Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 105 tulosta

flammee
syys 4, 2018, 22.55
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

Juoksutekniikoiden opettelussahan on käytössä ns. "cue":t (=vihje) eli mielikuvat siitä että mihin pitäisi pyrkiä, sen sijaan että pyrittäisiin jotenkin lihaskohtaisesti tekemään asia niinkuin pitää.. Mielikuvien kautta kropalla on helpompi teettää monimutkaisiakin liikkeitä, ilman että kroppaan tulee ylimääräisiä jäykistelyjä tai että lihaksella yritettäisiin irrallaan lihasketjusta eristetysti tehdä jotain.. Tuo eteenpäin kaatumalla juokseminen on mm. chirunningissa ideana. Ihan aina ei ole kerrottuna että mikä on mielikuvaa ja mikä todellisuutta, niin sitä kautta sitten saattaa ihmiset kokea systeemin epäuskottavana. Voi myös olla että kropan lihastoiminnan tasolle ei tarkoituksella mennä, koska silloin ihmiset yrittävät tehdä suoraan ja silleen mekaanisesti, eikä oppiminen sitten ole tehokasta.
flammee
syys 3, 2018, 08.14
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

Joo, mun käsitykseni mukaan melkolailla ainoa kohta missä lihastyötä tehdään juostessa on siinä vaiheessa kun jalka on maassa ja sillä ponnistetaan. Siitä on sitten vaihtelevaa dataa että onko nilkan ojennus ja varvastyöntö enää aktiivista touhua, mun käsittääkseni ei. Jos jalan vie taakse niin se tulee eteen ihan itestään lonkankoukistajan kuminauhaefektin kautta, tätä on testattu alaraajahalvaantuneilla viemällä se jalka taakse, jolloin se sitten tulee itestään takaisin eteen samalla liikkeellä kuin mitä se normaalissa askelluksessa tulee. No, en tietä miten aktiivinen polvennosto vaikuttaisi asiaan, voihan se tuoda voimaakin askeleeseen. Nopeutta voidaan kasvattaa joko lisäämällä askelpituutta pitäen askelnopeus samana, tai lisäämällä askelnopeutta, pitämällä askelpituus samana..

Kropassa on sellanen automaattinen hienosäätösysteemi, joka autonomisesti optimoi liikkeen mekaniikkaa taloudellisemmaksi, kun vaan tekee paljon "tyhmiä" toistoja eli ei yritä puuttua asiaan ite millään tavalla. Ite pyrin menemään sillä, eli silloin kun lisään vauhtia, niin en keskity mihinkään yksityiskohtaan, vaan yritän vaan mennä lujempaa. Kaks teknistä jippoa mulla on joita käytän - pyritään pitämään juostessa jalkoja enemmän koukussa kuin mitä luonnollisesti tulisi (niin plantaarifaskiitti pysyy loitolla) ja jos alkaa nivustaipeita särkeä, niin nostelen kantapäitä aktiivisesti takareidellä siinä vaiheessa kun ne olisivat lähdössä muutenkin maasta..

Ite olen harrastanut pääosin nautiskelutyyppistä juoksentelua eli kilometrien keräilyä ja pääosin metstäpoluilla, joten ennätystulokset ovat treenikilometreihin nähden varsin vaatimattomat. Ennen vammailukierrettä eli 2012 juoksin kympin aikaan 43 min 43 s, se lienee paras. Seuraavana vuonna oli tunnin juoksussa 13,5 kilsaa, mutta se oli aika ruuhkainen urheilukenttä, eli ohitteluissa joutui kiertään ja hidastaan.. Cooper on parilla yrityksellä jäänyt aina karvan alle kolmen tonnin. Ihmeen vähän sitä vauhtia saa pitemmällä matkallakaan höllätä, kun siis tuo kympin keskinopeus tekis cooperilla muistaakseni 2850m..
flammee
syys 1, 2018, 06.21
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

