Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 10 tulosta

Lasse Candé
huhti 6, 2021, 13.56
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"
Vastaukset: 74
Luettu: 12069

Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"

Erikoinen video. Heittää vaikka mitä väitteitä ja sitten aina kun on vähänkään enemmän kierroksia (joita ei siltikään ole paljoa) torjuileekin kauempaa. Tueksi nyrkkeilysuojauksen (merkityksessä paketti-) toimivuudelle paljaskäsihommeleissa, nähdään hidastettuna tehtyjä vastaanottoja ja väitteitä että homma toimii ja sitten melkein sama hanskojen kanssa nyrkkeilymatseissa. Hetkinen, eihän tässä kai pitänyt osoittaa että homma toimii nyrkkeilyhanskoilla vaan juurikin että se toimii ilman?

Arvelen että tuota varten on yritetty löytää sopivaa asiaa tukevaa mma-sisältöä, mutta ei ehkäpä sitten ole löytynyt, vaan promottavaa suojausta löytytkin tilanteissa sitten juuri hanskanyrkkeilystä. Vähän kun turisee siihen sitten päälle mitä sattuu ja käyttää välillä matalaa pilkkasitaattiääntä, niin mitäpä pienistä.

Välillä eksyy sitten höpöttelemään että trapping toimii hanskojen kanssa ( :o ) ja jotain että jonkun sifu ei ole opettanut. Ei mitään käryä, mikä mahtoikaan olla pointti tässä. Mainitsee karate kidissä nähtävän torjumisen naaman edestä ylipitkältä etäisyydeltä epärealistiseksi ja seuraavaksi pyrkimyksenä tehdä kontrastia tähän, torjuilee sitten elävässä tilanteessa vastaavalta etäisyydeltä naamansa edestä lyöntejä. Kertoo myös että ei kannata pitää kämmenselkiä hanskat kädessä vastustajaa kohti, ilmeisesti jotenkin (?) aiheeseen liittyen.

Täytyy kyllä sanoa, että harvinaisen huonosti onnistuu tekemään keissin jota yrittää tehdä ja lisäksi lähtee muutenkin vähän laukalle. Tämä on nähdäkseni sitä nykyään yleistä osastoa, että lähdetään videolla tekemään keissi ja onnistutaan pelkästään toistamaan todistettava asia moneen kertaan ja muuten puhumaan ohi, eikä onnistuta pyrkimyksessä. Jos siis tuota voi edes pitää yrityksenä argumentoida keissiin liittyen eikä vain jauhaa siitä ohi. Kyllä tuolla katsojia tietenkin saa ja uskojia myös.
Lasse Candé
tammi 4, 2021, 11.03
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"
Vastaukset: 74
Luettu: 12069

Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"

Minuakin kiinnostaa hieman, löisivätköhän noin antaumuksella jos ei olisi siteitä? Ja vaikuttaisikohan tämä myös asentoon?

Asentohan ei välttämättä ole lajiin myöskään optimoitu, jos noiden päälaji on jokin muu. Vähintään periaatteessa tällainen mahdollisuus tulee huomioida.
Lasse Candé
loka 26, 2020, 19.41
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"
Vastaukset: 74
Luettu: 12069

Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"

Minä korostaisin sitä, että kaikki muodostaa yhdessä kokonaisuuden ja jokainen suojaus/kamae on elävä. Tämä voi kuulostaa liian itsestäänselvältä, niin yritän vähän jauhaa lisää jotta pointti selviäisi.

Kaukana olevat kädet ovat hyvät vastustajan raajojen ja vartalon hallintaan ja ovat lisäksi lähempänä lyöntikohteita. Toisaalta taas niitä voi sitten manipuloida helpommin vastavuoroisesti ja niiden pelote ennalta arvattavana hyökkääjänä on pienempi.

Lisäksi on ihan älytön pelivara siinä mihin nyrkit osoittavat ja minkälaista asentojen välistä kamppailua käydään jo ilman kontaktia.

Karkeasti voi ehkäpä myös sanoa että paremmin liikkumista osaava voi pitää vähän pienempää asentoa (käsien osalta), kompensoida suojauspuolta liikkumisella ja pitää kädet iskuvalmiina.

