Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 35 tulosta

Andy
elo 26, 2017, 17.29
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

Conor kai kuitenkin pyrkii tarinallaan keräämään maailmanlaajuista TV-yleisöä eikä maksimoimaan suomalaisen kamppailuseuran määrällistä ja/tai laadullista sisäänottoa. Näissä on ihan eri lainalaisuudet.
Andy
elo 26, 2017, 09.59
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

RBSD-lajien aloittajien keski-ikä on aika korkea, eikä siirtymistä siksi tapahdu kovinkaan paljon urheilupuolelle. Osa varmaan ajattelee jopa niin että koska ovat jo vanhoja urheilijoiksi, valitsevat sen krav magan tai vastaavan, jossa ei kilpailla. Aloittelijoiden käsitys treeneistähän on usein ihan vääristynyt ja kilpailijoiden osuus kilpalajien harrastajista kuvitellaan usein paljon todellista suuremmaksi.

Conor ei ole suomalainen vaan irlantilainen. Eri yhteiskunnissa ne motiivit treenaamiselle voivat poiketa hyvinkin radikaalisti. Lisäksi Conor puhuu tunnetusti mitä sylki suuhun tuo tai ainakin sitä minkä ajattelee tuovan eniten näkyvyyttä ja sponsorituloja. Tuo nuoruuden kovilla kaduilla pärjääminen voi olla jopa markkinointimielessä keksitty juttu, ei voi tietää.
Andy
elo 25, 2017, 21.04
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

JanneM kirjoitti:Itse olen havainnut etä tuo urheilulähtöisesti kamppailuun hakeutuminen on ihan viime vuosien juttu.
Joo tämä on ihan totta. Sen suurimman vaparibuumin aikaan 5-10 vuotta sitten vapaaottelun peruskurssin porukka oli profiililtaan selvästi erilaista kuin nykyään. Eli joukossa oli huomattavasti enemmän niitä kaljupäisiä, lihaksikkaita ja tatuoituja 20-30v jätkiä.

Se vain että näistä erittäin harvasta tuli yhtään mitään urheilullisessa mielessä. Homma loppui joko peruskurssilla tai sen jälkeen kun hoksatiin että se toinenhan lyö takaisin. Toki vapaaottelun lopetusprosentti on muutenkin valtava, mutta enemmän niitä oikeasti pro-tasolle päässeitä tuli 15v futisjunnuista.

Tätä aiempina aikoina tilanne oli vielä ihan toinen, kun vapaaottelun treenaajat olivat lähinnä entisiä muiden lajien harrastajia (ja niistä nimenomaan niitä jotka halusivat jotain hurjempaa) tai sitten tätä kovajätkäosastoa. Siksi kaikki kansalliset kärkinimetkin olivat tietysti näitä, kun muuta treenaajapopulaatiota ei ollut olemassa.
Andy
elo 25, 2017, 11.07
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

Onkos muuten painipuolella havaittu näitä tyyppejä, jotka eivät kilpaile mutta pystyvät silti vääntämään Urholinit ja Pyylammet solmuun?
Andy
elo 25, 2017, 00.07
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

Kari Aittomäki kirjoitti:Okei, nykyään siis treenehin hakeudutaan urheilu-ura mielessä ja hankkimaan kavereita, niinkö?
Maalina se joku huippu, jonka kaltaiseksi tahdotaan?
- Tollanen setä tahtoisin olla.

?
Suurinpiirtein noin jos puhutaan potentiaalisista huippujen kyykyttäjistä.

Suurin osa tietysti hakee harrastusta jossa kiinteytyisi ja olisi kivaa mutta ei tulisi kolhuja itselle...
Andy
elo 23, 2017, 15.17
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

Joo, 80-luku meni jo ja niin meni 90-lukukin. Itse olen 90-luvun nuoria ja ero nykyteineihin on aivan selvä. Meillä esim. koulussa muuan pari vuotta nuorempi poika löi toista koulun käytävällä nunchakulla päähän. Tuloksena oli rehtorin puhuttelu, kun nykyäänhän tuo olisi iltasanomakamaa. :o Ja lapsena 80-luvulla "isojen poikien" meno oli vielä ihan selvästi hurjempaa. Puhumattakaan siitä millaista homma oli isäni (s. 1939) nuoruudessa, kun pyssyjä ja räjähteitä oli sotamuistoina mielin määrin käytössä ja tietysti sodan raaistamia miehiä nuorten roolimalleina.