PetriP kirjoitti:
elo 31, 2018, 10.31
Varmaan riippuu hirveästi ihmisestä mutta ei. Maisema vaihtuu kuintenkin kokoajan. Juokseminen ittessään ei vaadi kokoajan huomiota. Juoksumatolla en kestäis juosta paria tuntia. Tai jos laittais tabletilla netfliksin pyöriin tai jotain
Juoksumatolta tabletin/teeveen tms. ruudun katseleminenkaan ei kauhean hyvin toimi, jotenkin siinä silmät rasittuu ja kun pää sen verran liikkuu, niin se katselu ei sitenkään oikein kunnolla toimi tai varmaan pitäs olla isompi ruutu kuin mitä mulla oli sillon kun testasin (18").. Ja oisko siinä kans se vika että ei olla menossa mihinkään.

Juokseminen itsessään on miellyttävän tuntuista, eikä miellyttävään fiilikseen kovin pian kyllästy. Ite juoksen 90% poluilla ja siinä on sellanen tunnelijuoksun efekti, että sitä kautta tuntuu että vauhtia olisi enemmän ja jatkuvasti pitää keskittyä siihen polkuun ettei juokse mutkaa suoraksi, kompuroi puun juureen tms., niin siinä on sellasta flowia, ainakin välillä. Toki tyhjänpäiväiset ajatukset kiertävät kehää pään sisällä ihan niinkuin tiellä juostessakin, mutta ei se vaan haittaa. Eli ei se koko aikaa ole mitään transsia, vaan enimmäkseen siinä on melko normaali tietoisuuden tila, jossa on ehkä pieni vivahde jotain meditatiivista tilaa.. Hyvin kun kulkee ja ei tunnut kauhean rasittavalta, niin siinä on lentämisen, tai oikeastaan matalalla liitämisen tuntua, kun pääsee eteenpäin sulavasti ilman vaivannäköä, eikä tarvi kuin vähän ohjata eli kaarrella polun mutkien mukaan.

Sellanen idea että pystyy käyttään juoksemista kulkuvälineenä on kans jotenkin inspiroiva, vaikka nopeampia ja parempia kulkuvälineitä onkin helposti saatavilla. Kai siinä on se että ihan ite pystyy johonkin. Ei ole tekniikkaa eikä muita ihmisiä apuna.
flammee
elo 30, 2018, 20.10
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

Mika kirjoitti:
elo 29, 2018, 23.42
Mulle tuli jo kilometrin kohdalla mieleeni, että missä on pallo tai maila tai miten tässä tehdään maaleja tai pisteitä.

Teininä ja parikymppisenä kävin kaksi kertaa viikossa juoksemassa Katinkurussa Porissa. Siinä se suurin viehätys oli päihittää kaksi kaveriani.

Juokseminen on helppo tapa kuntoilla, mutta ei se kaikille sovi. :)
Joo, taidan tietää tunteen puntin kohdalla. Joku vaikkapa maastaveto, ihan turhaa hommaa nostaa jotain ylös, jos sen laskee siihen samaan paikkaan takaisin. Tai vielä äärimmäisempi esimerkki - ojentaa jalat jossain koneessa. Ei ole mitään funktionaalista tarkoitusta, esim. siirtää painoja jonnekin tms.. Mutta jos on vaikkapa töissä joku raskas homma, niinkun oli eilen talkoissa isojen pöllien kantamista / raahausta metässä, niin ihan erilailla draivia ja motivaatiota nostaa täysillä. Juoksupuolellakin on hivenen kiinnostavampaa juosta johonkin, tai vähintäänkin kiertää sellainen lenkki, ettei tarvi palata samaa reittiä takaisin. Juokseminen myös tuntuu sitä vähemmän tylsältä, mitä paremmin tuntee alustan, paksuilla kengillä olen itsekin kokenut tylsyyden joitakin kertoja. Tai kun juoksee polulla metsässä, niin homma tuntuu paljon vauhdikkaammalta ja joutuu vähän keskittyyn siihen maastoon. Alamäkijuoksussakaan kerkiä ajatella sen vertaa että tylsistyminen voisi uhata.. Toki varmaan pitää löytää sellanen perusjuttu, eli se fiilis että juokseminen itsessän tuntuu mukavalta..
flammee
heinä 22, 2016, 12.09
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

