Ole hyvä ja vastaa nopeasti kyselyyn Potkun kehittämisestä. Vastausten perusteella pohdimme keinoja uudistaa Potkua. Kiitos. :)

Haku löysi 19 tulosta

Lasse Candé
huhti 30, 2019, 00.14
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

Kuuluiko viimeinen virke referaattiin? :D

Huomasin juuri että kirjoitin tavalla joka näytti siltä että juustojäbäläppiä kiersi. Se oli paras läppä, mutta viittasin silti siihen että oli hetki kun 99,9% suomesta nauroi jollekulle mummolle joka jollakin kyltillä toivotti Putinia tervetulleeksi siivoamaan ongelmia pois.

Pari vuotta tämän jälkeen noin prosentti jo toivoi jotain tällaista ja samaan aikaan Venäjä-myönteisyys kasvoi. Siitä läpästä tuli jo yllättävän varteenotettava liike.

(Kaikki lukemat on laadittu Stetson-Harrison-Stubb -menetelmällä.)
Lasse Candé
huhti 29, 2019, 23.32
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

Olen osittain samoilla mutta osittain eri linjoilla.

Niitä ääniä oli jotka toivoivat Putinin tulevan ja siivoavan ongelmat pois Suomesta. Aina vähän mystistä sekä ongelmat että mitä siivoaminen tarkoittaa, mutta sympaattisen juustojäbän voimakkaita otteita jotenkin kaivattiin johonkin. Tästä oli joitain meemejä noin viisi vuotta taaksepäin ja se oli silloin vitsi, kun taas näitä ääniä kuului pari vuotta sitten huomattavasti runsaammin ja Venäjä-sympaattinen tapa katsella globaalia ongelmaa (mikä ikinä se onkaan) oli yleisempi.

Nyt niitä ääniä ei ole niin paljoa kuulunut kun vissiin joitain kapuloita tuli mv-lehden rattaisiin ja Halla-ahon profiilissa Venäjämyönteisyys ei ole pop. Järkevää Halla-aholta, koska kyllä niille junteille ja juopoille vielä vanha kunnon isänmaallisuus kelpaa. Eikä siinä sen kummemmin mitään pahaa, juopoille, junteille tai isänmaallisillekaan, vaikka ymmärrän tuon virkkeen siltä näyttävän.
Lasse Candé
huhti 29, 2019, 14.34
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

Joo, AM, tunnemme eri ihmisiä. Itse tunnen persulaisia maalaisjunttien, akateemisten änkyttäjien, reservihenkisten, urbaanien hippityyppisten jytkytyshenkisyysaddiktien ja typerimpien älämölöilijöiden genreistä ainakin. Varmaan myös muita.

Venäjä-sympatioita näkyi, kuten sanottua, pari vuotta sitten enemmän. Silloin havaitsin niitä ainakin älämölöilijöiden ja jytkyttäjän stooreissa. Silloin puhuttiin enemmän informaatiosodasta täälläkin ja se meni moniin läpi esim vaihtoehtomedioiden seuraajista. Voinet varmaan arvata mitä puoluetta suurin osa niistä jotka esim lukivat mv-lehteä äänesti nyt näissä vaaleissa.

Tällöin persut olivat repeämässä ja esim SKE:n porukoilla oli enemmän seuraajia. Halla-aho ei silloinkaan sympannut Venäjää ja on hienoa, että pysyy tällä linjallaan.

Ainoat minun millään tavalla oleelliset pointtini ovat tässä, että suomalaiseen mamukriittiseen ja nykypersuäänestäjiä kannattavaan massaan meni aikoinaan Venäjän propaganda jossain määrin läpi. Halla-aho ei edustanut eikä edusta sitä linjaa eikä nähtävästi edes flirttaile sen kanssa. Ja että spekuloin tämän vähentäneen Venäjä-sympatioita mamukriittisessä skenessä.
Lasse Candé
huhti 29, 2019, 12.47
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

En pitäisi sitä suomettumisena, että ihan jokainen puoluejohtaja ei ole täysin vastuuton idiootti. Olisi ansaitusti skandaali, jos joku ihan oikea poliitikko laukoisi jotain niin tyhmää kuin että nimeäisi jonkin tietyn maan, kuten Venäjän, Suomen uhaksi.

