Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 4 tulosta

flammee
loka 6, 2019, 20.08
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 67877

CrossFit

Crossfit on tårta på tårta laji - keihäänheittäjille. :fuel: Tää lieneen varsin hyvä esimerkki siitä kuinka eri lajien vaatimukset ovat varsin spesifisiä.
Tuhosiko keihästähti Thomas Röhler MM-kautensa uudella villityksellä? kirjoitti: Thorkildsenin ennätyksen sivuaminen jää kuitenkin Röhleriltä haaveeksi, mikäli kuluvan kesän alati laskevaa tuloskäyrää on uskominen. Vaikka Röhler on MM-kisoihin lähdettäessä kesän maailmantilastossa yhdeksäntenä tuloksella 86,99, heinäkuun alun jälkeen keihäs on lentänyt saksalaisen kädestä parhaimmillaan vain 82,91. Röhlerin kuuden viime kisan keskiarvo on vaivaiset 81,68, ja kisasarjoissa on ollut enemmän seiskalla kuin kasilla alkavia tuloksia.
...
Viime vuoden Euroopan mestaruuden jälkeen Röhler on mainostanut niin sosiaalisessa mediassa kuin ulkomailla pitämillään luennoillaan, että hän on panostanut harjoittelussaan kuntoliikunnassa suursuosioon saavuttaneeseen crossfitiin.

Suomalaisvalmentajilla ei ole pahaa sanottavaa crossfitistä terveellisenä liikuntamuotona, mutta keihäänheittäjää se ei heidän mukaansa palvele. Päinvastoin.

– Keihäänheiton harjoittelussa pitäisi pystyä käskyttämään lihasta kovalla impulssitiheydellä ja tekemään harjoitukset äärimmäisen suurella liikenopeudella. Siis lyhyitä sarjoja erittäin intensiivisesti, Piironen sanoo ja antaa esimerkin:

– Kun yksittäinen harjoitus tai sarja kestää normaalisti maksimissaan 10 sekuntia, Thomaksen harjoitukset kestävät crossfitissa helposti 20–30 sekuntia. Se on hyvin kuluttavaa harjoittelua, jota ei kuitenkaan tehdä äärimmäisellä hermoston käskytyskyvyllä, Piironen sanoo.

Piironen seurasi Röhlerin harjoittelua läheltä, kun eri maiden heittäjät leireilivät talvella tuttuun tapaansa Etelä-Afrikan Potchefstroomissa. Keihäänheiton lajivalmentajana Suomessa nykyisin työskentelevä Piironen on joutunut ottamaan asiaan kantaa myös pestinsä puolesta, sillä lajin lähettiläänä profiloitunut Röhler on luennoinut harjoittelustaan Suomessa viime vuosina, viimeksi Tanhuvaarassa viime joulukuussa.

– Olemme maajoukkueporukan kanssa puhuneet ja tiedostaneet, ettemme lähde tähän mukaan missään nimessä. Nuorelle urheilijalle, joka rakentaa perusfysiikkaa, crossfit voi vielä sopia. Mutta korkeamman tason urheilijalle, kuten esimerkiksi Oliver Helanderille, se ei toimi, Piironen sanoo.

Hänen mukaansa Röhlerin heittämisessä on tapahtunut vuoden takaisesta silmiinpistävä muutos: hallitusta, jouhevasta ja ajoituksellisesti korkealuokkaisesta heittämisestä on tullut repivää ja kulmikasta. Avain on heikentyneessä voimantuotossa.

– Nyt kun Thomas pyrkii juoksemaan heitossaan yhtä kovaa kuin on parhaimmillaan mutta voimantuottonopeus lihasryhmien välillä ei ole enää samassa kuosissa, kineettinen ketju ja samalla tekninen suoritus hajoavat. Siksi heittäminen ei ole tällä hetkellä niin sulavan näköistä kuin se on ollut pari–kolme vuotta sitten, Piironen analysoi.
...
– Olen ihmetellyt, minkä helvetin takia hän pilaa hyvät asiat, joilla hän on heittänyt 93 metriä, Utriainen sanoo.
flammee
huhti 10, 2014, 12.13
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 67877

Crossfit

Lukasin tuon fysiojaritapion jutun aamulla, olihan siinä trollauskuvia, mutta ite teksti oli mielestäni pääosin melko neutraalia. Tai sitten se vastasi mielipidettäni crossfitistä ja en huomannut erityisempää.
flammee
loka 4, 2012, 19.27
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 67877

Crossfit

Olisipa mielenkiintoista tietää mitä Lestelä mahtaa tarkoittaa lausahduksellaan;
"– Ihmiset käyttävät hirveästi aikaa hyödyttömään liikuntaan."

