Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 11 tulosta

Jussi Ekholm
syys 10, 2014, 15.32
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Ninjutsu ja sen eri tyylit
Vastaukset: 683
Luettu: 123177

Ninjutsu ja sen eri tyylit

Jotenkin tuntuu että äijät ovat saaneet liian suuren annostuksen mangaa ja animea...

Oma suosikkini oli tämä bunshin variaatio, jonka nimi on Kunoichi kage bunshin. :) Olen nyt katsonut tuon viiteen kertaan enkä ymmärrä tämän vaihdon ideaa. Tai no luulen ymmärtäväni idean, mutta toteutus nyt vaan jää vähän vajaaksi...

[video][/video]
Jussi Ekholm
huhti 13, 2013, 22.12
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Ninjutsu ja sen eri tyylit
Vastaukset: 683
Luettu: 123177

Ninjutsu ja sen eri tyylit

No minä pyydän anteeksi mikäli viime viestini loukkasi jotain Tanjian ry:n jäseniä, ja pyydän jo etukäteen anteeksi mikäli tämä viesti tulee loukkaamaan. :)

Itse asiassa minun ei pitäisi edes törkätä koskaan lusikkaani kamppailusoppaan, vaan pitäisi pysyä pelkästään miekkalinjalla, mutta kun niistä ei oikein kukaan puhu koskaan, niin sitten sörkin myös tänne kamppailumaailmaan...

Ensimmäiseksi iso kiitos SamuV:lle kun lähti ennakkoluulotta kokeilemaan ja katsomaan, ja oli mukava lukea että Tanjianissa otettiin hyvin vastaan. Kamppailijat osaavat sitten varmaan ruotia noita treenejä tarkemmin, mutta minun korvaani ainakin ne ihan mukavilta kuulostivat.

Minua itseäni kiinnostaisi kovin lajin historia, sekä siinä käytetyt aseet ja niiden historiallinen konteksti. Mutta tästä lajista keskustellessa olisi oleellista, että joku lajin harrastaja olisi kertomassa, emmekä me ulkopuoliset vain arvailisi keskenämme. Ainakin minulla itselläni on hyvin muistissa miten Kaspin-ketjut ovat kiertäneet aikalailla kehää, ja saattaisipa tässäkin samanlailla käydä...

Ja siinäpä sitten onkin toinen asia, mitä milloinkin on soveliasta kertoa omasta lajistaan? Myönnän että minua hieman ihmetyttää joidenkin lajien yhteydessä oleva "salailu", en tarkoita tätä mitenkään pahalla. Kun itse olen miekkakeräilijä en näe mitään loogista syytä pantata itselläni miekkoihin liittyvää tietoa, päinvastoin olen innokas jakamaan sitä vähää tietoa mitä minulla on, jos se jotain yhtä pölhöä sattuu kiinnostamaan. :) Näin ollen minun on vaikea käsittää ettei yleisölle näytetä mitä laji oikeasti on, tai kysymyksiin ei voida vastata jne. Itse näen ja koen entisaikojen sotataidot historian säilyttämisenä, aivan kuin antiikkimiekat. Minusta on hienoa että on ihmisiä, jotka jatkavat näitä asioita tuleville sukupolville, ja olisikin hienoa että tieto tavoittaisi kiinnostuneet.

Meneepähän kyllä vähän yleiselle tasolle tämä minun jorinani...

Uskomattoman kuuloiset väitteet tarvitsevat aina paljon todisteita. Siksipä olisikin hienoa kuulla lisää Akai-ninjutsusta. Myönnetään että minullekin tuli tuosta valvojan kommentista hieman negatiivinen mielikuva, mutta pidän peukkuja pystyssä jos joku seurasta intoontuisi vastailemaan, mutta toisaalta ymmärrän kyllä ettei välttämättä edes kiinnosta. Toisaalta ainakin minulle avoimuus luo aina positiivisen kuvan.

