Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 6 tulosta

Lasse Candé
helmi 3, 2019, 16.58
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Naisten itsepuolustuskurssit
Vastaukset: 77
Luettu: 12207

Naisten itsepuolustuskurssit

On ihan paikallaan todeta se realiteetti että pienellä panostuksella tulee vähäisiä tuloksia.

Tässä nyt kuitenkin jengi ehdottaa että ei tule mitään tuloksia ja jopa että tulee negatiivisia tuloksia.

Näitä oletuksia pitäisi hieman selventää. Onko niin, että itsepuolustustaidossa kuitenkin on mahdollista kehittyä harjoittelemalla vai onko kaikki harjoittelu turhaa tai haitallista? (Retorinen kysymys, mikäli joku ei tajunnut.)

Jos oletetaan että treenaamalla kehittyminen on mahdollista mutta että alkupään treenit tai paketoidut treenit eivät tätä tehoa tuo, voisiko joku kertoa, mitkä treenit tuovat tätä tehoa ja mitä ennen sitä on tapahtunut? Koska siis joidenkin treenienhän on pakko parantaa valmiuksia.

Tässä näkyvät hypoteesit kuitenkin olisivat sellaisia että haitallisuuden hypoteesissä ilmeisesti käyrä lähtee alussa laskuun ja myöhemmin kääntyy nousuun, ylittäen nollatreenaamisen tason. Mikä kääntää käyrän nousuun ja miksi sen on pakko olla laskusuhdanteinen alussa? Ketkä tunnustavat että osaavat opettaa itsepuolustusta, mutta jos saavat vain kaksi tuntia käyttöönsä, heikentävät oppilaan edellytyksiä? Vai onko ne vain ne muut tyypit jotka opettavat heikentävästi?

Toinen hypoteesi on nollahyödyn hypoteesi. Tässä tapauksessa ilmeisesti treeni ei hyödytä, jatkaa turhana olemista, mutta sitten jossain kohtaa alkaa hyödyttämään. Mitä tässä kohtaa tapahtuu ja miksi kehitystä ei tapahdu ennen?



Itse ehdotan täysin päinvastaista: Jos tarkoitus on saada tehoja heti ensimmäisistä treeneistä alkaen, ensimmäiset treenit nostavat edellytyksiä eniten ja sen jälkeen hyödyt per treeni ovat pienemmät. Koska pyydän teiltä muilta perusteluja, tarjoan omani. Ihminen aloittaa tällaiset asiat ihan pihalla mistään realiteeteistä ja kehityksen tilaa on runsaasti. Myöhemmin kehitystila muuttuu pienemmäksi: Viittä ja kuutta vuotta treenannutta ei kai samalla tavalla erota toisistaan kuin nollaa ja yhtä? Tämän tila-argumentin takia ehdotan että jos opettaja osaa viedä oppilasta optimaalisesti eteenpäin siitä missä tämä on, alussa tapahtuu suurin kehitys.

Tästä syystä minä uskon että käytettyihin tunteihin nähden hyvin vedetty yksittäissessio on tehokkain kehittäjä. Uskon siis loivenevaan nousevaan kehityskäyrään ja näen että kaikki muut pitäisi jotenkin perustella.
Lasse Candé
helmi 1, 2019, 09.51
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Naisten itsepuolustuskurssit
Vastaukset: 77
Luettu: 12207

Naisten itsepuolustuskurssit

Hyvä vastine Karilta. Keskustelullisesti kun edustan Andyn kanssa siinä samaa koulukuntaa, että rajoitumme tarkasti johonkin detaljiin jota itse näemme keskustelun käsittelevän, se on tietenkin joskus vähän rajoittavaakin. (Toivottavasti Andy ei laita pahakseen tätä neutraalia mainintaa...) Tässä mielestäni on yhtä mielenkiintoista pohtia suoraan aiheeseen liittyen naisten itsepuolustuskurssien hyötyjä ja haittoja kuin hahmotella väkivaltakenttää hieman tämän aiheen ympäriltäkin.