Nyt kun kysyy joltain kamppailua harrastavalta teinipojalta, niin mitä luultavimmin hän ei ole elämänsä aikana tapellut koskaan. Ei kertaakaan. Ja he ovat kovin hämmästyneitä jos kerron, että minä olin heidän ikäisenään tapellut niin monta kertaa etten muista niitä kaikkia ja että tämä oli aivan normaalia. Nykyään se ei ole.

Viihdeteollisuuden murrosta selvitettiin tuossa aiemmin hyvin. Eli ennen 2000-lukua kamppailu-urheilua ei oikein voinut seurata mistään. 90-luvulla taivaskanavilta tuli ammattinyrkkeilyä, mutta nekin olivat pikemmin yksittäisiä matseja kuin mikään sellainen mitä voisi kätevästi harrastaa penkkiurheiluna. Kamppailulajien mallit tulivat kungfu- ja ninjaleffoista ja niiden kautta monilla (minullakin) oli tietysti se ajatus, että treenaamalla tultaisiin jonkinlaiseksi "karatetaistelijaksi", joka pistää pahiksia turpaan.

Nykyään tappeluleffat ovat pikemmin yksittäisiä poikkeustapauksia kuin selkeä genre, mutta niiden tilalle on tullut kamppailu-urheiluviihde, jonka kruununa on vapaaottelu. Voit seurata sitä päivittäin läppäriltä tai jopa kännykästä ja ne mallit tulevat sieltä. Pärjääminen ei ole sitä kuka vetää toista kapakassa turpaan, koska sitä ei voi normaalisti itse nähdä, eikä se siksi kiinnosta ketään. Pärjääminen on sitä kuka voittaa UFC:n mestaruuden ja kellä on siitä siisteimmät Instagram-videot ja siitä halutaan ottaa mallia.

Nuo kapakan kovimmat miehet voivat kamppailu-urheilusta kiinnostuttuaan saavuttaa jonkinlaisen kyvykkyyden, mutta se jää kyllä käytännössä aina sinne "hyvää kansallista tasoa" -luokkaan. Ennen tällä saattoi pärjätä pidemmälle, kun kansainvälinen taso ei ollut niin kova. Mutta nyt kun vastaan kävelee opinkäynyt ja junnusta asti treenannut huippu-urheilija, niin siinä on kyyti kylmää, vaikka miten olisi Ykän Pubin mestari.

Ja yksittäisten ottelijoiden lopettaminen ei ole ongelma millekään lajille. Jokaisen urheilijan ura loppuu jossain vaiheessa lajissa kuin lajissa. Ongelma on se, jos laji ei enää tuota uusia huippuja. Silloin taso tietysti romahtaa mutta syy ei ole se ottelijoiden lopettaminen vaan nimenomaan uusien menestyjien puute.
Andy
elo 22, 2017, 15.14
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

Absurdi ajatus että lajin maine kovana katutappelulajina olisi urheilussa joku etu. Ei todellakaan ole.

Ja karaten alamäki on kyllä huomattavasti pidemmän kehityksen tulos kuin muutaman kilpailijan lopettaminen vuonna 1986.
Andy
elo 21, 2017, 16.33
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

En nyt kaikkia suinkaan muista, mutta Jamban muistan vuoden 2006 potkunyrkkeilyn nuorten SM-kisoista ottelemasta. Hän oli silloin 16v. ja tasoltaan sellainen että oli selvästi treenannut jo jonkin aikaa ja oli myös vapaaotellut sitä ennen.