Sitten jos tuosta nimenomaisesta ottelumuodosta puhutaan, on ratkaisevassa roolissa miten on ajatellut käyttävänsä nyrkkejä vs kyynärpäitä. En tiedä mitä mahdollisuuksia olisi kilpparityyppisempään, jos olisi erittäin hyvä kyynärpäiden käyttäjä. Vai onko niin että millään tasolla kyseseisessä taitolajissa ei siltikään kannata tuossa ottelumuodossa käyttää kilpparia?

Minä olen muuhun tasooni nähden melko hyvä kiilailemaan käsiä pitkältä etäisyydeltä ja tuottamaan voimaa lyhyeltä etäisyydeltä, joten minulle sopii pitkällä oleva suojaus. Mutta olen pyrkinyt enemmän näkemään lyhyemmän hyötyjä ja tämä on siirtänyt fokusta liikkumiseen, juuri kuten sanoin. Tuollaisessa täyskontaktilajissa haluaisin riittävän suojan pitkällä olevalla asennolla ja riittävän voimalyöntipelotteen/-potentiaalin lyhyellä.

Ennen kaikkea en kuitenkaan haluaisi koskaan koittaa tuota. Hullujen hommaa. :D
Lasse Candé
huhti 13, 2019, 03.31
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"
Vastaukset: 74
Luettu: 12069

Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"

Täytyy kyllä sanoa, että jos tuolla tavalla sitoo ja suojaa rystysiä, ottelu on paljon lähempänä mitä tahansa hanskaottelua kuin jos ei sitoisi.

En jaksanut katsoa kokonaan, enkä varsinkaan jaksanut perehtyä sääntöihin, mutta se mitä minä näen, on että on ihan hieman muutettu varustusta kevyemmäksi, mutta ei ole lähellekään samasta asiasta kyse kuin että vetelisiväit ilman siteitä.

Todisteena esim se, että tällainen ottelumuoto tulee tuskin koskaan saamaan kovin kummoista suosiota.

Jaa, miksi?

No, miksiköhän?
Lasse Candé
helmi 19, 2015, 07.52
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"
Vastaukset: 74
Luettu: 12069

Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"

Mielestäni Invictuksen kysymys on kyllä niiltä osin täysin perusteltu, jos laji on itsepuolustuslaji ja tehdään paljon nyrkkeilytyyppistä hanskoineen, käytännössä treenaamatta sitten muuta. (En tiedä miten tilanne on missäkin.)

Noin muuten, hanskamättö on kyllä yhtenä lähestymiskulmana ihan järkevä myös siihen paljaskäsimättöön.

Riippuu siitä miten asiaa käsitellään. En itse ehkä suosittelisi lähestymistä jossa käden hajoaminen tavallaan sivuutetaan kokonaan ja ajatellaan että vetää vain täysillä, meni käsi pakettiin tai ei. Voi olla ikävämpi jos lyödyllä sattuu olemaan kavereita mukana tai jos juttu epäonnistuu tai sitten jos huomaakin tilanteessa että epäröi vetää täysillä samalla tavalla miten on tottunut lyömään hanskalla välineitä. Varsinkin jos on tapana käsitellä myös tekojen laillisia seurauksia. Siinä olisi herkästi sellaista opetuksellista ristiriitaakin.
Lasse Candé
helmi 17, 2015, 13.48
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"
Vastaukset: 74
Luettu: 12069

Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"

Veepee kirjoitti: Mihin Naihanchin kohtiin tekko liittyy... Jos oletetaan, että tekko on otteluasento ja suojaus, siitä päästään kaikkiin Naihanchin sovellutuksiin, erityisesti edellä kuvaamani vaiheen käsitekniikoihin. Niitä voi katsoa vaikka tästä videosta.

(...)

Nimitys "tekko-gamae" taitaa olla yksinomaan KishimotoDin tyylin sisäinen. Sen nimen on antanut joko Kishimoto Soko tai hänen opettajansa Tachimura. En tiedä kyllä miten muissa perinnekarateissa, mutta meillä meotode/tekko liittyy kiinteästi nimenomaan Naihanchiin siinä missä sagurite Passaihin ja Hotate Kusankuun.
Tuossa alussa kun oletetaan että kyseessä on otteluasento, niin tällä tavallahan se sitten liittyy ihan kaikkeen eikä niin selvästi Naihanchiin. Yksi väite kuitenkin on että se on johdettu Naihanchista. Naihanchissa on muitakin kamaeita. Käsien asento alussa implikoi tiettyä, ennen ensimmäistä kagizukia tms tehtävä gedanbarai lähtee tietystä kamaesta, kaksoislyönti yhdestä jne. Jokin traditionaalinyrkkeilyn tyyppinen on toki suht neutraali kamae pidemmälle etäisyydelle.

