Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 130 tulosta

Lasse Candé
kesä 19, 2019, 14.23
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

Ei jaksa lukea. :D
Lasse Candé
joulu 19, 2018, 12.48
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

Tuosta jutusta löytyy linkki joka avaa asiaa paremmin:
https://newsroom.fb.com/news/2018/12/fa ... -partners/
Lasse Candé
loka 29, 2018, 21.01
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

Kyllä.

Esim itselleni on tullut melko paljon kamppailumainoksia. En tosin ole varma, tuleeko sitten kutojamummolle, joka jakaa elämä ja rakkaus -hupikuvia yhtä paljon näitä. Ehkä minulta jää vain huomaamatta lankakerämainokset ja häneltä kamppisjutut.
Lasse Candé
loka 29, 2018, 15.00
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

Se, että facebook tarjoaa oletettavasti miellyttäviä meemejä tai peräti kohdennettua mainontaa ei mielestäni mahdu niihin raameihin, että "Facebook myy tällaista massaskaalassa olevaa mielten manipuloimista". Ellei sitten näe kaikkea mainontaa tällaisena. Se että mainokset ovat kohdennettuja somessa, on yhtälailla mielten manipulointia, kuin että salibandytapahtumassa mainostetaan Fat Pipea, eikä esimerkiksi Keravan valkosipulifestareilla. Mainosten kohdennus on juuri tätä ja nyt sitä voi tehdä faktorianalyysin keinoin järkevästi. Tästä nyt puuttuu vielä aika tärkeä linkki tuollaiseen väitteeseen että kyse on jotenkin massaskaalaisesta mielten manipuloinnista, ellei tässä olla niinkin vallankumouksellisen uutisen äärellä että fb myy kohdennettua mainontaa.

Enkä, Atticora, sanoisi että minä asettelen monimutkaisen asian tiukkoihin raameihin. Enemmänkin tämä tapahtui osaltani ihan normaalina kriittisenä tarkasteluna tuohon, kun sama monimutkainen asia esitettiin tuolleen raflaavasti ja kauhukuvia herättäen, kertomatta asian todellisesta luonteesta mitään.

Napster-Parkerin höpötykset kannattaa ottaa ripauksella suolaa. Tuskin he ovat edes räkänokkina tienneet mitä dopamiini on, vaikka kemian osaaminen olikin Parkerilla kovaa luokkaa, ja tuskin ovat myöskään osanneet pohjata toimintaansa mihinkään psykologisiin teorioihin, joiden pohjalta settiä on rakennettu. Tässä asiassahan esitetään Like-nappulan vallankumouksellisuus usein juuri tällaisena psykologisen manipulaation mestariteoksena, että kannattaa muistaa että tällä tasolla asiasta puhutaan, kun noiden väitteiden pohjaa oikeasti katsotaan. Arvaisin itse, että viittaukset psykologiaan perustuu sinänsä fiksuun erittäin fiksun toiminnon jälkikäteisanalysointiin. Kivahan se on kertoa tarinoita kuinka vanhassa lafkassa tehtiin nerokkaita juttuja pohjautuen psykologiaan. Se toinen tyyppi joka viittasi dopamiini-juttuihin, muuten viittasi näihin aika nopsaa Parkerin jälkeen kontekstissa jossa homma oletetaan kuuntelijalle tunnetuksi, eli mahdollisesti jopa viitaten Parkerin aiempaan lausuntoon.

Se taas on selvää, että myöhemmin faktorianalyysin datakeräilyvälineitä on paranneltu vielä entisestään kun like-nappula laajeni reaktioiksi. Vastaavasti on selvää että tätä dataa osataan hyödyntää paremmin. Esim facebookin algoritmit lakkasivat "luulemasta" minua persuksi jotakuinkin samoihin aikoihin kun tykkäykset yleistyivät reaktioiksi. Ilmeisesti aiemmin keskusteluni maahanmuuttoaiheista monien persuhenkisten kanssa viittasi siihen suuntaan että olen itsekin. Kun reaktiot monipuolistuivat, toimintani ei luultavasti enää korreloinut persujen arvomaailman omaamivien toiminnan kanssa ja seinälleni tulevat sisällöt järkevöityivät. Tästä voisi olla tosi pahoillaankin, kuinka fb nyt manipuloi, mutta jotenkin en osaa itse olla.
Lasse Candé
loka 28, 2018, 22.22
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

Itse aiheesta tuo ei valitettavasti sano muuta kuin tuon Mikan laittaman lainauksen. Lisäksi tietenkin toistelee muotisanaa algoritmi, vähän samassa hengessä kuin jotkut saattavat pelotella jonkin aineen vaarasta sillä että siinä on niin monta tuhatta eri kemikaalia. Yleisesti ottaen mielestäni voisi myös puhua kirjainten vaarallisuudesta, kun kukaan ei tarkalleen osaa ennustaa miten ne käyttäytyy.