Silti, koulukunnalleni uskollisena, täytyy sanoa, että mitä juuri niasten itsepuolustuskursseihin liittyviin vaikutuksiin tulee, keskustelu hieman toistaa itseään. Tuossa viestissä tykkään kannanoton varovaisuudesta siinä kun sanot ettei voi vetää yhtäläisyysmerkkejä kurssien ja persseilyn välille. Uskon että me kurssimyönteisemmät olemme tästä harvinaisen samaa mieltä. Toistoa tässä taas tulee oletetun saavutetun kontrollin illuusion kautta. Sanoessasi että kaikki opetustapahtuman leppoisuudet muodostavat kitkaa reagoinnin prosessiin, päästään kai siihen mikä kurssikriittisemmillä jotenkin kummittelee takaraivossa?

Eli, onko niin, että jos vaikkapa otetaan 1000 tällaista kurssin käynyttä, näistä suurimmalla osalla oli paremmin toimivat päätöksentekoketjut ihan sinne fyysiseen toimintaan saakka ennen kuin he kävivät kurssin? Tuskin, tai sitten kurssi on kyllä aika passka. On olemassa hypoteesi että aloittaessaan kamppailulajin ihmisestä tulee hetkellisesti huonompi toimija, koska jokin eläimellisyys tms konsepti katoaa ja tilalle tulee ajatuksia muodollisesta tekniikasta tms. Ensinnäkään en ole vakuuttunut tuosta hypoteesista ollenkaan, vaikka olenkin joskus nähnyt jonkun tekevän koreografioita samalla kun saa turpaan. Minkä kaltaisista (vieläpä suurimmaksi osaksi elokuvissa nähdyistä) mielikuvista hypoteesi oletettavasti tulee... siitä että takuun puuttuminen nähdään tason heikentymisenä sen sijaan että se luultavasti on tosiasiallisemmin tason paranemisen riittämättömyyttä. Hypoteesi on tietenkin myös näppärä työkalu niin anteeksipyytelevään markkinointiin kuin myös teh todellisen tavaran markkinointiin. Toiset myyvät vähemmän pelottavaa lajia valehdellen ettei siitä edes ole hyötyä ja toiset tehokkaampaa valehdellen että "huonommista lajeista" olisi peräti haittaa.

Mutta menemättä sen syvemmin tuohon myyttiin, pitäisin selvänä että lyhytkurssin sisältö ei voi eikä saa olla tuolla tapaa liian tekninen ja että se ei saa antaa sitä kontrollin illuusiota. Tässähän onkin muutamat olleet sellaisen sisällön kannalla että nimenomaisesti tilanteiden vaikeus tulee esiin ja että silmät avautuvat tälle.



Sitten aiheen ympäriltä, avaamatta omaa reaalimaailman kokemuspohjaa sen kummemmin, kyllä Karin kuvauksissa niin miehiin kuin naisiin liittyvistä vuorovaikutuksista on järkeä. Viesti kaikkinensa on kultakaivos aihepiirin laajempaan pohdintaan. Lähimmin aiheeseen liittyvä tällainen juonne on naisen kukkoilun (johtui se sitten mistä johtui) herättämä vasta-aggre miehissä. Ja ilmeisesti ajatus, että tämä kasvattaa todennäköisyyttä joutua uhriksi. Itsehän esitin, että tämä kasvattaa miehen tapauksessa tappelun todennäköisyyttä ja että naisen tapauksessa miehiä ei samalla tavalla kiinnosta. Mutta nyt Kari kyseenalaisti osan tästä pointistani ja teki näin kyllä ihan hyvin perustein. Näen Karin mainitseman ilmiön vasta-aggresta totena, mutta marginaalisena verrattuna epäotollisen uhrin pointtiin. Epäotollisen uhrin pointti voittaa. Toisekseen näen tuon provosoivan pointin enemmänkin parisuhteen sisäisenä asiana, eli uskon ilmiöön oman parisuhteen sisäisesti. Olen kuullutkin kuinka naisen karaten aloittaminen on nostanut miehessä esiin provosoitumista. Johtui tämä sitten mistä tahansa. Uskoakseni tuollainenkin riski kannattaisi ottaa jo ihan noinkin konkreettisen uhan edessä, mutta suhteessa muihin toimijoihin kuin omaan terrorisoivaan kusipäämieheen en juuri edes näe tuota riskiä väkivallan realisoitumiseen saakka. Ja aiheeseen liittäen, täytyy vielä muistuttaa meitä kaikkia siitä, että oletus että itsepuolustuskurssi muuttaisi naisen habituksen kukkoilevaksi on kaukaa haettu, varsinkin jos olettaa yleistäen näin tapahtuvan.
Lasse Candé
tammi 31, 2019, 07.38
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Naisten itsepuolustuskurssit
Vastaukset: 77
Luettu: 12207