Tuollaisessa tilanteessa melkeinpä ainoa huomio on että esittääpäs media tyhmiä kysymyksiä. Toki riippuen siitä miten hyvin poliitikot väistivät kysymyksen, tässä performanssissa voi olla jotain antia katsojille.

Silti on toki ilahduttavaa, että Halla-aho ei flirttaile Venäjän kanssa. Kannattajiansa kun olisi ollut johdatettavissa siihen suuntaan jos Halla-aho johdattaisi. Tämän eteen on jotkut vaihtoehtomedian tahot jo aivopesseetkin osan persujen kannattajista melko menestyksekkäästi. Tämä näkyi selvästi ainakin pari vuotta sitten. Voi olla että Halla-ahon puoluejohtajuus on parantanut tilannetta. Mitä muut mutuilevat?
Lasse Candé
marras 9, 2018, 17.39
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

En nyt ymmärrä tuota ”penäämis”-sanan käyttöä ja tässä on aika vahva blast from the past, niin viittauksessa vanhaan ketjuun kuin myös uutisessa vuodelta 2014.

Tuo uppoaa aika hyvin jo mainitsemaani diplomatia-kategoriaan. Minä en tiedä mitä Putin siellä rekisterissä tekee, mutta oletan että hänen nimensä funktio rekisterissä on puhdas nolla. Itsekin sivuat että Putiniin liittyvä data on nykyisellään melko hyvin yleisessä tiedossa. Putinia ei tar itse vältsisti etsiä rekisteristä, vaan voi vaikka googlata tai katsoa Wikipediasta.

Jos Trump olisi kyseisessä rekisterissä ja tämä olisi päätynyt jokseenkin vastaavanlaisissa merkeissä julkisuuteen, oletan passkahalvauksen olevan vielä suurempi. Etkö sinä oleta? Tai oletatko että sitten sanottaisiin, että siellä on ja pysyy?
Lasse Candé
marras 4, 2018, 13.36
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

Hyvä luonnehdinta ja kohdillaan oleva käsitteen rajaus. Venäjämyönteisyys tai järkevän ”Venäjäkriittisyyden” puute ei tosiaankaan ole automaattisesti suomettuneisuutta. Ehkäpä vasemmistolaisessa perinteessä on silti niitäkin elementtejä ja mahdollisesti myös osassa persulaista.

Mutta persulaisessa meiningissä lienee kyse siitä, että Venäjä on joissain määrin onnistunut infosotaoperaatioissaan. Suomi ensin -tuttavani ehdotti ratkaisuksi matuongelmalle että Putin tulee ja siivoaa ongelman pois. Ja että kohta ei mikään muu auta. Tämä oli puolisen vuotta sen jälkeen kun netissä ja täälläkin kiersi kuva hassusta mammasta joka ehdotti vastaavaa. Olin aika yllättynyt että tämä usko Venäjään olikin aika monella vahva.

Kuulin myös toisenlaista Venäjämyönteisyyttä yhdeltä persujen äänestäjältä ja aktiiviselta mv-lehden fanittajalta. Aika yllättävää, että kaikesta huolimatta kyseessä on varsin fiksu kaveri. Sen olen silti huomannut, että mamukriittisten Venäjämyönteisyydessä on uskovaisia piirteitä, eli halutaan uskoa johonkin hienoon ja erinäisillä tavoilla tätä hienoutta nähdään Venäjässä. Ilmiö on vastaava kuin entisten kommunistien uskossa Neuvostoliittoon, mutta se taianomaisuus on rakastavan valtion sijaan näillä jossakin vahvassa johtajuudessa ja toisella tavalla voimakkaassa valtiossa.

Tämä siis mutuna. Ja tosiaankin kyse on eri asiasta kuin suomettumisessa, jonka ka1 rajasi hyvin.
Lasse Candé
marras 3, 2018, 18.04
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

Joo, olisi kiva saada kopiota, niin voisi sanoakin jotain tuohon.
Lasse Candé
marras 3, 2018, 14.43
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

Äkkiseltään näyttää vähän sumealta. Ehkäpä juttu avaa esimerkein, kuinka tuossa lueteltujen poliitikkojen Venäjämyönteisyys on näkynyt ja todella oikeuttaa tuollaisen asettelun? Siis sen myönteisyydenhän pitää selvästi näkyä niin, että poliitikko toimii kaikkeen Venäjään liittyvään älyttömällä tavalla. Jos kyse on kuitenkin normaalista politiikan tekemisestä, voisi varmaan tehdä vastaavia jaotteluja Venäjävastaisista poliitikoista.
Lasse Candé
heinä 8, 2015, 09.50
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

