Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 6 tulosta

Lasse Candé
huhti 14, 2019, 18.34
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 937

Vaalisalaisuus

Otsikko voisi olla "Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen".

Juuri luin facebookissa kaverin postauksen että joku duunikaverinsa sanoi että se on heippa jos äänestää persuja, kokoomusta tai kepua ja että se oli sitten heippa. Muistan myös kerran kaljalla kuinka yksi nainen ei enää voinut keskustella jonkun kanssa koska tämä fanitti Trumpia

Tyhmästihän noissa toimi kaikki.
Lasse Candé
huhti 9, 2019, 15.35
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 937

Vaalisalaisuus

Ymmärrän muuten kaiken mitä Totte sanoo tuolla aiemmin, mutta en hahmota mikä se todellinen ongelma on siinä että käsitettä laajennetaan tarkoittamaan jotakin vähän laajempaa, josta ei välttämättä edes ole selkeää määritelmää.

Ensinnäkin villeimmät ideat sanan merkityksestä kyllä rajautuvat pois itsestään tai jeesillä taikka sitten niillä ei ehkä ole niin paljoa väliä. Esimerkkinä voisin sanoa, että jos Pirkko moittii Peteä sen kertomisesta ketä Pete äänestää, niin oikeastaan mitä sitten? Pitääkö tämän takia luopua kaikista muista merkityksistä kuin mitä Suomen laki sattuu jonain hetkenä sanomaan? Sen verran pitäisi ehkä kuitenkin olla luottoa yhteiskuntaan, että tuollaisesta ongelmasta selvitään yhdessä. :D

Ei-juridinen vaalisalaisuus on käyttökelpoinen väline siihen, että toteaa ettei aio kertoa ketä äänestää ja ylipäätään siihen että jengi ymmärtää sen henkilökohtaiseksi asiaksi. Kyseisellä konseptilla kun on luultavasti helpotettu satojen tuhansien tai miljoonien keskustelujen kulkua ja yhteisymmärryksen löytymistä ja sanaa on käytetty menestyksekkäästi myös vaalikulttuurillisen kasvatuksen välineenä. Siitä, että sanan takana olevaa periaatetta ei ehkä (?) ole määritelty riittävän selkeästi voi ottaa stressiä tai sitten vain oppia elämään sen kanssa että näin se melko usein on.

Me puhumme Toten kanssa selvästi molemmat toisistamme ohi analogioillamme, kun emme jaa yhteistä näkemystä siitä onko toisen valitsema analogian peruste järkevästi valittu. Ehkä tämä ei kuitenkaan ole niin vaarallista.

Mitä taas tulee Antin mainitsemaan käsitteiden sekoittamisvaaraan, mahtaako tämä ihan oikeasti olla ongelma? Itse ainakin pidän vaalisalaisuuden juridista merkitystä siinä että tietää mikä on sallittua ja mikä kiellettyä ja tällaiset asiat pitää valitettavasti tietää tuosta käsitteestä sillä tapaa irrallisena asiana, että käsite ainoastaan antaa hieman vihiä mutta ei kanna mukanaan konkreettisia kieltoja tai oikeuksia. Sen sijaan sanan laajempi käyttö saattaa parhaassa tapauksessa jopa promota asian juridisen puolen tuntemusta. Itse en siis näe mitään uhkaa ja näen sen sijaan mahdollisuuksia.
Lasse Candé
huhti 9, 2019, 11.54
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 937

Vaalisalaisuus

Samalla linjalla Mikan kanssa muuten, mutta itse näen jo käydyssä keskustelussa paljon potentiaalia, eli niiltä osin olen vähän kritiikin kanssa eri linjoilla.
Lasse Candé
huhti 9, 2019, 11.50
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 937

Vaalisalaisuus

En ole ihan vakuuttunut tuosta juridiikkajutusta. Vastaava kysymys on kysymys raiskauksesta, mikä on mennyt sellaiselle filosofiselle tasolle, että monet sanovat lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön aina olevan raiskaus. Lienee selvää, että tässä tapauksessa raiskauksella on kaksi merkitystä, eli juridinen käsite ja toimintaa tekojen tai vaikutusten kautta kuvastava.

