Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 34 tulosta

flammee
marras 25, 2023, 11.12
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Postauksen pihvihän oli se mitä siinä linkkauksessa lukee, että on tehty tämmönen löydös. Täällä potkussa on tämmönen sääntö että pitää olla jonkinlainen saate siinä viestissä ja koska olisi redundanttia laittaa sama suomeksi niin jotain sinnepäin täytyy keksiä. Eli viestin pointti ei varsinaisesti ollut ottaa kantaa siihen että kannattaako lihaa syödä enemmän vai vähemmän vaan postata tuo löydös. Noin yleensä kun löydetään jotain uutta, se tehdään sen ensimmäisen kerran silleen yksittäisessä tutkimuksessa. :niinpa:
flammee
marras 24, 2023, 16.00
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Ainakaan syövän takia ei kannata lihansyöntiä ilmeisesti vähentää..
https://biologicalsciences.uchicago.edu ... r-immunity kirjoitti:Trans-vaccenic acid (TVA), a long-chain fatty acid found in meat and dairy products from grazing animals such as cows and sheep, improves the ability of CD8+ T cells to infiltrate tumors and kill cancer cells, according to a new study by researchers from the University of Chicago.
flammee
kesä 1, 2023, 16.08
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Olen mä noista lukenut, mutta aihe ei oikein ole henkilökohtaisella tasolla kiinnostava. Mulla ei ole varsinaisesti tarvetta syödä kovin paljoa mitään makeata, niin kalorittomat makeutusaineet tuntuvat varsin turhilta. Erytritoli kait se viimeisimmässä tutkimuksessa alkuvuodesta assosioitui merkittävästi sydänkohtauksiin yms.. Näyttäisi että vaikutusmekanismikin on keksitty.

Pikagoogletus kertookin jotta..
]https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/erythritol-cardiovascular-events kirjoitti: Erythritol is a common artificial sweetener. Low amounts occur naturally in fruits and vegetables. It is also made inside our cells as part of normal metabolism. But when used as a sweetener, erythritol levels are typically more than 1,000-fold greater than levels found naturally in foods. Erythritol is in an ingredient category called “sugar alcohols,” which are not required to be listed individually on Nutrition Facts labels.
...
These measurements reproduced the association between erythritol and cardiovascular events. People with the highest erythritol levels (top 25%) were about twice as likely to have cardiovascular events over three years of follow-up as those with the lowest (bottom 25%).

Next, the team wanted to better understand how erythritol might increase these health risks. So, they exposed human platelets, which control blood clotting, to erythritol. Doing so increased the platelets’ sensitivity to blood clotting signals. Increasing blood erythritol levels also sped up blood clot formation and artery blockage in mice.

The scientists next asked how diet affects erythritol levels in people. To find out, they measured blood erythritol levels in eight healthy volunteers after drinking a beverage sweetened with erythritol. Blood erythritol levels increased 1,000-fold and remained substantially elevated for several days. For at least two days, the erythritol levels grew more than high enough to trigger changes in platelet function.

