Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 1 tuloksen

flammee
touko 10, 2019, 20.30
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondon itsepuolustuksellinen anti
Vastaukset: 29
Luettu: 8356

Taekwondo ja IP

JanneM kirjoitti:
huhti 24, 2019, 09.05
Huttu on mun mielessä siis lähinnä semmosta yleistä puuroa. Ei hyvää eikä huonoa, mutta ei taekwondon tapauksessa sitä lajin ydintä eikä oikeastaan lajin järjestelmääkään.
Tottakai henkilötasolla ihmiset saavat ja kannattaakin opetella mitä erilaisimpia juttuja ja osa niissä varmasti on hyviäkin, mutta jso ruvetaan taekwondossa opettamaan spiderguard sviippejä alta gbuardista, niin ei sitä voi oikein taekwondoksi sanoa enää...
on eri asia jos opettaa jotain ylimääräistä sanoem, että nyt opetetaan nyrkkeilyä tai kobudoa tai mitä lie.
Mun mielestä nuo yleiset rannelukkoväännöt voisi vaihtaa hyödyllisempiin kikkoihin, esim. vaikka brassijutsusta/judosta ottaa sellaset temput, joilla pääsee pois alta ja irti.

Rannelukot kait koettiin silloin 60-70 -luvulla näppäriksi ja helpoiksi tempuiksi liimata siihen kylkeen, nyttemmin on keksitty jo tarpeellisempiakin temppuja, joten ei niiden korvaaminen jollain käytännöllisemmällä lajia pahemmin muuttaisi. Ja aika simppeleitä ja mekaanisia temppujahan ne brassijutsun sviipit on, vaikka painisparrin harjoittelulla eittämättä tulee parempi käyttämään niitä temppuja, niin kyllä niitä pystyy ei-painija käyttämään toista ei-painijaa vastaan vähäisemmälläkin harjoittelulla. Ainakin oman kokemukseni mukaan, suhteellisen vähällä harjoittelulla olen niitä saanut toimimaan, yhden guardisviipin katoin jopa netistä, harjoittelin liikkeen yksin ilmaan ja onnistuin tekeen judorandorissa. Joo, olen toki harjoitellut painilajia ~1 vuoden verran, mutta kovin hyvä en siinä ikinä ollut. Veikkaisin että tkd:n harjoittelija, joka rannelukkotemppujen sijaan harjoittelisi noita epäedullisista positioista pakenemisia sen verran mitä tkd:ssa harjoitellaan ip:tä, olisi minua parempi käyttämään sellaisia.

Paljon hyödyllisempää on päästä mountin alta pois, kuin se että osaa tehdä rannelukon, jos joku pitää kädestä kiinni. Varsinkin kun se rannelukko nyt ei kuitenkaan oikeasti vastaanpanevaa vastaan olekkaan niin helppoa kuin mitä se harjoitellessa on, mountista pako (tai ainakin sen päälläolevan kaataminen) toimii paljon varmemmin. Lisäksi ranteeseen tarttunutta voi yksinkertaisesti lyödä päähän sillä toisella kädellä tms., eli ihan turhaa hommaa jauhaa jotain rannelukkoa, jota on hankala saada toimimaan ja toimiessaankaan se ei välttämättä tuo mitään etua siihen päähän lyömiseen tai vaikka munille kenkäisemiseen verrattuna, eli jos vaikka se ranne hajoaa..

Tokikaan mitään kovin monimutkaista kamaa ei kannata lajiin ympätä, mutta joku mountin alta pääseminen on mielestäni niin oleellinen ja toisaalta helppo juttu, että kyllä se kannattaisi opettaa. Lisäksi back mount, side control ja guardin sviippaus, vähemmän oleellisina 69 ja half guard. Ja sitten kun pääsee irti, niin käyttää sitä tkd:ta eli potkii ja lyö niin kauan että tilanne lakkaa olemasta itsepuolustusta. Tai siis poistuu paikalta, jos mahdollista.