En tiedä miten tuo video suhteutuu Naihanchin bunkaihin, mutta sanoisin kyllä että hyvää settiä. Ihan niinkuin parissa kohdassa olisi vähän suoraviivaisuuden puutetta, mutta kaiken kaikkiaan hyvää tavaraa.


Se nimenomainen kiilaaminen on yksi tekko-gamaen hienouksista ja hyödyistä muihin mahdollisiin paljasnyrkkisuojauksiin verrattuna. Videolla taidettiinkin sanoa, ettei vastaavanlaista torjuntamekanismia voi saavuttaa hanskoilla (ainakaan yhtä hyvin).
Mitä pienemmät, sitä parempaa. Isommat hanskat hidastavat omaa toimintaa ja toisaalta tekevät vastustajan nyrkeistä isommat ja painavammat. Kiilaaminen tapahtuu optimaalisesti siten että käsivarret ovat jo vastakkain ja periaatteessa molemmilla on mahdollisuus lyödä, ellei toinen kiilaa. Sitten siinä asennossa kamppaillaan siitä kumpi "kuulee" paremmin ja kummalla on ylivoimainen vartalo ja taito. Pidemmältä etäisyydeltä sitten taas päädytään tavallaan vastaavaan pienellä etukäteisvauhdilla ja se tyypillisesti sattuu jonkin verran ja vähän on sähellystäkin mukana, ellei jopa totaalista epäonnistumista.

Fudolla oli hyvä pointti siitä että on mahdollisimman auki, jolloin toinen hyökkää halutulla tavalla. Meillä avataan minimaalisesti ja erinäisissä sparrimuodoissa voi huomata että usein liian iso aukko ei houkuta vaan jengi haluaa hyökätä siten että ensiksi kontrolloidaan käsiä ja tehdään itse aukko. Aukottelussa yritetään jekuttaa mahdollisimman paljon ja saada toinen tarttumaan syöttiin. Mitä taitavampi vastustaja sitä enemmän jekuttelu perustuu siihen että yritetään saada toinen lähtemään taistelemaan käsiasennoista itselle edullisella tavalla. Mitä huonompi, sitä enemmän yritetään saada toinen hyökkäämään. Noin kärjistetysti, eikä se ihan noin mene.



Katselin sen Andyn videon ja kyllä siinä muuttaa juttua aika paljon se että laji on hyvin potkupainotteinen ja voi siis olettaa että vastassa on pelkissä shortseissa monipuolisesti potkimista osaava tyyppi. Samaten ne hanskat mitä niillä oli muuttaa juttua merkittävästi, vaikka olivatkin pienet. Tietenkin on totta että jos tuosta sitten ottaisi vain ne hanskat pois mutta muuten pitäisi säännöt vastaavanlaisina, olisi varmaan ihan suht hyvä lähtökohta vain muokata tuosta vähän. Jos taas pohdinta on sellainen että voi suht turvallisesti olettaa että mahdolliset potkut tulevat olemaan korkeintaan surkeita, muuttuu homma. Jos edelleen oletetaan jostain syystä, kuten tuossakin lajissa ilmeisesti (katsoin matsia jokusen sekunnin), että ei juurikaan painita, muuttuu homma lisää. Kyse on pelikentästä.
Lasse Candé
helmi 16, 2015, 22.53
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"
Vastaukset: 74
Luettu: 12069

Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"

Itse en ihan myöskään ymmärrä tuota miten nuo kädet käännetään. Jotain spekulaatiota silti:

- On sanottu paljasnyrkkeilijöiden parissa että syy on yksinkertaisesti se että suora lyönti tuosta asennosta päähän on turvallisempi ranteelle tuossa asennossa (video oli ylähuoneen traditionaalinyrkkeilyketjussa joskus).

- Käsivartta saattaa olla helpompi liikuttaa sivusuunnassa tuossa asennossa. Itselläni ainakin tuntuu tukevammalta, mutta itselläni onkin melko paljon toistoja niin päin käännetyistä sivutorjunnoista.

