Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Haku löysi 4 tulosta

Lasse Candé
heinä 19, 2019, 15.43
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13054

Valokuvausopas

Mainitsin aiemmin tässä ketjussa instagram-tilini. Olen sittemmin tehnyt siitä julkisen, eli kuka tahansa voi käydä katsomassa kuviani.

Pienoisena sivuraiteena, laitoin aikoinani facebookkini yksityiseksi, koska jo silloin sijaistelin kouluissa ja iso osa sisällöstä oli sillä tapaa yksityistä, etten halunnut oppilaiden löytävän sieltä kaikkea häröä. En hyväksy ketään oppilasta fb-kaveriksi, paitsi sitten kun saavat lakkinsa päähän tai saavuttavat vastaavan iän. Tällöin hyväksyn kaikki. Instagramissa sen sijaan olen hyväksynyt oppilaat seuraajikseni aina ja aloin kelaamaan, että kun toivetila olisi pitää ihan kaikki julkisena ja fb ei tähän sovi, niin ei ole mitään syytä maailmassa miksi pitäisin tiliä piilossa.

Elikkäs nicki: lassecande

Pyrin muutamaan asiaan instatililläni. Tärkeintä on riittävä monimuotoisuus, eli kuvat eivät saa olla samanlaisia eikä edes sillä tasolla että "taas maisemia" tai "taas selfieitä". Lisäksi laitan instaan parempia kuvia tai jollakin tapaa säilytysarvoa omaavia. Virta laitetaan facebookiin. Kaikki kuvat mitä laitan instaan, tulevat myös facebookiin mutta ei päin vastoin. Lisäksi tämä ketju avasi valokuvaamisharrastelun perusteita, niin tykkään välillä leikkiä niillä.

Mutta enemmän asiaan liittyen, motiivini laittaa Sara Hastig -kuva instaan on hänen nimessään (Jako taisi olla "Sara var inte långsam, utan...") ja tällainen sisältö on kivaa sosiaalisen median kanssakäyntiä.

Tärkeintä on tietenkin laittaa kyltti yhteen ketjun alun neljästä pisteestä. Variaatioita on kuitenkin monta ja ajattelin vähän kokeilla mikä toimii.

Ensimmäinen on pystykuva, missä valinnat perustuvat aurinkoon selkäpuolella ja että taloa saa näkyviin sekä että ei kuvata suoraan edestä, mikä antaisi litistyneen kuvan:

Kuva

Kuvan ongelma on, että sillä ei ole oikein mitään muuta meriittiä kuin että on valoisa, talo näkyy, näkyy pihaa ja kyltti on oikeassa paikassa. Kuvasta tuli siis ihan passka. Kyltti oikeassa pisteessä ei yksin tee mitään. Läppä toimisi silti, mutta toimii se myös paremmalla kuvalla.

Seuraava yritys:

Kuva

Tämä toimii paljon paremmin. On oikeastaan hyvä että aurinko on sivulla. Kaikki näyttää paremmalta. Tulee myös parempi näkymä kun talo näkyy paremmin ja alkaa löytyä linjoja. Mutta penkkien linjat ovat valitettavan huonot.

Tästä syystä penkkien siirtelyyn:

Kuva

Nyt penkit muodostavat linjan ja toisto toimii. Tällä tapaa ihmissilmä alkaa väsäämään parempaa kolmiulotteisuutta. Linja ei ole ainoa asia, vaan myös toisto. Olisi hyvä jos olisi enemmän penkkejä. Mutta tuosta linjasta tykkään.

Tuon kuvan sitten laitoin instaan. Kuva ei ole paras, mutta luulen että tämän prosessin kuvaus voi antaa jotain juuri tähän ketjuun. Tärkeintä oli hastig-läppä ja sitten leivoin sisään laatua niin paljon kuin sain helpolla nopeasti leivottua.EDIT: Huomatkaa myös kuinka hyvä valinta aurinko sivulla ottaminen on, verrattuna aurinko takana ottamiseen, kun lautojen varjot tulevat näkyviin ja tuovat kolmiulotteisuutta.
Lasse Candé
huhti 26, 2017, 22.46
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13054

Valokuvausopas

Joo, tuossa ammatissa olisi melko tärkeää osata neuvotella asiakkaan kanssa toiveista. Ja lopullinen toteutus sitten ammattilaisen vastuulla.