Koitin kirjoittaa positiiviseen ja kannustavaan sävyyn, ja mielestäni harkitsin aika tarkkaan mitä kirjoitin, kun kirjoittelen omalla nimelläni niin se on minulla aina tapana, tuleehan sitä aina joskus möläytettyä jotain tyhmää näin netissäkin. :)
Jussi Ekholm
huhti 12, 2013, 00.27
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Ninjutsu ja sen eri tyylit
Vastaukset: 683
Luettu: 123177

Ninjutsu ja sen eri tyylit

Ensimmäinen mielikuva mikä minulle tuli julisteesta mieleen oli Naruto. Enkä tarkoita tätä millään pahalla, varsinkaan jos harrastajia on täällä paikalla.

Mutta tuo vain itselläni on ensimmäinen mielleyhtymä, ja kuten Jissen jo edellä totesi niin eiköhän ainakin monet meistä ole pienenä tai vähän isompanakin leikkinyt kaikenlaista. Kyllähän itsekin olen jo pienestä pojasta asti huitonut miekoilla ja viskonut ninjatähtiä ja kirveitä. :)

Ja nykyään kun manga ja anime ovat niin suosittuja niin uskon että moni tutustuu niiden kautta Japanin historiaan, ja eikös nuo ninjat ole aika suosittuja mangassa/animessa? Itse uskon että tuossa nuorena se on monelle mukavaa kun pääsee kokeilemaan kaikenlaisia erikoisia aseita ja "ninjajuttuja". Kai minä olen aina ollut liian kirjaviisas, mutta jos ei 15-vuotias itse jaksa yhtään selvittää lajinsa taustaa, niin se on sitten myös hieman oma vika jos tulee huijatuksi. Tänä päivänä tietoa on niin helppo saada jo pelkästään Internetin kautta, että minä edellytän ihmisiltä hieman oma-aloitteisuutta.

Ei tietenkään ole oikein tietoisesti huijata ihmisiä, mutta jos tulee helposti huijatuksi niin kyllä ainakin minä silloin syytän osittain myös huijatuksi tullutta. Kyllähän minuakin on väliin huijattu (ei tosin kamppailuun liittyen tietääkseni) ja aina olen osasyyn laittanut itseeni ja omaan hyväuskoisuuteeni.

Pelkästään Google-haku: Akai ninjutsu, luulisi antavan jo ihan alkutietoa. Ja Akai ninjutsu on kai 赤忍術 ja tarkoittaa punaista ninjutsua? Olikos jossain animessa joskus punaisia ninjoja omana ryhmänään?

Vaikkakin tämä Tanjian nyt hieman vaikuttaa kultilta kun niin tarkkaan ilmeisesti määritellään ketkä ovat tervetulleita, olen samaa mieltä kuin DeusVult että se pahin mielikuva oli itselläkin vanha setä opettamassa pelkästään nuorille tytöille "tekniikoita". Tuo juliste saa hieman leppoisamman mielen.

Toivottavasti ei ollut liian tylyn kuuloinen viesti, yritin vähän pehmennystäkin laittaa sekaan. :)
Jussi Ekholm
joulu 18, 2012, 15.34
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Ninjutsu ja sen eri tyylit
Vastaukset: 683
Luettu: 123177

Ninjutsu ja sen eri tyylit

Tästä väännetään kyllä usein kättä maailmalla. :)

Suoria miekkoja on ollut Japanissa, mutta ne ovat olleet melko harvinaisia. Neliönmuotoisia tsubia on ollut, ja varmasti tälläinen yhtälö missä molemmat esiintyvät on myös ollut jollain joskus.

Olen samaa mieltä Oarin kanssa, että Masaaki Hatsumi tietää varmasti ninjojen miekoista mahdollisesti enemmän kuin kukaan muu (muiden ninjutsu-tyylien vanhat päämestarit kun ovat ilmeisesti menehtyneet tietääkseni?). Kun katselin tuon Cummingsin sarjan 3 osaa, mieleen tuli, että onko hänellä jotain närää tuon Roleyn kanssa? Noiden hänen videoidensa perusteella minulle tuli kuva, että Hatsumi on oikeassa, Roley on oikeassa ja Hayes väärässä (hän on ainoa joka Cummingsin videon perusteella on sitä mieltä, että ninjat käyttävät vain suoraa miekkaa, jossa on neliönmuotoinen tsuba, mikäli ymmärsin oikein). Se on aina hieman ongelmallista kun kerrotaan jotain mitä X osapuoli on sanonut, koska sanoja voi vääntää kymmeneen eri muotoon. Mieleen tuli, ettei Cummings ehkä aivan 100%:sesti tajunnut esim. mitä Thom Richardson hänelle kertoi miekoista.