- Voi olla että nyrkit pysyvät paremmin siistissä asennossa tuolla tavalla kuin jos pitäisi pystynyrkkejä. Sivusta tulevat lyönnit saattavat kääntää rannetta. Nyrkin tulisi olla hyvin nopeasti valmis iskemään kun paikka ilmenee ja on epäedullista jos asento sattuu sillä hetkellä olemaan huono.

- Kyynärpäät voivat tuossa asennossa olla rennommin alhaalla.

- Saattaa olla että kyynärpään seudut kestävät paremmin vartaloon mahdollisesti tulevia iskuja kun käsi on noin päin. Esim kyynärpään sivussa oleva puudutuspiste menee hieman piiloon. Varsinkin koska edellinen kohta. Myös Andyn mainitsema hapan jännittyminen voi suojata käden sisäpuolta sieltä hauiksen korkeudelta, joka on ainakin itselläni sellainen kohta johon ei kovin rentoon läskiin mielellään ota rystysen kaltaista terävää asetta kovalla nopeudella.



Nuo siis spekulaatiota. En tiedä traditionaalinyrkkeilyn lähtökohdista, mutta jos (herrasmies-)säännöt sulkevat pois kaiken muun kuin lyömisen, peli tietenkin muuttuu. Kiinnostaisi kuulla onko kukaan törmännyt juttuun siitä miten merkittävässä roolissa käsien varjeleminen on traditionaalinyrkkeilyssä? Koska pidän itse hyvin relevanttina pelkona sen suuntaisessa leikissä sitä että kädet lamaantuvat, vaikka tietenkään naamaankaan ei ole kiva saada tällejä.
Lasse Candé
helmi 16, 2015, 21.45
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"
Vastaukset: 74
Luettu: 12069

Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"

Veepee kirjoitti: Itse asiassa Jesseltä minäkin tuon "meotode"-käsitteen olen ottanut. (...) Varmaasti se on Jessen ansiota, että meotodesta puhutaan nyt,
Oma opettajani sanoi mies-vaimojutun minun kuullen saman vuoden kesäkuussa kuin Jessen artikkeli tuli (ilmeisesti lokakuussa, eka kommentti 25. päivä). Ja perustajamme kuoli noin 30 vuotta ennen tätä. Juttu ei siis mitenkään ole uusi. On paljon mahdollista että perustajamme on ottanut terminologian Okinawan opeista. Tahdoin vain painottaa sitä puolta että kun tulee artikkeli nettiin, jengi alkaa hakea merkityksiä ja siinä olisi tärkeää pitää pää viileänä. Vähän siksi kyselinkin Okinawan hojoilijoilta, missä merkeissä ovat termiin törmänneet.

Konteksti (sen lisäksi että opettajani sanoi että perustaja käytti mielikuvaa hyvin yleisesti) oli voimantuotto etukäden lyöntiin sitä kautta että haetaan "passiivisesta" kädestä. Jos jostain löydät videon meidän tobikomizukista niin siitä löytyy, jos on hyvin tehty.

Sinänsä sen kaksi sisällään pitämää ajatustahan ovat ihan helmeä ja tuossa mielessä moinen termi on pedagogisesti vahva väline. Kahdella asialla viittaan käsien yhteyteen (avioliitto) ja niiden roolitukseen (mies ja vaimo, mahdollisesti kovan ja pehmeän kuvauksia tms). Yhteys on paitsi geometrinen, ilmeisesti myös anatominen. On kai niin että raajojen välillä on jokin tai joitakin fasciayhteyksiä. Koska en tunne anatomiaa niin hyvin, totean että muodostamalla pyöreän rakenteen selän kautta, on mahdollista tuntea käsien välinen yhteys jos raajoissa on tasainen puolijännitys-rentous, hartiat rentoina ja joku vaikka hakkaa sivusta toista kättä. Tämä on mahdollista tuntea koko rakenteessa tapahtuvana jonkinnäköisenä reaktiona. Sen tarkemmin en tiedä, mutta käyttökelpoisuuden olen havainnut voimantuotossa. Säätämällä passiivisen käden asentoa ja jännitystiloja sen saa tehokkaaksi lisäksi lyönnin voimaan. Tämä pitääkin sitten tukea niskalla ja kaulalla päähän ja koko yläkerta alakertaan.