Mika kirjoitti: Siinä sanotaan mm. että kantapään ja päkiän välinen korkeusero tulisi olla korkeintaan kuusi (6) millimetriä.
Indeed. Vaikka korkeusero on viime vuosina hieman vähentynytkin, 10 mm droppi on edelleen melko suuressa osassa nykyäänkin myytäviä kenkiä. Koska kaikissa "normaaleissa" kengissä on kantakorotus (suunnilleen yhtä turhaan), niin siinä mielessä nolladroppeja juostessa käyttäminen voi olla ongelmallista. Itse poistin kaikki kantakorotetut kengät arkikäytöstäkin, koska ne tuntuivat kamalilta sen jälkeen kun oli tottunut kantakorottomiin kenkiin.


Mitä tulee tuohon polvivaivaan, niin toki se saattaa olla vain tavallista kovemmasta rasituksesta johtuva hetkellinen vaiva joka ei vaadi mitään lepoa kummempaa lisätoimenpidettä, muutenkin matkaa pidentäessä kannattaa olla maltillinen ja kipujen kanssa ei yleensä kannata juosta, mutta toki harvempi malttaa...
flammee
heinä 22, 2016, 00.40
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

Hierojalta saattas kans löytyä jotain apua...


Polvivaivat johtuvat yleensä kait liian pitkästä askelluksesta = liian hitaasta askeltiheydestä eli kadenssista. Tämän voi helposti laskea itse, eli minuutin ajan laskee joka toisen tai joka kolmannen askeleen, ja sitä kautta laskee kuinka paljon niitä askelia yhteensä kertyy minuutin aikana. Sopiva lukema (riippumatta painosta, pituudesta tai muista fyysisistä ominaisuuksista) on n. 170-180.

Ylipitkä askellus johtuu tyypillisesti normaaleista juoksukengissä, joissa on päkiäosaa reilusti korkeampi kanta, joka ohjaa askellusta kantapäälle. Tälle rakenteelle ei ole tieteellistä perustelua, eikä tieteellinen konsensus sitä tue (lähde: ACSM:n kenkäsuositukset jotka joskus tänne postasin).. Ilman kantakorotusta juostaessa kantavaimennusta ei tarvita, koska kantapäälle ei tule iskutusta.

Paljasjalkajuoksijat ovat melkeenpä immuuneja polviongelmille juostessa... Saman vaikutuksen voi saada nolladropin kengillä (kantapää ja päkiä yhtä korkealla), mutta sillä tavalla askellus ei muutu ihan yhtä automaattisesti. Tyypillisesti paljasjalkaillessa kadenssi on korkeampi, eli otetaan lyhempiä askelia nopeammin. Tämä ei hidasta vauhtia, eikä kasvata rasitustakaan, juju on siinä että ihmisjalan jänteiden kuminauhamaiset mekanismit toimivat paremmin nopeammalla kadenssilla ja näinollen palauttavat energiaa askellukseen. Toki, paljasjalkailussa on omat haasteensa ja oppimisprosessinsa. Tämä on melko helppo testata, kengät pois ja juoksua. Sen voi tehdä vaikka kesken normaalin lenkin, silloin sen myös huomaa että miten vaikuttaa polvikipuun. Ohuemmilla tossuilla testiä ei välttämättä kannata tehdä. Suosituksena on myös että alussa tosi vähäisiä määriä, mutta voi olla että kun on kamppailussa paljasjalkaillut, niin tällä ei ole niin väliä.