Mutta joskus olisi kiva saada myös vähän konkretiaa tuolle kuinka vaikkapa facebook myy massaskaalaista mielten manipulaatiota. Miten sitä ostetaan facebookilta ja minkälaisia kenen manipuloimispaketteja heillä on tarjolla?

Koska eihän tässä kai viitata pelkästään kohdennettuun mainontaan, koska siinä nyt ei olisi juuri mitään järkeä.
Lasse Candé
loka 24, 2018, 13.39
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

:D
(Eli hymyilen jo valmiiksi tälle ketjun kestoasetelmalle...)

Luin tuon artikkelin kun mimmini laittoi linkkiä. Omasta mielestäni tuo on aika surkea esitys.

Ensinnäkin googlen moittiminen jää tuossa melko irralliseksi. Kyynisempi tarkastelija voisi jopa luulla että koko keissin tekemisen pointti on microsoftin edustajalta hyökätä googlea vastaan ja argumentoida tämä facebookin arjen kautta. Jos olisin microsoft, olisin todella huolissani googlesta. Ne perkeleet kun antavat saman koetun ilmaiseksi, mistä microsoft perii suuria summia.

Artikkeli ei muutenkaan tuo mitään uutta keskusteluun. Itselleni parasta antia oli tällä kertaa addiktiokuvaukset ja tunnistan kyllä niitä juttuja itsessäni. Mutta ehkä tämän ketjun kautta tai jonkin muun, ei niissäkään ollut ainakaan minulle mitään uutta.

Alkuperäinen kirjoittaja myös valitsee melko selkeästi synkän näkökulman esitykseensä, mikä paistaa koko ajan läpi. Mitään tukea sille, että fb:n taustajoukoille olisi juuri ihmisen passkan tonkiminen ja hyväksikäyttäminen tärkeää ei kuitenkaan tule. Itselleni paljon uskottavampi ajatus on, että Zuckerberg ja muut ovat halunneet luoda toimivan sosiaalisen median, saada se mahdollisimman suosituksi ja saada siitä mahdollisimman paljon rahaa. Ja kaikki negatiiviset lieveilmiöt ovat enemmänkin seurauksia eikä tietoinen, ovela, ilkeä juoni jo alusta alkaen. Aika tiukalle vetelee tyyppi foliohattua päähän ja tilittää katkerana.

Tämä artikkeli taas on yksi surkeimmista referaateista mitä olen lukenut. Kilometrin mittainen roska lainaa 950 metrin verran ja toistaa itseään urakalla. Paikoittain on myös vaikea arvioida referoiko kirjoittaja vai kirjoittaako hän omiaan.

Artikkeli myös melko hauskasti esittää ettei mainostaminen ole facebookin bisnes vaan jonkinlainen käyttäjän ohjailu. Loppuviimein kuitenkin tämä ohjailu paljastuu artikkelissa pelkästään paremmaksi mainonnaksi.
Lasse Candé
heinä 17, 2018, 19.17
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

Joo, tosiaankin lyhyessä alustuksessasi tuli esiin, että linkkaus liittyi venäläiseen infosodankäyntiin eikä niinkään facebookin toimintaan, johon taas aluksi linkattu juttu liittyy.

Olisi ehkä sopinut paremmin siihen ketjuun, koska eniten kysymyksiä on Venäjään liittyen eikä ehkä niinkään someen.
Lasse Candé
heinä 17, 2018, 18.33
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

KuvaOtsikko on sikäli harhaanjohtava että juttu toteaa tätä "erikoiskohtelua", eli sopeutumisaikaa annetun tuhansille tahoille.