These results suggest that consuming erythritol can increase blood clot formation. This, in turn, could increase the risk of heart attack or stroke. Given the prevalence of erythritol in artificially sweetened foods, further safety studies of the health risks of erythritol are warranted.
flammee
touko 22, 2023, 18.47
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Jussi Häkkinen kirjoitti: touko 22, 2023, 14.59 Flammee, noin ihan yleisenä havaintona...onko noiden tutkimusanomalioiden kaivelussa ja postaamisessa jokin erityinen syy? Noita kun tulee sinulta aika taajaan, oli kyse sitten ketoosista, raja-alueella liikkuvista terveysväitteistä (kuten tämä) tai venyttelyhypertrofiasta, sama tietenkin myös politiikan puolella.
Joo. En minä niitä nyt sinällään kaivele, niitä vaan tulee vastaan kun tulee kateltua jos väitetään jotain mielenkiintoisella tavalla poikkeavaa. Eihän se mikään uutinen ole jos postaa sellasen joka on samaa vanhaa. Venyttelyhypertrofia oli jo sellaisenaan ehkäpä jopa käyttökelpoista tietoa, siis kun on olemassa paljon sellaisia väitteitä ettei kireitä lihaksia jotka ovat heikot pidä mennä venytteleen, vaan niitä pitäisi vahvistaa. Eli jos venytys itsessään aiheuttaa eksentrisen tai isometrisen vaikutuksen, niin se sitten myös vahvistaa, toki varsin minimaalisesti, muttei se vaikutus kuitenkaan ilmeisesti ole sillä tavalla haitallinen, että se heikko lihas vaan venyisi ja heikkenisi lisää, kuten väitetään. Ruokavaliotekniset asiat ovat henkilökohtaisista syistä kiinnostavia ja niitä vähän testailenkin. Vähähiilari ja sen eri versiot on parista näkökulmasta mielenkiintoinen idea, mutta en nyt sinällään viitsi tehdä syömisestä niin hankalaa ja rajoittunutta, mutta sen vaikutusmekanismit ovat silti mielenkiintoisia.
Jussi Häkkinen kirjoitti: touko 22, 2023, 14.59Tulee jotenkin olo oljenkorsiin takertumisesta tai jostain yleisestä vastavirtaisuudesta, koska kirsikanpoimintaa on niin usein toistuvaa. Ainakin haluan uskoa sinun kykenevän analysoimaan tietoa neutraalisti, joten mistä tulee tuo toistuva, selkeän ilmeisesti omia lähtökohtia tai ainakin kiistanalaisia lähtökohtia tukevan sivuvirtatiedon esiinnosto?
Ei niitä nostoja nyt ihan niin hirveästi ole, kun tsekkasin viestit mitä olen muutaman viimeisen vuoden aikana kirjoitellut. Läheskään kaikkea mielenkiintoista en myöskään postaa.. :P

Muutamia postauksia vuodessa, osa postauksista jopa ainakin omakohtaisesti ihan käyttökelpoista asiaa. Hyvä jos sulla toimii asiat just hyvin niillä normijutuilla, mutta ei se kaikilla niin helppoa ole ja semmosella omakohtaisella tutkiskelulla silleen hiljalleen saavuttaa ratkaisuja ja pystyy optimoimaan, vaikka sitä joutuisikin hakemaan melko pitkään. Ja se oman ratkaisun löytäminen kokeilemalla erilaisia asioita on nyt vaan vähän niinkuin mun juttu monessa muussakin asiassa.. Epäonnistumisia tulee toki enemmän kuin onnistumisia, mutta se kuuluu asiaan eikä sitä kannata jännittää. Asiantuntijan apu taasen ei samalla tapaa motivoi kuin se että tekee ite omaa juttua, ja kylläpä mulla on useampi reissu lääkäriin epämääräisen vaivan kanssa johon sitten piti itse hakea ratkaisu ja se myös nimenomaisesti löytyi sillä omalla tekemisellä..

Äkkiseltään tulee mieleen esimerkiksi kun sain parannettua osan siprofloksasiinin melko hirveistä haittavaikutuksista, korjasin plantaarifaskiitin juoksutekniikkamuutoksella, tiedän mistä pitää hieroa että kädet ei puudu, olen parantanut vatsavaivoja monella tapaa, pääsin eroon ihan törkeästä iltapäiväväsymyksestä...


Liekö foorumi nyt niin aktiivinen ole että pitäisi rajoittaa postaamista..?
flammee
touko 18, 2023, 10.07
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Tjaah, taisin kertoa jo mitä siinä kerrottiin. Väestötutkimuksissa havainto on ollut että jäätelöllä saavutetaan ne kaikki samat hyödyt kuin vähärasvaisilla maitotuotteillakin, ja tutkijat ovat koittaneet moneen kertaan hakea että mikä siinä on pielessä. Tällekin tulokselle twitterin puolella naureskeltiin kovin.

Biolayne ei ole vastavirtaan uiskentelija, vertautunee ehkä lihastohtoriin melko tarkkaan.