Ylipotkija: Viestiä muokattua
Lasse Candé kirjoitti: Voisitko Aihki peräti antaa ketjulle jotain ja vaikkapa kertoa miten se suomettuminen sitten nykyään näkyy?
Kuten ennenkin, Venäjää koskevien asioiden kiertelemisenä ja Bätmänkin kumppaneineen lasketaan saman asian ilmentymäksi.
Kuten ennenkin tuosta kiertelystä jota väitetään olevan (kenties kovastikin) kaivattaisiin niitä esimerkkejä. Kun nyt ei vielä yhtäkään ole näkynyt, niin melko heikolla pohjalla olisi ainakin sellainen väite että tämä suomettuminen olisi jokin kovin vahvakin ilmiö. Noin muuten näkisin itse että sen nimenomaan tulisi olla vahva jotta siitä voidaan edes puhua. Heikkona kun se ei juurikaan kuvasta maan tilaa.

Joku Bäckmanni nyt ei ole sen merkittävämpi yhteiskuntamme määrittelijä kuin joku Pelle Miljoona rätti päässä huutamassa Palestiinaa. Jos suomettumisesimerkit tosiaankin rajoittuvat tuolle tasolle niin hellurei.
Lasse Candé
heinä 7, 2015, 20.10
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

??

Itse sovellan tässä periaatetta: "kunnes toisin todistetaan".
Nimenomaan väite että Suomi on suomettunut tai että julkinen keskustelu on läpeensä suomettunutta vaatii perustelua. Tämän suomettumisen puutetta taas ei sen kummemmin tarvitse perustella kuin että "eipä ole näkynyt".

Voisitko Aihki peräti antaa ketjulle jotain ja vaikkapa kertoa miten se suomettuminen sitten nykyään näkyy?

Ylipotkija: Onko se niin vaikeaa kirjoittaa asiaa ja jättää ne keskustelijoista keskustelemiset pois?! Viestiä muokattu
Lasse Candé
heinä 7, 2015, 18.33
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

Melko paljon tässä nyt vieläkin kerrotaan menneistä. Sovitaanko että suomettuminen on ollut totta joskus... Tästä on nähtävästi ketjussa konsensus. ka1 osoitteli fudon viestin suuntaan että se vastaisi omaani. En näe miten. Kai se jo tiedetään mitä (menneisyyden) suomettuminen tarkoittaa/tarkoitti. Määritelmä ei anna esimerkkiä nykypäivään, ei sitten millään.

Edelleen kaipaisin esimerkkiä miten jonkun tulisi toimia toisin ja miksi. Toki voidaan ehkä myös olla eri mieltä ka1:n kanssa siten että hänen mielestään kaikin puolin järkevä politiikanteko jossa ei alistuta on suomettumista, mutta jos näin on, venyttää hän kyllä itse käsitettä melko kauas siitä mitä se on joskus tarkoittanut ja mihin sillä tyypillisesti viitataan. Siksi minä juuri yritän rajata järjen suomettumisesta erilleen. Mitään muuta vastinetta en tälle saanut kuin että ka1:n mielestä "ei näin". Voidaan toki olla eri mieltä, mutta perustelujakin olisi kiva lukea.
Lasse Candé
heinä 6, 2015, 22.38
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

Niin, ka1, ennen kuin voitaisiin puhua suomettumisesta, niin mielestäni pitäisi tilanteen olla sellainen että muuta järkiperustelua toiminnalle ei ole. Historiankirjojen vääristelyhän on tällaista selvästi suomettunutta toimintaa, koska historiaa tulisi opettaa oikein ja lähestymisen tulisi olla neutraali.

Sen sijaan poliittisessa toiminnassa tärkeää on mm diplomaattisuus. Kaikkihan sen tietävät että Venäjää pidetään todennäköisimpänä uhkana Suomen turvallisuudelle ja seuraavana sotavihulaisena. Mitä julkilausuntaa tässä asiassa kaipaisit keneltä ja miksi? Mikä asia paranisi tätä kautta ja miten se olisi tämän henkilön tehtävän parempaa hoitamista? Niin, siis mielestäni vasta sitten kun tällaisella julkilausunnalla olisi jotain voitettavissa, voidaan edes ehdottaa että kyseisessä vihollisten seinille maalailun välttämisessä olisi mitään suomettunutta. Siihen saakka kyse on vain puhtaasta järjestä.