Tässä minun ymmärrykseni tuosta, mitä Thom Richardson selitti Cummingssille, tieto kun tulee välikäsien kautta, niin se idea saattaa siinä samalla muuttua. Eli havainnollistan tämän isolla LL:n tuotantomiekalla, tilasin tämän aikoinaan tarkoituksella "yli-isona", koska pidän Nambokucho-kaudesta, ja tuohon aikaan ei ollut näin helppoa olla yhteyksissä suoraan pajoihin Kiinassa.

Eli otetaan iso Nambokucho-kauden miekka, tässä on nagasa 91,4cm ja sori (käyryys) 2,6cm.
Kuva

Sitten samaa miekkaa lyhennetään, nagasa on enää 63,8cm ja sori 0,8cm.
Kuva

Kuva kertoo tosiaan enemmän kuin 1000 sanaa.

Uskon että Richardson otti puheeksi nagamaki ja naginata naoshin kun puhui yleisesti lyhennetyistä teristä. Noissa videoissa tuntui hieman kummalliselta se, että annetaan valtava painoarvo jollekin pienelle kuvalle, ja ohitetaan kokonaan esim. kaikki googlettamalla tai vastaavasti kirjoista löytyvät kuvat oikeista nagamaki/naginata naoshi teristä :smt102 (hah kikkailinpas hymiöillä :)).

Tuossa videon lopulla kun tulee esiin tuo mu-zori, yleisesti se on tietääkseni ollut vain tantoille tai ko-wakizasheille, mutta on niitä kai muutamia pidempiä miekkojakin. Mm. Kanbun Shintoille oli ominaista lievempi käyryys ja joitain ainakin melkein suoria on, kuten myös Shin-Shinto-kaudella ja silloin eritysesti Tosan ja Satsuman lojalistien keskuudessa oli jopa joskus täysin suoria miekkoja ainakin Yamanakan mukaan.

Tämä NBTHK:n kuva taitaa olla lempilinkittämisiäni. :)
Kuva

Kun pitkän miekan sori on n. luokkaa 0,5cm miekka näyttää lähes suoralta. Tässä muutama esimerkki. En tiedä monenko millin sori hyväksytään suoraksi, mutta minusta nämä ovat melko suoria. Mu-zori tarkoittaa kirjaimellisesti ilman soria, ja itse olen mieltänyt sen täysin ilman, mutta toisissa paikoissa sanotaan että ilman tai erittäin lievä. Tämän ymmärtää koska käyryyden kontrollointi ja sen (käyryyden) muodostumattomuus on varmasti hankalaa pidemmissä miekoissa.
Sori 0,4cm: http://www.e-sword.jp/sale/2010/1010_1107syousai.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Sori 0,6cm: http://www.samuraishokai.jp/sword/12136.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Olen ihmetellyt, ettei kukaan ole vuosien varrella tehnyt "Hydrarchosia" (Albert Kochin valtava merikäärme Basilosaurusten ja muiden fossiileista) tai ainakaan en ole huomannut. Muistan että muutaman kerran joku on tätä netissä vitsinä heittänyt että pitäisi tehdä/yhdistellä "ninjamiekka". Jokuhan voisi ihan hyvin yhdistää vanhaan suoraan miekkaan vanhan neliönmuotoisen tsuban ja muutenkin pelkistetyn vanhan koshiraen. Sujauttaa miekan vaikka vielä pidemmän miekan sayaan, josta seuraisi lyhyt terä pitkässä tupessa (ideaalia olisi vielä jos sayassa olisi salatasku salaiseen ninjakäyttöön ;)). Jos tuollaiseen huijaukseen käyttäisi oikeasti ajatusta ja aikaa, saattaisi lopputulos olla hyvinkin ällikällä lyövä.