Iphonen kameraan saa ruudukon. Oli pakko laittaa. Se löytyy asetuskuvakkeen takaa kohdasta kamera ja kuvat tms. Ei siis kamerakuvakkeesta. Oli pakko laittaa päälle kun eipä se juurikaan hämää mitään ja saahan sen sitten pois.
Lasse Candé
huhti 26, 2017, 18.32
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13054

Valokuvausopas

Nuo ryhmäkuvat ovat hyvä esimerkki itselleni, koska saan nähdä niissä parempia tai huonompia toteutuksia sattuneesta syystä. Se mitä ihmettelen, on että nämä mokat tulevat ammattivalokuvaajilta. Jo AM:n ensimmäisen viestin opeilla pystyisi korjaamaan nämä ja luulisi tällaisen ammattitaidon löytyvän ammattilaisilta. Onko liian ruma kysymys, että onko kyseessä ammattikunta, joka ei valitettavan monessa tapauksessa osaa ammattinsa helpoimpiakaan saloja?

Virheitä joita olen itse huomannut on juuri tuo taustan ja kohteen valinta sellaisiksi, jossa eri tasoissa olevat objektit ovat asettuneet siten, että kaikki nämä tasot ovat yhdensuuntaisia. Ja sitten kuva otetaan suoraan edestä. Eli esimerkiksi mainitsemani katsomon rakenteet, porukka suorissa riveissä, rintamasuunta suorana. Korjauksena voisi tehdä jotakin muodostelmalle ja vaikka kääntää tämän muodon suhteessa katsomoon vinoksi. Tai valita paremman taustan kuin katsomon.

Toinen virhe on, kun tämä yritetään korjata. Jotkut valokuvaajat haluavat että reunoilla ja niitä kohti käännetään asentoa, mikä toimii tietyssä mielessä. Näin voidaan saada teorian kannalta parempi kuva, mutta joskus poseerauksista luonnottomat tai peräti naurettavat. Tämä lienee taas täysin toisenlainen osa valokuvaamisen teoriaa, joka on enemmänkin kytköksissä yleiseen kuvataiteeseen. Tai arkikielellä siihen, ettei näytä ihan helvetin hölmöltä. :D

Yksi virhe on kytköksissä tuohon pitkään kuvasarjaan noista objektiiveista. On itselleni opettavaista tässä huomata AM:n pointti siitä, kuinka alkupäässä tosiaankin on kolmiulotteisempaa. Järkeilen tämän itselleni niin, että asia perustuu objektiivien aikaansaamaan perspektiiviharhaan. Kun etäisyyksien suhteet faktuaalisesti (kaukaa kuvattuna) ovat pienemmät kuin miltä ne näyttävät (perspektiiviharha että oltaisiin lähempänä), kaikki näyttää painuvan syvyyssuunnassa lyttyyn. Ilmeisesti siis tämän takia ammattivalokuvaajat suosivat ryhmäkuvissa alkupään objektiiveja ja läheltä otettuja kuvia? Vaikuttaa järkevältä, paitsi jos sattuu seisomaan kuvan kulmassa ja saa tästä syystä tuliaiseksi mukanaan Lupa tappaa -henkisen venyneen ja lisäksi väännetyn naaman. Tapahtunut ammattikuvaajien toimesta lukemattomia kertoja ja joskus näen (en edes amatöörikuvaajana) suoraan, että nyt se tulee tapahtumaan taas.

Osaako AM sanoa, välttääkö todellinen ammattilainen tämän virheen siten, että hänellä on tiedossa objektiiveja vastaavat suurinpiirteiset rajat, joista reunempaan mikään tärkeä ei saa sijoittua? Ja että mitä enemmän alkupäästä, sitä pienemmälle kuvan alueelle voi ydinsisältöä jättää? Ja sitten lopuksi vaikka rajaa kuvan?

Kiitokset matematiikasta. En kyllä ihan pysy kärryillä, kun en hanskaa suureita tai varsinkaan niiden käytäntöä, mutta aina kaiken pähkäilystä jotain oivalluksia saa.