Videothan kestää vain puolet ajasta kun katselee tuplanopeudella.
Oli siinä lähdekin...
https://www.theatlantic.com/magazine/ar ... dy/673487/
flammee
touko 11, 2023, 15.55
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Näin kesän kannalta sopivasti - jäätelö on terveellistä. :D Suojaa kakkostyypin diabetekseltä ja sydänsairauksilta. Tutkimusta on tehty asiasta moneen kertaan samoilla havainnoilla 30 vuoden ajan, tuloksia ei ole haluttu kertoa, ettei tutkijoilta mene maine. Siis niinkuin väestötieteellisenä assosiaationa, ei se näyttö vissiin heikompaa ole kuin kuidun terveellisyyden suhteenkaan.



Videon biolayne on tieteilijä joka debunkkaa huuhaata, joten lienee suht luotettava...
flammee
touko 8, 2023, 18.16
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

MikaM kirjoitti: loka 26, 2022, 09.12 Onko kenellekään tuttu Wim Hof ja hänen menetelmänsä? Eli typistettynä itselle se näyttää kylmältä suihkulta kerran päivässä sekä hengitysharjoitus, joka muistuttaa vapaasukeltajien vastaavaa ilman ilman nielemistä. Tuosta alkuun:
Tuo näyttäisi itsensä hapettamiselta. Onkohan sellaisesta fysiologista hyötyä? Kaveri on muuten myös (ainakin entinen) kamppailija, kung-fu harrastaja.
Jonkinlaisesta kylmäharjoittelusta jaksoin innostua nyt keväällä, kun huomasin että kun juoksee pikkupakkasella shortseissa ja hihattomassa niin tulee kyllä riittävän kylmä, jotta harjoitusvaikutus tapahtuu, mutta siitä ei tarvitse juurikaan kärsiä. Hengitysharjoittelu ei ole niinkään innostanut, koska en ole oikein tiennyt mitä sillä tekee. No nyt tuli vastaan ainakin yksi selkeä vaikutus - sillä saa kasvuhormonin määrää nostettua.

Kasvuhormonilla näyttäisi wikipedian mukaan olevan monenlaisia vaikutuksia...
https://en.wikipedia.org/wiki/Growth_hormone kirjoitti: -Increases calcium retention,[39][citation needed] and strengthens and increases the mineralization of bone
-Increases muscle mass through sarcomere hypertrophy
-Promotes lipolysis
-Increases protein synthesis
-Stimulates the growth of all internal organs excluding the brain
-Plays a role in homeostasis
-Reduces liver uptake of glucose
-Promotes gluconeogenesis in the liver[40]
-Contributes to the maintenance and function of pancreatic islets
-Stimulates the immune system
-Increases deiodination of T4 to T3[41]
Pisti silmään tuo viimeinen, eli se myös vissiin tehostaa kilpirauhasen toimintaa, jolloin kaiketi tarkenee paremmin ja stressaa vähemmän, just niitä juttuja mitä tosiharrastajat kertovat vaikutuksesta. Sinänsä kasvuhormonin määrää saa nostettua monilla tavoilla mm. treenillä, paastolla, saunomisella jne. Mutta ainakin tää hengittely on melko nopea tapa siihen ja sitä toisaalta voi tehdä varsin pitkäänkin. Kasvuhormonin puoliutusmisaika kropassa on vartin luokkaa, joten kerralla ei ihmeitä tee, mutta vaikkapa jokapäiväisenä rutiinina saattaa tehdäkin.