Sama asia vaalisalaisuudessa. Googlaamalla löytyy runsaasti tukea sille että sanalla ymmärretään muutakin kuin mitä se tarkoittaa Suomen laissa. Eikä noin yleisluontoista muotoilua voi olettaa typistettävän pelkäksi pykäläksi.

Wikipediasivu aloittaa sanoilla:
"Vaalisalaisuudella tarkoitetaan äänestäjän oikeutta antaa äänensä siten, että kukaan ei saa tietää, ketä tai mitä hän äänesti."
Tietenkin juridiikkalaseilla katsottuna "oikeus" tarkoittaa lakiasioita ja muuta virallista, mutta yritin itse jo aiemmin avata samaan suuntaan mihin Mänzy avasi, eli kuinka vaalisalaisuus on sen takaamiseen pyrkiviä lakipykäliä laajempi periaate. Ja kuinka sen tätä myötä voi käsittää koskevan myös valintoja jotka tehdään muilla perusteilla kuin että laki kieltää.

Pokerivertaus ei sikäli toimi, että sääntöjen tuntemattomuus on ihan eri asia kuin sanan merkityksen erilainen ymmärtäminen. Ensimmäisessä on oikea ja väärä, toisessa vain sen asteita. Pitäisin tuota juridiikkaan rajoittumista... juridiikkaan rajoittumisena. Ja se toki suotakoon heille jotka näin haluavat samaan aikaan kuin kielenkäyttö elää omaa elämäänsä mielestäni paljon järkevämmällä tavalla.
Lasse Candé
huhti 9, 2019, 00.17
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 937

Vaalisalaisuus

Kyllähän sillä voi aivan hyvin tarkoittaa sitä että ei kerro äänestyspäätöstä eikä pelkästään että jättää vielä tämän lisäksi todistamatta sen.

Tietenkin juridisessa mielessä se sitten määritellään demokratiaa turvaavalla tavalla, mutta ei ole nähdäkseni kovin paljoa tästä poikkeava konsepti että tätä laajentaa pelkkää todistamisen puutetta laajemmaksi. Siinä merkityksessä siitä usein puhutaankin, esim tuossa avauksen jutussa.
Lasse Candé
huhti 8, 2019, 22.29
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen
Vastaukset: 24
Luettu: 937

Vaalisalaisuus

Sikäli "en osaa sanoa", että on vähän ristiriitaisia ajatuksia. Kerron joskus harvoin joillekuille, jos jotenkin koen että asialla ei oikealla tavalla ole tälle väliä ja että kertominen jollakin tapaa parantaa keskustelua. En myöskään halua julistaa kantojani, koska olen kannoissani seilaillut jo useamman vaalin ajan ja koen että tuollainen saattaisi lukita ajatteluani. Nykyisellään on tärkeää tavalleni kokea olevani äänestävä kansalainen, että käytän nimenomaan puolueen valinnassa harkintaa.

Kaikkeen tähän kuuluu omalta osaltani se, että kaikkien kanssa pitää voida keskustella. Mielestäni vaalisalaisuus tai sen korvaavat ajatukset siitä että asiat ovat puolueita tärkeämpiä, ovat tärkeitä nyt kun puoluekartta monipuolistuu. Yhteistyö ja yhteiset näkemykset ovat asioissa eikä henkilöissä. Tätä pitää kunnioittaa ja niin kauan kuin puolueleiman lyöminen omaan otsaan leimaa itseä millään tavalla, se kannattaa tästä syystä jättää lätkäisemättä. Ja äänestinkin että vaalisalaisuus on tärkeää. :lol:

Samassa arvostan kyllä myös hyvähenkistä vaalityöskentelyä. Merkkien tapauksessa enemmän livemainostamista kuin somekuvakkeita. Viesti on ihan eri kun jakaa saman tilan kuin badgetyypeissä. Vedän aina johtopäätöksiä tiedostamattani kaikista joita en kovin hyvin tunne ja joilla on mikä tahansa badge vaikkapa facebookissa. Sen sijaan pidän puoluetunnusten kantamista varsinkin aktiivista vaalityötä tehtäessä hyvähenkisenä meininkinä.