Entä mitä Veepee tarkoittaa meotodella ja miten se pitäisi näkyä tuossa Motobun tai eurooppalaisen seisonnassa?
Tekko on Naihanchin perusasento, josta tehdään paljon sen sovellutuksia (tosin Tachimura-naihanchissa ei läheskään kaikkia). Ideana on juurikin se, että molemmat kädet on asetettu keskilinjalle toisen ollessa etukätenä suojaamassa ja toisen takakätenä valmiina toimimaan yhdessä etukäden torjuntatekniikan kanssa. Yksinkertaisimmillaan siinä on kyse siitä, että riippumatta vastustastajan tekniikasta, tehdään lyönti linjalle.
Onko tuo tekko tämä asento
Kuva
vai tuo edellä ollut otteluasento? Sitähän ei sellaisenaan ole Naihanchissa. Olisiko sitten niin että voisi ajatella että tästä laittamastani kuvasta voi hieman muokkaamalla saada tuon asennon ja että näin on joku ajatellut? Naihanchissahan on monia muitakin kamaeita joista on luonteva lähteä tekemään seuraavaa liikettä. Mikä tuo tekko siis on, mihin Naihanchin kohtiin sen katsotaan liittyvän, kenen mukaan ja kuka sen on nimennyt noin?


Toki etukädellä voi tehdä sitten paljon muutakin, itse asiassa just kuten sanoit:
Lasse Candé kirjoitti: Siksi kädet hieman edempänä, jolloin pääsee kierroilla, nostoilla, sivusiirroilla ja veto/työnnöillä kiilailemaan käsiä (hankaus) ja voi jopa joskus onnistua lyömään samalla kädellä.
Nyt kun pääsin paremman videonkatsomismahdollisuuden ääreen, tuolla yhdellä laittamallasi videolla oli settiä tuosta hankaamisesta/kiilaamisesta, ainakin demon tasolla. Siitä näki että se on hyvin pitkälle koko jutun lähtökohta, mikä onkin luontevaa, kun itsellä ei ole tyynyä eikä vastustaja lyö tyynyllä. Ei miekkailukaan tapahdu niin että kärjillä pisteltäisiin kärkiä, ihan hyvästä syystä.


Jalamo sanoi kirjassaan muistaakseni että tuo Motobun käsiasento on otettu Naihanchista ja että tyylimme perustaja Otsuka jalosti Naihanchista otteluasentomme, joka yhtenee tuon kanssa. Tämä on ainoa paikka jossa olen törmännyt tuohon väitteeseen ja minulla on syytä olla hieman kriittinen, kamaeajattelun ollessa hyvin kiinteä osa japanilaista budoa, meidän kamaen edustaessa tyylipuhtaampaa keskiasentoa ja meidän kamaen näyttäessä erilaiselta kuin tuo Motobun asento ja varsinkin Naihanchin asento. Samaten melko mielenkiintoinen juttuhan on se että nimenomaan meidän tyylissä kyseistä Naihanchin asentoa on muutettu käsien osalta korkeammaksi, peruskamaemme taas ollessa matala.
Millainen Wado-ryun otteluasento sitten on, jos se eroaa Motobun käsien asennosta? Olen muuten huomannut, että teidän Naihanchissane käsiä pidetään varsin korkealla ja ihmetellytkin syytä siihen.
Otteluasento riippuu hieman linjasta. Se on perustasolla sellainen että
1. etukäsi osoittaa kohti vastustajan päätä
2. takakäsi osoittaa kohti vastustajan vartaloa ja
3. se kuitenkin elää vastustajan käsien mukaisesti.
Käsiä pidetään pystynyrkeissä, eli pikkusormen rystynen on alimpana ja muut jotakuinkin suoraan sen yläpuolella. Meillä ei siis käännetä kämmeniä ylöspäin.
Linjaeroavaisuutta tulee sitten siinä onko rakenteessa pyöreyttä jo lähtökohtaisesti. Eli jotkut tykkäävät muuttaa asentoa hieman pyöreämmäksi, jolloin käsivarret eivät osoita ihan suoraan kohti maaleja vaan kamaen suojausmerkitys (ja käsien yhteys) saa hitusen isomman roolin. Tykkään henkilökohtaisesti molemmista ja arvostan niiden paremmuuksia toisiinsa nähden. Joudun kuitenkin opettamaan yhdellä tavalla. Koska on pakko. :)