Lyhkäsesti ilmastuna, Wim Hof-hengittelystä hyperventiloidaan minuutti, puhalletaan keuhkot tyhjiksi ja pidätetään hengitystä. Tätä toistetaan joitakin kierroksia, niin pitkään kuin vihtii. Ei kauhean monimutkaista, ite olen päässyt parin kierroksen jälkeen n. kolmen minuutin yhtäjaksoiseen hengityksen pidätykseen. Aika moni tähän on kuollut kun on tehnyt sitä hengityksen pidättelyä veden alla, mutta kuivalla maalla melko turvallista. Ite kyllä olen tällä menetelmällä pituussukellellut ennen mitään wimhofeja, niin vaarallista kuin se onkin...
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3100467/ kirjoitti: Human growth hormone, cortisol, and acid-base balance changes after hyperventilation and breath-holding
The purpose of this study was to investigate the effects of hyperventilation and breath-holding on hormonal activity and the acid-base balance in men.
...
A significant hormonal response after the applied experimental procedures was found for HGH (1.5- to 5.56-fold increase) and cortisol (1.5- to 2.2-fold increase).
flammee
marras 17, 2022, 21.01
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Oar kirjoitti: marras 16, 2022, 22.53 18% mistä?
Niin, se onkin hyvä kysymys... Muistelen että eräässä lihan vaarallisuutta kuvaavassa vastaavassa prosenttiluvussa kyse ole siitä että kun todennäköisyys nousee kolmesta prosentista neljään prosenttiin, niin kyseessä on 25% nousu, koska 1/4 on se 25%, vaikka todellisuudessa kyse oli 1% noususta. WHO:n paneeleissa on kuulemma myös ollut "eettisiä (tai ehkä pikeminkin ideologisia) vegaaneja", määrittämässä lihaa karsinogeeniksi. Oisko siinä vähän suurempi ongelma kuin se että rahoittajana on jokin lihateollisuuden lafka. Jos on ideologiassaan niin vahva että se määrittää ruokavaliota, niin eipä siitä nyt kovin suuri hyppäys ole siihen että haluaa tuloksen olevan tietyn suuntainen.
flammee
marras 16, 2022, 17.42
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Olen seurannut viime aikoina carnivore-ruokavalion youtube-kanavia, joten siltä kantilta tää poistaa rajoituksia viedä kokeellisesti ruokavaliota enemmän siihen suuntaan (en nyt ehkä sille äärimmäiselle linjalle, että pelkkää lihaa vaan, ehkä kokonaan mene), eli lisätä lihan syöntiä, koska ei siitä mitenkään suurella todennäköisyydellä haittaakaan ole. Tavoittelen parempaa palautumista ja sitä ettei väsyttäisi illalla duunin jälkeen niin paljoa ja että kokkaaminen on kohtuullisen vaivatonta. Ja vähän näyttäisi että toimii.

Anekdotaalista evidenssiä carnivoren hyödyistä näyttäisi olevan, mutta se on vähän sellanen juttu että sitä löytyy mistä tahansa, eli voi ite testata, mutta en mä nyt mitään lähde niiden pohjalta väittämään, mutta siis tieteellistä matskua linkkaan. Uskoisin että potkulaiset jo tuntevat tieteellisen prosessin, kun sitä on moneen kertaan täällä jauhettu eli siis sen ettei yksittäinen tutkimus sinällään mitään muuta. Eli näkisin ettei mun tarvi näihin postauksiin mitään disclaimereita laittaa, jos joku vakuuttuu että asiat on täsmälleen näin ja ettei ravintosuosituksia nyt tarvitse noudattaa koska flammee postas tällasen, niin kyllä se on sen jonkun ihan omaa hölmöyttä. ;)

Mutta siis ainakin itse koen mielenkiintoisena tällaset uudet tutkimustulokset. Mitä keskusteluketjuun sitten postaa jos ei tuoreita tutkimuksia, muutoksia konsensuksessa vai vaan tutkimustuloksia jotka ovat linjassa konsensuksen kanssa?

Siis suomalaiset suosituksethan nimenomaisesti rajoittavat punaisen lihan käyttöä todella paljon, olikos se nyt puoli kiloa valmista tavaraa (jossain tarkennettiin että jauhelihan suhteen sillä tarkoitetaan ~800 grammaa kypsentämätöntä), kyllähän aikuinen mies voi helposti syödä moninkertaisen määrän, eikä nyt siis vaikuttaisi olevan mitään varsinaista terveyspohjaista syytä rajata punaisen lihan syöntiä niin vähäiseen määrään.