Täysin sama koskee Virovertausta. Kyseinen vertaus on ongelmallinen jo heidän merkittävän Venäjävähemmistönsä ja suht tuoreen "liitosta irtautumisen" takia. Viime kerralla tämä keskustelu muistaakseni päätyi jotenkin siihen että näet Suomen ainutlaatuisen aseman merkkinä suomettumisesta tms. Tätä pointtia en silloin ymmärtänyt tai siinä oli jotain mitä en ymmärtänyt. Missä asiassa meidän pitäisi siis ottaa Virosta mallia ja miksi? Millä tavalla tämän henkilön (kuka?) jonka tulisi ottaa mallia toiminta paranisi kun hän ottaisi mallia?Tahtoisin heittää palloa takaisinpäin. On niitä joiden mielestä diplomaattisuus ei ole oikea tie ja, vähemmän yleistetysti, kun asia on itselle tärkeä asiat tahdottaisiin sanoa kovastikin halki. Venäjän tiettyjen piirteiden inhottavuus menee ihmisten tunteisiin ja olisi sitten kiva olla sankaria. Tällaiselle tietenkin kaikki muu on jotakin pelkuruutta tai muuta jota negatiivisin sanoin kuvaillaan. Pallon heitän siis takaisinpäin sellaisena että se mihin nykyään viitataan suomettumisella näyttää enemmän kaistapäisyyden puutteelta. Vastaamalla kysymyksiini Virosta ja meidän poliitikoista (tai muista avainhenkilöistä) voit tietenkin korjata näkemystäni.
Lasse Candé
heinä 6, 2015, 22.18
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

(Edelliseen.)

Nimenomaan Mika.
Tuossakin puhutaan suomettumisen ajasta menneessä aikamuodossa. Sen sanotaan olleen lähinnä 1970- ja -80-lukua. Juttu vielä jatkaa siten että kuinka about yksi toisensa jälkeen näistä asioista on vapauduttu jo 90-luvulla.

Katsoin lisäksi linkkiä ja siellä näkyy 2000-luvusta mainintoja lähinnä sellaisissa merkeissä että miten uudella vuosituhannellamme on uutisoitu siitä että Suomi on joskus ollut suomettunutta. Tällainen uutisointihan on juuri merkki siitä että näin ei enää ole. Suomettuneessa Suomessa asiasta ei uskallettaisi uutisoida ja historiankirjojen vääristelyt olisivat vielä voimassa.

En nyt sitten muista annoinko jo vastineeni Sofi Oksasen huuteluihin joskus silloin kun tämä aihe irrotettiin toisesta, mutta sanottakoon että ei Oksasen jutut tuo keskusteluun mitään muuta uutta kuin että Oksanen pitää Suomea suomettuneena. (Tarkistin. En bongannut mitään.) Aivan kuten varmaan sinäkin. Auktoriteettina (kun se tuotiin aiemmin esiin) en pidä Sofi Oksasta millään mittarilla tämän aiheen suhteen. Enemmänkin näyttäytyy sellaisena tyypillisenä julkkishuutelijana, jonka pitää päästä Ukrainan tilanteen saattelemana parrasvaloihin "antamaan vähän yhteiskuntakritiikkiä", jotta myyntiluvut nousevat. Vahvat mielipiteet eivät julkkisten ulostuloissa ole mitenkään harvinaisia. Jos Oksanen syvällisesti pohtisi Suomen suomettumisen nykytilaa neutraalista lähtökohdasta (sen sijaan että laukoo vahvoja mielipiteitä) hänen arvionsa eivät vain yksinkertaisesti kiinnostaisi ketään ja maastamme löytyisi varmasti satoja, ellei tuhansia pätevämpiä henkilöitä kyseiseen hommaan.