Tulipahan taas pelkästään miekoista juttua, mutta minkäs teet... Kaikki tämäkin tieto noita ottamiani kuvia ja lopun ninjamiekkaspekulaatiota lukuunottamatta on kirjoissa tai muissa luotettavissa lähteissä. Japanilaisista miekoista on todella paljon tietoa, ja vielä kun oppisi japania lukemaan niin oikein taivas aukeaisi.
Jussi Ekholm
syys 28, 2012, 15.02
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Ninjutsu ja sen eri tyylit
Vastaukset: 683
Luettu: 123177

Ninjutsu ja sen eri tyylit

Enpä minä tiedä kysyinkö oikeastaan mitään, täytyi vain vähän olla pätevinään jossain asiassa. ;)

Pääideana oli ehkä pitää yllä keskustelua Ninjutsusta jollain tasolla. Sillä vaikka Dojo onkin suosituin maakohtaisista alueista, niin vain 10:een ketjuun on tässä kuussa tänne jotain kirjoitettu. Eli idea oli vähän niinkuin keskustella keskustelun vuoksi. Minusta se ei todellakaan ole turhaa, vaan siinä nousee usein esiin kiinnostavia näkökulmia, jotka valaisevat asioita.

Ehkä mielenkiintoni liittyy eniten Masaaki Hatsumin oppeihin, en tiedä moniko Bujinkan harrastajista täällä on hänen alaisuudessaan? Koska hänen videot ovat ainoa kosketuspinta, mitä minulla on näön kautta ninjutsuun (voisihan sitä tietysti joskus olla itsekin fiksu ja vääntäytyä paikan päälle katsomaan joskus). Ja sitä on n. 10 vuoden aikana tullut luettua paljon ulkomaista nettikeskustelua Bujinkanista, ja keskustelut ovat kauniisti sanottuna olleet vilkkaita.

Mies on nyt jo kunnioitettavassa iässä, ja on aivan ymmärrettävää, etteivät tekniikat suju (mahdollisesti) enää ihan yhtä nätisti kuin ne ennen ovat sujuneet. Ja tietenkin ymmärtää että pääasiassahan noissa vain esitetään se tekniikka. Tässä täytyy nyt ottaa kääntäjän virheet myös huomioon kun olen noita videoita katsonut, en osaa japania tarpeeksi hyvin että ymmärtäisin Hatsumin puheen, vain sanoja sieltä täältä. Mutta jotenkin jotkut kohdat vain jättävät suun auki.

Tässä pari screencappia näyttämään nuo aseet mistä aiemmin mainitsin. Ymmärtääkseni nämä ovat kopioita, ainakin tuota nagamakiakin lepuutetaan melko huoletta terä toisen kaulaa vasten videossa. Minulla olevan videon laatu on vain todella huono. Ja kritisoin niitä (bisento) varmaankin aivan liikaa. :) Tärkeintähän on minusta se että on mukavaa tehdessä sitä mitä tekee.

Tässä nagamaki, joka näyttää siltä kuin nagamakin kuuluisikin näyttää.
Kuva

Tässä bisento, joka minussa herättää vain kysymysmerkkejä. Videon perusteella se on kuin kiinalainen Kwan dao.
Kuva

Bisentosta puhuttaessa koko ajan mainitaan tämä hurja paino jatkuvalla syötöllä, mutta miksi tämän aseen kuuluisi olla niin mielettömän painava että käyttö on koko ajan vaikeaa? Oikeaa nagamakia kuvataan usein monissa lähteissä painavaksi ja hankalaksi aseeksi, mutta tuolla n. tunnin videolla en äkkiseltään muista kertaakaan mainintaa sen olevan painava. Nagamakin suuri terä tekee siitä väkisinkin painavan aseen, en nyt saanut aivan vertailukelpoisia kuvia aseista, mutta ehkä tuosta saa jotain käsitystä niistä. Minulle herää kysymys missä se bisenton huikea paino on...

Kun aseet ovat minulle niin tärkeitä, niin tulipas taas niistä jauhamista, mikä ei varmaankaan ketään edes pätkääkään kiinnosta...