Erilaiset fyssarin jumppaukset, pohjalliset yms. eivät ole nekään mitään varmoja konsteja, yhä edelleen porukkaa päätyy polvileikkaukseen juoksemisen takia, ei sinne päädytä ilman välivaihetta fyssarilla. Eikä se polvileikkauskaan ole hääppöinen konsti, eli ei silläkään välttämättä parannu. Edellämainituissa ACSM:n suosituksissa sanotaan tukipohjallisista että niiden ei pitäisi olla kuin väliaikainen ratkaisu (paitsi harvinaisissa poikkeustapauksissa), kaikki tuet heikentävät jalkaa ja vaikka hetken toimisikin, niin on todennäköistä että tulee uusia, pahempia ongelmia.Disclaimer - en siis suosittele varauksetta paljasjalkajuoksua, mutta koska se on sellanen helppo juttu kokeilla, niin suosittelen tekemään tämän kokeilun ja tekemään johtopäätökset kokeilun perusteella. Yleensä ottaen en aktiivisesti ole suosittelemassa paljasjalkailua ihmisillä, jotka nauttivat juoksemisesta kengät jalassa ja homma toimii.
flammee
kesä 30, 2016, 08.52
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

Kekkasin miten kuvata sellasta matskua, että juoksun kuvaaminen first person kuvakulmalla toimii, eli välittyy edes hieman sitä fiilistä, mikä poluilla juostessa on. Aiemmilla yrityksillä on vaan tullut sellasta matskua jossa vauhti näyttää tosi hitaalta, kamera heiluu helvetisti ja kuvaan ei mahdu mitään oleellista.

Tolla pätkällä juoksua ei voi myöskään sanoa yksitoikkoiseksi ja tylsäksi. Paljasjalkailun perussääntökin on näkyvissä - don't step on pointy things.

[video][/video]
flammee
loka 10, 2015, 23.15
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

Mielenkiintoinen juttu harjoitusvauhtien ja harjoitusmäärien vaikutuksesta lopputulokseen 100 kilsan matkalla ja maratonilla..

http://ultrajuoksu.fi/maraton-ja-100-km ... ittelusta/" onclick="window.open(this.href);return false;

Tutkimusten mukaan näyttää siltä, että maratonin tuloksen kannalta merkityksellisempää on harjoitteluvauhti kuin harjoittelumäärä. 100 km:n osalta taas harjoittelun määrä on tärkeämpi kuin vauhti.

Esimerkkinä kun harjoittelee juoksemalla keskimäärin 8 minuutin kilometrivauhdilla (1,5 kilsan coopervauhti) 40 km viikossa, niin ennusteen mukaan suoriutuu sadan kilsan koitoksesta ajassa 13h 12min. Jos kaksinkertaistaa vauhdin, eli harjoittelee saman määrän mutta etenee 4 min/km vauhdilla eli kolmen kilsan coopervauhdilla, niin ennuste lupaa sadalla kilsalla loppuajaksi 12h 12min. Sen sijaan jos ei lisää vauhtia eli juoksentelee edelleen hitaalla 8min/km vauhdilla, mutta lisää määrän sataan kilsaan niin loppuajaksi on luvassa 10h 15min. Jo 60 kilsan viikkomäärällä tuolla vauhdilla saavuttaa 12h 3min loppuajan. 140 kilsan viikkomäärällä ennusteen mukaan pääsis 8h59min. Vastaavasti 4min/km ja 140 km/viikko treenaamalla pääsee vain ainkaan 7h 59min. Se on yllättävän vähäinen ero, kun ajattelee sitä eroa vaivan määrässä, 8 min/km ei oikein tunnu edes juoksulta ja 4 min/km tahtiin saa ihan tosissaan painaa meneen.