Naisten itsepuolustuskurssit

Ymmärrän Karin esiintuomat erot kurssin käyneen, ahkerien tapausten ja kovisten kylkeen liimautujien välillä.

Minä argumentoin kukkoilupointtia vastaan, tuli se sitten kummalta tahansa ryhmältä (nyt sivuuttaen kylkeenliimautujat). En näe sen vaaroja samalla tavalla kuin mitä tässä ketjussa on esitetty. Ja on vähän ikävää että sukupuolipointtini ehkä meni ohi, koska se oli tässä vaiheessa pointeistani painavin, ellei jopa ainoa.
Lasse Candé
tammi 30, 2019, 13.42
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Naisten itsepuolustuskurssit
Vastaukset: 77
Luettu: 12207

Naisten itsepuolustuskurssit

Samoilla linjoilla sinapin kanssa.

Toisekseen jos oletettaisiin niin villisti, että tuo käyttäytymismalli tosiaankin tulee joltain pikkukurssilta, on vielä matkaa siihen että se olisi vaarallista.

Tämä johtuen siitä, että miesten ja naisten uhkakuvat ovat toisenlaisia. Karkeasti ja heteronormatiivisesti stereotypioiden, mies saattaa saada kukkoilevilla turinoillaan kunnioitusta, naurua tai turpaan kun taas nainen saattaa saada feministien kunnioitusta ja/tai miehiä karkoitettua.

Sen sijaan vastaava dynamiikka kuin miesten tapauksessa, että ketään kutkuttelisi erityisesti haastaa kukkoilevaa naista tuskin on samoissa määrin.

Pidän siis edelleen validina kysymyksenä että mitä lisääntynyttä vaaraa kurssilla käyminen tuo mukanaan?

Tuskin koskaan mitään, mutta spekuloiden mitä tässä ketjussa on melko villisti spekuloitu, tuskin siinäkään tapauksessa mitään. En ainakaan näe syytä olettaa lisääntyvää vaaraa ja näen että kyseinen hypoteesi on kaukaa haettu.
Lasse Candé
tammi 29, 2019, 17.00
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Naisten itsepuolustuskurssit
Vastaukset: 77
Luettu: 12207

Naisten itsepuolustuskurssit

Kyynikko kirjoitti: tammi 29, 2019, 13.47 Tällaisten kurssien arvo on lähinnä valheellisessa turvallisuudentunteessa. Tuntuu että samat ihmiset jotka täällä puhuvat miten siihen, että oikesti saa todellista hyötyä harjoittelusta irti vaditaan aikaa ja kontaktia(varsinkin jos ei ole syntyjään "kova jätkä"), ovatkin sitä mieltä että "kyllä tuollainen 4h kurssikin antaa jotain eväitä". Jos kohteena ovat naiset. Ku eihän se ole sama asia.Lähinnä varmaan siksi että myyvät itse kyseisiä kursseja :D
Tämä oli tosiaankin outo kommentti. Katsoin mitä ketjussa on sanottu ja aika vahvasti on nähdäkseni tuotu esiin fyysisen oppimisen vähemmän mairittelevat realiteetit. Löysin tällaisia oleellisia pointteja ketjusta, jotka ehkä liittyvät väitteeseesi ja jopa syytökseesi:

Mappe sanoi ettei usko näiden tekevän ihmeitä, vaikka on mukana. Mjölnir sanoi että pitävät Heraclesilla näitä ja kertoi sisällöstä, suhteuttaen Defendon peruskurssiin. Voipa kertoi mielipiteensä siitä mitä lyhyellä kurssilla kannattaa opettaa ja mitä ei. Diesel 64 linkkasi videoon ja voipa kehui pakettia. Puni ja Mjölnir vertailivat sisältöjä. Kari sanoi suhtautuvansa näihin kursseihin skeptisesti, mutta että uskoo itsepuolustustaidon olevan nopeasti opittavissa. Andy mainitsi että seurassaan on tällaista toimintaa, josta seurasi outoa keskustelua jota en ihan ymmärtänyt. Tähän asiaan korkeintaan liittyy jotenkin (?) se että Janne puolusti vetäjää ja sanoi sisällön näyttävän päällisin puolin hyvältä. Ja Andy sanoi mitä voi oppia ja mitä ei voi oppia. pukeonfloor ja Ile näki näissä mahdollisuuksia.



En tiedä mihin tuo sinun "Tuntuu että samat ihmiset" -mutusi siis perustuu, mutta tämän ketjun kontekstissa en ainakaan itse näe että täällä joku EI HAHMOTTAISI myöhemmin tuossa viestissäsi listaamiasi asioita pysyvän osaamisen lisäämisen haasteista. Taidat nyt vähän aliarvioida ketjun kirjoittajia tai sitten mutuilla melko villisti muiden toimintaan liittyen. Olkinukke tuo silti varmasti on, kuten Ile sanoikin.
Lasse Candé
tammi 31, 2016, 15.02
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Naisten itsepuolustuskurssit
Vastaukset: 77
Luettu: 12207

Naisten itsepuolustuskurssit

KETJUJEN YHDISTELYEHDOTUS:

Huomasin muuten että tässä ketjussa käsitellään naisten itsepuolustusta. Pari päivää myöhemmin avatussa ketjussa "Naisten itsepuolustus" taas käsitellään Ylen videota jossa nainen näyttää kämmentään.

Voisi olettaa että tulevaisuudessa nämä ketjut tulevat käsittelemään samaa aihetta kahdessa eri paikassa.

Olisiko mieltä yhdistää nämä ja selviäisikö Andyn laatima äänestys tuosta toimenpiteestä? Vai onko riittävästi optimismia sen suhteen että kaikki sisältö löytää aina tai edes riittävän usein oikeaan ketjuun ja kirjoittajat eivät mene sekaisin mikä vanha viesti johon haluaa vastata on missäkin? Ja että kirjoittajat ylipäätään ovat tietoisia myös sen toisen ketjun olemassaolosta hetkenä kun vanha juttu pitäisi löytää...

(Viittaan tilanteeseen jossa olen usein kun on samaa aihetta käsitteleviä ketjuja. En muista ketjujen nimiä. Muistan vain mitä niissä on sanottu. Ja usein ei tätä sitten löydy kissoilla ja koirillakaan.)



Itse ehdotan yhdistämistä sellaisella nimellä josta ilmenee että kyse on sekä itsepuolustuksesta että kursseista. Ja sitä että ketju on kadulla. Kyllä sinne myös muut löytävät äänestämään, eikä se äänestys (jossa suurin osa on jo varmaan antanut äänensä) kai lopulta niin tärkeä edes ole. Vai mitä mieltä on molemmat ketjut avannut Andy?