Ja siis yhä edelleen, se että vaikkapa hän puhuu Suomen suomettumisesta on jo itsessään argumentti siihen että julkinen keskustelu on vähemmän suomettunutta. Tämän pointin olen tuonut esiin. En äkkiseltään löytänyt sitä, joten taisi jäädä sinne Nato 2015-ketjuun. Luulen että siellä on vastineitani ka1:n hyviin viesteihin, mutta saattaa olla että muistan väärin. Eli kysytääs näin että onko jokin esiintuomansa pointti mielestäsi vailla vastinetta?
Lasse Candé
heinä 6, 2015, 21.34
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

Niin tietenkin sen voi nähdä eri tavoin. Juuri siksi asiasta keskustellaan. En ihan ymmärrä mitä tuolla haet.

Enemmistöllä ei nyt ole tässäkään asiassa mitään väliä, mutta ihan hyvä tietenkin että alleviivaat tuota "me vastaan sinä" -asetelmaa ja samassa sitä että argumenttisi ilmeisimmin sitten jäävät siihen.

Mitä tarkoitat tuolla että tässä ketjussa on avattu suomettumisen käsitettä ihan hyvin? Missä kohtaa, liittyen esiin tuomiini ongelmiin? Minä olen nähdäkseni antanut vastineet ja pöydällä oleva kysymys on yhä edelleen se että olisiko tuosta suomettumisesta nyt jotain ihan oikeaakin esimerkkiä.

En sovita itselleni auktoriteettiasemaa, vaikka sinä näin olkinukkeilen näköjään oletkin tekemässä. Sen sijaan että väität väitteeni pohjautuvan mihinkään auktoriteettiasetelmaan, voit kysyä tarvittavat kysymykset siitä ja minä sitten vastaan. Näin voi välttyä olkinukeilta ja sen sijaan keskustella itse asiasta.

Mikä ihme se on että tällä foorumilla on melko yhtenäinen käsitys suomettumisesta ja siitä että se on ongelma maassamme? Tämä on foorumi, jossa esim natoäänestyksessä on tulos tällä hetkellä
Kyllä 34 ääntä
Ei 1 ääni
EOS 1 ääni.
Jos et näe että tällaisessa asetelmassa vihjaamasi enemmistöseikka ei menetä merkitystä, näemme ylipäätään keskustelun roolin aika pitkälti eri tavoin. Tämä tosin onkin jo tullut esiin niillä aiemmilla kerroilla, kun olet pohtinut eri mieltä olemisen luonnetta.

En pidä tuota suomettumis-osoitteluasetelmaa mitenkään erilaisena kuin mitä tahansa normaalia, jossa jengi näkee omaan maailmankuvaan heikommin sopivat palikat puolueellisina, vaikka ne olisivatkin vain neutraaleja. Tai jossa ammutaan alas mikä tahansa mielipide leimaamalla se. (Tuo on se argumentaatiovirheasetelma, sanottakoon nyt tässä, vaikka tuo auktoriteettiolkinukkesi ei ansaitsekaan minkäännäköistä vastinetta.)

Annatko esimerkin siitä miten Suomi on suomettunut? Tämä esimerkki täältä puuttuu vieläkin.Ja jatkossa, jos sitten jutut keskittyisivät enemmän perusteluihin kuin vaikkapa sen pohdintaan missä määrin yleisesti asioita voi nähdä eri tavoin, mikä on potkulaisten enemmistön kanta, mikä on tämän ketjun yleisilme, mistä kukakin on samaa tai eri mieltä ja kuka leikkii että hänellä on auktoriteettiasema. Ei sen pitäisi olla vaikeaa, ellei sitten jutultaan puutu pohja.
Lasse Candé
heinä 6, 2015, 19.34
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3298

Suomettuminen

Mika kirjoitti: Sitten ei enää tarvitse puhua suomettumisesta kuin menneessä aikamuodossa.
Olisikohan niin että tuo tulevaisuus on jo täällä.
Nytkin fudon laittamasta linkistä nöyristelyasennetta kuvastaa lähinnä EU:n suuntaan kumartelu, ei niinkään Venäjän. Toki kärjistän tarkoituksella, mutta en vain näe miten tuokaan voisi liittyä tähän ns suomettumiseen. Kuten en näe minkään muunkaan liittyvän. Vielä kaivattaisiin havaintoja siitä oikeasta suomettumisesta. Näyttää edelleen pelkältä argumentaatiovirheeltä.

"Tuo mielipide on väärä koska se edustaa suomettumista."