Niinimäki on myös potkunyrkkeillyt jo 90-luvun puolimaissa yläasteikäisenä. Hän toki siirtyi vapaaotteluun jo ihan sen alkuaikoina ennen suurinta buumia.

Anton Kuivasen näin ottelevan ensi kertaa vuonna 2005 jolloin hän oli parissakymmenissä. Voitti aiemman hokutoryu-sempanini btw. ja matsi tuli telkkarista joltain silloiselta pienemmältä kanavalta. Hän oli tuolloin jo selkeästi treenannut kaveri mutta on käsittääkseni aloittanut vapaaottelun joskus myöhäisteininä.

Olli Santalahden muistan 2010 Imatran Kamppailupäiviltä (lähinnä hienosta tukkalaitteesta). Hän oli silloin 15-16v ja otti ensimmäisiä matsejaan vaparissa.

Aleksi Mäntykivi on kai nyt 23v ja on otellut vapaaottelussa jo 2010 ja ammattilaisena 2012. Jani Salmi on vuotta vanhempi ja aloittanut kilpailemisen vapaaottelussa 2009.

Makwan on paininut lapsesta asti.

Teemu Packalen on aloittanut treenaamisen 20-vuotiaana 2007 ja kilpailemisen vähän myöhemmin. Pelannut aiemmin lätkää.

Isommista ukoista varmaan löytyy myöhempään aloittaneita ja 2009 24-vuotiaana kilpavapaaottelemisen aloittaneen Mikael Silanderin mahdollisista aiemmista taustoista en löytänyt tietoja. Yleisimmin nämä Suomen huiput ovat kuitenkin aloittaneet kamppailulajit teini-iässä.
Andy
elo 21, 2017, 15.10
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

Onhan se selvä, että potkunyrkkeilyn ja thainyrkkeilyn (ja myös nyrkkeilyn) miesten taso on pudonnut 10-15v takaisesta. Ei tosin niin paljon kuin arvokisamenestys on laskenut, koska siihen vaikuttaa myös kansainvälisen tason nouseminen samaan aikaan, mutta on se kuitenkin pudonnut. Pahin aallonpohja tuntuu tosin olevan takana.

Syykin tähän on selvä: vapaaottelu.

Erityisesti vuosina 2005-2011 vapaaottelu keräsi Suomessa leijonanosan kaikista niistä yksilöistä, joilla oli oikeasti potentiaalia tulla huipputason ottelijoiksi kontaktilajeissa. Sellaisen tason saavuttaminen, että isompaa kansainvälistä menestystä voi odottaa vaatii 5-10 vuotta harjoittelua ja tuolloin aloittaneita hyviä potku- ja thainyrkkeilijöitä ei ole miehissä kovinkaan montaa. Ne tyypit joilla olisi ollut edellytykset huipulle, muodostavat nykyään Suomen ammattilaisvapaaottelun kärjen.

Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut ja tasoittunut, kun vapaaottelu ei enää vedä peruskurssilaisia ja kilpailijoita samalla tavoin kuin aiemmin. Maajoukkeutasolla tämä näkyy tietysti 5-10 vuoden viiveellä mutta merkkejä paremmasta on. Kannattaa myös huomata, että samaan aikaan naisten taso ja menestys on selvästi noussut 10-15v takaisesta, kun vapaaottelu ei ole ollut viemässä potentiaalisia huippuja omaan juttuunsa.

Kehitys on tietysti ihan luonnollista ja samalla tavoin kilpakaraten tason putoaminen 80-luvulta lähtien johtuu nimenomaan tämän hyvin rajoittuneen ihmismäärän siirtymisestä potku- ja thainyrkkeilyyn. Ja vapaaottelun tulo markkinoille vei viimeisetkin potentiaaliset huiput. Nyrkkeilyllä sama homma, vaikka sen taso on säilynyt paremmin kuin karatella.