Arvaisin että syy miksi meidän Naihanchissa on kädet hieman korkeammalla on siinä että Otsuka luultavasti havaitsi asentojen potentiaalin yläkerran yhteyksien harjoittelussa ja tämän sitomisessa alakertaan (= jotakuinkin ottelullinen ryhti). Otsukan mallissa Naihanchi tulee vasta Pinanien ja Kushankun jälkeen ja sen rooli on Wadon katoista abstraktein, eli eniten suoraan kehontoimintaan edellytystasolla menevä ja vähiten sovelluksiin. Meillä on joitain vastaavia matalampia asentoja jo ainakin Pinan yondanissa ja godanissa sekä Kushankussa. Ja tulee myös myöhemmin Seishanissa ja Chintossa. Ainoa paikka missä meikäläisittäin juttu aikaansaa tekniikan suoritusvaikeutta on kun toisessa ja kolmannessa ristiaskeleessa (samat tekniikat eri käsin, eli jälkimmäinen toisesta "puolikkaasta") tullaan sotoukeen. Yläsotouke ei ole helppo tekniikka muutenkaan, mutta se ei varsinkaan ole helppo tekniikka jos ei saa käyttää kyynärpään nostoa, eli koko raajan laajaa liikettä. Se joka osaa tuon tekniikan hyvin, osaa varmasti melko hyvin myös meidän kihon kumitejen sotouket. Helpompaa isompaa sotoukea jossa taas kyseinen kyynärpään nosto tulee mukaan, saa meillä harjoitella jo Pinan shodanissa, jossa käsi pitää pudottaa kunnolla lyöntiasennosta ennen torjuntaa. Tällöin opetuslogiikka on sellainen että alussa tehdään isompaa ja myöhemmin opetellaan myös pienempää. Suhteessa moniin virhetulkintoihin on kiva lukea Otsukan kirjaa jossa hän painottaa isoja tekniikoita harjoittelussa. Monet eivät ymmärrä perusharjoittelun ja taktiikan eroa, mutta on ilmeistä että Otsuka ajatteli järkevästi että tekniikat opetellaan ensiksi oikein ja sitten pienemmäksi. Meidän näkökulmasta jokainen kuviteltavissa oleva käden laskeminen alemmas huonontaisi kataa. Korkeuskin on tarkasti määritelty. Sanottakoon tässä näin että melkein vaaka, mutta koko raajan matkalla hyvin loiva alamäki. Eli näyttää vaaka-asennolta.

Mutta joo, jos haluat tietää lisää miksi ylhäällä, kokeile miten jutut vaikeutuvat ja havaitse että juuri niihin asioihin muiden muassa on meillä tarkoitus kiinnittää huomiota. Käytä useita peilejä ja korjaa kaikki ryhdit ja muodot kuntoon.
Lasse Candé
helmi 16, 2015, 16.32
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"
Vastaukset: 74
Luettu: 12069

Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"

Sillä käsivarsien hankaamisella viittasin siihen että nyrkki ei ole nyrkin tiellä kun torjutaan ja that's it. Käsivarsi ei ole nyrkin tiellä. Torjunta suunnataan käsivarrella käsivarteen ja tämä on tapauksessa jossa lyönti ei ole tyylipuhdas "uchi" usein hankaavaa toimintaa. Toki on myös sitten muita, kuten jollain kämmenen osalla lakaisu, joka sekin kohdistetaan usein käsivarteen ja sitten tietenkin about poikkeuksina nyrkin eteen sopivasti asetettavat käden osat, kuten kyynärpää tai viistossa oleva käsivarsi. En itse osaa käyttää näistä kumpaakaan ja tahdon aina sumeastikin (= ei pelkästään tarkasti) toimivia torjuntatekniikoita. Olen havainnut että jengi joka on ottanut jostain mallin jossa kädet ovat liian lähellä omaa päätä tarvitsevat torjunnan osumiseksi hyvin tarkan huitaisun jonnekin ranteen seutuville (jos löisi syvemmälle käsivarteen, olisi lyönti jo perillä) ja se ei ole kovin vesitiivis malli, torjunnan mennessä ohi lähes aina jos lyönnissä on aikomusta. Siksi kädet hieman edempänä, jolloin pääsee kierroilla, nostoilla, sivusiirroilla ja veto/työnnöillä kiilailemaan käsiä (hankaus) ja voi jopa joskus onnistua lyömään samalla kädellä.


