Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 4 tulosta

Lasse Candé
heinä 19, 2017, 19.44
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Onko luotiaseharrastus kamppailulaji?
Vastaukset: 180
Luettu: 24325

Onko luotiaseharrastus kamppailulaji?

Tietämättä mitä nuo lajit ovat, onhan se laajemmassa taistelulajikentässä (sama kuin kamppailulajikenttä) niin, että lajeiksi lasketaan melko kauas käytännön väkivallasta etääntyneitä lajeja. Vaikkapa taidon liikesarjakilpailu.

Oikeastaan tuosta syystä peräänkuuluttaisinkin itse noiden rajatapausten suhteen yksilöiden toimesta tapahtuvaa itsemäärittelyä.

Tuntematta tuota IPSC:tä, varmaan sekin on pelkkää tarkkuusammuntaa toiminnallisempaa ja siinä mielessä enemmän taistelu-/kamppailulaji. Toisaalta tarkkuusammuntaa voi pitää siinä mielessä taisteluharjoitteluna, että vaikkapa armeijassa tätä tehdään harjoitteluna ihmisen ampumiseen. Tämä kriteeri on tietenkin ongelmallinen esim nyrkkeilyssä tapahtuvan naruhyppelyn osalta, mistä tullaan siihen, että milloin puhutaan lajista missäkin toiminnassa ja millä "lajin" määritelmällä.

Itse en yleensä edes pyri näissä lopullisiin määrittelyihin, koska ne ovat aina jollakin tapaa ongelmallisia.
Lasse Candé
heinä 19, 2017, 18.43
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Onko luotiaseharrastus kamppailulaji?
Vastaukset: 180
Luettu: 24325

Onko luotiaseharrastus kamppailulaji?

Tässä on nyt terminologiaongelmaa...

Oma mielipiteeni on että taistelulaji ja kamppailulaji ovat sama asia. Olen avannut tätä aiemmin, tukien asiaa sanakirjamääritelmin ja kielenkäyttöperintein. "Kamppailulaji" kattonimityksenä kaikelle taitaa olla jotakuinkin täältä potkusta peräisin oleva käytäntö ja kun katson joitain sen aikaisia keskusteluja syy on täysin selvä: taistelulaji on ajateltu samaksi kuin martial arts ja tämä keskustelu on importoitu tällä käännöksellä englanninkielisestä netistä potkun alkuaikoina. Martial viittaa vahvemmin sotiin ja niiden taistelukenttiin kuin taistelu, joka on laaja-alainen eri asioihin viittaava sana. Itse asiassa jotakuinkin yksyhteen synonyymi kamppailulle.
(Jos ymmärrän wiktionaryni oikein martial tulee sodan jumalasta nimeltä Mars.)

Joka tapauksessa täällä potkussa on hölmöyksissään päädytty monien kirjoittajien ajatusmaailmassa sellaiseen jyrkkäänkin erotteluun että kaikki taistelulajit ovat kamppailulajeja mutta vain harva kamppailulaji on taistelulaji. Ja tuosta on melkein konsensus. Itse taidan olla ehkä Mikan lisäksi jotakuinkin ainoita joilla on perustellusti eriävä mielipide ja Mika vissiin antoi asiassa periksi, joten noilla muilla on ehkä konsensus. Ehkä ei. En tiedä. Sanon vain että taistelulajin kapeaan sotatarkoitukseen viittaavaan määrittelyyn ei ole järkeviä perusteita, varsinkaan jos mielipide asiasta on kovinkin jyrkkä.

Enemmän kuitenkin aiheesta, voisitko perustella noiden lajien osalta mielipiteesi?
Lasse Candé
heinä 19, 2017, 17.12
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Onko luotiaseharrastus kamppailulaji?
Vastaukset: 180
Luettu: 24325

Onko luotiaseharrastus kamppailulaji?