Silloin aiemmin postasin tutkimuksen niistä IBS-potilaista, joilta loppui kaikki oireet kun lopettivat kuidun syömisen ja tein itse saman ja havaitsin juurikin samat vaikutukset. Nyt voi syödä leipääkin, kunhan valitsee mahdollisimman vähäkuituisen vehnäleivän. Sinänsä väestötutkimuksissa kuitu korreloi pitemmän eliniän suhteen, mutta henkilökohtaisesti olen kokenut kuidun vähän sellasena kovasti vastaanlaittavana juttuna, että kyllä mää nyt ehkä mieluummin otan sen riskin että elän lyhemmin kuin kiusaan sillä itseäni niin kauan kun se vaan korreloi eikä konkreettisia hyötyjä voi itse kokea.

Ja on siitä kuidusta näköjään muutakin haittaa kuin suolistovaivat - ainakin tietyissä tapauksissa runsaskuituinen ruokavalio pahentaa nivelreumaa.
https://www.nature.com/articles/s41423-022-00934-6 kirjoitti: A high-fiber diet synergizes with Prevotella copri and exacerbates (=pahentaa) rheumatoid arthritis
...
Both preclinical and established rheumatoid arthritis (RA) patients display alterations in the gut microbiome. Prevotella spp. are preferentially enriched in a subset of RA patients. Here, we isolated a Prevotella strain, P. copri RA, from the feces of RA patients and showed that colonization of P. copri RA exacerbated arthritis in a collagen-induced arthritis (CIA) model. With the presence of P. copri RA colonization, a high-fiber diet exacerbated arthritis via microbial alterations and intestinal inflammation. Colonization of P. copri together with a high-fiber diet enabled the digestion of complex fiber, which led to the overproduction of organic acids, including fumarate, succinate and short-chain fatty acids. Succinate promoted proinflammatory responses in macrophages, and supplementation with succinate exacerbated arthritis in the CIA model.
flammee
marras 15, 2022, 16.43
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

No tulihan se sieltä - näyttöä punaisen lihan vaarallisuudesta ei juurikaan ole, on vain heikkoja korrelaatioita, jotka eivät riitä perusteeksi suosituksille. On myös vastakkaisia löydöksiä, eli joissain väestötutkimuksissa suurempi punaisen lihan syönti on korreloinut paremman terveyden kanssa...
https://www.healthdata.org/research-art ... roof-study kirjoitti: Characterizing the potential health effects of exposure to risk factors such as red meat consumption is essential to inform health policy and practice. Previous meta-analyses evaluating the effects of red meat intake have generated mixed findings and do not formally assess evidence strength. Here, we conducted a systematic review and implemented a meta-regression—relaxing conventional log-linearity assumptions and incorporating between-study heterogeneity—to evaluate the relationships between unprocessed red meat consumption and six potential health outcomes. We found weak evidence of association between unprocessed red meat consumption and colorectal cancer, breast cancer, type 2 diabetes and ischemic heart disease. Moreover, we found no evidence of an association between unprocessed red meat and ischemic stroke or hemorrhagic stroke. We also found that while risk for the six outcomes in our analysis combined was minimized at 0 g unprocessed red meat intake per day, the 95% uncertainty interval that incorporated between-study heterogeneity was very wide: from 0–200 g d−1. While there is some evidence that eating unprocessed red meat is associated with increased risk of disease incidence and mortality, it is weak and insufficient to make stronger or more conclusive recommendations.
flammee
loka 26, 2022, 23.25
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Mun käsitys asiasta on että äijä on jokseenkin latvalaho, mutta on silti keksinyt toimivan systeemin. Tällä hengitystekniikalla ei hapeteta kehoa, vaan juuri päinvastoin, ylihengittämisellä on tällainen vaikutus. Olen vähän koittanut, mutta ei minua innostanut se ylihengittely, niin en nyt alkua pitemmälle päässyt, ehkä mä sen kylmäaltistuksenkin otan mieluummin juosten kuin suihkussa.. Helpostihan ylihengittämällä saa hengityksenpidätysajan tuplattua ja pystyy tosiaan tekeen punnerruksia enemmän tollasen session jälkeen. Terveysvaikutuksista on kaikenlaista anekdotaalista shittiä, mutta jonkin verran myös ihan sellasta tutkimusasetelmia, joilla on todennettu että sekä Wim itse että hänen viikossa pikakouluttamansa oppilaat pystyy vastustaan jonkinlaista bakteeri-infektiota ja kylmyyttä.
flammee
loka 26, 2022, 00.27
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Kuvittelisin että tällainen osattaisiin alan tieteessä ottaa huomioon. Ja kuin yleisiä nämä tällaiset infarktit joista selvitään hengissä sitten ovat, että voisivat vaikuttaa tilastollisesti.
flammee
loka 25, 2022, 18.32
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Vielä riittää paradokseja vaikka konsensus on valmis ja vankkumaton.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 2022001062 kirjoitti:Some observational studies have observed a lower, rather than higher, mortality rate in association with hypercholesterolemia during follow-up of patients after cardiac stress testing. We aim to assess the relationship of hypercholesterolemia and other CAD risk factors to mortality across a wide spectrum of patients referred for various cardiac tests.
...
Hypertension, diabetes, and smoking were each associated with increased mortality in each patient cohort (pooled hazard ratio[95% CI]: 1.38[1.33–1.44], 1.88[1.76–2.00], and 1.67[1.48–1.86], respectively). By contrast, hypercholesterolemia was not associated with increased mortality (pooled hazard ratio[95% CI]: 0.71[0.58–0.84]). Analysis of serum lipids among 7744 patients undergoing CAC or CCTA scanning also revealed an inverse relationship between LDL cholesterol and mortality.
Eli korkea verenpaine nosti kuolleisuutta 38%, diabetes 88% ja tupakointitausta 67%. Korkea kolesteroli sen sijaan laski kuolleisuutta 29%.
flammee
elo 15, 2022, 21.31
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Noh, ihan disclaimerina voisin tietysti mainita että keskusteluteknisistä syistä johtuen kannattaa ilmaista asia jokseenkin yliampuvin sanan kääntein ja niin että on olevinaan tätä mieltä, että joku tietävämpi provosoituu niin paljon, että hänelle ilmenee tarve selittää asiaa perusteellisemmin. Käytän tätä taktiikkaa usein ja onhan se monesti toiminut... Hieman tähän tyyliin..
In common language, the phrase 'playing devil's advocate' describes a situation where someone, given a certain point of view, takes a position they do not necessarily agree with (or simply an alternative position from the accepted norm), for the sake of debate or to explore the thought further using valid reasoning that both disagrees with the subject at hand and proves their own point valid.