Tässä heräsi tuota videota katsellessa kysymys bujinkanista ja miekan terän kädellä kiinniottamisesta. Tehdäänkö tätä bujinkanissa paljonkin? Hatsumi näyttää ainakin videoissa sitä väliin tekevän, ja väliin miekasta otetaan sellainen ote että itseäni ihan hirvittää. Nimittäin miekat viiltävät suht helposti ihoa. Itselle tuli juuri eilen pikku vekki käteen kun nappasin euromiekkaa hieman liian ylhäältä terästä ilman hanskoja (juuri teroittamaton) ja se liikahti omassa kädessä. Puhumattakaan sitten että nappaisit vihollisen miekan terää kiinni tuollaisella kämmenpinta miekan teräpuolella otteella, varsinkin ilman hanskoja. Itse näkisin ainoana mahdollisuutena shinogi-jistä kiinninappaamisen, niin ettei terä koske mihinkään osaan kättäsi missään vaiheessa. Miten sitten nappaisit näin kiinni vihollisen miekasta? Se onkin jo toinen juttu...

Eipä tässäkään kauheasti mitään ydinajatusta taaskaan ollut, kunhan vain jotain jaarittelin. :)
Jussi Ekholm
syys 27, 2012, 01.28
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Ninjutsu ja sen eri tyylit
Vastaukset: 683
Luettu: 123177

Ninjutsu ja sen eri tyylit

Kyllä oikein itseänikin naurattaa kuinka hullu olen jossain asioissa, ja jos joku jää natkuttamaan, niin se sitten natkuttaa. Kohta on varmaan tullut reilu tunti selattua tietoa/kuvia/videoita Japanin ninja-museoista.

Löytyihän sieltä sentään jotain tänne linkittämisen arvoista aseistuksen suhteen, yleisesti ninjutsusta löytyy kai vaikka minkälaista tietoa, mutta siitä en erota täysin oikeaa väärästä.

Mutta ensin kun oli tuosta Cummingssista puhetta tässä ketjussa, niin tämä taitaa olla herran youtube kanava? http://www.youtube.com/user/HistoricalNinjutsu" onclick="window.open(this.href);return false;

Ja sitten taas aseiden pariin. Kaikkihan nuo ninja-museot Japanissa kai markkinoivat itseään ainoana oikeana? Eli sama homma kuin on esim. Musashi esineistön kanssa.

Ensin Kogan museo: tässä videossa näkyy vähän miekkoja n. 1:00 eteenpäin.
[youtube][/youtube]

Videolla kakessa ylinnä stereotyyppinen ninja-koshirae, takana normaali koshirae, ja ilmeisesti oikealla lyöty selkään ukolle miekka kantoon.

Ja tässä melko stereotyyppinen ninja-miekka samasta museosta, takana shikomi-zue.
Kuva

Sitten Igan museo: Kohdasta 2:55 eteenpäin on juurikin stereotyyppinen ninja-miekka. Iga-museossa on ilmeisesti vain tuo yksi miekka, en löytänyt kuvia muista.
[youtube][/youtube]

Viimeiseksi kiinnostavin, ilmeisesti Masaaki Hatsumin kokoelmaa Togakushin museossa, miekat noin 1:40:
[youtube][/youtube]

Ainakin minun silmään tämä näyttää parhaalta, nuo toiset museot Koga ja Iga taitavat olla hyvinkin tuotteistettuja ja turistikohteita. Nuo kaksi alinta miekkaa näyttäisivät minun silmääni sugatan puolesta mahdollisesti Shin-Shintoilta. Kolmas alhaalta on kiinnostava, tsuka on huomattavan lyhyt vaikka ainakin saya on suhteellisen pitkä (onko sisässä sitten katana vai waki? mielenkiintoinen tapaus). En löytänyt kirjoistani termiä tälle tyypille, vaikka olen melko varma, että sille on sellainen. No parin viikon päästä olen varmaankin viisaampi. :) Tuohon sarvissa olevaan on lisätty aika kätevästi yksi ashi selkäkantoa ajatellen, täytyy sanoa, ettei ole noin kätevä idea juolahtanut edes mieleeni. Monta shikomi-zueakin näyttää olevan, minä vain en niistä yleisesti niin tykkää. Mutta tämä tuntuu olevan museona paljon parempi kuin nuo kuuluisat Koga ja Iga.