Osaavatko perinnekaratekat avata hieman minkälaisia viitteitä löytyy sanalle meotode? Onko konsepti miten laajalti käytössä karatessa? Nyt sitä on rummutettu karaten nettimaailmassa enemmänkin viimeaikoina ja alkaa allekirjoittaneen sisäinen lähdekriitikko heräilemään, että joskos noita juttuja lähinnä keksittäisi omasta päästä. Entä mitä Veepee tarkoittaa meotodella ja miten se pitäisi näkyä tuossa Motobun tai eurooppalaisen seisonnassa? Opettajani sanoi yhden tekniikan opetuksen yhteydessä että perustajamme sanoi aina että käsien tulee olla kuin mies ja vaimo. Opettajani ei käyttänyt sille mitään japanilaista/okinawalaista sanaa. Se mitä tuo tarkoittaa meidän tyylissä implikoi korkeintaan rajoitetusti jotakin siihen minkälaista suojausta tulee pitää. Elikkäs mitä tuossa, Vepee, tarkoitetaan?

PS: Luin Jessen jutun jossa hän laittoi tuon kuvan ja muutamia muita, kuten myös käännöksen, mutta suoraansanottuna konsepti ei kyllä siitä esityksestä aukene yhtään itäfiilistelytasoa enempää, juurikin sen toisen käden roolin jäädessä esimerkeissä käytännössä paitsioon. Kun siellä on tuo sama kuva Motobusta, joka myös löytyy (ainakin jotakuinkin) Jalamon kirjasta, ajattelin että ehkä Veepee on hakenut vaikutetta sieltä Jessen jutusta. Jalamo sanoi kirjassaan muistaakseni että tuo Motobun käsiasento on otettu Naihanchista ja että tyylimme perustaja Otsuka jalosti Naihanchista otteluasentomme, joka yhtenee tuon kanssa. Tämä on ainoa paikka jossa olen törmännyt tuohon väitteeseen ja minulla on syytä olla hieman kriittinen, kamaeajattelun ollessa hyvin kiinteä osa japanilaista budoa, meidän kamaen edustaessa tyylipuhtaampaa keskiasentoa ja meidän kamaen näyttäessä erilaiselta kuin tuo Motobun asento ja varsinkin Naihanchin asento. Samaten melko mielenkiintoinen juttuhan on se että nimenomaan meidän tyylissä kyseistä Naihanchin asentoa on muutettu käsien osalta korkeammaksi, peruskamaemme taas ollessa matala.
Lasse Candé
helmi 15, 2015, 15.37
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"
Vastaukset: 74
Luettu: 12069

Missä kädet paljasnyrkki"ottelussa"

Sijainti määräytyy suhteessa vastustajan käsiin ja etäisyyteen, kuten myös käytettäviin tekniikoihin. Lähtökohtaisesti alempana kuin mitä monet hanskanyrkkeilijät pitävät, mutta sanoisin silti että elävää kilpparia kannattaa harjoitella, koska niitä tilanteita voi hyvinkin tulla missä taito on hyödyllinen.

Liian ylhäällä pitäminen tuntuu vähän rajoittavan liikkumista. Asiassa voi kehittyä, mutta se ei poistu että liikkuminen sujuu parhaiten kun kädet on jossain navan korkeudella.

Kun sanoin edellä että vastustajan kädet ennen kaikkea ratkaisevat, pyrin itse pelaamaan asialla. Suojaus ei tapahdu laittamalla käsiä eteen vaan hankaamalla käsivarsia. Tästä syystä voi käyttää taktiikoita joissa tekee pientä aukkoa ja tämä aina implikoi potentiaalisen hyökkäys- ja torjuntatavan. Musashi kirjoitti hyvin miekan kamaeista jakaen sivuihin, ylös, alas ja keskelle lisäten että keski on tavallaan kaiken äiti. Ajatus sopii hyvin myös paljasnyrkkeilyyn. Oyama lajitteli musashin ajatuksella muös hieman monimutkaisempiin kamaeihin joissa yksi käsi on tietyssä ja toinen toisessa kamaessa. Näistä asetelmista pitäisi jollain tasolla tutkia jokaista ja esim karate on tuohon melko hyvä laji.