Maratonilla määräpainotteinen hitaus ei tosiaan toimi - 8 min/km ja 40 kilsan viikkomäärällä saa 4h 37min ajan, kun 4 min/km vauhdeilla 40 kilsaa viikossa juoksemalla pääsee 3h 4min aikaan. Eikä paljoa auta vaikka juoksisi 140 kilsaa 8 min/km vauhdilla, loppuajaksi tulee vain 4h 4min.
flammee
elo 23, 2015, 23.12
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

Emme kirjoitti: Paljasjalkajuoksu kiinnostaa periaatteessa kovasti mutta hirvittää, kuinka hidasta tulee kehittyminen olemaan kun täytyy odotella jalkapohjien parkkiintumista. Toisaalta taas olen aina juossut päkiöillä myös kengät jalassa joten askellus on tuttua entuudestaan.
Oikeastaan jalkapohjien ei tarvitse parkkiintua. Kyse on enemmänkin tekniikasta, jalan pitää laskeutua maahan siten että se ei hankaa maahan ja nousta sieltä yhtä kitkattomasti, eli työnnetään vain sen verran että nahka ei kärsi. Jos askelluksessa jalkapohjan ja alustan välillä on paljon hankausta, niin mikään määrä parkkiintumista ei riitä, lopulta jalkapohja kuluu rikki. Hankaamaton askellus on kuitenkin aika luonnollista ja pitäisi tulla melkolailla itsestään... Akillesjänteet todennäköisesti alkuvaiheessa valittelee, mutta ei sitäkään välttämättä tapahdu. Käsittääkseni tuntoaistimus on alussa herkempi, jalkaa kun on pidetty kengässä niin se on virittynyt aistimaan pienempiä tuntemuksia, että jonkinlaista tottumista kyllä tarvii. Toisaalta lämpötilalla on suuri merkitys, kun juoksee lämpimällä alustalla niin yleensä ottaen mahdolliset osumat, esim. hiekoitussoran päälle astuminen, tuntuvat paljon vähemmän kuin kylmällä alustalla. Myös kovempaa vauhtia juostessa pystyy yleensä juoksemaan vaativallakin alustalla ilman että tuntuu missään. Ainakin siihen asti että tulee isompaa osumaa. :p Kuutisen vuotta olen harrastellut juoksua, paljasjalkailulla alotin ja tänä kesänä parin paljasjalkavälivuoden jälkeen on taas tullut sitäkin lajia enempi tehtyä.
flammee
marras 24, 2014, 18.23
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

MS:stä voi näköjään olla hyötyä juoksupuolelle... Tämä tapaus on tosin parantunut pahemmista oireista, mutta tulee juostessa aina päälle se osittain hyödyllinen taudin vaikutus.

[video][/video]

On se kyllä hieno videokin. :)
flammee
heinä 27, 2014, 13.39
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

KMikko kirjoitti: Alkais taas uuden juoksukengän hankinta olemaan ajankohtainen. Viime vuodet olen juossu merrelin trailgloveilla ja kohtuullisen tyytyväinen olen ollut.

Joskus minulla oli fiilmaxin joku perusmalli, todella mukavat kunhan ei kovin pientä/terävää kiveä kovalla alustalla tullut vastaan. Kuluivat puhki heti.

Fivefingersejä olen kokeillut kaupassa, mutta ei oikein tuntunut mukavilta.

Oisko kellään vinkkejä hyvistä minimalistisista juoksukengistä ennen kuin laitan uudet merrelit tilaukseen? Jossain päin ketjua oli aiheesta puhetta parinvuoden takaa, mutta ehkä jotain uutta/tuotteistetumpaa on tullut markkinoille.
Fivefingerseistä on tullut parempia malleja. :p Mullakin kesti joku kenkäpari todeta epämukaviksi ennenkuin löyty toimiva. Mun mielestä oleellista fivefingerseissä on että varpaan kärjet ei ota vastaan varvastaskujen kärkiosaan, tilaa ois hyvä olla n. 1-3 milliä, sen verran kuitenkin ettei ne myöskään herkästi lähde vahingossa taskuistaan pois. Eli aika tarkkaa hommaa. Mulla fivefingereiden koko on sama kuin muillakin kengillä, päti myös merrelleihin, vaikka en niistä tykännytkään. Näistä uusista malleista bikila evo ja kso evo ovat aika hyviä.