Tämä ei kuitenkaan ole mikään luonnonlaki, jolle ei mitään voisi vaan se johtuu siitä että Suomen vapaaottelussa on tehty asioita paremmin kuin potku- ja thainyrkkeilyssä. Esim. Virossa K1 on selvästi suosituin kehälaji eikä ole mitään syytä miksei sitä olisi voitu saada Suomessakin tähän asemaan. Virolaiset potkunyrkkeilijät ovat vain hoitaneet hommansa paremmin kuin meillä.
Andy
elo 20, 2017, 22.50
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

Tämä lahjakkuuksien hukkaaminen tapahtuu niin että potentiaalisia ihmisiä ei saada treenaamaan niin kovaa - 10-12 kertaa viikossa - että heistä tulisi oikeasti huippuja. Ei niin että olisi olemassa iso määrä itsensä huipuksi treenanneita tyyppejä, joita ei kuitenkaan saataisi kilpailemaan.

Se on minusta ollut aina erikoista, että nimenomaan kamppailulajien suhteen esiintyy näitä uskomuksia, että ei-kilpailijat saattaisivat pärjätä oikeasti hyvätasoisille kilpaurheilijoille. Ei kai kukaan yritä väittää, että naapurin Pentti kyllä hyppäisi suomenennätyksen seiväshypyssä, jos vain viitsisi mennä kisoihin? Tai että heidän puulaakifutisjoukkueessaan on Juuso, joka kyllä varmasti pyörittelisi HJK:n edustusjoukkuetta jos vain haluaisi? :smt075
Andy
elo 20, 2017, 16.38
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

Noissa kadun ja etenkin kapakan kovimmissa miehissä on se ongelma, että ovat yli-ikäisiä tullakseen huipuiksi. Kun se huippu-urheilijaksi kasvaminen pitäisi mieluusti aloittaa jo teini-iässä. Poikkeuksena tästä ovat kaikkein isoimmat painoluokat, joissa voi pärjätä selvästi pidemmälle myöhemmällä iällä aloittaneenakin.
Andy
elo 20, 2017, 11.55
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

Katuranking? Mikä hemmetin katuranking ja miten se liittyy mihinkään? Tässä on kyse thainyrkkeilyottelusta eikä mistään nakkikiskan rähinöistä, jotka eivät kiinnosta ketään ja joilla ei muutenkaan ole mitään tekemistä asian kanssa.

Muutenkin älytöntä vetää tähän jotain aivan muun alan juttua mukaan. Minun edesmennyt isoäitini olisi päihittänyt sukankudonnassa kaikki Suomen thainyrkkeilijät, portsarit ja kungfumestarit, mutta mitä sitten?
Andy
elo 19, 2017, 23.34
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

Tämä on kyllä aivan uskomaton keskustelu.

Totta kai aiemmin kilpailematon voi voittaa jonkun aloittelevan kilpailijan. Muutenhan kaikki häviäisivät ensimmäisen matsinsa. Minäkin voitin ensimmäisen matsini aika selvästikin, vaikka vastustajalla oli aiempia matseja. Mutta se on eri asia kuin hakata sairaalaan kirkkain kansallinen kärki. Ja vielä vähemmän Deo, joka on entinen Rachadamnoen mestari ja jopa Thaimaan mittapuulla hyvä ottelija. Siellä ainakin tasoa riittää, jos ei Suomessa.

Tässä hieman esimerkkiä siitä millainen ero on aloittelevan kilpailijan ja Suomen parhaimmistoon kuuluvan välillä.



Toinen näistä on varmaan hieman helpompi voittaa kuin toinen...

Toinen esimerkki tasosta on se, että monetkin Suomen ammattilaisvapaaottelijat - Marcus Vänttinen (24-7-0), Joni Salovaara (17-9-2), Niko Myllynen (6-5-0), Abdul Hussein (2-0-0) amatöörinä (8-0-0), Timo Suhonen (12-2-1) - ovat käyneet potku- ja thainyrkkeilyn SM-kisoissa koettamassa taitojaan. - Ja kaikki ovat hävinneet, yksikään ei voittanut yhtään ottelua. Lisäksi kun katsoo vastustajia, niin huomaa että näistä kukaan ei ollut ihan sitä parasta A-ryhmää, johon mm. Pok ja etenkin Deo kuuluvat vaan astetta kevyempää kastia.

