Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 5 tulosta

Jussi Ekholm
heinä 18, 2016, 20.51
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Bujinkan-klippejä
Vastaukset: 660
Luettu: 102543

Bujinkan-klippejä

Tuli katseltua tuo NHK:n dokumentti, ja olihan se laadukkaasti tehty niinkuin nuo NHK:n dokkarit tuppaa aina olemaan.

Minua pisti itseäni vaan selvästi silmään nuo erot tuossa sokkotestissä, ja väkisinkin näin ei harrastajalle tuli mieleen että viestitetäänkö tuossa enemmän silloin kuin varmasti halutaan jonkun läpäisevän? Tietysti se looginen vastaus tähän on että testi on kaikille sama, mutta kyllähän tässäkin dokumentissa esitettyjen testien välillä oli melkoisesti eroa.

Esim. tässä ensin hyvin pienellä liikkeellä tapahtuva lyönti, ja seuraavan testaajan/testattavan kohdalla kauhea alavartalon nytkäytys. Sama nytkäytys toistui tuon kolmantena tulevan Sayakan kohdalla. Onhan siihen nyt huomattavasti helpompi reagoida kuin tuohon ensimmäiseen.

[video][/video]

Tämmöistä pohdintaa tällä erää. Oli ihan kiva katsella tuo dokumentti kokonaisuudessaan.
Jussi Ekholm
huhti 6, 2016, 19.23
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Bujinkan-klippejä
Vastaukset: 660
Luettu: 102543

Bujinkan-klippejä

Kyllä nuo paljon leikkovat joutuvat varmaan väliin suoristelemaan miekkojaan, varsinkin jos on noita ohuita matonleikkuumiekkoja, joita väliin noilla leikkuuporukoilla on noihin vaativimpiin leikkauksiin. Ne kun taittuvat ohuutensa vuoksi tavallista miekkaa helpommin.

Tässä esimerkkinä kuinka kätevästi tuollaisen leveän ja erittäin ohuen miekan taivuttelu käy kesken näytöksen. Terän taittanut epäonnistunut poikittaislyönti tapahtuu juuri ennen tuossa videolla.

[video][/video]

Tuossa Hatsumin täydessä videossa tulee mielestäni tuossa rikkoutumisen jälkiselityksenä hienosti mm. kuinka tärkeää on tarkistaa harjoitusvälineiden kunto ennen harjoittelua. Esimerkiksi tuossa omassa bokkenissani on pieni halkeama juuri tuossa monouchin paikkeilla, eli en käyttäisi sitä itse kontaktiharjoitteluun, vaan hommaisin siihen uuden bokkenin sillä tämä saattaisi napsahtaa osumista. Näin telineessä tuollainen pikkuvika ei puolestaan haittaa mitään kun en harjoittele mitään.
Jussi Ekholm
huhti 6, 2016, 00.19
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Bujinkan-klippejä
Vastaukset: 660
Luettu: 102543

Bujinkan-klippejä

Eikös Hatsumi sano tuossa videon lopussa huumorilla, että lähettää hyvän miekan Japanista tuon katkaistun tilalle? :)

Puumiekassa tuolla mihin lyö ei taida olla yhtä isoa vaikutusta kun oikeassa miekassa? En ole todellakaan mikään fysiikan asiantuntija niin en osaa selittää. Jos japanilaista miekkaa haluaa vahingoittaa, niin silloin tulisi iskeä selkäpuolelle. En tiedä saako nyrkillä mitenkään tarpeeksi kovaa iskua miekan katkaisemiseksi, epäilen sitä vahvasti. Tietääkseni monet miekkasepät esimerkiksi hajottavat ei toivotut miekat iskemällä selkäpuolella alasimeen, koska tämä on helppo tapa vaurioittaa ja rikkoa miekka.

Esimerkiksi Edo-kaudella Japanissa oli aivan älyttömästi kulkukoiria pääkaupungissa. On monia kirjattuja tapauksia, jossa samurai on hätistänyt kulkukoiraa iskemällä miekan selkäpuolella ja miekka on katkennut. Samanlaisia tapauksia on myös Edo-kaudella kähinöissä, joissa on lyöty miekan selkäpuolella, ettei vahingoiteta toista.

Joskus nuo miekat kestävät vaikka mitä, ja joskus sitten tuntuu että ne hajoavat yllättävänkin helposti. Laitan tähän linkkinä yhden pahan videon mikä on aina kamalaa katsottavaa.