Jos vaikka linkittäisi tuon saatesanoin "emmä nyt tiedä mitä tää tarkalleen ottaen tarkoittaa, mutta kuulostaa kummalliselta", suojelee ehkä paremmin imagoaan, mutta ei se samassa määrin herätä keskustelua, kun on helpompi ohittaa olankohautuksella.
flammee
kesä 22, 2022, 19.00
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Terveysuutisia
Vastaukset: 657
Luettu: 101640

Terveysuutisia

Länsimaisesta lääketieteestä on enemmän haittaa kuin hyötyä. :o
(vai miten tää nyt pitäisi muotoilla...?)

https://www.sciencedirect.com/science/a ... 5622001007 kirjoitti: Objective
To estimate the proportion of healthcare interventions tested within Cochrane Reviews that are effective according to high-quality evidence.

Study design and setting
We selected a random sample of 2428 (35%) of all Cochrane Reviews published between 1 January 2008 and 5 March 2021. We extracted data about interventions within these reviews that were compared with placebo, or no treatment, and whose outcome quality was rated using Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE). We calculated the proportion of interventions whose effectiveness was based on high-quality evidence according to GRADE, had statistically significant positive effects, and were judged as beneficial by the review authors. We also calculated the proportion of interventions that suggested harm.

Results
Of 1567 eligible interventions, 87 (5.6%) had high quality evidence on first-listed primary outcomes, positive, statistically significant results and were rated by review authors as beneficial. Harms were measured for 577 (36.8%) interventions, 127 of which (8.1%) had statistically significant evidence of harm. Our dependence on the reliability of Cochrane author assessments (including their GRADE assessments) was a potential limitation of our study.

Conclusion
Most healthcare interventions studied within recent Cochrane Reviews are not supported by high quality evidence, and harms are under-reported.