Kyllähän minua ninjatkin vähän kiinnostavat, mutta tuo aseistus itsessään vie tietysti aina minun päähuomion. Ihan mielenkiintoista katsottavaa nuo museokierrokset kyllä ovat.
Jussi Ekholm
syys 26, 2012, 23.47
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Ninjutsu ja sen eri tyylit
Vastaukset: 683
Luettu: 123177

Ninjutsu ja sen eri tyylit

Pahoitteluni jo etukäteen seuraavien kysymyksien aiheuttamasta mahdollisesta päänvaivasta, ja ehkäpä mielipahasta. Tarkoitukseni ei ole mitenkään tässä sorsia Bujinkania, vaan esittää omasta mielestäni aiheellisia kysymyksiä ninjutsua koskien.

Olipahan jo uhkaava alku... :) Tässä innostuin aiheesta yllättävän paljon, ja minullahan on kaikkea käsittämätöntä arkistossa... Sattuipa itseltä löytymään dvd:ltä kopiot Hatsumi-soken Naginata-jutsu, So-jutsu ja Shinken Shiradome videoista nämä kai ovat jostain 90-luvulta (mahdollisesti?), kun nämä minullakin oli jo tietojen mukaan 2004-2005.

No aloitetaanpas, sitten kysely. Ensimmäinen askarruttava asia on Hatsumi-soken bisento (眉尖刀)? Tämä minulla olevassa videossa (Hatsumin versio, lyhyehkö terä ja ilmeisesti hirveän painava) on ase mitä en ole koskaan nähnyt historiallisissa japanilaisissa aseissa, kiinalaisissa vastaavia kylläkin löytyy. Bisento (眉尖刀) japanilaisen miekkakeräilyn näkökulmasta saattaa olla käytettynä joskus synonyyminä shobu-zukuri naginatalle (薙刀), mutta Bujinkan bisento on aivan eri, ilmeisesti kiinalaisesti luettuna bisento kanji tarkoittaa jonkun sortin dao-varsiasetta? Koto naginatat olivat suuria aseita, Shinto naginatat pienempiä. Ihan vinkkinä voin sanoa, ettei kannata tässä tapauksessa luottaa kauheasti esim. noihin Wikipedian lähteisiin bisentosta, tarkastin ne läpi ja ne eivät ole kaikista luotettavimmasta päästä.

Tässä videossa Hatsumilla on taas hieman enemmän "oikeanlainen" bisento, tuosta videosta on vain vaikea sanoa juuta tai jaata aseen oikeellisuudesta, mutten oikein näe edes shinogia tuossa (todennäköisesti ase on mallattu hieman naginataa muistuttavaksi, onhan tämä vain harjoitusase ja paljon parempi kuin minulla olevassa videossa):
[youtube][/youtube]

Tekniikoihin en nyt oikein puutu, koska en ole pätevä niitä arvostelemaan, voin vain sanoa että osa herättää suurta kummastusta (lue koomisuutta) minussa. Näkyihän tuolla videolla muun muuassa yhden käden (täysin holtiton) nagamaki huitaisu, minkä todettiin läpäisevän haarniskan helposti... :o Voin sanoa että leveästi hymyillen koitin itse nagamakilla toteuttaa samaa, mutta sanomattakin on selvää että liike on minusta täysin turha ja niin holtiton etten uskalla sitä sisätiloissa edes tehdä. Mutta, mikäli liike toteutettaisiin kahdella kädellä siihen saisi hyvin pelottavan hyvin voimaa taakse, mutta se olisi sitten jo aivan eri liike... Silloin siinä hyödynnettäisiin pitkä varsi ja painava terä tehokkaaseen iskuun, mikä on mahdotonta yhdellä kädellä tehtäessä, koska ase on pitkä ja painopiste hyvin edessä.

Nyt on kuitenkin sanottava puolustukseksi, että suuri osa tekniikasta oli minun mielestäni aivan järkeenkäypää, ja sellaista minkä itsekin ajattelisin olevan ihan fiksua. Mutta kun sitten siellä on seassa noita käsittämättömiä kummallisuuksia, joiden perusteeksi esitetään ihme väitteitä ja ukot lentävät voltteja kun soke lyö bisentolla miekan terään...

Ainakin noissa asevideoissa olin näkevinäni pääasiassa tachia miekkana, mikä onkin ihan järkeenkäypää koska näitä ilmeisti esitetään vanhoina taistelukenttätekniikoina?

