Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

Ikkyu
syys 10, 2018, 09.21
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Koryû-videoita
Vastaukset: 52
Luettu: 28767

Koryû-videoita

SamuV kirjoitti: syys 8, 2018, 12.03 Joku asioista paremmin tietävä voi tulla vielä korjaamaan tai lisäämään (@M. Vilenius, @JariR, @Ikkyu, @naked), mutta käsittääkseni Japanissa on jokseenkin niin kauan kuin taistelulajeja on ryuha-muodossa opetettu, ollut olemassa sekä sellaisia koulukuntia, jotka käyttävät vapaata harjoittelua kuin myös sellaisia, jotka nojaavat pelkästään katamuotoiseen harjoitteluun.


On tietty mahdotonta sanoa miten asia on varmasti ollut, mutta jos katsotaan kirjallisia todisteita niin vapaa harjoittelu (tässä siis tarkoittaen kait ottelua) oleellisena osana ryun harjoittelua (ei siis ottelu ryun treenin ulkopuolisena asiana eli haasteotteluina tai geneerisenä gekkeninä jne.) ilmestyy varmasti kuvioihin joskus 1700-luvulla. Siinä on kuitenkin vierähtänyt jo pari sataa vuotta systeemien ilmestymisestä. Tietty suojavarusteita on ollut pitempäänkin, esimerksiksi Shinkage-ryun kuuluisa (fukuro)shinai, mutta nykyäänkin sitä käyttävät systeemit hyödyntävät sitä enemmän katan tekemiseen kuin vapaaseen pelaamiseen. Asiasta on siis paha sanoa puoleen tai toiseen, mutta oma perstuntumani taas on että ennen 1700-lukua treeni ei ole ollut sellaista vapaata harjoittelua mitä tässä haetaan, vaikka onkin ollut varmasti erilaista kuin miten monet opiskelijanörtit, vanhat ukot ja muut harrastelijat nykyään lätkyttelevät.

Noiden videoiden systeemit ovat kaikki syntyneet tai ottaneet otteluharjoittelun käyttöön 1700-1800 luvuilla, paitsi Maniwa Nen-ryu josta en osaa sanoa kuinka pitkään tuollaista on tehty. Kiriwarijiai on kuitenkin lähempänä kata-harjoittelua jossa kummallakin puolella on oma roolinsa, kuin täysin vapaata matsaamista.

Kääröissä ei tämän jälkeenkään juurikaan tapaa lukea että todistan tämän miehen voittaneen sata ottelua ja olevan siis kova, vaan että nämä katat olen esi-isiltä perinyt ja samoin olet nyt sinä. Tämäkään ei tietenkään tarkoita, etteikö jotain vapaata ottelua olisi tehty, vaan enemmänkin että se ei ole ryu-systeemin tyylisen oppien välityksen pointti. Tämän oppien välityksen ja oppimisen kannalta täysin vapaa matsaaminen ei ole paras väline, vaan treenatessa vapautta kannattaa hakea katan antamissa raameissa. Vapaalla matsaamisella voi toki testata sitä mitä on jo hankittu ja kehittää omia (ottelu)taitojaan pitemmälle. Tämänhän pitäisi olla tuttua jos on tästä aiemminkin vääntänyt.

Jossain suosituimmista suojavarustein otelleista perinteistä saattoi opettajalla olla tuhansia oppilaita hakkaamassa tosiaan shinailla päähän. Silti ryun oppiminen ja perinteen siirtäminen seuraavalle sukupolvelle, etevämmille (tai sopivammille) oppilaille, tapahtui opettamalla perinteiset katat.
Ikkyu
elo 26, 2016, 22.43
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Koryû-videoita
Vastaukset: 52
Luettu: 28767

Koryû-videoita

Toinen tapahtuma jossa oli näytös molemmista:





Araki-ryu -videossa katkeava naginata tarjoaa hauskan tilaisuuden rikkoa muoto.