Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 6 tulosta

Lasse Candé
huhti 27, 2017, 18.21
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sotahistoriasta
Vastaukset: 861
Luettu: 43446

Sotahistoriasta

Ymmärrän toisaalta tuon luupään pointin stressistä ja merkityksellisyyden hehkuttamisesta.

Toisaalta, mikä on se taho vaikkapa tässä joka stressaa ja hehkuttaa merkityksellisyyttä? Taiteilija tietenkin puolustaa teostaan. Sellainen jonka mielestä sarja oli riittävän hyvä tietenkin puolustaa sen laittamista kiertoon taiteilijan kokonaisnäkemyksen mukaisena.

Mitä olen itse asiaa katsonut, niin stressiä on tuntunut olevan enemmän kolikon poistamista vaativilla. Ollaan pöyristytty ja nähty tärkeänä että juttu kiskotaan pois.

Ei siinä, kyllä se näiltäkin osin vertautuu Mannerheimiin. Ja tietenkin myös niiltä että pöyristyjät olivat silloinkin suurimmaksi osaksi pihalla siitä mistä puhuivat.

Ja kyllähän tuollaisesta hyvät yhteen hiileen puhaltamisen fiilikset saa, kun joku jossain tekee väärin. Ja vaikka ei tekisikään niin silti! Se on se periaate! Jne.


Niin, niiltä osin siis ymmärrän, että ei se taiteilija tietenkään ajatellutkaan että tässä olisi nyt sellainen mieto tavanomainen juhlaraha. Se on kyllä huomattu, että Suomessa ei ihan hirveästi arvosteta taidetta mikä on yhtään haastavaa, koska joku kokee itsensä tyhmäksi, loukatuksi, ei-eliitiksi jne jne.
Lasse Candé
huhti 27, 2017, 00.33
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sotahistoriasta
Vastaukset: 861
Luettu: 43446

Sotahistoriasta

Rytistä onkin tulossa juhlaraha. Mielestäni juhlaraha siitä kuinka olemme ainoa Euroopan maa joka on maksanut sotavelat olisi kyllä diplomaattisesti aika kova juttu ja ylittäisi varmaan uutiskynnyksen myös kansainvälisesti. :)

Kaikenlaista positiivista löytyy juhlarahojen historiasta ja tietenkin myös ihan omien entisten markkojemme. Tuo projekti olisi ollut jotakin uutta ja kyse ei ole siitä että onko tämä parempi kuin ne kaikki tyypilliset juhlarahat, vaan siitä että mahtuuko niiden tyypillisten teemojen lisäksi myös tällainen teema mukaan. Kaikenlaista ehtii ja esim 2e kolikoista tehdään tyypillisesti 100v -kolikoita kun aihetta ilmenee. Eli ei muuta kuin somekampanjaa oikeana hetkenä pystyyn, niin suosikkihahmo voi päästä jopa ihan tavallisen kansalaisen käsiin, pelkkien erikoisuuskeräilijöiden sijaan. (Esim itselläni on melkein kaikki tavallisen kaltaiset 2e juhlarahat puhtaasti sitä kautta että olen siirtänyt sivuun kun on osunut käteen.)

Kolikkodebatissa näkyy toistuvana juonteena holokaust-vertaus. Kun itse käytin sitä, pidin sitä kekseliäänä. Sanoin suurinpiirtein että tämä on yhtä kauhea idea kuin tehdä holokaustista museoita tai museoida kokonaisia keskitysleirejä, jotta ihmiset eivät unohtaisi. Yllätyksekseni olen kuitenkin nähnyt holokaust-vertauksen täysin päinvastaisella lopputulemalla, eli "jos joku tekisi Saksassa, niin siitä ei hyvää heiluisi".

Tällaista on kuitenkin myös kokeiltu, nopean googlauksen perusteella jopa luultavasti useita kertoja. Tässä yksi israelilainen:

https://www.coinsweekly.com/en/Archive/ ... 178&type=n
Designed by Yossi Lemel, the Israel 65th Anniversary Coin marks the 60th Anniversary of the Yad Vashem. Its design is a poignant reminder of the past horrors of the Holocaust, while at the same time, a firm expression of the continuity and rebirth of the Jewish people in the modern State of Israel.
Idea on myös nähtävästi päällisin puolin täysin sama: vastoinkäynneistä onnistumisiin. Tietenkin tuo koko idea on unohtunut debatissa aivan liian usein ja ollaan tyydytty hakkaamaan olkinukkea taikka tietenkin vähintään pöyristymään siitä että kyllä se nyt ainakin huonolta vaikuttaa. Sitä en tosin tiedä, onko missään holokaustikolikossa käytetty mitään voimakkaita symboleja, kuten lavastetusta kuvasta uusiksi tehtyä epämääräistä pienoispainatusta.

