Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 4 tulosta

Lasse Candé
loka 18, 2013, 16.53
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Taiji, ryhti ja terveys
Vastaukset: 15
Luettu: 3557

Taiji, ryhti ja terveys

Ehkä jo melko yleisellä tasolla ja voisi vaikka sopia biomekaniikkaketjuun?
Enivei, suht hyvä teksti tuo flammeen laittama. Itsellä luonnostaan sama ongelma mutta olen kenties korjannut sen. Jossain kohtaa treenipäivyriä muistaakseni kirjoitin aiheesta hieman laajemminkin. Ehkä about vuosi sitten.

Jos halutaan yksinkertaistaa, niin osan päivästä seisoo alaselkä paremmassa ryhdissä niin jännitystilat ja venytykset paljastavat mitä harjoitteita olisi hyvä tehdä.
Lasse Candé
loka 15, 2013, 15.48
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Taiji, ryhti ja terveys
Vastaukset: 15
Luettu: 3557

Taiji, ryhti ja terveys

Jatkoin KFM:n ajatusta lantion asennosta biomekaniikka jne -ketjussa:
http://www.potku.net/forum/viewtopic.ph ... 00#p780000" onclick="window.open(this.href);return false;
Lasse Candé
loka 15, 2013, 15.25
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Taiji, ryhti ja terveys
Vastaukset: 15
Luettu: 3557

Taiji, ryhti ja terveys

(Muutama viesti väliin. Hyvää setti KFM:ltä...)

Saisiko muuten linkkejä tai kuvia niin saisi hieman enemmän kosketuspintaa..

Tuo pyöreys vs suoruuspointti on kyllä hyvä pähkäilyn aihe. Kyse on paljolti siitä mistä kohdasta pyöristelee ja millä lihaksilla rakennettaan kannattelee. Se mikä vain kohdistuu johonkin tiettyyn kohtaan on huonoksi. Terveyden näkökulmasta kun jossain lehtien mummoteksteissä suositaan tiettyjä asentoja, lähtökohta lienee siinä että kovin detaljoitua tekstiä ei voi laittaa. Jos detaljeja tahtoo oppia tarvitsee ihan opetusta.

Tanssijat hakevat usein perusrakennetta jossa sallitaan rangan kannatella kroppaa ja vapautetaan täten kannatteluun turhaan käytettävät lihakset itse toimintaan. Tämän lisäksi hitausmomentti pystyakselin ympärillä kasvaa turhista kropan mutkista. Jälkimmäinen noista tuskin on taichissa lähellekään yhtä keskeinen asia kuin varsinkin pyörähtävissä tansseissa mutta ensimmäinen on tärkeä. Ero voi tulla siitä että rakenteen ajatusta jalostetaan pelkästään seisovasta tai nostavasta myös esim työntävän suuntaan, mitä sitten taas taichissa tehtäneen enemmän. Tuossa kohtaa käsien yhteys toisiinsa (pyöreä rakenne) juurikin työntämisessä ja toisaalta tämän kokonaisuuden yhdistäminen kehoon muodostuu tärkeäksi.

Jos kyse on siitä että olet hieman huolissasi opettavatko epäterveellisiä tapoja, tuskin on syytä huoleen. Luultavammin on kyse erinäisistä lähinnä terminologisista yhteentörmäyksistä ja kehon jalostamisesta tiettyyn käyttötarkoitukseen. Uskon että oppi jota lajista saa taipuu arjen terveysajatteluun hyvinkin nätisti.
Lasse Candé
loka 15, 2013, 14.33
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Taiji, ryhti ja terveys
Vastaukset: 15
Luettu: 3557

Taiji, ryhti ja terveys

Vlad Tepes kirjoitti: Hei kaikki!

Kysymys on nyt kohdistettu valmentaja/ohjaaja tasolla toimiville.

Olen kiinnostunut taijista sivulajina ja terveellisenä liikuntamuotona. Katsoin juuri erään taijiopettajan (jääköön nimettömäksi, ettei tarvitse arvostella ketään täällä) treenikuvia, ja kiinnitin huomiota "huonoon" ryhtiin ja asentojen "epävakauteen". Esim potku suoraan ylös oli sellaisessa posturessa, että tukijalka oli löysän näköinen polven ympäriltä ja rintakehä täysin lysyssä sisään, selän ollessa köyristyneessä muodossa.
Jos on kyseessä vaikea ja hitaasti tehtävä potku ei varmaankaan saa helpolla optimaalista nopean potkun loppuasentoa aikaiseksi. Tukijalan on hyvä olla hieman koukussa, mutta en tiedä tarkoitatko tätä tuolla "löysän näköisellä" polvella. Alaselkää on hyvä pyöristää hieman, mutta yläselän pyöristys etupotkussa johtuu yleensä siitä että sillä "kompensoidaan" jalan nostoa. Paljon siitä on usein virhe. Kannattaa etsiä useita kuvia/videoita samasta tekniikasta ja katsoa onko miten yleistä taichin parissa. Olen muistaakseni joskus nähnyt vähemmän taichimestareiksi mieltämiäni muistuttavia kuvia taichitekniikasta.


Se mitä itse yritän opettaa ja mitä minulle on opetettu mm valmennuskoulutuksessa on, että selän terveyden kannalta yläselän ja hartioiden tulisi olla ylhäällä, rintakehä auki ja jalat hyvässä varmassa linjassa liikkeen kannalta.
Kaikki riippuu liikkeestä. Jos laji on monipuolinen, about kaikki mahdollisuudet tulee käyttää johonkin. Niinpä en oikein tiedä voiko tuollaista yleistää. Tuo että hartioiden tulisi olla ylhäällä, ikäänkuin yleisenä ohjeena, onkin uutta. Missä yhteydessä?


Tsekkasin ja löysin useita lähteitä, jossa taijissa sanottiin harjoituksissa olevan hyvä, että rintakehä on sisässä ja hartiat alhaalla. Muistelen jopa lukeneeni taijista kertovaa kirjaa/artikkelia, jossa sanottiin, että perinteinen "hyvä ryhti" on oikeasti epäterveellistä.


Rintakehä sisässä tai ulkona on vaikea aihe siinä mielessä että kirjoitettua tekstiä on vaikea tulkita varmuudella oikein. Arvioisin useiden kuvien perusteella että taichimestareilla on rinta koholla monia muita mestareita enemmän ja selän pyöreys hieman toisenlaista. Minä taas muistelisin joskus myös lukeneeni tuollaista. Arvaan että tuossa kuitenkin viitataan esim käsien yhteyteen toisiinsa ja vartaloon, jolloin hartiat eivät ole vuotokohta ja käsien muodostama yhtenäinen systeemi saadaan kytkettyä myös vartaloon. "Rinta rottingilla" viittaa helposti yhteyden katakisemiseen kulmikkaasta hartiasta ja alaselästä. Tähän voi tottakai sovittaa sanoja "rinta sisällä", vaikka fiilikseni siitä että taichissa usein rinta on joitain muita ulompana olisikin tosi.

Tuo "hyvän ryhdin" haukkuminen taas tälleen ilman lainausta vaikuttaa sellaiselta tyypilliseltä sanoman tehostamiselta vastakkainasettelulla. Hyviä ryhtejä on monenlaisia. Yksi niistä perustuu jossain määrin ala- ja yläselän turhaan jännitykseen eikä olekaan oikeasti hyvä ryhti. Ehkäpä sellaista tarkoitettiin.


Kaikki asiantuntevat kommentit on tervetulleita.
Pahoittelen. :D Mutta saavatpahan jotain oikeasti tietävät korjattavaa.