Ehkä tähän yhteyteen sopii helppoutensa takia yksi tehoste-efekti, vaikka ei perusteita olekaan. Eli henkilön tekeminen jättiläiseksi. Opin tämän yhdeltä lajiopettajistani, joka oli aiemmin kovan luokan mainosvalokuvaaja, mutta nykyään lajiammattilainen. Eli kuva ihan maan tasalta (siis täysin) ja jättiläiseksi haluttu ihan vähänkin sen eteen, mihin nähden tätä objektia tahdotaan kasvattaa.

Katsoin instagrammini läpi heti kun löysin tämän ketjun ja pidän nyt about kaikkia kuvia täytenä kurana. :D (Suurimmassa osassa tosin on ollut tarkoituksena vain saada kuvan asia kuvaan.) Onneksi olen sentään tajunnut viimeaikoina vaihtaa pois oletuksesta, eli ei enää niitä neliön muotoisia kuvia. Pari tehosteiltaan onnistunutta siellä on ja pari joissa olen onnistunut välttymään joltakin tietyltä mokalta, yleensä pakottamalla kuvaan viistoja viivoja.

Mutta siis hemmetin hyvää settiä, kun aikaansaa itseinhon ja samanaikaisen halun tehdä hieman paremmin! :) Kun vielä on kevätkin tulossa, niin tiedä vaikka AM:n upea avaus aikaansaisi ainakin yhden passkan amatöörivalokuvaajan synnyn! :D

PS: Tapani käyttää instagrammia on sellainen, että hyväksyn seuraajiksi kaikki ketkä jollakin tapaa tiedän henkilöiksi ja myös sellaisia, jotka vaikuttavat jotenkin minuun kytköksissä olevilta oikeilta henkilöiltä (vaikka en edes tunnistaisikaan... hemmetin ufokäyttäjätunnukset...). En myöskään puske kuvavirtaa täyteen (eli laitan kuvia melko harvoin). Kuka tahansa on tervetullut seuraajaksi siis ja en liene vaivaksi liialla tulvallakaan, eli pistäkää seurauspyyntöä tulemaan, niin pistän takaisin. Voidaan sitten katsoa jos kuvat alkaisivat tämän ketjun seurauksena edes vähän paranemaan. :)
Lasse Candé
huhti 26, 2017, 00.06
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13054

Valokuvausopas

Olen itsekin miettinyt usein, mahtaakohan tuossa asettelun kultaisessa leikkauksessa olla mitään järkeä. Tässäkin nyt lähdetään siitä liikkeelle, että 61,8% on suurin piirtein kaksi kolmasosaa. Tuollaisella likiarvomeiningillä jää jäljelle about, että kannattaa poiketa selvästi keskeltä, mutta kuitenkin laittaa suht keskelle, niin tulee hyvä. 60-40, 2/3 tai jotain sellaista, who cares. :)

Tärkeintä kuitenkin lienee pointti siitä että ei keskelle ja että suurin piirtein 1/3 yhdestä suunnasta on hyvä.Vaikka tykkäänkin tuosta symmetriakohdan oranssista talosta, näen tuossa myös potentiaalisen varoituksen aiheen. Suoraan edestä ja symmetriaa aikaansaa usein litistyneen tunteen ja kolmiulotteisuus katoaa, kuten tuossakin. Eräs nimeltämainitsematon pesisjoukkue on ottanut ainakin muutamana vuotena sellaisen ryhmäkuvan, missä seisovat rivissä suorien katsomorakenteiden edessä. Kuva näyttää siltä, että joku kävi ensiksi lanaamassa rakenteet lyttyyn ja sitten pesisjoukkueen pahvihahmot on laitettu tämän päälle riviin ja napattu kuva. Helppo kikka tämän välttämiseksi on kaivaa jostakin esiin vastaavat linjat kuin tuossa mustavalkoisessa kuvassa, missä kävelevä nainen. Ellei ole juuri tarkoitus tehdä todella symmetristä jotta se oikein iskee päin naamaa, kannattaa sitten ehkä tehdä vinoa tms.

En ihan tykkää osasta noissa kuvissa juuri tuosta symmetriasta, mutta toki huomaan että sitä on haettu tarkoituksella. Tämä kytkeytyy tietenkin myös tuohon ajatukseen kolmasosista tms. Jos jokin on keskellä, sehän on automaattisesti tämän periaatteen kanssa ristiriidassa.

Mutta hyvää settiä kyllä!