Human Weaponin ninjutsu-jaksossa miehille opetetaan kataa/leikkausta ihan tavallisella katanalla.

Toivottavasti en ollut liian aggressiivisella päällä kirjoittelemassa, luin tämän useampaan kertaan läpi, ja minusta loppuasu oli aivan asiallinen kun sitä korjailin. Mutta tarkoitukseni ei ole mitenkään lytätä Bujinkania, vaan keskustella siitä.
Jussi Ekholm
syys 25, 2012, 13.04
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Ninjutsu ja sen eri tyylit
Vastaukset: 683
Luettu: 123177

Ninjutsu ja sen eri tyylit

Minäkin olen itse liian kangistunut tuohon myöhäisempään luokitteluun, pitäisi koittaa päästä siitä irti, tänä vuonna olen yrittänyt viisastua, mutta luokittelut ovat varsinkin silloin hyviä kun omat taidot eivät riitä. :)

1470-1600 välillä tehtiin paljon uchi-gatanoita, joiden nagasa oli suunnilleen 60cm, näistä käytetään myös nimitystä katate-uchi. Aikakausista voi olla montaa mieltä, mutta esim. Nagayaman mukaan näitä löytyy vielä 1550-1590 väliltä. Katate-uchi on käännettynä suunnilleen yhden käden taistelumiekka. Näissä miekoissa on piirteitä, jotka ovat niille ominaisia, en ala niitä tähän hirveän tarkkaan listaamaan, mutta kirjoista löytyy. Pituus on siinä 60cm molemmin puolin, yli 50cm nagasa tältä aikakaudelta on hyvin todennäköisesti katate-uchi, vaikka se Edo-kauden mukaan onkin wakizashi, koska alle 2 shakua. Kokeneemmat keräilijät erottavat nämä melko helposti Shinto wakizasheista, itse en voi sanoa samaa, mutta teoriassa minulla on jonkinmoinen käsitys, käytännössä...

Tässä kuvia muutamasta katate-uchista: http://www.shibuiswords.com/katateuchi.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Minulla on kirjoissa monia eri vertailuita japanilaisen miekan sugatasta aikakausien mukaan. Tässä on yksi hyvä kuva netistä jossa näytetään pitkän miekan muutokset ajan kanssa.

Kuva

Noita wakizashien yläpituusrajoituksiahan tuli sitten Edo-kaudella. Ensimmäinen oli 1645 kun wakizashin pituusrajaksi asetettiin 1 shaku 8 sun 9 bu, mikä on n.57cm. Sitten 1668 wakizashin pituutta ei-samuraiden käytössä rajattiin 1 shaku 5 sun (n.45,5cm) pituuteen.

Tuo on aivan ymmärrettävää, sillä pitkät wakizashit ovat hyvin lähellä lyhyttä katanaa. Näin ollen luomalla tavallisille ihmisille tuollainen pituusraja 45cm, saatiin heiltä kitkettyä laillisesti pitkät miekat pois. Tietysti niitä aina joku kantoi, mutta ainahan on niitä jotka rikkovat lakia.
Jussi Ekholm
syys 24, 2012, 23.14
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Ninjutsu ja sen eri tyylit
Vastaukset: 683
Luettu: 123177

Ninjutsu ja sen eri tyylit

No juu tuo minun tarkoittamani oli juurikin se suorateräinen, Hollywoodin ja Japanin teattereiden (kai?) suosima ninjamiekka.

Millaisessa kokoluokassa näissä Ninjutsu-koulukuntien miekoissa mahdetaan liikkua?

Nimittäin tuo lyhyt pituus sopii hyvin tuonne Muromachi-kauden loppuun, jolloin uskoakseni ninja-toiminta oli huipussaan sotien takia. Silloin tehdyt miekat olivat yleisesti lyhyitä taistelutyylin takia, mutta tuo vähäinen kaarevuus taas ei sovi oikein sinne.

Koitin etsiä netistä tietoa Togakure ryun tsukan pituudesta, ja olipahan värikästä keskustelua, en meinaa siihen sen enempää sanoa.

