Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

Andy
joulu 29, 2013, 17.51
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Kungfun historia
Vastaukset: 70
Luettu: 21014

Kungfun historia

Nähdäkseni noista sirkusjutuista jos on jotain asiaa, niin kannattaisi perustaa niille oma ketju eikä postailla niistä random-ketjuihin, joihin ne eivät mitenkään liity. Voinhan minkäkin alkaa kommentoida vaikka UFC:n tuloksia ITF-sääntökeskusteluun, mutta mitä järkeä siinä on?

Noista vaikutteista eri kansojen kesken. Sehän nyt on ihan selvää, että vuosisatojen saatossa on ainakin yksittäisiä henkilöitä mennyt rajan yli ja tietovaihtoa tapahtunut. Se on sitten taas toinen juttu, että onko nykyään jäljellä mitään sellaista tyyliä/lajia, jonka oppimäärästä huomattava osa periytyisi vaikka nyt tiibetiläisen mestarin opeista. Jos jonkun lajin esi-opettaja onkin 1700-luvulla treenannut muutaman kuukauden jonkun tiibetiläisen kanssa, niin paljonko sitä tietoa on välittynyt vuosisatojen läpi?

Toinen juttu on se että miksi pitäisi ajatella oppien siirtyneen erityisesti Kiinaan päin? Kiinahan on paljon tunnetumpi kamppailulajimaa kuin vaikka Tiibet tai Intia. Pikemmin tulisi mieleen että tiibetiläiset ja intialaiset olisivat saaneet oppia kiinalaisilta. Aika vähän kai suomalaisia (tai edes argentiinalaisia) menee opettamaan kamppailulajeja esimerkiksi Brasiliaan.
Andy
joulu 28, 2013, 12.32
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Kungfun historia
Vastaukset: 70
Luettu: 21014

Kungfun historia

Miten tämä liittyy mihinkään?
Andy
joulu 27, 2013, 20.16
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Kungfun historia
Vastaukset: 70
Luettu: 21014

Kungfun historia

Paanari kirjoitti: En jaksa uskoa että, Kiinassa kaikki osas lukee ja kirjoittaa vaan se oli harvojen ja valittujen herkkua.
Ja se johti siihen että, muistiin kirjattiin vain halitsijalle edullisia asioita esitettäväksi jälkipolville.
Tämä lienee ollut tilanne suurimman osan maailmanhistoriaa kaikissa maissa. Van Gulikin teoksissa tämä näkyy siten, että hän kertoo jäljittelevänsä kiinalaisten salapoliisikertomusten tapaa kuvata buddhalaiset munkit hyvin epäedullisessa valossa ja usein joku tarinan konnista onkin buddhalainen munkki. Tämä johtuu siitä, että kiinalaiset kirjailijat olivat pääosin kungfutselaisen valtionuskonnon kannattajia.

Tällä asialla on varmaan jotain tekemistä sen kanssa, että buddhalaisten munkkien tappelutaidot ovat kovin tunnettuja.
Andy
joulu 25, 2013, 19.22
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Kungfun historia
Vastaukset: 70
Luettu: 21014

Kungfun historia

Tokihan boksarikapina liittyy kungfun historiaan. Tässä topicissa voi varmaan puhua aiheesta laajemminkin, koska en usko että van Gulikin tuotoksista riittää kovin pitkäksi aikaa juttua.

Minulla on sellainen muistikuva, että nuo "ladatut hihat" liittyisivät enemmänkin Modesty Blaisen tekemisiin. En tosin ole lukenut van Gulikin kaikkia myöhempiä tuotoksia viiden pääteoksen jälkeen, joten en mene vannomaan etteikö niissä voisi olla nainen, jolla on rautakuula tms. piilotettuna hihaan.
Andy
joulu 24, 2013, 23.35
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Kungfun historia
Vastaukset: 70
Luettu: 21014

Kungfun historia

Luin tänään Robert van Gulikin http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_van_Gulik" onclick="window.open(this.href);return false; teoksen Kiinalaiset Naulamurhat, jossa esiintyy sivuhenkilönä kungfumestari Lan-tao Kuei. Kirja on kirjoitettu vuonna 1958, mikä on mielestäni oleellista, koska tuohon aikaan itämaisten kamppailulajien tunnettuus länsimaissa oli hyvin heikko. Kungfua nimitetään kirjassa koko ajan "nyrkkeilyksi".

Kirjan tapahtumat sijoittuvat periaatteessa 600-luvulle, mutta van Gulik sanoo noudattaneensa historiallisten kiinalaisten romaanien tapaa kuvata maailmaa pikemmin 1500-luvun mukaan. Van Gulik kertoo myös, että kiinalainen nyrkkeily vietiin 1600-luvulla Japaniin, jossa siitä kehittyi judo ja jujutsu. Tästä voisi päätellä, että hänellä on hieman hatara käsitys kamppailulajeista. Kirjojen pohjana ovat historialliset kiinalaiset salapoliisiromaanit 1500-1800-luvuilta.

Muutamat kohdat kirjassa herättivät mielenkiintoani.

- Mestari Lan-tao Kuei harjoittelee vaaksan halkaisijaltaan olevalla rautapallolla. Hän nostelee sitä, vierittää sitä käsiensä varassa jne. Kirjan muut henkilöt luulevat palloa puiseksi, kun Lan-tao Kuei käsittelee sitä niin helposti, kunnes tämä ojentaa sen heille. Onko tällainen pallo historiallinen harjoitusväline? 20cm halkaisijaltaan oleva umpinainen rautapallo painaisi noin 30kg.

- Lan-tao Kuein sanotaan olleen pohjositen maakuntien moninkertainen nyrkkeilymestari. Onko jonkinlaisia kisoja joskus käyty vai onko tämä vain van Gulikin omaa päättelyä siltä pohjalta että kyllähän länsimaisessakin nyrkkeilyssä kilpaillaan?

- Nyrkkeilijät jaetaan asteisiin ykkösestä yhdeksään. Tämän lisäksi on "ylin aste" joka vaatii fyysisten lisäksi henkisiä kykyjä. Lan-tao Kuei on tietysti ylimmällä asteella ja kirjan kaksi keskeistä sivuhenkilöä (sotureita) yhdeksännellä asteella. Onko tässä systeemissä mitään perää vai onko tämä vain jonkinlainen dan-järjestelmän mukaelma?