Vivobarefootilla on joitakin ihan toimivia kenkiä, muut merkit on aika turhakkeita, tai siis mun makuun liian kapeita. Joskin merrellit ovat sitä kanssa.
flammee
heinä 2, 2014, 23.06
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

Polkujuoksu, se se on vaan hieno laji ja nyt on joku muukin huomannut sen. Se että onko se erillinen laji, noh, totta helvetissä, ihan eri juttu.

http://areena.yle.fi/tv/2320676" onclick="window.open(this.href);return false;
flammee
kesä 13, 2014, 18.00
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

Ja tässä dokumentissa seurataan tieteellisen tutkimuksen edistymistä siitä että miksi kenialaiset on parempia juoksijoita. Selvitettiin treenauksen, kouluun juoksemisen, korkeuden merenpinjnasta, asenteen, ruokavalion yms. vaikutukset. Mikään ei kelvannut selittäväksi tekijäksi. Valittiin tanskalainen ja kenialainen ryhmä samantasoisia treenaamaan tietty ajanjakson verran. Lähtötaso oli sama, mutta kenialaisista tuli parempia. Havaittiin että kenialaisten taloudellisuus oli parempi, se että mistä se johtui, saatiin myös selville. Kenialaisilla on huomattavasti ohuemmat kintut, etenkin polven alapuolelta. Elikkäs niitä on kevyempi liikuttaa.

Teoria ei ole saanut ihan varauksetonta kannatusta, voi olla että kyse on poliittisesta korrektiudesta.. Tää on sitten vaan dokumentti siitä tutkimuksen teosta, olisi kaiketi hyvä tietää miten tiedemaailma on ottanut tutkimuksen vastaan, sitä en tiedä.

[youtube][/youtube]
flammee
touko 31, 2014, 14.35
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

Varsin mainio dokumentti siitä mitä on juokseminen ja juoksuvalmennus Etiopiassa.. Hieman on erilainen meininki seuratoiminnan puitteissa ja toisaalta kilpailutilanteessa. Tossa nuoret pari viikkoa kuopii ruohua maan pinnasta pois joka vuosi jalkapallokauden jälkeen jotta saavat itelleen juoksuradan.. Vaihtoehtoisina keinoina menestykseen tytöillä on menestyminen juoksussa, koulutus tai aviomies ja siinäpä se. Yrittäjiä piisaa ja kilpailu on kovaa, eikä Afrikkalaisessa systeemissä kaikki ole ihan samalla viivalla, paljon on silkasta tuurista kiinni.

Juoksijoiden luvattu maa / Town of Runners

"Viime vuosina afrikkalaiset juoksijat ovat hallinneet pitkänmatkankilpailuja. Seuraamme kolmen vuoden aikana menestyksestä unelmoivia Hawia ja Alemia Etiopian köyhällä maaseudulla. "

http://areena.yle.fi/tv/1592968" onclick="window.open(this.href);return false;
flammee
touko 11, 2014, 13.32
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Juokseminen
Vastaukset: 376
Luettu: 49381

Juokseminen

En tiedä mistä tuohon uutiseen on keksitty yritys välttää massakannetta, jenkkipuolen uutisissa Vibramin tarkoituksena on ollut välttää pitkittyviä oikeuskäsittelyjä ja niistä tulevia kuluja. Tuossa Vibram joutuu siis maksaan yhteensä 3,5 miljoonaa dollaria fivefingereitä ostaneille, yhdestä kenkäparista korkeintaan 94 dollaria, eli ostohintaa vähemmän. Eikä maksut tule automaationa, vaan niitä pitää hakea, en tiedä pitääkö ostettu kenkäpari sitten myös palauttaa vai miten ostaminen pitää osoittaa.

