairaala-ja teveydenhoitoympäristöihin. Pääideana on kuitenkin tekniikoiden väkivallattomuus ja se, että asiakkaalle ei tuoteta kipua. En kuitenkaan näe, että nämä sulkisivat pois turvahenkilön läsnäolon.

http://www.mapafinland.fi/koulutukset" onclick="window.open(this.href);return false;
sihteerilintu
huhti 17, 2013, 18.46
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53810

Opettajien voimankäyttö

DeusVult kirjoitti:
Mika kirjoitti: Pitäisin kuitenkin peruskouluja hieman erilaisena ympäristönä väkivallan uhan suhteen kuin takseja tai linja-autoja.
No enpä tiedä.

Jos kouluja ja takseja/busseja haluaa verrata keskenään, niin olisi hyvä myös muistaa, että esimerkiksi takseja käyttää kaikenlaiset asiakkaat normiasikkaiden lisäksi: jurriset, kamapäiset, mentaalitapaukset ja ne, joilla on jo valmiiksi mielessä pahat tai vilpilliset aikomukset...Ja taksikuski on yksin. Kouluissa on hieman toisin. Joskus kuitenkin pahemmin (kouluampumiset).
sihteerilintu
huhti 13, 2013, 20.51
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53810

Opettajien voimankäyttö

Toi ko. kirja on parhaillaan luennassa. Itse asiaa voitaisiin kyllä käsitellä enemmäkin.

Btw. Siinähän oli sellainen esimerkkitapaus, missä neljä opettajaa joutui tosissaan pitelemään neljäsluokkalaista oppilasta, jonka voimia myös hämmästeltiin jälkeenpäin. Riskimpi oppilas olisi varmaan heittänyt opet seinille. Ehkä. (?).

Eräs toinen maikka funtsi painimatsinsa jälkeen, että sitä vartenko hän oli mennyt yliopistoon opiskelemaan?

Vaikka tässä ketjussa mietitään opettajien voimankäyttöä, niin minun käsitykseni mukaan, kukaan ei mene yliopistoon opiskelemaan useaksi vuodeksi, jotta hän valmistuttuaan "pääsisi" tehtäviin, jossa vaaditaan voimankäyttäjän pätevyyttä.

Realiteetit täytyy kuitenkin huomioida ja varautua muutoksiin. Pätevää, opettajakunnan ulkopuolista turvahenkilöä pidän kuitenkin ensisijaisena vaihtoehtona, sen lisäksi, että opettajakunta saisi tarvittavaa koulutusta (tehtävät kuitenkin kunkin todellisten kykyjen mukaan). Ps. Se, että tähän on jouduttu, johtuu lähinnä 70-luvun koulu/kasvatuspoliittisista päätöksistä.