Jotenkin tuo video on aika hauska. Tuntuu niin hullulta ajatukselta testata tuota. Tuostahan saisi hyvän polttariohjelmanumeron, kun laittaisi porukan tekemään kännissä. :lol:
Mutta hyvin on luettavissa, että vastaanottajaa jonkin verran jännittää tuossa. :D



Fysiikkanippelipippeliä...
Newtonin kolmas laki toimii tuossa esimerkissä impulssin ja liikemäärän käsitteiden kautta, mutta ei varsinaisesti sano tuota, eikä tuo ole edes seuraus tai muutenkaan totta voiman suhteen, vaan suurinpiirteisesti impulssin. (Impulssi kuvastaa voiman kokonaisvaikutusta suhteessa aikaan, eli matemaattisella terminologialla voiman aikaintegraalia.) Kyseinen laki kuvastaa vuorovaikutusta ja jos ajatellaan että kaikki aseessa oleva sälä sen ja luodin välissä toimivat vuorovaikutuksen "välittäjinä", tällöin voi ajatella että Newtonin kolmas laki toteutuu joka hetkellä aseen ja luodin välissä ja täten ase saa myös luodista saman impulssin kuin luoti aseesta. Tuon ollessa luotiin ainoa tämän kannalta oleellisesti vaikuttava voima, luoti saa saman liikemäärän kuin tuo impulssi. (Kokonaisimpulssi joka huomioi kaikki voimat on tunnetusti liikemäärän muutos.) Lennon aikana liikemäärä putoaa hieman ilmanvastuksen takia, mutta lopuksi maali johon luoti pysähtyy vastaanottaa sen liikemäärän kokoisen impulssin. Newtonin kolmas laki toimii sitten taas maalissa liivin ja luodin välillä, koska tällöin ne vuorovaikuttavat.

Näin ollen impulssi tuossa on about sama. Voima taas ei, koska voima on hetkellinen suure ja siis vaihtelee sekä laukaisuvuorovaikutustapahtuman että osuman aikana. Maksimivoima voi olla korkeampi tai pienempi riippuen mihin luoti osuu. Kun se painuu kunnolla lyttyyn on tietenkin syytä olettaa että maksimivoima on huomattavasti isompi kuin laukaisussa, elikkäs jarrutus tapahtunee lyhyemmässä ajassa kuin kiihdytys laukaisussa.
Lasse Candé
heinä 19, 2017, 14.54
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Onko luotiaseharrastus kamppailulaji?
Vastaukset: 180
Luettu: 24325

Onko luotiaseharrastus kamppailulaji?

Tuosta toimimisesta vaikka vihulaisella olisi liivi, miten paljon ampuminen liiviin poistaa toimintakykyä? Kun leffoissa se aina pudottaa kantajansa, mutta toisaalta luodin liikemäärä on hämmästyttävän pieni. Voisin kuvitella että paine nousee hetkellisesti joka tapauksessa niin isoksi että sattuu kunnolla... (?)
Ja miten erilaisia liivejä tässä suhteessa on?

Tulee mieleen Hitgirl ja faijansa sekä leikkinsä. Nauroin aika paljon vähän shokissa ensimmäisellä katselukerralla. :D



En ihan hahmota miksi tuota aselainsäädäntökeskustelua käydään täälläkin, kun sille on kahvilassa ketju.



Itse aiheesta, olen sitä mieltä että sekä että. Mjölnirin videon touhu on selvästi kamppailuharjoittelua, mutta tarkkuusammunta on sitä miksikä sen tekijä sen määrittelee, jos ei tarvitse määrittelyapua mielenvikaisuuden tai -vähäisyyden takia.

Kyudo on mielenkiintoinen vertailukohta. Siihen varmaan pätee vähän samat asiat ja riippuu kuinka kauas se on symbolisoitu poispäin kamppailuammunnasta. Sen ollessa budoa, se on luontevaa esim sijoittaa foorumilla dojolle eikä vaikkapa kahvilaan, oli kamppailua tai ei. Ruutiaseammunnalle taas on niin erillisiä motiiveja, että mistään tietynlaisesta kulttuurista tuskin pystyy puhumaan ja sijoittaa tämän jälkeen kulttuuria lokeroon.