Ja sitten:
"Epäilykset Mail.run mahdollisesta erityiskohtelusta sekä jatkoajan motiiveista kuitenkin heräävät viimeistään siinä vaiheessa, kun ymmärtää Mail.run perustajan, Yuri Milnerin, olevan Mark Zuckerbergin ystävä sekä merkittävä Facebookin sijoittaja."Ei tuosta kyllä mitään epäilyksiä herää, jos tosiaankin on kuten juuri ennen tuota sanotaan:
"Tämä ei itsessään ole poikkeavaa, sillä ennen muutosta Facebook oli antanut samaisen luvan tuhansille kehittäjille."

Ei poikkeavaa, mutta jos tuhansien seassa on yksi Zuckerbergin frendi ja sijoittaja eikä tätä kohdella näitä perustoimijoita huonommin, niin tämän tapauksessa "epäilykset viimeistään heräävät". No, ei ainakaan minulla. Kovan luokan journalismia kyllä...
Lasse Candé
kesä 25, 2018, 18.22
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

Aikoinaanhan jätkä käytti fb:ia melko paljon kamppisjuttuihin ja siihenhän se on hyvä. Noin muuten tuo on kyllä varmaan fiksu ratkaisu jos siltä tuntuu.

Instan tissikuvaratkaisu taas on väärä. Oikea ratkaisu on alkaa seuraamaan vielä useampaa tissitärtä ja persetärtä ja sitten selata nopeasti. Kavereiden jutut näkee usein tuplana sekä siellä että facebookissa enihau, niin se on nopeasti selattu. Jos on joku suosikki -tär/-tar, niin tykkää sitten kaikesta mitä ne puskee ja näkee aina ekana niiden päivitykset.
Lasse Candé
kesä 1, 2018, 17.49
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

En ala kinaamaan siitä kuka maksaa hinnan, sillä hintoja on varmaan erilaisia. Jos joku ei päädy tapahtumaan koska ei käy fb:ssa ja hän olisi halunnut mennä tapahtumaan, niin hän maksaa sen hinnan. Jos joku haluaa jonkun jonnekin, mutta viestii huonosti, niin hän maksaa hinnan, johtui epäonnistuminen sitten siitä että juteltuja ei muista, kirjettä ei löydä, sähköpostia ei saada tai fb:ia ei avata. Nämä kaikki tietenkin vertautuvat toisiinsa siinä että jokainen näistä on tapa välittää tietoa ja osa myös tallennuttaa se. Tämä on nähdäkseni relevantti pohja vertaukselle ja meneekin tuo verottajapointti vähän ohi, varsinkin jos ja luultavasti kun et yritä sanoa sillä että kaikki kutsut pitäisi lähettää aina kirjeinä.

Kaikessa kutsumisessa on aina epävarmuustekijät ja erilaisilla valinnoilla erilaisia vahvuuksia. Jos bileet ovat snadisti tärkeät, mutta sellaiset joihin ei tulla jos tulee jotain tärkeämpää ja joita varten ei raivata tilaa almanakkaan jo puoli vuotta ennen, fb on todella usein erittäin hyvä väylä kutsua. Ja jos tähän päätyy, niin sitten voi vaikka kutsua fb:ssa olemattoman toisin. Fb:ia vähemmän käyttävä on tällaisessa ongelma, varsinkin ellei tee kuten Atticora ehdottaa tai jos henkilö ei ole lisäksi puskaradion aallonpituuksilla.

On tässä myös sellainen pointti että jos henkilö ei tiedä ettet juuri käytä fb:ia, niin kovin läheisestä tuttavuudesta ei voi olla kyse. :D
Lasse Candé
kesä 1, 2018, 14.12
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

Facebook on kyllä ihan verraton monenlaisten tapahtumien järjestämiseen. Tuskin olisimme saaneet esim luokkabileitä kasaan ilman sitä ja yksi frendi pyörittää kaveriporukkaa jolle haluaa järkätä tapahtumia juuri fb:n kautta. En äkkiseltään kekkaa helpompaa todella hyvin toimivaa tapaa ja olen myös itse järkännyt fb:n kautta tapahtumia... ilman juuri mitään vaivaa kutsujen ja vastausten osalta.

