Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 3 tulosta

ttiusanen
huhti 8, 2008, 21.33
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Biljardithreadi
Vastaukset: 17
Luettu: 1885

joksanen kirjoitti: Kuulostaa hyvältä. Ysipallosta tuleekin vähän tylsää kun siinä vaan räiskäisee pienintä palloa Täysillä keskelle nenää ja odottaa että jokin menee vallin kautta pussiin.
Se räiskiminen ei vaan kanna kovin pitkälle, jos on osaava kaveri vastassa. Huipputasolla pelaaminen on ihan prosenttipeliä. Lyödään sellainen lyönti, joka onnistuu isolla todennäköisyydellä ja vältetään sellaisia lyöntejä, jotka epäonnistuvat todennäköisesti. Sitä kun yhdenkin pallon ohilyöminen saattaa maksaa hyvää kaveria vastaan useamman erän.
Toki kolikkopöydät muuttaa kuviota jonkin verran, kun väärin pussitettuja palloja ei saa enää spotattua ylös.
Kasissa ei spotata väärin pussitettuja palloja :)
Streitti on sama kuin 14-1? Mun kaverit ei ole koskaan istuttaneet mua kovin pitkään, niin en ole havainnut moista ongelmaa. Mua on myös miellyttänyt se lievä ahtaus mikä toisessa päässä on kun pakkaa ei hajoteta ympäri pöytää.
Jepulis. Sitä pelataan vähän kahdella tapaa. Jotkut pamauttaa sen pakan ihan päreiksi, niin että palloja on toisessakin päässä pöytää, kun taas toiset tykkäävät hajottaa sitä pakkaa vähän kerrallaan. Toki se aina vähän riippuu, että minkälainen hajoituspallo jää. Itse suosin sitä reippaampaa hajoittamista, koska mitä enemmän ne pallot ovat levällään, niin sitä vähemmän niitä tarvitsee siirrellä, ja on vähemmän mahdollisuuksia tapahtua virheitä. Voin luvata, että se alkaa rassaamaan siinä vaiheessa kun kaveri tekee useamman pakan putkeen, ja itse vierailee puolen tunnin (tai kenties pidemmänkin) aikana pöydällä pelkästään tekemässä pakkaa :)
ttiusanen
huhti 8, 2008, 20.53
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Biljardithreadi
Vastaukset: 17
Luettu: 1885

joksanen kirjoitti: Miten sitä kymppipalloa pelataan?

Ja miksi ihmeessä kasipallon kasipallolle on olemassa niin monta erilaista sääntöä eri paikkakunnilla? Toiset ruiskii, toiset maalaa kerran, jotkut koko ajan, toiset pistää samaan kuin edellinen väripallo ja kai jotkut antavat ratkaisun vastustajallekin.

Pienen lämmittelyn jälkeen tykkään itse pelata eniten 14-1stä. Peli on kasipalloa pidempi ja siinä on häivähdys snookerinomaista pallonkäsittelyä ja taktikointia olematta kuitenkaan liian vaikea.
10-ball on ihan kuin ysiä, mutta kymmenellä pallolla. Siitä on yritetty tehdä sellaista peliä, että tuurilla olisi mahdollisimman pieni osuus. Esim. jos kymppi menee säkkiin aloituksesta, niin se spotataan, eikä sillä voita erää. Se pakka on kasipakan muotoinen ilman sitä viimeistä riviä. Ammattilaiset suosivat sitä kymppiä suureksi osaksi myös sen takia, että se eliminoi ne varmat aloitukset, mitkä ovat tulleet täppingin mukana ysipalloon. Pakko pommittaa täysiä, jos meinaa saada jotain säkkiin aloituksesta. Siinä on muistaakseni vielä nykyään sääntö, että pallot pitää maalata, joten niitä säkäpussituksia ei lasketa.

Kyllä siihen kasipalloon on vain yhdet ja ainoat oikeat säännöt, mutta se tietääkö ihmiset niitä on ihan toinen juttu :) Kyllä niitä on hymyssä suin joutunut kuuntelemaan, että millä säännöillä sitä jotuisi kapakassa pelaamaan. Ei se kasipallo eroa mitenkään niistä muista palloista. Ihan samalla tavalla se maalataan ja lyödään vapaavalintaiseen pussiin, kuten mikä tahansa muukin pallo. Poikkeuksena vaan se, että vikasäkkiin lyödessä tai kasin lentäessä pöydältä häviää erän.

Se streitti on hyvä treenimuoto, mutta kaverin kanssa se on vähän turhan hidastempoinen peli, jossa toinen joutuu istumaan pitkiä aikoja penkillä. Sen takia myö ainakin vedetään muita pelejä. Uusimpia kiinnostuksen kohteita on juurikin one pocket ja bank pool. Kannattaa kokeilla joskus. Ne on haastavia, mutta sitäkin mielenkiintoisempia pelejä.
ttiusanen
huhti 8, 2008, 19.13
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Biljardithreadi
Vastaukset: 17
Luettu: 1885

Biljardithreadi

Kun asiasta ei näytä liiemmin keskustelua olevan, niin päätinpä perustaa aiheelle oman ketjun ja katsoa, että onko täällä muitakin asiasta kiinnostuneita.