[video][/video]

Minä en ole tuolla käyttöpuolella mikään tietäväinen, mutta tässä on pari huomiota tästä. Lyöjä ottaa tyyppiä noin 45 asteen lyöntikulmasta, mutta kuten tuossa sattuu käymään itse leikkaus onkin lähes vaakatasossa 90 astetta. Tälläinen vääntyminen lyönnissä aiheuttaa todella paljon vääntäviä voimia terään. Tämän jälkeen toinen lyönti tulisi ehdottomasti jättää tekemättä. Minä olen itse aina mätkinyt noilla kopiomiekoilla, enkä ole saanut miekkoja vääntymään pysyvästi, vaikka rehellisyyden nimissä joskus ei kulmat ole olleet ihan kohdillaan. Vesurilla on tullut harvennushommissa joskus lyötyä tosi vikaan liian paksua puuta, ja kun kulma muuttuu reilusti tuosta aiotusta niin sen todellakin tuntee vääntämisenä koko vesurissa.

Tuossahan tuo miekka tuntuu hajoavan todellakin yllättävänkin helposti, mutta saattaa esimerkiksi olla että tällä miekalla annetaan ihmisten kokeilla leikkuuta, jolloin osaamattomissa käsissä tuollaiset vääntymiset aiheuttavat stressiä terälle. Fysiikkaa ja metalleja tietävät voivat paremmin kommentoida tätä asiaa.

En ole itse nähnyt koskaan miekan katkeavan, ja muistaakseni olen nähnyt vain 2 tai 3 videota netissä, joissa oikea japanilainen miekka katkeaa normaalikäytössä. Noita kopiomiekkojen katkeamisvideoita ja tarinoita on sitten tullut kyllä useampia eteen.

Meni vähän ohi aiheen, mutta kun on pitkästä aikaa miekkajuttuja. :lol:
Jussi Ekholm
marras 23, 2012, 22.57
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Bujinkan-klippejä
Vastaukset: 660
Luettu: 102543

Bujinkan-klippejä

No juu, mieluusti sitä vain koittaisi asiansa mahdollisimman selkeästi sanoiksi kun ei mielellään itsestään idioottia netissä tekisi. Sitä on vain väliin niin vaikea tietää miten toiset ymmärtävät kirjoituksen, ja välittyykö se oma ydinajatus tekstin läpi.

Täytyy koittaa tammikuussa löytää aikaa käväistä teidän salilla jossain hyvässä raossa. Hienoa olisi nähdä ja kokea ripaus Bujinkania ihan omin aistein. :) Siinä varmaan taas ymmärrys kummasti kasvaisi.
Jussi Ekholm
marras 21, 2012, 17.17
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Bujinkan-klippejä
Vastaukset: 660
Luettu: 102543

Bujinkan-klippejä

Nyt täytyy taas Bujinkanistien kauhuksi kommentoida... Näyttääpähän hyvältä tuo parin videon tekeminen. :)

Nuo shuriken ja puhallusputki osiot pistivät erityisen positiivisena silmään (molempien kanssa vähän leikkineenä voin sanoa että kumpikaan ei ole niin helppoa miltä se näyttää). Ja tykkään aina nähdä naginataa ja yaria myöskin. Ja kyllä tehokkaan oloista on myös tuo bojutsu.

Tuohon shukoon palaan sen verran, että uskon että sillä hyvinkin miekan pysäyttää. En ole pahemmin antiikkisia shukoja päässyt hypistelemään, mutta ymmärrykseni mukaan siinä on sen verran paksu kerros metallia, ettei siitä helposti läpi tulla. En kuitenkaan osaa sanoa mitä tositilanteessa tapahtuu miekan iskeytyessä shukoon.

Enkä nyt todellakaan suosittele ketään kokeilemaan tätä terävällä miekalla ja täydellä voimalla, koska kyllä siinä saattaa käydä kädelle (ja ehkä muullekin) hyvin pahasti jos planeetat eivät ole kohdillaan. Sen verran nopeaan tahtiin miekka liikkuu, mutta hätätekniikkana tämäkin on tietysti ollut, ja onhan se parempi että on rautaa kädessä, että on edes jotain millä miekkaa estää.

Yhdyn Rojolan kommenttiin, että mitä lähempänä kahvaa sen parempi.

Toivon mukaan tämä ei herätä yhtä suurta närää kun viimekertainen möläytykseni. ;) Kiva ihan näistä kamppailuasioistakin on puhua joskus, ja niinkuin sanoin toisessa ketjussa niin pääasiassa olen täällä oppimassa viisaammilta.