Mitä taas tulee tavoittavuuden varmuuteen, aikalailla vastaavia ongelmia on jokaisella menetelmällä. Kirjeet jäävät avaamatta ja unohtuvat, sähköpostit jäävät lukematta tai menevät roskapostiin ja saavutettuaan henkilön unohtuvat, keskustelut unohtuvat jne jne. Facebookissa minä mieluiten otan kutsuja vastaan, koska näitä ei tarvitse sitten muistaa kun fb muistuttaa. Monet kutsut ovat lisäksi luonteeltaan sellaisia, että jos joku missaa niin siinähän missaa. Ylipäätään vastuu viestien välittymisestä on molemmilla. Jos missaa jotakin koska ei seuraa aktiivisesti fb:ia missä jengi nykyään järkkää lähes kaikki tällaiset, ottaa tietoisen riskin että missaa tällaisia tapahtumia ja sitten maksaa sen hinnan.
Lasse Candé
huhti 24, 2018, 12.49
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

Mitä tuohon juttuun tulee, niin en itse pitäisi läpimenolukemia mitenkään kovin erikoisina. Erityisesti en näe niillä kovin suurta muutosvoimaa, mikä siis on se ainoa vaikutusmahdollisuus. (Ja siis tämä tietenkin silleen että palataan hypoteettiseen vaalitilanteeseen.) Parisataa lukukertaa ja parikymmentä jakoa ei ole paljoa. Lukisin jossain tilanteessa itsekin, jos linkki näyttäisi virusmielessä turvalliselta.

Somen mahtia tuossa demoaa lähinnä se, että tuo linkki levinnee somessa kaikkein eniten ja on esim löytänyt tiensä tänne. Täten kirjoittaja saa todella hyvää näkyvyyttä omalle halvalle ja kekseliäälle lafkansa mainoskampanjalle. :D

Ja siis teksti on kyllä ihan hyvä, ei siinä mitään.
Lasse Candé
huhti 24, 2018, 10.23
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

Mika kirjoitti:
huhti 24, 2018, 09.03
Lasse, koska totuuden tietävät vain osapuolet, käytin harkitusti sanaa "ilmeisesti". Siihen liittyy epävarmuus. Googlaamalla löytyy silti aika paljon lisämateriaalia, jonka perusteella voi valistuneesti arvailla totuutta.
Tosin jatkoit kirjoittamalla...
"Äijä on varas. Se ei ole yhteisöllistä."
...missä ikäänkuin näytät luopuvan tuosta epävarmuudesta sekä kirjaimellisessa että varsinkin viestinnällisessä mielessä.

Tykkään tuon yhteisöllisyys-aasinsillan retorisesta kurkottelusta johonkin vihjattuun ristiriitaan. :D

Mutta hitusen hämmästyttää nähdä sinun käyttävän flat-earthersien, rokotekriittisten, raivomamukriitikoiden ja muiden vastaavien suosimaa taktiikkaa siihen viittaamisesta, että "Internetissä on paljon tietoa asiasta. Googlella löytää kun etsii."

Voisitko mieluummin kertoa mitä oleellista löytää mistä, referoida ja linkittää ja täten pitää yllä sitä normaalin korkeaa perustelun tasoa, mitä me ollaan täällä totuttu vähintään pyytämään tällaisten "tietäjät tietää" -juttujen kohdalla?
Lasse Candé
huhti 24, 2018, 08.53
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

Klikinsäästäjä: Jutussa ei tueta Mikan mainitsemaa varkautta muutoin kuin että se on syyttäneen osapuolen syytös.

Tästä stoorista on myös tehty löyhästi tositapahtumiin perustuva elokuva.
Lasse Candé
huhti 20, 2018, 07.55
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Verkottumisyhteisöt
Vastaukset: 1264
Luettu: 57997

Verkottumisyhteisöt

Ehkäpä eräänlainen paluu normaaliin. Me kaikki foorumikirjoittelijat ja vanhan ajan yleisönosastokirjoittajat ovat kuitenkin harvinaisia. Facebook muuttui sen jälkeen kun päivityskeskeisyys laajeni ryhmähommeleihin ja muuhun vähän niinkuin foorumikokoelmaksi ja myös ihmisten seinät ovat melkoisia väittelykokoelmia. Kuten sanottu, tällainen ei ole normaalin ihmisen hommaa.

Mielestäni whatsappin kutsuminen sosiaaliseksi mediaksi tai sen suosion vertaaminen muihin on vähän niin ja näin. Vähintään siitä pitäisi lohkaista pois kahdenväliset viestit tai sitten lisätä someen tekstiviestit, puhelut ja IRL-keskustelut.

Toki tuon ilmiön pohdinta sen suosion nousun ja somejen laskun kautta on yhtä hyvä pointti silti, ei siinä mitään.