Ja nyt pitäisi uskoa, että Suomessa on isokin määrä jotain aiemmin ottelemattomia tyyppejä, jotka pystyisivät vetämään huiput sairaalaan. Gimme a break!

Se jos nämä salikovikset ovat sparranneet jotain nyrkkeilijöitä, ei merkitse mitään potkunyrkkeilyssä eikä varsinkaan thainyrkkeilyssä. Nyrkkeilyllä ei pärjää kun potkut on mukana, se on nähty jo aikaa sitten. Ihan sama vaikka saataisiin Edis Tatli tai Amin Asikainen parhaassa kunnossaan haastamaan Deoa, ei ne pysy edes täysiä eriä pystyssä thainyrkkeilykehässä. Niin eri peliä se on kun tulee mukaan polvet, potkut ja kyynärpäät.
Andy
elo 18, 2017, 12.22
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

Kari Aittomäki kirjoitti:Mä en nyt ihan tajua taasenkaan.
Seuroissa pyörii lujasti sellaista sakkia joista kyllä ominaisuuksien puolesta olis huippua hätyyttelemään, mutta motiivin uupuessa pysyvät statuksessaan.
Eikä pyöri. Kukaan ennen lajissa kilpailematon ei pysty millään tasolla haastamaan Deoa, Pokia tai muitakaan thai- tai potkunyrkkeilyn Suomen kärkinimiä näiden omassa pelissä. Turpaan tulee niin että tukka lähtee, kokeilemaan voi halukkaat mennä. Puhumattakaan siitä, että vois hakata nämä huiput sairaalaan. Koko väite on aivan absurdi.

Ihmettelen lisäksi mihin tuo käsityksesi perustuu kun et ole käytännön seuratoiminnassa ollut mukana vuosikymmeniin.

Taitaa se suurin ärsyynnys liittyä Rallen väitteeseen että thai/potku-nyrkkeilyn huipputaso ei ole kovin kummoinen?
Kyllä juuri näin. Varmaan moni muukin ärsyyntyisi, jos hänen lajinsa tasoa dissattaisiin paikkansapitämättömillä ja todistamattomilla väitteillä.
Andy
elo 16, 2017, 10.48
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: Ottele mestaria vastaan!
Vastaukset: 130
Luettu: 23468

Ottele mestaria vastaan!

Rallehan on täysin pihalla. Hukkaan meneviä lahjakkuuksia on tietysti valtavasti, mutta nämä eivät suinkaan ole mitään puntilla käyneitä salin kovimpia jätkiä, jotka eivät motivoidu kilpailemaan. Oikeasti maailman huipulle potentiaalisten lahjakkuuksien keski-ikä on pikemmin alle kuin yli 15v.

Tuossa puuttuu käsitys siitä, kuinka hyvä Deo todella on. Se on entinen Rachadamnoen mestari ja edelleen kisakunnossa. Koko maailmasta ei löydy sellaista edes suunnilleen saman kokoista miestä, joka voisi vain tulla ja "hakata Deon sairaalaan". Ei ketään. Toki jos laitat Deolle vastaan jonkun Sittichai Sitsonpeenongin, niin kyllä se voittaa, mutta joutuu silti tekemään töitä, eikä kyseessä ole mikään ylikävely. Yhdelläkään ei-kilpailijalla ei ole pienintäkään mahdollisuutta.

Tietysti sitten maailman huiput raskassarjalaiset (joita Suomessa lähinnä on Miika Kinnunen) voivat kävellä yli 70-kiloisesta miehestä, mutta siihenkin pitää olla oikeasti hyvä, eikä pelkkä lihasmassa auta paljonkaan. Tässä pätkä missä 107kg kehonrakentaja "ottelee" tuon aiemmassa videossa esiintyneen 64kg Riku Mikkosen kanssa. Riku ei siis ole läheskään yhtä hyvä kuin Deo, mutta riepottelee kaveria miten mielii.