Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 1 tuloksen

Ikkyu
touko 17, 2020, 21.56
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulajit ja uskonnot
Vastaukset: 69
Luettu: 11576

Kamppailulajit ja uskonnot

Lasse Candé kirjoitti:
touko 17, 2020, 16.34
PetriP kirjoitti:
touko 16, 2020, 13.41
Aikidossa ainakin alkujaan oli selkeä kytkös johonkin shintolaisuuden haaraan
Tällaiset kytkökset taitavat olla koryuissa melko yleisiä. (?)

Osaisiko joku koryun harrastaja tai muu tietävä kertoa miten shintolaisuus ilmenee eri koryuissa? Onko tällaiset kytkökset yleisiä? Jne...
Aikidon hengellinen tausta on Ōmoto-kyō, joka on jonkin sortin shintotaustainen tai ainakin -vaikutteinen uususkonto.

Koryū-perinteiden ja shinton yhteydestä on hankala sanoa mitään konkreettista, koska shintolaisuus ei ollut ennen modernia aikaa mikään kovin yhtenäinen kokonaisuus, vaan omakantaiset uskonnolliset elementit sekoittuivat iloisesti maahantuodun buddhalaisuuden ja muun kanssa. Isänmaalliset kirjanoppineetkin pyrkivät selittämään kuinka ulkomaiden buddhat ja bodhisattvat olivat itse asiassa ilmentymiä Japanin perinteisistä jumaluuksista eikä toisin päin, sen sijaan että olisivat korostaneet shintolaisuuden eroa muusta. Kullakin perinteellä lienee siis ollut taustallaan jonkinlainen oma sekoituksensa elementtejä samalla tavalla kuin shintolaisuuskin erosi sisällöltään ja buddhalaisuusasteeltaan eri pyhäköiden ja kylien välillä. On toki ollut perinteitä, jotka ovat olleet tiukasti sidoksissa pyhäköihin jotka nykyään katsotaan puhtaasti shintolaisiksi, kuten Kashiman ja Katorin eri koulukunnat, mutta näissäkin on aika synkretistinen meno. Takamura-ha Shindō Yoshin-ryū tuntuu vahvasti nykymuotoista pyhäkkö-shintolaisuutta korostavana olevan yksi harvoista yleisesti tunnetuista poikkeuksista (varmastikin muitakin on, mutta en tiedä).

1800-luvun lopussahan uusi hallinto päätti, että instituutioiden pitää olla joko shintolaisia tai buddhalaisia, ja sittemmin määriteltiin myös tarkkaan mikä on itsenäistä, virallista ja puhdasta japanilaista shintolaisuutta.

Suiō-ryūn taustan sanotaan olevan ryōbu shintōssa (joka on esoteeristä buddhalaisuutta shintolaisuuden kautta tulkitseva systeemi) ja shugendōssa (joka taas yhdistää Japanilaista shamanismia ja kansanuskomuksia esoteeriseen buddhalaisuuteen ja taolaisiin elementteihin). Mitään kovin selkeästi natiivin japanilaista filosofiaa on hankala tunnistaa joukosta, kun taas esim. buddhalaisuudesta lainattua termistöä on paljon. Honbulla on shintolainen kamidana seinällä, koska tästä tuli yleinen tapa budossa 1900-luvun alussa. Väittäisin, että tämä on aika yleinen tilanne koryūssa.