Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

Faust
kesä 4, 2018, 19.02
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Mihin filosofiaa tarvitaan nykypäivänä?
Vastaukset: 39
Luettu: 2597

Mihin filosofiaa tarvitaan nykypäivänä?

Paljon hyviä vastauksia, joita oli mielenkiintoista lukea. :bow:
Lasse Candé kirjoitti: kesä 4, 2018, 09.39 Olisi silti mielenkiintoista nähdä ihan oikeaa kritiikkiä filosofiaa kohtaan, jossa viitataan todellisiin ongelmiin eikä mielikuviin passkanjauhannasta. Faust voisikin antaa esimerkkejä tästä passkanjauhannasta, johon viittasi.
Kaipailin mahdollisimman konkreettisia ja maanläheisiä esimerkkejä filosofian saavutuksista lähivuosilta, ja kysymyksistä, joihin mikään muu tieteenala ei kykene vastaamaan kuin filosofia.
kallev kirjoitti: kesä 4, 2018, 13.05
tapsaattori kirjoitti: kesä 4, 2018, 11.52 Onko konkreettisia filosofian tutkimuksen sovelluksia, jos ei niin miksei?
Vähemmän, tosin poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Exeterin yliopistossa on ollut viimeiset viisi vuotta käynnissä hanke, jossa filosofeista, psykologeista ja psykoterapeuteista koostuva työryhmä arvioi stoalaisen filosofian käyttökelpoisuutta nykyajan psykologisiin ja terapeuttisiin haasteisiin. Tämä on käsittääkseni tuottanut erilaisia työkaluja esimerkiksi resilienssin kasvattamiseen.
Alan ammattilaisena tämä on sinulle varmasti peruskauraa, mutta tällaiselle maan matoselle tämä menee hieman yli.
Ile kirjoitti: kesä 4, 2018, 13.40 Itse esimerkiksi tunnen useita ammattifilosofeja, joiden arkinen puurtaminen voi tapahtua esim. lääketieteen etiikan / bioetiikan parissa, jossa mennään hyvin syvälle esim. geenitutkimuksen (esim. kantasolututkimus, geenipankit) syövereihin ja analysoidaan siihen liittyviä mahdollisia eettisiä ongelmakohtia. Tarkoituksena ei siis ole kertoa, miten pitäisi tehdä vaan tarjota päätöksentekijlöille välineet käsitellä niitä asioita johdonmukaisesti lainsäädäntötyössä tai eettisten ohjeistusten laadinnassa. Ihan normihommaa esim. alaan liittyvien lakihankkeiden valmistelussa.
Tämä on ehkä täysin pöljä kysymys, mutta miten tuo prosessi olennaisesti muuttuisi, mikäli tämä filosofinen aspekti jätettäisiin siitä pois? Ajatellaan vaikka tilanne, jossa ympäristösuojelulakia muutetaan sisällyttämällä huvivenesataman jätehuoltosuunnitelma yleiseen jätehuoltosuunnitelmaan. Mitä lisäarvoa filosofinen aspekti tuo kys. prosessiin?
Faust
kesä 4, 2018, 00.08
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Mihin filosofiaa tarvitaan nykypäivänä?
Vastaukset: 39
Luettu: 2597

Mihin filosofiaa tarvitaan nykypäivänä?

Anteeksi, mikäli kysymykseni vaikuttaa typerältä, mutta mihin filosofiaa oikeasti tarvitaan enää nykypäivänä? Minkälaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin filosofia voi tarjota ratkaisuja, joihin esim. psykologia ei kykene vastaamaan? Millaisia merkittäviä saavutuksia filosofia on saavuttanut viimeisen sadan vuoden aikana?

Lasken itse filosofian samaan kastiin runouden ja taiteiden kanssa. Kyseenalaistan sen aseman puhtaana tieteenä. Voidaan toki spekuloida sitä, kuinka suurena osana filosofia on ollut rakentamassa nykyisiä sivistyneitä yhteiskuntia, mutta onko sillä todella enää mitään annettavaa? Eikö filosofia ole jo "valmis"? Onko sillä oikeasti enää mitään uutta sanottavaa? Retorista jaskanpauhantaa voidaan tietty jatkaa loputtomiin, mutta eikö ns. oikeat tieteet ole jo tehneet filosofian käytännössä tarpeettomaksi nykypäivänä?