Onhan tää kyllä melkoinen, ehkä hieman liian innokkaasti väittivät itsestäänselvyyksiä tosiasioina, kun pitäisi olla tieteellistä matskua takana enempi. Ja vissiin sitä tieteellistä matskua ois nyt sitten jo saatavillakin, vaikkei oikeusjuttuun kaiketi kerennytkään, tai eivät halunneet lähteä taistelemaan.

http://www.drnicksrunningblog.com/my-th ... -injuries/" onclick="window.open(this.href);return false;
To begin with, Vibram USA was sued for making false claims about their footwear product known as FiveFingers. Their website touted benefits of many, but in particular that your foot can become stronger by wearing FiveFingers. This is a true statement, although it was not scientifically proven at the time the claims were made. The 2005 Nike Free study demonstrated a strength gain in the abductor hallucis muscle of the feet after subjects ran 6 months in the shoe. We have since seen Daniel Lieberman of Harvard publish a similar study on the New Balance Minimus and Merrell Barefoot Glove also demonstrating a strength gain in the abdcutor hallucis. My colleagues and I at the Kent State University College of Podiatric Medicine also have scientific data which we collected over the past 2 years that we are very excited to share as well. Albeit a bit too late for this legal battle, it will certainly shed some light on what happens to our feet during normal locomotion in a pair of FiveFingers.
...
Wearing FiveFingers doesn’t make the foot stronger. Not relying on support or motion control shoes is what makes the foot stronger. It just so happens that Vibram came up with a product that allowed this to occur.

Se vaan on että urheilukenkäpuolella on olemassa niin jättimäisiä valeita vaimennuksesta, pronaatiotuesta ja kenkien valitsemisesta, että Vibramin väitteet on ihan mitättömän pieni asia siihen verrattuna.

http://www.drnicksrunningblog.com/my-th ... -injuries/" onclick="window.open(this.href);return false;
The idea that shoes need to be fitted according to foot type with respect to arch height was instilled into all shoe manufactures and then passed down to specialty running shoe stores, retail sporting good stores, Runner’s World and other periodicals, as well as the health care professionals. Surprisingly, there is no scientific research or evidence to support this.

Ja vähän lisää, pronaatio ei aiheuta vammoja eikä pronaatiotuettu kenkä ehkäise pronaatiota.. :jepa: Linkin takaa sitten lähdeviittaukset tieteelliselle puolelle..
http://www.scienceofrunning.com/2010/01 ... oking.html" onclick="window.open(this.href);return false;
This is sort of a double whammy on motion control shoes. If excessive pronation does not cause injuries to the degree that everyone thinks, and if motion control shoes don’t even alter pronation, what’s the point of a motion control shoe?


Vaimennus on aikalailla monimutkaisempi kuvio, kun jalat autonomisesti säätelevät sitä sen mukaan millainen alusta on... Suuri osa "tieteellisestä" matskusta joka käsittelee ja mittaa vaimennusta on tehty koneella siten että on vasara joka iskee maahan ja siinä välissä on sitten kenkä ja sitten mitataan että miten vaimentaa. Tää malli ei vastaa todellisuutta. Jalan tuntoaisti kun vaikuttaa aika paljon, siellä on sellainen efekti kuin muscle tuning, eli lihasten jäykkyys muuttuu alustan mukaan. Lisäksi on sitten nää jalan vaimennus/energian palautus -rakenteet kuten jalan kaaret, akillesjänteet yms. On myös havaittu ettei se impakti mikä tulee jalan osuessa maahan ole yhteydessä vammoihin ja toisaalta että mitä enemmän impaktia niin sen enemmän luut vahvistuu. Vammoihin on linkattu ne vaiheet sen jälkeen kun jalka on tullut maahan ja sillä ponnistetaan, silloin ne suurimmat voimat kulkevat jalan läpi niiltä tyypillisiltä vamma-alueilta. Tää juttu on selitetty paremmin täällä:
http://www.scienceofrunning.com/2010/01 ... oking.html" onclick="window.open(this.href);return false;