Asia on myös sikäli ajankohtainen, että vajaan parin viikon päästä 19. päivä alkaa snookerin mm-kisat crucible theaterissa Sheffiedissä. Mikäli on hankkinut Eurosportin itselleen, niin voikin viettää reilun pari viikkoa mukavasti sohvan pohjalla seuraten kun hienosti pukeutuneet sedät lyövät palloja pussiin.

Hieman terminologiaa tässä välissä. Monet mieltävät sanan biljardi koskemaan suoraan tuota baareissakin nähtävää pool -biljardin kasipallo peliä, mutta sana biljardi on siis yläkäsite, joka kattaa nämä kepeillä tökittävät pallopelit, jossa lyödään palloja pussiin tai muuten vaan ympäri pöytää. Erikseen ovat siis pocket billiards (jolle en keksi järkevää suomenkielistä vastinetta) ja sitten karapelit (eng. carom). Ekaan kategoriaan kuuluvat siis pelit, jossa on tarkoituksena lyödä palloja pussiin. Näitä pelejä ovat snooker, pool -biljardi, englantilainen biljardi, englantilainen kasipallo, kaisabiljardi sekä pyramidibiljardin eri pelimuodot. Karabiljardissa taas pöydässä ei ole pusseja ja tarkoituksena on hakea osumia lyöntipallolla pöydällä oleviin palloihin. Tästä suosituin ja ylivoimaisesti vaikein on kolmen vallin kara. Siinä on tarkoituksena lyödä ensin osuma toiseen palloon, jonka jälkeen kiven pitää osua kolme kertaa valliin ja osua toiseen palloon. Se, millä näitä pelejä pelataan ei muuten sitten ole maila, vaan keppi :)

Pool -biljardi on maailmalla suosituin biljardin pelimuoto snookerin ja karan keskittyessä muutamiin ahkeriin maihin. Se pitää sisällään tämän kaikille tutun kasipallon, mutta myös esimerkiksi 9-pallon, 10-pallon, one pocketin, bank poolin, rotationin ja straight poolin. Ysipallo on näistä ehkä se kuninkuuslaji, vaikka kymppipallo tekeekin kovaa tulemista ammattilaisten keskuudessa johtuen tietyistä aloitukseen liittyvistä jutuista. Kasia ovat pelanneet varmaan jokainen meistä. Siinä siis pakkaan tulee ne kaikki 15 palloa, joista on sitten tarkoitus valita aloituksen jälkeen joko raidalliset tai yksiväriset, jotka olisi sen jälkeen tarkoitus sohia pussiin. Kun ne omat pallot ovat löytäneet viimeistä palloa myöden pussiin, on tarkoitus lyödä se mustan värinen kasipallo vapaavalintaiseen säkkiin. Ysipallossa taas pakkaan tulee nimensä mukaan 9 palloa, ja pakka on sellaisen salmiakin muotoinen. Siinä on tarkoitus lyödä numerojärjestyksessä ne pallot pienimmästä alkaen pussiin, ja pelin voittaa se, joka säkittää sen ysipallon. Sen saa myös kyydittää, kunhan osuma tulee ekana pienimpään pöydällä olevaan palloon.

Itse olen pelannut enemmän tai vähemmän tosissani lukioikäisestä saakka, eli nyt noin reippaat kymmenisen vuotta. Kilpailtua on tullut aikaisemmin ahkeramminkin, mutta nykyään hieman vähemmässä määrin. One pockettia on tarkoitus mennä pelaamaan Keravalle ensi kuussa. Se on vaan niin pirun vaikea peli, että ahdistaa jo valmiiksi :) Aikaisemmin pelasin lähinnä snookeria, jossa onnistuin eräänä keväisenä päivänä tekemään 131 pisteen sarjan. Se saa nyt näytellä biljardiurani kuninkuushetkeä, koska kovin mainittavaa kilpailumenestystä ei ole. Jotain palkintosijoja ja voittojakin on tullut, joskaan ei sm-tasolla. Nykyään pelaan lähinnä poolia, koska siinä oman pelin taso pysyy jokseenkin siedettävänä, vaikkei harjoittelisikaan niin aktiivisesti. Snooker on taas tekniseltä vaatimustasoltaan niin haastava peli, että pelitason säilyttämiseksi on harjoiteltava ja pelattava jatkuvasti. Siihen minulla ei ole nykyään enää aikaa.

Kiinnostaako pelaaminen? Osutko mihinkään? Tuleeko pelattua muuten kuin hutikassa?

Jotain linkkejä lopuksi:

http://www.azbilliards.com
Jenkkiläinen lähinnä pool -biljardiin keskittyvä saitti.

http://www.worldsnooker.com
Snookerin kattavin sivusto.

http://www.jyvaskylanbiljardiseura.net
Meidän seuran sivut. Jätkät voittivat toissapäivänä myös hopeaa joukkue sm-kisoissa (pool). Tervetuloa tutustumaan.

http://www.sbil.fi
Suomen biljardiliitto.