Debatissa nousee myös yleensä esiin tuo, että museo OK, juhlaraha ei. Että aihe ei sovi juhlarahaan. Tämä argumentti ruinaa kysymystä, miksi ei? Miksi nimenomaan jossain harvojen keräilijöiden kokoelmiin jäävissä kolikoissa tämä aihe siitä kuinka Suomi nousi hirveyksistä olisi kielletty aihe?

Olkinukkeilu on tietenkin myös koskettanut sitä aihetta, kuinka "kolikolla juhlitaan tappoja". Hohhoijaa.
Tässä musiikkivideo, jolla juhlitaan myös tappoja ja sodan ikäviä vaikutuksia lapsiin sekä rampautumisia ja kaikkea muuta kivaa:


Orpo vaikutti melkein yhtä huvittavalta tapaukselta tämän yhteydessä kuin Tee se itse -Kiemunki. Ensin hyväksyy kolikot ja sitten alkaa ministerinä mikromanageroimaan oman ministeriönsä taiteellisia ratkaisuja, jotka on siis itse toimeenpannut. Aloittaa tämän tietenkin twitterillä. Ja kyseinen ministeritasoinen interventio perustuu lopulta johonkin sekoitukseen taiteen pinnallista tulkintaa, ideologiaa ja munattomuutta.

Jos tämä taas olisi mennyt läpi, olisimme yhden askelen lähempänä tervettä kansallista itsetuntoa, samalla kun itse kolikko vaipuu unholaan jo ennen kuin se tulee myyntiin. Nyt osoitimme että olemme outoja sähläreitä, jotka hätiköiden vetelee paniikissa takaisin pikkuasioita kaiken maailman pöyristyjien yhden päivän someskandaalien pohjalta ja jotka eivät voi tunnustaa maamme historian kipeitä kohtia rehellisesti.
Lasse Candé
joulu 1, 2014, 21.22
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sotahistoriasta
Vastaukset: 861
Luettu: 43446

Sotahistoriasta

Osaako joku ruotsia edes hieman osaava ja historiaa tunteva sanoa tästä jotain?

http://svenska.yle.fi/artikel/2014/11/2 ... nterkriget" onclick="window.open(this.href);return false;

Venäläinen tutkija ehdotti sellaista että talvisota olisi vältetty sillä että Suomi olisi liittoutunut Venäjän kanssa jo aiemmin, mitä se siis teki sitten vuonna 1948.

Sitten toinen tutkija joka kuuluu kerhoon isänmaallisia tutkijoita joiden motto on antaa "oikeudenmukainen" kuva Venäjästä ( :) ) syyttää hyvin suoraan Saksamielisiä suomalaispoliitikkoja sodan syttymisestä.Mutta noin muutenkin kiinnostaisi kuulla onko teksti pahasti ristiriidassa historiasta edes jotakin tietävien näkemysten kanssa. (Nimim historiasta lähinnä säälivitosia ja joskus kai kenties joku kutonenkin tullut.)
Lasse Candé
joulu 3, 2013, 15.29
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sotahistoriasta
Vastaukset: 861
Luettu: 43446

Sotahistoriasta

Aihki kirjoitti: Missä vaiheessa vasemmistolainen salamäärittelykominterni sai kritiikki-sanan merkityksen uudelleenmääriteltyä pelkästään negatiiviseksi?
En ihan muista käsitteen vasemmistolaisten läpilyöntien historiaa, mutta uskoakseni erinäisten asioiden vastustajien nimi muutettiin kriitikoiksi heidän itsensä tai jonkun muun toimesta suurin piirtein samoihin aikoihin kuin nämä alkoivat uhriutumaan siitä että tiedostavilla on asioista viralliset oikeat määritelmät ja he ovat vain tavallisia kansalaisia.
Lasse Candé
joulu 2, 2013, 14.32
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sotahistoriasta
Vastaukset: 861
Luettu: 43446

Sotahistoriasta

Ei vaan ihan läpällä..
Lasse Candé
joulu 2, 2013, 14.16
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sotahistoriasta
Vastaukset: 861
Luettu: 43446

Sotahistoriasta

MtJ kirjoitti: On siis mielestäni hieman arveluttavaa väittää, että Suomi olisi valtiona hyväksynyt tai sietänyt sotavankeihin kohdistuneen huonon kohtelun, koska tuomioita näistä rikoksista ropisi jo vuonna 1944 silloisten voimassa olevien säädösten pohjalta ja noin 700 henkilöä myös tuomittiin sotavankeihin kohdistuneista henkirikoksista. Taitaa olla niin, että Suomi on aika erikoislaatuinen tapaus, varsinkin kun pohditaan sitä, että kyseessä oli maa, joka soti Saksan rinnalla 2. maailmansodan.
Lue se väikkäri niin saat vastauksen kaikkiin näihin pohdintoihisi. ;)