Mutta historiallisesti hyvin pitkät tsukat normaalimittaisissa miekoissa ovat olleet suht harvinaisia, muutamat koulukunnat ovat niitä kai käyttäneet. Satsumasta löytyy muutamia tälläisiä esimerkkejä joiden uskon olevan suhteellisen lähellä tätä nykyistä ninjatoa, jota japanilaiset koulut käyttävät. Ainakin kun käyttää vertailukohtana Chenessin Oniyuria, jota Bujinkan harjoittelijat ovat olleet mukana suunnittelemassa.
Jussi Ekholm
syys 24, 2012, 21.33
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Ninjutsu ja sen eri tyylit
Vastaukset: 683
Luettu: 123177

Ninjutsu ja sen eri tyylit

Kyllähän sitä Heimopäällikkö aikalailla hyvin kuvasi minunkin käsitykseni. Itse en ole ninjoihin pahemmin perehtynyt, mutta miekoista ja samuraista lukiessa ovat nekin joskus esiin hypänneet.

Itse olen uskonut, että ninjojen pääasiallinen tehtävä oli vakoilu. Ja vakoillessa käytetään tietenkin valepukuja ja soluttadutaan joko massan (siviilit) sekaan, tai sitten soluttaudutaan sen ryhmän sekaan, mihin ollaan menossa.

Ehkä hurjimpia soluttautumisia oli soluttautua sota-aikaan vihollistiedustelijoiden matkaan yöllä. Tälläiset monimutkaiset toimenpiteet tarkoittivat lähes varmaa kuolemaa, mikäli paljastuisi, tai todellista taisteluun vaikuttavaa tietoa, mikäli pääsi hengissä ulos. Tiedustelijoilla oli varokeinoja vastapuolen yrityksiä vastaan jne. Joten tämä oli hengenvaarallista, mutta sotajoukolle äärimmäisen arvokasta työtä.

Tätä soluttautumistaitoa (monien muiden "klassisten" ninjataitojen lisäksi) on hyvin hankala opettaa tänä päivänä, siksi varmasti monissa lajeissa keskitytään juurikin kamppailullisiin puoliin. Ja niitä kun ihmiset haluavat varmaankin mieluiten harjoitella. Onhan se kivampaa huitoa miekalla menemään kun yrittää sulautua väkimassaan kaupungilla ja vaikka seurata ihmisiä.

Ensimmäiset varsinaiset ninjato miekat ovat kai 1960-luvulta. Miekkoina ninjat ovat historiallisesti uskoakseni käyttäneet katanaa/tachia ja wakizashia. Ja niinkuin Heimopäällikkö sanoi myös kaikkia muita aikakauden aseita. Ninjaton puolesta on esitetty erinäisiä teorioita, mutta historiallisten miekkojen puute puhuu sitä vastaan.

No saattaisihan Kanbun Shinto, jossa on vielä aikakaudellekin lievä sori, tai vastaavan muotoinen myöhäisen Edo-kauden miekka muistuttaa tuollaista, jos siinä olisi kaku tsuba ja terää huomattavasti pidempi saya. Mutta näiden aika ei osu yksiin ninjojen kultakauden aikaan.

Pahoittelen jos tätä on jo puitu ketjussa, mutten nyt jaksanut kaikkia yli 40 sivua lukea.
Jussi Ekholm
heinä 5, 2012, 22.01
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Ninjutsu ja sen eri tyylit
Vastaukset: 683
Luettu: 123177

Ninjutsu ja sen eri tyylit

Minähän en ninjutsusta tiedä yhtikäs mitään, mutta katselin tuon videon ajankuluksi, ja kyllähän siinä hymy nousi. Tällähän ei varmaankaan ole mitään tekemistä Okinawan kanssa, ajattelin ensin (kun näin tekstin) että video olisi ollut Japanista, mutta tämähän on kai jostain jenkkien vapaa-ajankeskuksesta?

Kyllä saisi olla melkoiset kassit jos antaisi kaverin tulla miekan kanssa kuten 3:40 kohdassa ennenkuin edes aloittaa vetoa, varsinkin kun veto/iskunopeus on sitten tuota luokkaa... Ja nuo reverse-grip tekniikat olivat kyllä aika :) Muuhun kun miekkajuttuihin en sitten voi sanoa mitään. Melkein voisin luvata euron sille joka pystyy tuon vakavana katsomaan kokonaisuudessaan.