Myöskin toteamus:
"– Ei kuntoilu ole mikään elämäntapa, vaan se on työkalu johonkin."

...särähtää korvaan aikalailla. Pakettinsa on kenties eri, mutta samaa tahtia tuntuu irtoavan ehdottomia lausahduksia omasta totuudestaan kuin fundiscrossfittaajilta.
flammee
heinä 17, 2012, 14.29
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: CrossFit
Vastaukset: 407
Luettu: 67877

Crossfit

Presenter kirjoitti: Kirjoittelin ajatuksiani CrossFitistä blogiini http://bia.fi/blog/2012/07/crossfit-lopullinen-totuus/" onclick="window.open(this.href);return false; ja jotta Mika ei hermostu, copypastean tekstin alle. Blogista se on kyllä mukavampi lukea ja bonuksena on kuvia.

CrossFit - lopullinen totuus?

...tittelin "Maailman hyväkuntoisin ihminen" ("World's Fittest Human").
Oikeampi titteli olisi tietysti "crossfittest", menee vähän jenkkimarkkinoinniksi kun määritellään kovakuntoisuus juuri siksi mitä crossfitillä saavutetaan. Näin voidaan sitten sanoa että maailman kovakuntoisimmat kaverit treenaavat crossfittiä, jepjep...
Presenter kirjoitti: CrossFitin ideahan on monipuolisuus - CrossFitissä treenataan siis mm. voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, nopeutta ja tasapainoa eri välineitä ja menetelmiä käyttäen. CrossFitin kehittäjä Greg Glassman on kuvaillut CrossFitiä ilmaisulla "constantly varied, high intensity, functional movement" eli CrossFit on "jatkuvasti vaihtelevaa, korkealla intensiteetillä suoritettua toiminnallista liikettä."

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on tarkastella CrossFitiä useammasta näkökulmasta - millaisia hyviä ja millaisia huonoja puolia näen CrossFitissä harjoittelumenetelmänä ja ilmiönä.

Mutta aloitetaan ensiksi tarkastelemalla CrossFitin ydinkohtia (monipuolisuus, toiminnalliset liikkeet, vaihtelevuus, korkea intensiteetti).

Monipuolisuus:

Ihmiset jämähtävät helposti mukavuusalueilleen ja liian yksipuoliseen harjoitteluun. Yleensä ääriesimerkkeinä käytetään 140-kiloista möhömahaista voimanostajaa, joka on kyllä vahva, mutta joka ei jaksa kävellä kolmea askelta hengästymättä ja vastaavasti 50-kiloista maratoonaria, joka jaksaa juosta vaikka viikon putkeen, mutta ei jaksa nostaa mitään kauppakassia painavampaa.

Tämähän on tietysti kärjistys, mutta tiivistäen hyvä CrossFittaaja on ns. jokapaikanhöylä - yleispätevä, muttei spesialisti. Suurimmalla osalla on tietenkin jonkinlaiset vahvuudet ja heikkoudet, mutta CrossFitissä pyritään kaikkien fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. CrossFit-harjoitus saattaa yhdistellä vaikkapa voimanostoliikkeitä, kehonpainoliikkeitä ja juoksua.

Tästä on vaikea löytää juuri mitään negatiivista. Jos puhutaan urheilulajeista, on tiettyjen urheilulajien vaatimat fyysiset ominaisuudet suppeammat kuin toisten, esimerkiksi kymmenottelijan tai painonnostajan harjoittelumenetelmät eroavat luultavasti jonkin verran toisistaan. Jos taas puhutaan tavallisista kuntoilijoista tai vaikka palomiehistä, ei ole mitään syytä olla harjoittelematta mahdollisimman monipuolisesti.
Tiettyjen ominaisuuksien erikoistaminen huipputasolle vaatii jossain tapauksissa uhrauksia toisissa ominaisuuksissa, jos siinä näkee jotain vikaa niin kannattaisi ehkä kuitenkin etsiä sitä vikaa omien korvien välistä. Eräs syy olla harjoittelematta monipuolisesti on vaikkapa se että mistä on kiinnostunut, se kuitenkin on varsin merkittävä motivaattori. Crossfit on jossain määrin monipuolista, mutta nähdäkseni siinäkin kyllä erikoistutaan siihen omaan settiin, korkean intensiteetin toimintaan, kohtuullisella määrällä liikkeitä.. Tietääkseni crossfitin juokseminen on lähinnä sprinttailua ja lyhyitä matkoja.

Eli jos se matalan intensiteetin toiminta puuttuu kokonaan niin kyllähän siinä harjoittelusta puuttuu aika merkittävä osa-alue.